21 aug 2011
Prăpăd în aria protejată Biosfera Delta Dunării, din zona localităţii constănţene Vadu. Un incendiu de proporţii a distrus aproape 300 de hectare de stuf şi vegetaţie uscată şi a ucis sute de păsări. Focul arde de o zi întreagă deoarece este întreţinut de vânt. Munca pompierilor este îngreunată şi de faptul că focarul se află într-o zonă mlăştinoasă.
(http://www.realitatea.net/incendiu-devastator-in-rezervatia-deltei-dunarii_863418.html#ixzz1XWzbJY8k)
09 Sep 2011
Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea" al judeţului Constanţa au intervenit, vineri seară, pentru a lichida un incendiu izbucnit la vegetaţia uscată din zona complexului lagunar Razelm-Sinoie, aflat în Rezervaţia Biosfera Deltei Dunării, informează Mediafax.
(http://www.antena3.ro/romania/incendiu-in-biosfera-deltei-dunarii-15-hectare-de-vegetatie-din-razelm-sinoie-cuprinse-de-flacari-136302.html)
Aş spune că cei de la SRI au ceva de lucru... Este de cercetat cine are interes să distrugă acea zonă. Nu ar fi de mirare ca la mijloc să fie ceva interese financiare. Mai nou, zona Dobrogea este în bătălie pentru instalarea de centrale eoliene... Poate are legătură cu vânătoarea şi pescuitul, nu ar fi exclus. SRI-ul ar putea să demonstreze în acest moment nevoia de servicii secrete.
2 comments:
Nu cred că incendiul din Deltă a avut vreun substrat. De extins s-a extins doar pentru că în România asta primitivă şi indolentă nimeni nu se gândeşte să achiziţioneze două-trei avioane pompier sau măcar să pregătescă nişte echipaje de elicopter în sensul ăsta. Îmi amintesc cum le-a luat foc turcilor terminalul de fret de la Ataturk. Ardea mai ales vopsea, cu flăcări de treizeci de metri. L-au stins cu avioanele în zece minute şi deja îi contactaseră grecii dacă au nevoie de întăriri. Vai de neamul nostru care este că nici iarbă nu ştim să punem...
Eu personal le-am sugerat ca cei de la ISU să aibă, pentru zona Deltei, celebrele aparate amfibii de tip hovercraft sau swamp boat (acestea din urmă au un preţ la nivelul unui automobil). În principiu nu este extrem de greu să le adaptezi pentru stingerea incendiilor, pentru transportul în regim de ambulanţă, pentru patrularea în vederea prinderii braconierilor...
Unde mai pui că acele suflante puternice pot dirija flăcările astfel încât să se creeze o zonă de teren deja ars în direcţia naturală de propagare a incendiului. Cea mai rapidă cale de a localiza şi stinge un incendiu este ca acesta să nu mai aibă ce arde.
Chestiunea este că aceste incendii sunt în locuri unde oamenii nu merg de capul lor pentru că întâmpină exact aceleaşi probleme pe care le au şi pompierii. De aceea mie îmi este greu să cred versiunile cu o ţigară aprinsă, cu un foc de tabără sau un ciob de sticlă şi efectul de lupă. E mult mai uşor de crezut că cineva doreşte să ardă acele terenuri pentru ca ele să nu mai fie protejate de lege.
Post a Comment