20 September 2011

Un discurs de şef al Guvernului


Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale

Luni, 19 septembrie a.c., a avut loc la Palatul Cotroceni, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale a doamnei Sulfina Barbu.

Vă prezentăm discursul susţinut de şeful statului cu această ocazie:

“Domnule preşedinte al Curţii Constituţionale, doamnă preşedinte a Camerei Deputaţilor, domnule prim-ministru, doamnelor şi domnilor miniştri, stimaţi ziarişti, cred că astăzi doamna Sulfina Barbu intră într-o muncă despre care am discutat şi care implică în primul rând responsabilitate. Ceea ce ştim toţi este că România nu poate suporta, în momentul de faţă şi cu atât mai puţin anul viitor, simultan, un buget pentru sistemul de pensii de stat cu un deficit care se apropie de 4 miliarde de euro, circa 15-16 miliarde de lei noi şi programe sociale cu care se cheltuiesc 19 miliarde de lei noi, deci alte circa 4 miliarde, 4 miliarde şi ceva de lei noi. A fost un program de ajustare a cheltuielilor la realitate, în timpul ministrului Botiş, şi sper să continue în timpul dumneavoastră, doamnă ministru.

Îngrijorarea nu vine numai din sumele uriaşe pe care, până la urmă, mare parte din ele trebuie să le împrumutăm pentru că nu le producem în economie sau în sistemul de colectare a taxelor, îngrijorarea vine şi din faptul că în ultimele luni costul creditelor externe a crescut exploziv. Dacă la sfârşitul anului trecut România avea un CDS la creditele pe 5 ani de circa 260-270, astăzi, CDS-ul României este la 350 de puncte. Nu numai CDS-ul României a crescut, ci toate, dar asta înseamnă că aproape devin prohibitive creditele externe, în condiţiile în care nu micşorăm nevoia de împrumut. Iar Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale gestionează unul din cele mai mari bugete, dar şi unele din cele mai mari deficite. De aceea, indiferent cât de aproape este campania electorală, activitatea Ministerului Muncii trebuie să se desfăşoare sub semnul responsabilităţii, dar şi al echităţii. Doamna ministru, dincolo de cele discutate, ştim toţi că este imposibil să fie susţinut un număr de 4,9 milioane de pensionari, având 4,2 milioane de salariaţi. Nicio ţară nu a reuşit performanţa aceasta, iar obiectivul major al Guvernului trebuie să fie crearea de locuri de muncă. Sigur, Ministerul Muncii va avea responsabilităţi majore în reducerea cheltuielilor cu programele sociale, uneori excesive, de multe ori abuzive, de multe ori programe care au fost generate de nevoia de a cumpăra voturi în preajma campaniilor electorale. Dar, dincolo de asta, dumneavoastră, toţi la un loc, aveţi obligaţia să creaţi locuri de muncă şi repet ceea ce susţin de câteva săptămâni: dincolo de investiţiile străine la care trebuie să ne propunem ca obiectiv menţinerea locurilor de muncă şi a investiţiilor existente cu uşoară creştere, acolo unde reuşim să fim atractivi, cea mai mare resursă de creare de locuri de muncă este la noi. Pe de o parte, atragerea banilor europeni, pe de altă parte, deschiderea de activităţi - iar eu vă spun aici, că sunteţi toţi, că locul în care ne putem replia cel mai rapid pentru creare de locuri de muncă este mineritul care se adresează exploatărilor de aur, argint şi cupru, metale al căror preţ a crescut mult în ultimii ani şi, în momentul de faţă, redeschiderea exploatărilor nu mai necesită subvenţii.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale



Vă cer un singur lucru: curaj. Foarte mulţi spun: "Dar de ce să mă leg eu la cap, că poate să-mi treacă uşor mandatul fără să mă cheme, fără să mă întrebe nimeni, fără să mă critice presa?" Vreau să ştiţi că, pe timp de criză, cei care nu au curaj este bine să plece din Guvern. Nu presa face politica ţării şi nu presa trebuie să asigure creare de locuri de muncă, ci Guvernul. Cea mai mare responsabilitate a Guvernului, în momentul de faţă, este să ia decizii în dosarele amânate, dosare care pot genera locuri de muncă.Vă asigur în acelaşi timp de tot sprijinul meu. Nu voi spune Guvernului “Faceţi!” şi eu să spun „Eu sunt preşedinte, eu plutesc pe realităţi. Faceţi voi şi voi răspundeţi.” Răspund solidar cu voi în faţa românilor, dacă faceţi ce trebuie. Dacă nu faceţi ce trebuie, mă voi distanţa de Guvern, iar acum vă cer în mod fundamental un lucru de care România are mare nevoie: creare de locuri de muncă. Sigur, o să-mi spuneţi „N-avem prea mulţi bani”. Aşa este, dar sunt locuri de muncă ce pot fi create doar prin simpla redeschidere a exploatărilor şi cu uşor sprijin de retehnologizare la multe din regiile care exploatau la suprafaţă.

Vă mai spun un lucru care eu cred că este important a fi luat în consideraţie de dumneavoastră. Nu vă faceţi iluzia creşterii economice de 3,5%-4% dacă nu luaţi şi măsuri majore de deschidere de exploatări de metale. Şi vă spun nu pentru că se simte şi o vedem, vedeţi cifrele, încetinirea ritmului de creştere economică exact pe pieţele pe care România exporta. Vă sugerez să pregătiţi un buget pentru anul 2012 care să nu aibă nici o legătură cu alegerile şi să aibă legătură cu realitatea. Şi asta înseamnă un buget care să ia în consideraţie de 2%-2,5%, dar bazată pe investiţii. Dacă Guvernul va continua să fie prudent şi să acţioneze - pentru că trebuie să recunoaştem, probabil şi pe fondul vacanţei parlamentare acţiunea a slăbit ca ritm -, deci dacă Guvernul va face ce trebuie vă asigur că aveţi mai mari şanse să obţineţi un rezultat bun la alegeri, decât dacă veţi fi un Guvern care nu va face de frică. Eu vă asigur de tot sprijinul meu atât timp cât acţiunea guvernamentală este responsabilă, şi-mi asum răspunderea politică alături de dumneavoastră. Dar dumneavoastră aveţi obligaţia să daţi drumul la proiecte. Prea multe zac de ani de zile şi aşteaptă, poate, un moment norocos sau nimeni nu vrea să-şi asume decizia. Vreau să înţelegeţi şi faptul că Europa este destul de frământată şi, după cum vedeţi, s-a ajuns la situaţia în care partide extremiste decid decizii guvernamentale. Este, cred eu, un moment de răspântie al Europei şi m-aş întreba care ar fi fost reacţia faţă de Guvernul României dacă Partidul România Mare ar fi condiţionat o măsură corectă la nivel european. Deci trebuie să ne bizuim, în primul rând, pe capacitatea noastră de a absorbi banii europeni, pe de-o parte, şi pe de altă parte, pe capacitatea noastră de a crea locuri de muncă, din care doamna ministru să poată plăti pensiile, cu împrumuturi externe minime.

Eu am simţit nevoia să vă spun lucrurile acestea, cu atât mai mult cu cât şi presa este aici şi poate ele ajung nedeformat şi la populaţie. Vă doresc succes, vă asigur de tot sprijinul meu şi am rugămintea, mâine, partidele din coaliţie să dea toată atenţia votului în Parlament pentru Ministerul Afacerilor Europene şi pentru ministrul Leonard Orban. Vă asigur că eventuala prezenţă a domnului Orban în Guvern va ridica calitatea Guvernului. Şi apropo de acest lucru, pentru că nu vreau să existe dubii, aş recomanda oricui îi dă prin cap dintre cei din Guvern să-şi atace partidul care-l susţine, să se abţină până pleacă din Guvern. Nu puteţi avea pretenţia la parlamentari să vă susţină măsurile, cu atât mai mult cu cât sunt destul de dure, atât timp cât vă permiteţi să daţi lecţii, mai ales dacă aveţi şi un background destul de subţire în raport cu partidul pe care-l criticaţi. Ţineţi-vă criticile eventual pentru opoziţie sau întrebaţi-i ei ce ar face în locul vostru. Eu vă mulţumesc mult, vă doresc succes, doamnă ministru! De ministerul dumneavoastră depinde aproape fundamental modul cum România trece anul 2012 şi, dacă nu mă înşel, aveţi de trecut prin Parlament vreo opt, nouă legi, dacă nu mai multe, care să vină în continuarea Codului Muncii pentru finalizarea reformei. Vă doresc succes dumneavoastră, Cabinetului, primului-ministru şi tuturor celor care vă aflaţi aici! La revedere!”

Departamentul de Comunicare Publică
19 Septembrie 2011
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13171&_PRID=lazi)
Ţineţi minte poza cu dirigintele din campania electorală, nu aveţi impresia că preşedintele, monumentul de perfecţiune, i-a urecheată pe cei de la Guvern care sunt neastâmpăraţi şi se ţin de golănii? Cât timp vor mai înghiţi cei de la PDL abuzurile unui personaj burzuluit de incapacitatea de a suporta propriul abuz de putere.

basescu

2 comments:

Anonymous said...

Tehnic, Basescu nu vorbeste chiar rau, necazul este ca una spune presei si evident alta intentioneaza sa faca (impreuna cu banda PDL).
Si desigur, Rosia Montana trebuie uitata si reorientata spre un alt viitor, mai bun si mai sanatos pentru toti.

Anonymous said...

epolitokon,

Basescu vorbeste bine pentru oameni ca dumneata, se pare ca nickul nu inseamna decit un simplu nume!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.