17 April 2009

Canon pe două voci


Nu este una dintre melodiile născute din timpurile lui Bach, este un canon care peste decenii va însemna un trai sub canonadă a românilor.

Traian Băsescu: “Vom lua un împrumut de 20 de miliarde de la CE şi FMI. 13 miliarde de euro vor merge către BNR pentru a consolida rezervele naţionale şi pentru stabilitatea monedei în raport cu celelalte valute. Alte 6 miliarde sunt pentru Guvern, în special pentru investiţii. Numai în condiţii excepţionale cele 6 miliarde pot fi folosite pentru alte tipuri de acţiuni decât investiţiile. Dacă e nevoie, vom folosi aceşti bani pentru pensiile şi salariile mici în cazul în care criza se va agrava”

Emil Boc: “Acest împrumut are două componente financiare: una de la FMI, de 13 miliarde de euro, care merge la BNR şi nu este pentru pensii şi salarii, ci pentru consolidarea rezervei valutare, şi aproximativ 6 miliarde euro care merg în trezoreria Guvernului, la Ministerul Finanţelor. Aceşti bani au în acest moment dedicaţia pentru susţinerea deficitului pe componenta investiţională şi ceea ce sperăm cu toţi este ca să nu fim nevoiţi ca, din banii aceştia de investiţii, să ducem mai târziu bani spre pensii şi salarii. Deci, noi sperăm ca economia să nu ne pună într-o astfel de situaţie şi să ajungem acolo. Acest lucru l-a menţionat preşedintele”
(sursa: http://dianatusa.ro)

Jocuri de cuvinte născute din dicţionar şi muzică clasică

Ei, o astfel de politică este clasică şi vine de pe la 1700… se numeşte politică în canon.

CAN//ÓN ~oáne n. Compoziţie muzicală în care două sau mai multe voci execută succesiv aceeaşi melodie. A cânta un ~. /

Să exemplificăm. Luăm o melodie, respectiv Canon în D (adică Re Major) scrisă de Johann Pachelbel (singurul său canon de altfel)

Varianta cu un singur instrument:Trace Bundy - Pachelbel's canon
Vezi mai multe video din Muzica »
http://www.trilulilu.ro/LucasFolk/2888ae4d6045c1

Varianta cu patru instrumente (adaptată şi ludică):Canon in D
Vezi mai multe video din Muzica »
http://www.trilulilu.ro/LucasFolk/5ec816ce7efdd1

Varianta "originală" a lui Pachelbel:Canon in D Pachelbel
Vezi mai multe video din Muzica »
http://www.trilulilu.ro/LucasFolk/7d77fa50ec9068

Când cele declaraţii vor fi chiar identice… stilul va trece la fugă…

FÚGĂ, fugi, s.f. Formă muzicală polifonică pe două sau mai multe voci, în care o melodie expusă de o voce este reluată pe rând de celelalte voci şi dezvoltată după legile contrapunctului. – Din it. fuga.

Exemplu, binecunoscuta Tocata şi Fuga în D minor de J.S. Bach, BWV 565, unde fuga intră de la minutul 3…Bach-Toccata e Fuga
Vezi mai multe video din Muzica »

http://www.trilulilu.ro/Sonet/a6092c8c71f632

După câte vedeţi nu este vorba despre o întâmplare, declaraţiile politice ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale premierului Emil Boc se potrivesc după rigoarea şi armonia clasicismului.

Totul este ca cei doi să nu ajungă în tocata… iar noi să ajungem carne de… tun (pentru canonandă).

TOCÁTĂ s. f. compoziţie muzicală de virtuozitate, scrisă pentru instrumente cu claviatură, cu o mişcare rapidă, clară, sacadată, executată solistic. (<>

Şi un ultim exemplu (promit, scurt), Johann Pachelbel, Toccata in E minor


http://www.youtube.com/watch?v=qGL4Q6qv6Dk

1 comment:

alex.dumitrascu said...

http://euobserver.com/9/27955

Unde dai si unde crapa

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.