Domnul preşedinte Traian Băsescu a avut astăzi un discurs halucinant. Trec peste faptul că şi-a permis să asemene un deputat al Parlamentului României cu Ana Pauker, dar cum poate să spună concret că a sunat pe cei care se ocupau de campania fiicei sale, care avea atunci calitatea de candidat independent pentru Parlamentul European, şi să le dea "Indicaţii Preţioase" ca să nu mai continue propaganda electorală la TV? Atenţie! Domnul Preşedinte nu spune că şi-a sunat fiica, ci pe cei care se ocupau de campanie. Este o recunoaştere directă a unei imixtiuni şi a unui grad de subordonare între domnia sa şi cei care se ocupau de campania respectivă. Personal cred că este incredibil cum nimeni din presă nu sesizează şi nu subliniază acest lucru.
REALITATEA.NET - Traian Băsescu: Cazul Ridzi este doar vârful aisbergului
(sursa: http://www.realitatea.net/traian-basescu--cazul-ridzi-este-doar-varful-aisbergului_562412.html)
Alocuţiunea
preşedintelui României, Traian Băsescu,
la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, a doamnei Sorina Luminiţa Plăcintă
(14 iulie 2009)
Vă pot spune un lucru care până acum n-a putut fi spus, pentru că am preferat să nu dau ocazia niciunui fel de speculaţie că Preşedintele ar avea interese într-o parte sau alta a balanţei din disputa Ridzi - trusturi de presă. Vă pot spune însă acum că, pe data de 29 mai, când am aflat - atunci am aflat eu - că trusturile de presă au luat decizia "eroică" să transmită gratuit oricâte spoturi ar da partidele aflate în campanie, i-am rugat pe cei responsabili de campania fiicei mele să înceteze imediat difuzarea oricărui clip electoral. Înţelesesem deal-ul. Şi fiica mea, alături de alţi politicieni, ar fi trebuit să meargă "să-şi dea darul" la televiziuni. Întâmplarea asta poate fi o lecţie pentru noi toţi. Dacă vrem ca publicul să beneficieze de o presă cinstită şi de oameni politici corecţi, oglindiţi aşa cum sunt ei, acest tip de înţelegeri trebuie să înceteze. Ele sunt mai toxice şi mai imorale decât multe din actele ilegale care s-au petrecut în România în ultimii 20 de ani.
Am văzut şi o comisie parlamentară. M-a bucurat mult că Parlamentul României a reacţionat şi întotdeauna - şi în mandatul trecutului Parlament, şi în acest mandat - am susţinut ideea că Parlamentul trebuie să controleze executivul. Dar a da sentinţe, a pune încadrări în Codul Penal este un abuz al oricărei comisii parlamentare. Când am văzut sentinţele care erau puse, citite de o şefă de comisie şi nu de un judecător, am avut senzaţia că s-a întors vremea Anei Pauker. Oameni buni, vă rog mult fiţi atenţi ce faceţi cu democraţia! Din păcate, am văzut un act de tip Ana Pauker susţinut cu toată forţa exact de presa care în campanie făcuse înţelegerile cu difuzare fără bani a clipurilor electorale. S-a ajuns ca şi ştirile să fie plătite. Îmi pare rău că această comisie nu a mers până la capăt, şi a arătat din nou laşitatea oamenilor politici. Comisia şi-a oprit lucrările când a dat de firmele care duceau către televiziuni. Nu am autoritatea să cer Parlamentului să continue investigaţia. Am speranţa că o va face Parchetul.
Acest caz, Ridzi, trebuie să devină cazul dezbrăcat de sus până jos, prezentat opiniei publice aşa cum este, cu deal-urile lui murdare între om politic şi presă şi făcut un exemplu care nu mai trebuie urmat. Este mesajul meu pentru voi toţi. Toţi aveţi fonduri de publicitate, vă obligă şi Uniunea Europeană, sunt bani europeni pentru publicitate, vă obligă specificul ministerelor să faceţi publicitate. Dar, oameni buni, faceţi-o într-un mod în care să nu existe un soi de cârdăşie presă - oameni politici. Şi una şi alta din părţi trebuie să o facă ferm, trebuie să o facă cinstit şi în interesul publicului. Nu vreau să etichetaţi acest discurs ca fiind unul rău, dar este, dacă vreţi, răspunsul meu la acuzaţiile care s-au făcut în această perioadă de aranjamente exact pentru un om politic care a candidat şi care a încetat difuzarea clipurilor în momentul în care eu am aflat că se făceau gratis. Înţeleg furia, că atunci când nu intri în horă plăteşti. Efectele le-am văzut: o campanie furibundă împotriva unui om care, zic eu, şi-a câştigat mandatul şi cred că este momentul să ne revenim. Trebuie să ne revenim din goana după bani, din goana după imagine plătită. Oamenii politici îşi pot face imagine prin ceea ce fac, iar presa poate să trăiască onorabil fără să facă înţelegeri murdare cu oamenii politici.
Doamnă, revin la subiectul principal, care sunteţi dumneavoastră. Vă doresc mult succes, doresc Cabinetului succes şi vă asigur încă o dată că sunt alături de dumneavoastră în perioada extrem de dificilă pe care o parcurgeţi. Şi nu sunt alături de dumneavoastră pentru că îmi place în mod special vreunul dintre dumneavoastră, ci pentru că într-o perioadă de criză avem nevoie de solidaritate şi seriozitate mai mult ca oricând. Vă mulţumesc mult. Tradiţionala şampanie la remanieri nu se dă, aşa că ceremonia s-a încheiat. Vă mulţumesc mult.
Departamentul de Comunicare Publică
14 Iulie 2009
(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=11239&_PRID=lazi)
Remanierea guvernamentală se întâmplă atunci când unul sau mai mulţi membri ai Guvernului sunt înlocuiţi în urma revocării. Subliniez caracterul intenţionat, atunci când schimbarea are un scop. În cazul în care vacanta unui post nu se obţine ca intenţie a schimbării ci prin deces, demisie, pierderea drepturilor electorale sau pur şi simplu în urma unui caz de incompatibilitate.
REMANIÁ, remaniez, vb. I. Tranz. 1. A face modificări în organizarea unei instituţii, în compoziţia unui guvern etc.
No comments:
Post a Comment