28 January 2010

Cipsurile şi implanturile mamare, de la preşedinte la preşedinte


Toată lumea îşi aduce aminte de reclama la cipsuri care oferea bani pentru implanturi mamare. Ai poftă? Poţi câştiga 2000 de euro pentru silicoanele care îl ţine pe prietenul tău lângă tine. Mai pe larg...


Pasul 1, sesizarea CNA:
Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi

Bucureşti, 21 ianuarie 2010
Nr. 37/


Domnului

Răsvan Popescu,

Preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului


Stimate domnule Preşedinte,

În ultima perioadă, tot mai multe spoturi publicitare transmise de mass media abundă de stereotipuri sexiste şi mesaje misogine, menite să aducă atingere demnităţii femeii şi să trivializeze imaginea acesteia.

De curând a apărut o nouă reclamă la un produs marca Lay’s, produs care se adresează în special tinerilor, care inoculează ideea că tinerele fete şi adolescente trebuie să consume acest produs pentru a-şi putea finanţa operaţii estetice, mesajul transmis fiind acela că o femeie se defineşte exclusiv prin atributele sale fizice.
Consider că acest mesaj este deosebit de periculos pentru tinerele fete, de natură să le influenţeze în plan emoţional şi să le determine să se concentreze doar asupra înfăţişării, în detrimentul unei personalităţi armonioase şi, în final, sănătoase.
Acest spot reprezintă un nou exemplu al felului în care femeia este prezentată ca obiect, ca agent de marketing, mesajul reclamei neavând nici o legătură cu produsul promovat şi întărind stereotipul periculos al “femeii obiect decorativ” .
În virtutea atribuţiilor ce vă revin, vă solicit intervenţia fermă asupra modului în care media audio vizuală prezintă imaginea femeii.


PREŞEDINTĂ


Cristina Ancuţa Pocora

(sursa: http://blog.cristinapocora.ro/?p=1068)

Pasul 2, decizia CNA:

Decizia nr. 202 din 26.01.2010

26.01.2010

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 26 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizările înregistrate sub nr. 301/12.01.2010, nr. 687/20.01.2010, nr. 688/20.01.2010, nr. 742/21.01.2010, nr. 824/21.01.2010 şi nr. C131/26.01.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind spotul publicitar pentru chipsurile „Lay’s”, difuzat de posturile de televiziune.

Spotul are următorul conţinut :

Doi tineri îndrăgostiţi stau îmbrăţişaţi într-un colţ, în timp ce o altă tânără trece pe lângă ei mâncând din chipsurile Lay’s. Peste imagini este suprapusă o voce din off care spune următoarele: Îţi cam place prietenul tău, nu? O vezi pe fata aia? Şi ea îl place. Uite că şi-a cumpărat o pungă de Lay’s pentru că îi era poftă şi probabil o să câştige 2000 de euro la promoţie. Apoi o să-şi pună silicoane şi într-o zi o să dea peste prietenul tău, din întâmplare, evident. Iar tu vei rămâne singură. Fii pe fază, câştigă tu 2.000 de euro pe zi şi nu-i lăsa să ajungă în buzunarul cui nu trebuie. Trimite codul din pachet prin SMS la 1828 sau înscrie-l pe fiipefază.ro.

În imagini este redată acţiunea evocată de vocea din off, respectiv cum cealaltă tânără câştigă premiul ce-i va permite să-şi facă implanturi cu silicon. Într-un alt moment, ea îl întâlneşte în autobuz pe prietenul fetei de la început şi ajunge să-l cucerească datorită sânilor ei. Speriată de perspectivă, fata aleargă din braţele tânărului la automatul unde se află chipsurile şi-i cere prietenului ei să-i cumpere o pungă de chipsuri Lay’s.

Pe ecran este afişat textul: FII PE FAZĂ! CÂŞTIGĂ TU 2.000 DE EURO PE ZI. În final apare o pungă de chipsuri Lay’s pe care scrie Salted! Fără E-uri. Fii pe fază, Câştigă tu 2.000 de euro pe zi, iar, alături de pungă, scrie mare, negru pe fond galben SMS 1828 www.fiipefaza.ro.

În partea de jos a ecranului se mai află scrise cu galben nişte informaţii cu caractere atât de mici, încât nu sunt lizibile.

Analizând spotul publicitar, membrii Consiliului au constatat că acesta încalcă dispoziţiile art. 29 alin. (1) lit c) şi alin. (2) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 107 şi art. 114 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor Legii audiovizualului:
Art. 29
(1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii:
c) să nu prejudicieze demnitatea umană;
(2) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să nu provoace nicio daună morală, fizică sau mentală minorilor şi, în special:
a) să nu instige în mod direct minorii să cumpere un produs sau serviciu, prin exploatarea lipsei de experienţă ori a credulităţii acestora.

Conform dispoziţiilor Codului audiovizualului:
Art. 107
Publicitatea şi teleshoppingul trebuie să servească interesul public prin respectarea regulilor informării şi ale unei competiţii corecte.
Art. 114
(2) Orice informaţie sau avertizare difuzată sub formă de videotext va fi prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, astfel încât să fie clar percepută de telespectatori.

În urma analizării spotului, membrii Consiliului au constatat că mesajul transmis de acesta este de natură a afecta demnitatea umană şi poate provoca daune morale sau mentale minorilor, exploatând lipsa de experienţă şi credulitatea acestora, fapte ce contravin prevederilor art. 29 din Legea audiovizualului.

Astfel, Consiliul a considerat că de natură a afecta demnitatea umană este faptul că telespectatorului i se induce ideea că, indiferent de calităţile morale, intelectuale sau educaţionale ale unei persoane, singurul aspect care contează sau care determină o alegere în plan personal, fie pentru bărbaţi, fie pentru femei, este aspectul fizic.

De asemenea, membrii Consiliului au apreciat că mesajul spotului este, în egală măsură, unul de natură a influenţa în mod periculos copiii şi adolescenţii, întrucât acreditează ideea că banii oferiţi ca premiu pentru a încuraja vânzarea produsului, bani ce ar putea fi folosiţi pentru îmbunătăţirea aspectului fizic, ar realiza condiţia unei relaţii de durată sau de succes.

Consiliul a considerat că, plasând pe un loc secund produsul alimentar promovat (produs care este consumat nu numai de tineri, ci şi de copii, care asociază produsul cu reclama şi cu mesajul acesteia), spotul evidenţiază în mod preponderent premiul în bani şi un model, presupus facil, de reuşită în societate şi în relaţiile interumane, având la bază aspectul fizic, ceea ce poate deveni un model pentru minori, având în vedere credulitatea, precum şi lipsa lor de experienţă, dar şi de discernământ.

Membrii Consiliului au apeciat că astfel de aspecte sunt de natură a afecta, pe de o parte, demnitatea umană, iar pe de altă parte, dezvoltarea minorilor, întrucât plasează pe primul loc aspectul fizic al persoanei şi duc în derizoriu alte componente sau alţi factori ce stau la baza relaţiilor sociale.

La vizionarea spotului, Consiliul a mai constatat că acesta nu respectă nici regulile privind informarea corectă a telespectatorilor, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 107 din Codul audiovizualului.

Astfel, publicul nu este informat în mod clar şi fără echivoc despre faptul că premiul nu este garantat fiecărui cumpărător, ci el constituie în fapt o promoţie, cu o durată limitată în timp, iar pentru a-l câştiga se organizează o tragere la sorţi, o loterie.

Totodată, între textul afişat pe ecran şi informaţia sonoră nu există identitate, respectiv pe ecran este titrată o informaţie incompletă: „FII PE FAZĂ! CÂŞTIGĂ TU 2.000 DE EURO PE ZI”, în timp ce mesajul sonor are următorul conţinut: „Fii pe fază, câştigă tu 2.000 de euro pe zi şi nu-i lăsa să ajungă în buzunarul cui nu trebuie. Trimite codul din pachet prin SMS la 1828 sau înscrie-l pe fiipefază.ro.”

De asemenea, modul în care este difuzat spotul încalcă şi prevederile alin. (2) al art. 114 din Codul audiovizualului, întrucât nu prezintă în mod lizibil informaţiile care apar în partea de jos a ecranului, acestea fiind prezentate cu litere foarte mici, comparativ cu celelalte informaţii cuprinse în spot care sunt scrise cu litere normale. Acest fapt este de natură să prejudicieze publicul telespectator, care nu are posibilitatea să perceapă în mod corect oferta pentru chipsurile Lay’s, pentru a putea decide în cunoştinţă de cauză, în calitate de potenţial consumator al acestor produse.

Pentru aceste considerente, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, intrarea deîndată în legalitate în privinţa spotului „Lay’s” difuzat de posturile de televiziune.

Paul 3, răspunsul CNA:



Paul 4, Reflectarea răspunsului:

Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi
27 ianuarie 2010

C O M U N I C A T
ÎN ROMÂNIA SE MAI FACE DREPTATE! UNEORI!

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, marţi, somarea cu intrarea în legalitate a clipului publicitar pentru chipsurile Lay's, ceea ce implică interzicerea difuzării acestuia în forma iniţială.

Decizia CNA vine ca urmare a sesizării pe care am facut-o, zilele trecute. Prin intervenţia mea, anunţam CNA-ul cu privire la remarcile sexiste care apar în reclama pentru chipsurile Lay’s.
În acel spot, tinerele femei sunt incurajate să-şi pună silicoane pentru că aşa ar fi sigure că-şi vor păstra iubiţii, mesajul transmis fiind acela că o femeie se defineşte exclusiv prin atributele sale fizice. În sesizarea mea, consideram că mesajul reclamei este deosebit de periculos pentru tinerele fete, de natură să le influenţeze în plan emoţional şi să le determine să se concentreze doar asupra înfăţişării, în detrimentul unei personalităţi armonioase şi, în final, sănătoase.

În şedinţa de ieri, membrii CNA mi-au dat, însă, dreptate aşa că spotul va fi interzis.
Prin decizia Consiliului, consider că am câştigat o mică bătălie împotriva celor care cred că femeia poate fi catalogată drept obiect.
Până la victoria finală, mai este, însă, cale lungă. Din păcate, România este încă o ţară în care femeia are multe momente în care este profund discriminată.
Totuşi, salut intervenţia şi decizia de ieri a Consiliului Naţional al Audiovizualului. A fost un prim pas în tratarea cu seriozitate a modului în care imaginea femeii este reflectată de mass-media audiovizuală. CNA are, însă, datoria să monitorizeze, în continuare, să sesizeze şi să sancţioneze mesajele care lezează demnitatea femeilor.


PREŞEDINTĂ,

Cristina Ancuţa POCORA
(sursa: http://blog.cristinapocora.ro/?p=1086)

2 comments:

nimrod said...

@Biblio,

Merci de chestia cu silicoane contra cipsuri (după părerea mea mai degrabă stupidă decât nocivă) fiindcă urmărind tema pe blogul Cristinei Pocora am dat peste telefoanele de sprijin pentru Haiti şi le-am donat nişte bani la haitienii ăia mici şi de-adevăratelea necăjiţi!

Bibliotecaru said...

Şi mai bine! :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.