23 May 2010

Raţiunea investiţiei în dezvoltarea economică


Am spus deseori că investiţia cea mai inteligentă a Guvernului României este în agricultură. De ce? Pentru că orice investiţie în agricultură se întoarce aproape imediat, funcţie de tipul investiţiei, şi începe să producă de la 6 luni la 3 ani. Recuperarea investiţiei este rapidă, beneficiile sunt şi ele foarte rapide.

Un exemplu:
http://www.revista-ferma.ro/apps/ferma/resources/imagini/sere-1.jpg
(sursa: http://www.revista-ferma.ro/galerie-foto/ferme-fermieri/sere/sere-acvacultura-schema.html)

După cum se vede, avem două secţiuni agricole la un loc, pe de o parte se obţin nitraţii în mod natural pentru creşterea plantelor, pe de altă parte se obţine şi peştele ce poate fi şi el valorificat. Este o soluţie câştig-câştig.

Acvacultura se face cu sprijin SAPARD, ceea ce este încă un atu.

Acvacultura este sectorul de producţie alimentară cu cea mai rapidă dezvoltare din ultimii 10 ani la nivel mondial. Cu o rată de creştere de 10% pe an, această activitate va asigura un sfert din producţia globală de peşte. Ţinând cont de aceste realităţi şi tendinţe, Programul SAPARD oferă sprijin financiar pentru dezvoltarea anumitor activităţi în domeniul acvaculturii. (Măsura 3.4)

Cu ce ar putea ajuta statul român. Ar putea să ofere câteva proiecte standard în mod gratuit, ar putea să ajute la întocmirea actelor necesare pentru accesarea SAPARD, ar putea să garanteze împrumuturile, prin centrele de cercetare ar putea să subvenţioneze puietul şi materialul germinativ pentru seră. Ar putea să legifereze astfel încât peştele şi produsul serei să poate fi predat la hipermarket. Statul ar mai putea duce o campanie de informare a oamenilor pentru acest tip de proiect. Costurile sunt foarte mici pentru stat, beneficiul pe care îl colectează în doi sau trei ani din impozite pe profit şi salarii este foarte important, plus impozitele din comerţul cu materiale de construcţii şi construcţia în sine, de la bun început...

Este o idee din o sută. Numai să se gândească cineva.

1 comment:

Antiignorantu said...

informatia inseamna PUTERE - am tot dat avertizari… legile FEMOSAN … PRUDENTA MAXIMA ROMANI …. in 27.03.2010 am dat o avertizare privind masinile si avioanele … a fost cazul POLONIEI si norul Vulcanic care a tinut avioanele la sol … alta avertizare ACUM – pana cand nu sunt blocate RESURSELE catre Parlament nu iesim din CRIZA … asta trebuie sa ceara POPORUL la GREVA GENERALA … Parlamentul consuma peste 1 miliard euro ANUAL …

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.