30 August 2010

Politica Contrelor, Disperarea Românilor


Selectionerul Razvan Lucescu a luat o decizie surprinzatoare duminica seara, convocandu-l la nationala pe Cosmin Contra, care tocmai anuntase ca se retrage din fotbal.

Nu, nu despre fotbal vreau să vorbesc. Vreau să vorbesc despre denaturarea sensului politic.
Am scris pe un blog (http://sorinaplacinta.ro/2010/08/22/drumul-lung-spre-cimitirul-vesel/#comment-2166) un scurt comentariu despre politică şi politicianism. Spuneam cam aşa:

29/08/2010 la 18:30 neamtzu
au inceput ploile si acum poate incepe si reabilitarea drumului DN2N. Tipic romanesc. Este normal sa pui asfaltul in gropi pline cu apa daca vrei ca firma constructoare sa castige si la primavara un ban. RUSINE, RUSINE, RUSINE. CLASA POLITICA MERITA IMPUSCATA, in frunte cu coana Lucica de la drumuri.
@ neamtzu
Am o întrebare grea…

Cum credeţi că s-a ajuns la stadiul “CLASA POLITICA MERITA IMPUSCATA” fără a ajunge încă la un stadiu mai cuminte, anume “să trimitem clasa politică acasă”.

@Bibliotecaru,
am si eu o intrebare grea…
Si dupa aceea,ce facem?Ori ca-i impuscam,ori ca-i trimitem acasa…

@ ingineru’sef

Destul de simplu, imaginăm o lume care să nu aibă politică. Credeţi că dacă toţi politicienii ar fi înlocuiţi cu specialişti, oameni care se pregătesc pentru a ocupa un anumit loc, ţara va merge mai rău?

Eu şi văd o clădire cât Politehnica pe care să scrie… Înalta Academie de Ştiinţe Guvernamentale, învăţământ de foarte lungă durată. Ce este politica altceva decât ştiinţa guvernării? Necazul este că astăzi politica nu mai are nimic de-a face cu ştiinţa guvernării, oamenii înţeleg prin politică o pălăvrăgeală ieftină. Avem în politică şi oameni serioşi, care se pregătesc, care îşi văd de treaba la care sunt puşi… Ei însă nu prea există în viaţa politică, de acolo irumpe mai ales cel care ştie fi mai vehement, mai “usturător”, mai mincinos, mai carismatic, mai convingător…

Personal cred că pe aceşti falşi politicieni i-a luat în cătarea puştii colegul nostru neamtzu. Ei bine, dacă înţelesul cuvântul politician a fost falsificat şi a ajuns la stadiul “sunt politician pentru că fac parte dintr-un partid”, poate că e timpul să renunţăm la politică şi la politicianismul ieftin pentru a reveni la starea naturală…

De ani de zile rog politicienii să înfiinţeze o academie care să formeze oameni politici, adică pe cei care ştiu guverna. România nu mai are astăzi specialişti în macroeconomie sau alte ştiinţe “macro”, aşa cum s-ar cere la guvernare, pentru că nu există nici o universitate care să facă trecerea de la ceea ce ai învăţat la ASE, sau altă facultate cu specific economic, spre nivel macro. România este condusă, în consecinţă, mai mult ca o firmă, Bugetul de Stat este văzut ca un bilanţ contabil de SRL, reacţiile de tip “n-avem bani, dăm oamenii afară şi scădem salariile” sunt tot de tip SRL…

Asta ar trebui să ne pună pe gânduri, ultimii specialişti în macroeconomie au fost pregătiţi de şcoala de partid a comunismului.

De ani de zile mă rog de clasa politică să despartă structura de putere a partidului şi cariera politică din interiorul partidului, de cariera şi funcţiile în afara partidului. Nu numai că nu e normal ca cineva să conducă şi în afară şi în înăuntrul partidelor, dar este şi nesănătos. Tradiţional premierul este ales din rândul şefilor de partid. Este cel puţin improbabil ca cineva care a ajuns în fruntea partidului şi ocupă funcţia de preşedinte de partid să aibă cunoştinţele necesare pentru a fi premier… şi invers. Tradiţional miniştrii sunt aleşi dintre deputaţi şi senatori. Este improbabil ca cineva care se pricepe la meseria de parlamentar, adică să facă legi, să se priceapă şi la meseria de macro-manager, cum e cea de ministru. Dar chiar dacă se pricepe, să spunem prin absurd, nu se poate să nu aibă de suferit sau funcţia de ministru sau funcţia de parlamentar, pentru că nu poate fi ubicuu.

În sfârşit, după revoluţie, când alegerea preşedintelui a fost posibilă şi nu mai votam “iubitul conducător”, aveam nevoie de alegerea unui om care:
- era apolitic
- se pricepea la externe, diplomaţie
- era un bun negociator şi mediator
- se pricepea la armată
- se pricepea la Constituţie

Nici unul dintre cei trei preşedinţi ai României pe care i-am avut în cei 20 de ani nu poseda măcar una din cele 5 calităţi de mai sus. Păi ce mai contează alegerea dacă suntem puşi să nominalizăm prin vot, în mod sistematic, pe cei de care nu avem nevoie în postul respectiv?

Vă pune pe gânduri cele ce le-am spus?

Cine nu a ascultat un discurs care nu are nici o legătură cu guvernarea României, deci nu este un discurs politic, nu rămâne decât să fie unul politicianist?

http://www.pnl.ro/Public/art/5694/Crin-Antonescu-PNL-nu-va-guverna-cu-PD-un-partid-guvernat-de-clientelism-corup-ie-abuz-i-incompeten.html

Crin Antonescu: PNL nu va guverna cu PD, un partid guvernat de clientelism, corupţie, abuz şi incompetenţă
27/8/2010
Crin Antonescu: PNL nu va guverna cu PD, un partid guvernat de clientelism, corupţie, abuz şi incompetenţă

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a reiterat, vineri, faptul că formaţiunea pe care o conduce nu poartă negocieri cu Partidul Democrat Liberal în vederea unei guvernări comune. Mai mult, liderul PNL a respins categoric ideea unei viitoare cooperări cu partidul aflat astăzi la putere.

"Nu s-au desfăşurat, nu se desfăşoară şi nu se pune problema să se ducă tratative între Partidul Naţional Liberal şi PDL în vederea unei guvernări comune. Partidul Democrat Liberal, preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul Boc - Udrea sunt integral responsabili de situaţia în care a ajuns astăzi România, din punct de vedere economic, social, instituţional şi în bună măsură din punct de vedere moral. Partidul Naţional Liberal, aşa cum s-a pronunţat foarte ferm, imediat după alegerile prezidenţiale de anul trecut, nu are nici cel mai mic element de încredere şi nici cea mai mică intenţie pentru a coopera cu Partidul Democrat", a afirmat Crin Antonescu la finalul şedinţei Biroului Politic Central al PNL.

Liderul liberal a subliniat că PNL nu se va putea asocia cu PD, partidul care a guvernat şi guvernează după reguli precum clientelismul, coruţia, abuzul şi incompetenţa.

"Toate zonele de dezvoltare ale societăţii au fost grav afectate de acţiunea sau non-acţiunea guvernamentală. Aşa cum am spus de la începutul anului 2009 încă, cu participarea atunci a Partidului Social Democrat, România a regresat, a fost dusă în haos şi astăzi nemulţumirea faţă de această guvernare este deplină, la toate categoriile sociale. (...) Orice încercare de a induce în opinia publică ideea că există o parte bună sau o parte mai puţin rea a PD, că există un ferment de reformă în interiorul acestui partid nu poate fi credibilă pentru noi atâta vreme cât avem de-a face cu un partid care se comportă ca un partid stat, un partid condus direct, nemijlocit şi în permanenţă de către Traian Băsescu şi acoliţii săi şi, ca atare, dacă Partidul Naţional Liberal a rezistat tentaţiei guvernării în decembrie 2009 nu are nici cel mai mic motiv să fie atras acum într-o asemenea aventură", a declarat preşedintele PNL.

Crin Antonescu a reafirmat faptul că înlăturarea Guvernului Boc şi a unui guvern PDL este o necesitate pentru societatea românească şi o chestiune de interes naţional şi de aceea Partidul Naţional Liberal va acţiona, prin mijloacele parlamentare în primul rând, în acest sens. Liderul PNL a atras atenţia că orice zi cu Guvernul Boc sau cu un guvern asemănător dominat de acelaşi centru de interese şi de aceiaşi poli de putere şi influenţă ai PD agravează situaţia României.

"Dacă partidele pot aştepta, chiar rentabil din punct de vedere electoral, erodarea acestui guvern, prăbuşirea sa electorală, România nu mai poate aştepta, disperarea a căpătat forme maxime. Este de datoria noastră, ca partid de opoziţie, să facem tot ce ne stă în putinţă spre a oferi cetăţenilor români o altă guvernare cât mai repede cu putinţă. Noi suntem dispuşi să acţionăm parlamentar pentru înlăturarea Guvernului Boc, dar pentru ca această acţiune să fie una solidă, serioasă şi care să deschidă într-adevăr perspectiva unei bune guvernări României, ea trebuie să fie precedată de discuţii, de pregătiri, de găsirea, împreună cu alţi politicieni din opoziţie şi cu oameni politici aflaţi la putere sau partide aflate în coaliţia de guvernare, care să ne ofere varianta de continuare, varianta de acţiune a doua zi după eventuala cădere a Guvernului Boc. (...) Obligaţia noastră faţă de cetăţenii României nu este doar de a înlătura Guvernul Boc pentru ca Traian Băsescu să încerce alte experimente cu acelaşi nucleu, cu aceeaşi clică, cu aceeaşi clientelă şi cu aceleaşi mijloace, ci datoria noastră până la capăt este să oferim o alternativă viabilă ", a mai spus Crin Antonescu.

În ceea ce priveşte intrarea la guvernare a PSD doar în condiţiile în care social-democraţii ar urma să deţină funcţia de premier, preşedintele PNL şi-a exprimat convingerea că principala problemă este găsirea elementele comune ale unui program de guvernare care să răspundă nevoilor cetăţenilor, imediat după căderea Guvernului Boc, dar a precizat, totodată, că PNL nu susţine o formulă în care premierul să aparţină PSD.



http://www.ziarulnational.com/stiri/Economie/1282752365-Privi-i-domnule-Boc-E-iluzie-sau-Haos-

Mihai Şeitan: Un atac nejustificat al presei
În legătură cu haosul creat de depunerea declaraţiilor, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că „S-a speriat lumea că o să plătească amenzi. (…) Nu sînt mai mult de 30-40 de persoane la coadă”. „S-a născut în presă un atac nejustificat de haos în aceste plăţi. (…) O astfel de sperietură nu e deloc în favoarea sistemului sau a oamenilor”.

Boc despre cozi: O iluzie

Răspunzînd unei întrebări legate de faptul că 500.000 de beneficiari de drepturi de autor sînt în postura de a se prezenta lunar la ghişee cu declaraţii pentru a plăti taxe, premierul Emil Boc a declarat: “Nu am această informaţie. Am auzit-o azi spusă doar ca dată şi ca supoziţie. Eu nu am cunoştinţă despre aşa ceva. Atîta vreme cît situaţia nu există, este doar o afirmaţie… Oamenii stau la cozi, dar nu pentru situaţia pe care mi-o invocaţi…”.


http://www.psd.ro/newsroom.php?newi_id=3782

Conferinţa de presă susţinută de Lia Olguţa Vasilescu, purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, şi Victor Socaciu, deputat PSD - 26.08.2010
Postat la 2010-08-27

Lia Olguţa Vasilescu: Astăzi, la şedinţa departamentelor, am discutat mai multe teme. Pentru dumneavoastră nu am selectat decât trei – una priveşte deblocarea posturilor din sistemul sanitar, cea de-a doua situaţia din justiţie după modificarea Legii 47/1992 prin Ordonanţa de Urgenţă care a trecut marţi prin Senatul României şi care se referă la atacul la Curtea Constituţională şi, desigur, Ordonanţa de Urgenţă privind Drepturile de Autor, despre care îl voi invita pe domnul Victor Socaciu de la Departamentul de Cultură să vorbească.

După cum ştiţi, ministrul Cseke Attila a cerut deblocarea a 5000 de posturi din sistemul sanitar, însă prim-ministrul Emil Boc a anunţat că va debloca numai 1000. Dorim să atragem atenţia că angajaţii din sănătate nu sunt bugetari, deci nu se susţine ideea că legal se deblochează unul din şapte posturi. Ei sunt plătiţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, din contribuţia noastră, a tuturor, tocmai pentru a avea servicii sanitare de calitate. Nu înţelegem nici reacţia domnului ministru, care nu se prevalează deloc de acest lucru, în condiţiile în care în sistemul sanitar avem deja foarte multe probleme cu numărul de medici şi asistente la mia de locuitori, mult sub normative. Avem probleme, de asemenea, cu numărul de medici pe anumite specialităţi pe mia de locuitori şi cu numărul de medici repartizaţi la nivel teritorial la mia de locuitori. Sunt îngrijorătoare şi studiile şi sondajele pe care ni le-au arătat astăzi colegii noştri de la Departamentul de Sănătate şi din care reiese faptul că niciun medic nu vrea să lucreze în sistemul sanitar în mediul rural! Sigur că vom avea în viitor o foarte mare problemă, mai ales cu exodul tinerilor medici în afara graniţelor.

Nu am putut să nu remarcăm, citind comunicatele date de Ministerul Sănătăţii din ultimul an, care sunt preocupările principale ale ministerului – dacă este cald afară, ne spune să bem mai multă apă rece şi să ne aşezăm la umbră, să nu ne tatuăm cu henna neagră, să nu ne expunem la radiaţiile ultraviolete ş.a.m.d. Cam astea sunt preocupările principale ale Ministerului Sănătăţii, din păcate, deşi situaţia din sistemul sanitar este extraordinar de gravă!

Cerem imperativ Guvernului Boc să deblocheze posturile din sistemul sanitar şi întrebăm câte tragedii mai trebuie să se întâmple zilnic în România din cauza absenţei personalului de specialitate, a lipsei medicamentelor, a condiţiilor precare din spitale pentru ca domnul Boc şi domnul Cseke să înţeleagă că este nevoie de finanţare în sistem.

A doua temă se referă la situaţia care se va crea în justiţie ca urmare a aprobării, marţi, a Ordonanţei de Urgenţă care modifică Legea 47/1992 a Curţii Constituţionale, a Codului de Procedură Civilă şi a Codului de Procedură Penală. S-a eliminat prevederea potrivit căreia completul de judecată, sesizat cu excepţie de neconstituţionalitate ce are legătură cu cauza, era obligat să suspende judecata acelei cauze până la pronunţarea Curţii Constituţionale. Având în vedere principiul neretroactivităţii, hotărârile intrate în puterea lucrului judecat până la data publicării în „Monitorul Oficial” a deciziei CCR nu vor putea fi desfiinţate, având în vedere că până la data publicării în „Monitorul Oficial” textele erau considerate constituţionale. Se poate întâmpla ca cineva să fie condamnat definitiv, în baza unei legi care va fi declarată ulterior neconstituţională, şi această persoană să nu mai poată cere nici măcar revizuirea sentinţei, lucru care, desigur, este destul de grav şi care ne va menţine în topul statelor care pierd procese la CEDO.

Pentru al treilea subiect îl invit alături de dumneavoastră pe domnul Victor Socaciu să vorbească despre drepturile de autor.

Victor Socaciu: Bună ziua tuturor! Aş vrea, mai întâi de toate, să mă refer la ceea ce s-a întâmplat, fireşte, în ultimele zile, atât la casele de pensii, la administraţiile financiare, la casele de muncă, legat de cozile impresionante, din cauza bulibăşelii create de normele de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind impozitele pe contractele pe drepturi de autor.

Privim tot acest lucru pe două paliere: unul de fond, fireşte, şi altul pe procedură. Haideţi să începem cu cel de fond!

Atunci când un contribuabil se duce să îşi plătească un impozit aşteaptă, firesc, să primească din partea statului un serviciu. Există în interiorul Ordonanţei o prevedere prin care cei care plătesc impozitele pe drept de autor plătesc şi un impozit pe şomaj. În cazul în care un creator are o perioadă în care nu creează nimic, statul nu îi oferă un ajutor de şomaj pentru perioada respectivă – într-o pauză de creaţie, să spunem. Aşadar, el plăteşte un impozit absolut inutil! Există în Legea Copyright-ului, Legea Dreptului de Autor, o prevedere prin care autorul primeşte după moartea sa – de fapt moştenitorii autorului – timp de 50 de ani drepturile cuvenite de autor. Or, legea nu prevede ca în acest caz moştenitorii să nu mai plătească din aceste drepturi asigurările de sănătate, şomajul, pensia este absolut ridicol! O Ordonanţă făcută pe genunchi, cum, de altfel, ne-a obişnuit Guvernul Boc de la instalare şi până acum, cum niciun alt guvern nu s-a priceput!

Sunt câteva lucruri şi de procedură, iar aici voi extrage poate pentru toţi cei care ne ascultă atât aroganţa, cât şi nepriceperea ori incompetenţa acestui guvern. Faptul că domnul ministru al Muncii, domnul Şeitan, a spus la un moment dat că va da el o circulară prin care n-o să mai fie amendaţi cei care acum nu au putut să îşi depună declaraţiile deschide calea unui arbitrariu extrem de periculos. De fapt, ce înseamnă asta? Că legea nu poate fi respectată pentru că o circulară dată de guvern eludează o prevedere legală, un articol de lege – asta se poate traduce prin tot felul de abuzuri care, de fapt, se deschid o dată cu această apreciere a unui ministru, a unui guvern dintr-o ţară europeană. Este absolut periculos!

Mai putem vorbi despre ceea ce domnul ministru al Finanţelor, domnul Sebastian Vlădescu, a ridicat vizavi de evaziunea fiscală pe care o fac ziariştii, ceea ce din două puncte de vedere trebuie combătut. În ce sens? O dată, în întreaga lume ziariştii, cei care scriu, cei care influenţează opinia publică, cei care vin cu idei care ajută şi luminează societatea, sunt plătiţi pe drepturi de autor. Faptul că în România se încalcă legea de către anumite instituţii şi sunt plătiţi pe drepturi de autor şoferi sau femei de serviciu nu îi priveşte pe cei care sunt ziarişti şi care scriu corect şi care creează în spaţiul presei româneşti. Pur şi simplu, aceste instituţii trebuie trase la răspundere pentru încălcările de legislaţie.

Aş mai adăuga că aceşti domni care ne conduc nu văd cozile – sau, dacă le văd, ne aşteptăm să spună că ele sunt trucate de cine ştie ce pixeli se află în spatele acestor imagini. Încă o dată relev că avem de-a face cu un abuz, cu o tendinţă de umilire a presei româneşti, a oamenilor care lucrează în presă, dar nu numai a lor: a intelectualilor din România, a tuturor celor care reprezintă valori şi care au dreptul să primească beneficii din partea societăţii pentru activităţile lor în domeniul proprietăţii intelectuale. Din acest punct de vedere, încă o dată, putem vorbi despre un Guvern incapabil să gestioneze România, incapabil să gestioneze problemele României şi vă readucem aminte că trebuie neapărat – mă refer acum la toţi cei care pot să facă ceva pentru România – să facem ceva împreună pentru a scăpa de acest Guvern, de această putere abuzivă şi autoritară.

Întrebare: Domnule Socaciu, voiam să vă întreb, mai mult în calitate de compozitor – sunteţi dispus să staţi la cozile acestea să vă completaţi zeci de formulare privind drepturile de autor?

Victor Socaciu: Eu am lăsat să îmi gestioneze, printr-un contract de gestiune, drepturile mele de autor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Asociaţia de Drepturi de Autor, aşa cum este denumirea instituţiei. Această instituţie nu mă plăteşte repetitiv, la trei-patru-cinci luni sau poate chiar anual. Am să văd şi eu care este procedura în cazul meu, să văd dacă trebuie să mă duc să declar aceste lucruri, sau instituţia o va face în locul meu. Cred că asta este soluţia, de fapt: cei care sunt sub contract cu o instituţie trebuie să fie reprezentaţi de această instituţie – înţelegem că este criză, că e nevoie de bani, e ok, dar nu ne umili! Instituţia poate foarte bine, aşa cum a plătit până acum 10%, să plătească şi 16,5% către conturile respective, şomaj, sănătate, pensii. Nu este nevoie să pui o armată nu numai de creatori, de elite româneşti ş.a.m.d., ci este vorba şi despre cei din PFA-uri, căci şi ei sunt afectaţi de aceste reglementări absolut abuzive. Eu însă, repet, nu m-aş duce în niciun caz în fiecare lună să îmi declar câştigurile pe drepturi de autor! Este înjositor, este umilitor şi cred – acum este o chestiune absolut personală – că voit a fost făcută această Hotărâre de Guvern, împotriva unor oameni care sunt neascultători, este vorba despre cei din presă, împotriva unor intelectuali care nu mai pot să vadă în PDL şi în Traian Băsescu salvarea României, ci dimpotrivă – eşecul României din ultimii şase ani!

Vă mulţumesc!

Biroul de Presă al PSD

27 august 2010

OK! Situaţia este cunoscută. Partidele politice se încăpăţânează se fie politicianiste, oricâte semnale ar primi de la români şi de la istorie. Ce este de făcut? Există o modalitate de a convinge clasa politică că politicianismul trebuie să moară, să se retragă cei incompetenţi şi să facă un pas în faţă cei care sunt dispuşi să-şi însuşească cunoştinţele guvernării? Putem impune partidelor politică să renunţe la golăneala discursurilor manipulatoare, maliţioase, belicoase, tendenţioase, mincinoase...? România nu numai că a pierdut 20 de ani de "democraţie", dar a pierdut şi alţi zeci de ani de stat totalitar. Impasul nostru nu se numeşte Traian Băsescu, Emil Boc sau mai ştiu şi eu ce nume de politician, impasul derivă dintr-un sistem care lucrează exclusiv pentru beneficiile clasei politice. Soluţia nu este "altcineva", ci modificarea conştiinţei generale a românilor astfel încât să desfiinţăm clasa politică (politica nu ar trebui să aibă interese proprii pentru a exercita condiţiile de clasă socială) şi a restabili normalitatea democratică, adică poporul alege nu "feţele" care conduc societatea, ci ce anume trebuie să facă politicienii ajunşi la puterea statului. Prin acest mod simplu şi banal statul nu va mai fi un opresor al cetăţenilor ci, cum este şi firesc, un context al concentrării forţelor sociale.

Avem nevoie de un sistem de educaţie a politicienilor, avem nevoie de un sistem de educaţie a cetăţenilor. În acest moment nu avem nici politicieni reali, nu avem nici cetăţeni reali... toţi românii trăiesc în fraudă arogându-şi calităţi pe care nu sunt pregătiţi să le susţină. Pe de o parte cetăţeanul nu votează ce trebuie şi din motivele care trebuie, pe de altă parte nici candidaţii nu sunt, nici pe departe, ceea ce ar trebui să fie. Democraţia este altfel desfiinţată în realitate, oricât de mult ar fi cântată în discursuri politice.

Vă aştept cu soluţii... Personal speranţa mea a murit de foarte mult timp.

http://wersmusic.files.wordpress.com/2009/03/sam_roberts__love_at_the_end_of_the_world.jpg

(sursa: http://wersmusic.wordpress.com/2009/03/24/wers-top-5-of-32409/)


2 comments:

Antiignorantu said...

- pregatiti parlamentari , magistrati si preoti ptr. munca la camp - sunt buni ptr. sapat si arat pamantul ptr. o productie agricola minunata , nicidecum ptr. a directiona resursele unui popor si a da legi ptr. OAMENII din POPORUL ROMAN !!!

Florin said...

Cred ca dna Udrea chiar se chinuie sa creeze ceva.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.