15 August 2011

Rusia nu joacă cartea terorismului pentru a lua măsuri anti-democratice


În ultimul timp suspiciunea cu care m-am obişnuit este cea cu atacul terorist lăsat să se întâmple (nu îndrăznesc să spun că vreun stat îşi stimulează singuri atacuri teroriste) de către serviciile secrete pentru ca apoi să existe măsuri anti-democratice justificate de lupta împotriva terorismului, a criminalităţii organizate, a pedofiliei, pornografie infantile, a traficului de carne vie şi aşa mai departe. Se pare că Rusia nu intră într-un asemenea scenariu, la ei atacurile teroriste sunt dejucate. Desigur, Vladimir Putin nici nu prea are nevoie de o justificare în momentul a folosirii măsurilor anti-democratice, dar asta este altă poveste.

Mai mulţi locuitori din Caucazul de Nord au fost arestaţi după ce au fabricat o bombă pe bază de îngrăşăminte chimice şi "nu mai aveau decât să stabilească ora producerii atentatului şi să-l comită", precizează Kommersant.

Comandantul Serviciului Federal de Securitate, Aleksandr Bortnikov, declarase la 18 iulie, în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, că FSB a dejucat un atentat important asupra infrastructurii de transport din regiunea Moscova, pregătit de patru locuitori din Caucazul de Nord. Toţi suspecţii au fost arestaţi şi au făcut mărturisiri, adăugase Bornikov.



Un atentat cu bombă comis în noiembrie 2009 asupra unui tren care asigura legătura între Moscova şi Sankt Petersburg s-a soldat cu 28 de morţi şi 95 de răniţi, fiind revendicat de rebeliunea islamistă din Caucaz.

Insurgenţii au revendicat şi atentatul sinucigaş din 24 ianuarie de la aeroportul Domodedovo din Moscova, soldat cu 37 de morţi, şi cele de la metroul din Moscova, comise în martie 2010 şi soldate cu moartea a 40 de persoane.
(http://www.mediafax.ro/externe/rusia-a-dejucat-un-atentat-asupra-primului-tren-de-mare-viteza-rusesc-8623455/)

Îmi amintesc că prima dată când am auzit de explozibil făcut din îngrăşământ era în serialul... MacGyver. Bănuiesc că astfel de idei prin seriale ar putea să lipsească.

9 comments:

N. Raducanu said...

Nu prea inteleg sensul textului pe care ni-l oferiti dezbaterii. Ne sunt relatate cateva dintre atentatele (grave, caci – din pacate - nedejucate) infaptuite in Rusia si un caz recent cand teroristii au fost, slava domnului!, prinsi inainte de comiterea faptului. Nu se arata insa de ce masurile luate de Putin pentru prevenirea actelor de terorism ale islamicilor ceceni si daghestanezi, ar fi antidemocratice, asa cum aratati in titlu. Doar pentru ca tot ce face Putin este “demascat” ca dictatorial de agentiile de presa occidentale? Mai curand ar fi fost de comentat daca masurile preconizate de Cameron in Marea Britanie in urma evenimentelor de saptamana trecuta sunt sau nu democratice.

Bibliotecaru said...

Vreau să spun că, din câte îmi dau eu seama, Rusia nu participă la sistemul "lupta împotriva terorismului" menit să aducă totalitarismul în lumea occidentală. În timp ce în celelalte părţi lucrurile sunt, de fiecare dată, discutabile şi pline de semne menite să nască suspiciunea unei conspiraţii la nivel global, Rusia îşi păstrează un joc de stat rămas pe dinafara oligarhiei mondiale, Comisia Trilaterală, Grupul Bilderberg... şi aşa mai departe. Este măcar mărunt reconfortant să ştii că încă nu s-au pus toate ouăle într-un coş şi, la o adică, totalitarismul mondial va putea fi împiedicat (sau măcar va exista o împotrivire) chiar de o ţară totalitară ce are mândria naţională de a nu se supune conspiraţiei.

Primul război financiar mondial a început. De ţări ca Rusia, China, India ţine astăzi ca acest război să nu ajungă o devastatoare conflagraţie mondială. Rusia dă semne că ar sta deoparte, la China şi India încă nu am observat nimic.

Bibliotecaru said...

Relativ la Marea Britanie, este extraordinar cum au manipulat lucrurile astfel încât revolta populară a devenit "golaniada". Este evident că devastările sunt rezultatul unor provocări şi manipulări care să permită intervenţia poliţiei.

Bibliotecaru said...

Părerea mea.

N. Raducanu said...

Inseamna ca am inteles eu gresit semnificatia titlului dvs. Dvs. credeti deci ca occidentul, in frunte cu SUA se indreapta spre un regim totalitar de dreapta (un fel de fascism deci) in timp ce Rusia, China si India nu au aceasta intentie si se pastreaza izolat. Este o ipoteza nu numai plauzibila, dar si probabila. Ramane de vazut care va fi in aceasta viitoare configuratie politica, atitudinea pe care o va adopta Romania...

nimrod said...

Biblio,

Daca la noi Vlad Ţepes, cu alergia sa pentru hoţi, e o legenda indepartata, Charing Cross Pillory sau Tyburn Tree fac parte din bibliografia inca recenta a infractionalitatii din Perfidul Albion şi dau masura preocuparilor unei parti importante a paturilor inferioare ale societatii britanice. N-a fost nici o manipulare si nici o provocare. Autoritatile de resort ale Majestaţii Sale sunt prea indolente, daca nu chiar incompetente fie şi numai pentru a imagina aşa un scenariu.
De ce credeţi ca totul a fost aşa de violent? Fiindca englezii dorm pe ei. Bond, James Bond,e doar o fictiune, ca sa nu zic un vis frumos...

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu
Stimate domn,
State precum SUA nu reprezintă o democraţie decât în declaraţie oficială. Democraţia nu poate exista decât în momentul în care cetăţenii iau hotărârile şi politica le pune în practică. Totuşi nimeni nu întreabă cetăţenii în America, nici când încep un război, nici când îl termină, nici când se stabilesc reguli care reduc libertăţile personale şi de grup...

Eu nu spun că în Rusia, China, India este mai bine sau o democraţie mai consolidată, spun că în America prefăcătoria şi manipularea are valori mai ridicate şi, mai ales, că aceste două dimensiuni sunt competitive.

Ţineţi minte "internaţionala socialistă" a Uniunii Sovietice? În timp ce ţări ca România aveau o doctrină a comunismului intern, sovieticii aveau o doctrină a comunismul în expansiune, cu dimensiuni internaţionale. Ei bine Statele Unite (de fapt nu statul în sine, ci anumiţi oameni) doresc astăzi să facă un fel de Internaţională Capitalistă dar cu aceleaşi dimensiune funcţională cu cea a Internaţionalei Socialiste, încercând să subjuge, sub pretext politic şi economic,... întreaga lume. România este deja parte a acestei Internaţionale Capitaliste şi subjugată intereselor SUA exact în aceleaşi condiţii în care a fost subjugată de URSS în Internaţionala Socialistă.

Părerea mea.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Personal rămân la părerea că este o modalitate clasică de a controla criza.

ADRIAN said...

Am urmarit cu greu evenimentele din UK si nu am suficiente data s ama pot pronunta. Ce mi se pare mie insa clar este ca societatile occidentale "n-au mai putut de bine" iar acum au prea multi paraziti sociali. Animale bipede care nu stiu altceva decat sa ragaie bere in asteptarea unui meci de fotbal ... Cand eram mic nu puteam intelege cum un imperiu precum cel roman, cu atat de multe elemente de civilizatie, a putut sa se duca dracului dupa o istorie consistenta de mai bine de 500 de ani de vana. Uite asa. Li s-au terminat la un moment dat si painea si circul cand erau deja infestati de paraziti iar alti paraziti le bateau la usa.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.