05 March 2012

Cum era să băgăm, ca proştii, banii în gazoduct


Vă amintiţi cu ce voioşie România dorea să investească în gazoducte pentru a-şi "aranja" o sursă alternativă de gaz, alta decât gazul scump din Rusia? Nu veţi crede, dar nu mai e nevoie de gazoductele asta "cu străinii" că avem gaze la noi acasă. Iată ştirea:
"Am fost în mare, în perimetrul Neptun la bordul navei Deepwater Champion, este o navă specializată în prospecţii la mare adâncime, vestea bună este ca s-a descoperit un zăcământ de circa 100 miliarde de metri cubi şi pe perspective similare sunt ca alte câteva depozite care urmează să fie prospectate în perioada următoare. În anul 2011, România a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde producţie internă şi import de completare circa trei miliarde. Faceţi socoteala, câţi ani ne-ar ajunge depozitul deja găsit, ca să nu mai importăm gaze. Este clar că România are perspectiva independenţei energetice totale, iar dacă şi celelalte zăcăminte ce urmează a fi prospectate vor indica cantităţi asemănătoare, România poate fi una dintre sursele de gaze, nu numai pentru ea însăşi, dar şi pentru multe alte ţări din Europa", a spus Băsescu, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil.

http://www.agerpres.ro/media/images/2012-03/03051514-361913965.jpg

El a precizat că nu trebuie să ne aşteptăm ca exploatarea zăcământului să înceapă imediat, punctând că acest lucru va fi posibil după ce se vor face toate prospecţiunile.

"Să nu vă aşteptaţi că mâine începe exploatarea zăcământului. Exploatarea zăcământului ar putea începe după ce se fac toate prospecţiunile. Din păcate, Deepwater Champion trebuie să plece în Golful Mexic, va reveni când îşi termină programul de explorări acolo. Deci, este o chestiune cam pe la orizontul anului 2015, 2016, 2017, dar astăzi avem o certitudine. În acest orizont de timp, 2015-2016, România va putea să fie independentă deplin din punct de vedere energetic", a completat Băsescu.
(mai multe pe... http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/109324-Traian-Basescu-Romania-are-perspectiva-independentei-energetice-totale.html)
Eu nu-mi dau seama cât gaz este acolo, la ce preţ va veni în România, cât se poate livra în fiecare zi, cam pe câţi ani ar ajunge...

Poate că domnul preşedinte putea să ne ofere câteva date... măcar estimative. Sunt convins că domnia sa a primit ceva informaţii suplimentare, altfel nu spune că România va fi indepedentă energetic.

26 comments:

N. Raducanu said...

Va mai fi, in fine, inca ceva de privatizat si apoi de vandut, probabil la Exxon sau OTV...

Bibliotecaru said...

Exx on, Exx off...

Vasile, said...

Biblio,

Ieri pe celalalt thread am scris ceva tocmai despre legaturile altele decit politicice dintre ambasada-traian-exon, si bineinteles gazul de care stiau si rusii dar si ulrainienii nu numai americanii!
Comentariul nu mai este, probabil dintro eroare a mea sau poate nu, ati putea clarifica acest aspect ,ati putea recupera mesjul?


Despre pretul gazelor care vor fi extrase , o parte se stie este deja in curtea OMV-PETROM, nu-l putem sti exact dar ne putem face o idee.

Am mai redat aceasta succinta schema care ramane valabila si la gaze.

Petromul produce benzine si pacuri numai din prelucrarea titeiului extras din Romania.

Daca pretul barilului extras este de 20 USL/To. si ajunge in rafinarii la 40 USD /to.iar benzina se vinde la pompa la pretul barilului pe bursa de peste 120 usd/baril este clar ca gazul, avind in vedere recuperarea investitiei va fi cel putin la acelasi pret ca cel al gazului rusesc ...dar vom fi independenti!

Daca cineva se intreaba "....bine bine dar unde-i motorina?" 90% din motorinele nordic sau artic existente pe piata petromului,produs care nu mai este amestecata conform reglementarulor europene, cu bio-diesel,(deoarece ar congela)
este de la export,in general din SUA sau Canada , atentie la un pret mai mic la pompa decit produsul intern!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Din păcate nu am nimic în moderare, probabil s-a pierdut.

Ieri figuraţi cu două mesaje, unul la Colegiul Naţional şi unul la Porţile de Fier...

De şters nu am şters nimic.

Vasile, said...

Probabil am omis numele stiind ca pe vechi era publicat in loc annonymus!!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Stimate domn,
Eu unul nu şterg decât spamurile cu reclame pe la site-uri porno sau aşa, ceva care intră de altfel singure în spam (asta pentru că am scos acel cuvânt de verificare pentru a vă fi mai uşor la postat... cuvânt pe care mă gândesc să-l reintroduc pentru că spamurile se cam adună zi de zi). Orice nick, chiar şi anonim, care comunică un comentariu de orice fel, nu l-am şters. Vă rog să mă credeţi că nu am ce să fac mai mult decât să constat că acel comentariu nu există.

Katrina said...

Elena Udrea a fost "sacrificata", de marele carmaci, care a ales sa nu mai "carpeasca" gaurile din ciorapi.....In curand ibovnica va ajunge la ANI.....
http://www.gandul.info/politica/primul-ministru-taie-banii-de-bazine-de-la-fostul-minister-condus-de-elena-udrea-nu-suntem-o-natiune-de-inotatori-plus-ce-mesaj-le-a-transmis-sefilor-anaf-si-cnas-9373421

Bibliotecaru said...

Nu bazinele de înot sunt vinovate ci faptul că se construiesc bazine de înot care nu produc apoi bani. Dacă investiţia într-un bazin de înot s-ar amortiza în cel mult 5 ani atunci investiţia ar fi rentabilă pentru că banii se reîntorc la buget.

Vasile, said...

Nici nu va acuz de ceva,pentru nici nu prea pricep acest mecanism,mesaj,span sau omisiune,eroare a senderului atunci cind posteaza eronat.
In scenarita mea ma gandeam ca la sters Basescu, dar apoi mi-am revenit gansindu-ma ca nici el nu se pricepe la asa ceva..poate altii!
Oricum era un text intersant si deranjant...pentru cine nu si-l dorea!

epolitikon.wordpress.com said...

Eu ma tem ca faza cu Rosia Montana sa nu fie vreo perdea de fum si adevarata miza sa fie taman gazele astea din Marea Neagra. La astea vad ca nu intreaba nimeni cat e redeventa statului, in ce conditii se exploateaza, chestii...

ZeV said...

E limpede. Cred că e cazul să-mi iau măsuri de precauție și să-mi amplasez panouri solare pe acoperis , precum și pe toți pereții casei.
De ce ? Pentru că, suntem condamnați, în nimicnicia noastră, să ne ...protejăm resursele naturale, oricare ar fi ele, pentru viitorime. Dacă o mai exista vreun viitor. ;)
A...să nu uit. Un aqua park imens , amplasat pe o platformă petrolieră dezafectată, ar fi o soluție economică viabilă aducătoare de bani la buget. Ca și eventualele pensiuni semi-fiscalizate pe care le tot aștept la Roșia Montana de mi s-au lungit urechile. Dar cine să le facă ? Deștepții pământului de pe forumuri ?
;)))

ZeV said...

PS
....Cu exceptia lemnului...gaterul nu este o sursă poluantă semnificativă, iar comerțul cu lemn de foc nu este (încă)concesionat de OMV.
Desi, ar trebui sa luăm aminte la Holzindustrie Schweighofer SRL. Probabil că de aceea nimeni nu (prea) protestează pe bloguri că rămânem fără păduri.
;)))

ZeV said...

Este absolut incredibil cu cata naivitate comenteaza o gramada de prieteni, cat trebuie sa fie redeventa pentru resursa X sat resursa Y.
Problema este alta...are Romania capacitate tehnologica, financiara. resurse umane si mangeriale pentru a initia , de una singura, o exploatare de gaze in Marea Neagra ?
Daca nu, marja de negociere cu marile concerne transnationale este extrem de limitata, iar preturile, oricum trebuie liberalizate si aliniate in conformitate cu directivele europene.
Putem sa cerem redevențe și de 150%,dar, oare, ni le dă cineva ? Concernul vine daca face profit. Dacă nu face, pleacă singur.
Ce naiba, parcă , uneori, am trăi pe altă planetă, de nu pricepem niste lucruri elementare.

Bibliotecaru said...

@ epolitikon.wordpress.com

Tocmai asta e problema şi de aici a pornit totul... statul ia prea puţin şi la o adică rămâne cu ochii în soare. Cel care e exploatat nu e obligat de lege să lase grosul producţiei exploatate în România... deci el poate merge binişor afară. În ceea ce priveşte Roşia Montana problema este şi poluarea care se poate produce oricând, pentru că cianura nu este închisă în containere ci aruncată pe munte, sub cerul liber. Hectare întregi de pământ împrăştiate cu cianură. Cianura dispare numai după ce se termină cu exploatarea, după ce muntele devine o groapă... Asta se face că nu înţelege Traian Băsescu şi toţi cei care susţin mineritul cu cianuri.

Bibliotecaru said...

@ ZeV

"Un aqua park imens , amplasat pe o platformă petrolieră dezafectată"

Cum anume să fie acest aqua park... că nu am înţeles.

Bibliotecaru said...

@ ZeV
În măsura în care masa de lemn rămâne constantă, exploatarea energetică a lemnului nu este poluantă (cel puţin din punctul de vedere al CO2). Numai că lemnul creşte foarte greu şi menţinerea unei mase de lemn constantă în exploatare este neeconomică.

Bibliotecaru said...

Pe măsură ce se conturează criza energetică, resursa este mai preţioasă decât banii obţinuţi pe resursă. Asta pentru că peste 50 sau 100 de ani rezerva asta de gaz va avea un preţ colosal. Gazul nu va fi folosit drept combustibil, ci drept resursă de hidrocarbură necesară industriei şi petro-chimiei.

ZeV said...

Nu e vorba, Biblio, despre ce va fi peste 50-100 de ani, noi avem centrale termice ASTAZI. ;)
PS
Ideea cu aqua park - ul este evident doar o ironie, Biblio, la adresa investițiilor...cu greu amortizabile ale MDRT si care nu tin câtuși de puțin....de CALD.
:D :D
Of, of, stimabile...mai scoate năsucul din cărți.
;)

ZeV said...

Domnule Biblio...mai studiati problema cianurii, deoarece, cred ca dezinformati, din necunoastere.
Ca nu pot sa cred ca o faceti din reavointa.
Dimpotriva, lucrurile stau diamentral opus.
CITEZ:
,,Tehnologia moderna foloseste cianura numai IN CERC INCHIS si întregul proces de tratare este controlat automat prin calculator. Legislatia UE care reglementeaza folosirea cianurii în industria miniera a creat o structura care sa asigure folosirea în deplina siguranta a cianurii în minerit si reducerea în cât mai mare masura, printr-un control tehnic extreme de riguros, a eventualelor efecte negative asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului.
Prin urmare, tehnologia folosita în prezent nu poate fi comparata cu tehnologia folosita, de pilda, la Baia Mare în 2000"

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Probabil că imaginaţia mea este cu mult mai mare ca domniei voastre... Eu mă gândeam la un aqua park subacvatic, un fel de recif artificial pentru scufundări... Sunt unii care au făcut asta cu vapoare vechi, cu avioane, cu... Dar înţeleg că era o glumă.

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Vorbim despre o exploatare de suprafaţă. Lucrurile stau cam aşa.

1. Se aruncă în aer.
2. Se stropeşte peste tot locul cu cianură
3. Cianura se scurge în lacul de cianuri
4. De acolo se iau cianurile şi se extrage aurul
5. Sterilul, aşa cum este el, încă cu resturi de cianuri, se îndepărtează şi aruncă în nişte munţi (îi veţi vede în unul din link-uri).
6. Cianura se recuperează şi se stropeşte iar zăcământul aruncat în aer, ciclul se reia de la punctul 1.

http://www.greenstockfootage.net/Gold_Mining_Stock_Footage_g69-Cyanide_Leach_Pad_Gold_Mining_Stock_Footage_Video_Clip_p243.html

Priviţi, mai modern de atât nu este... :D

Vă place cum ţâşneşte cianura din ţevi?

http://www.greenstockfootage.net/Gold_Mining_Stock_Footage_g69-Montana_Gold_Mine_Stock_Footage_Video_Clip_p241.html

Aşa se scurge cianura la vale...

Apoi, sterilul se pune pe un munte lipsit de viaţă:
http://www.youtube.com/watch?v=q_p8_-m4-UQ

Iată ce se întâmplă prin Mexic.

http://www.youtube.com/watch?v=iaBFCnGsy2s

O înregistrare ceva mai veche... 1994:
http://www.youtube.com/watch?v=gsYEbwZnQ5w

Dacă după ce vedeţi asta tot mai credeţi că se face în sistem închis, gândiţi-vă atunci că domnia voastră spuneţi că se introduce undeva o tonă de pământ cu minereu, se amestecă cu cianura, se extrage apoi cianura cu aurul care a intrat în reacţie cu cianura, cumva cianura se elimină din pământ care devine inofensiv şi ecologic, după care tona de pământ se pune undeva unde se plantează brăduţi, apoi se extrage gramul de aur care a reacţionat cu cianura şi toată lumea e fericita... Atâta muncă pentru gram de aur... patru dacă zăcământul este mai bogat decât s-a constatat până acum. Ce spuneţi? Vi se pare economic?

Bibliotecaru said...

Şi pentru că vorbim de gaze din şisturi... aş mai vrea să pun un clip...

Shale-şisturi bituminoase.

Ştiu că staţi prin Canada, dar e un cuvânt mai rar...

http://www.youtube.com/watch?v=FtBhw6owTsc

Iată procesul de exploatare a şisturilor.

http://youtu.be/cg8NfG3E5qw

http://youtu.be/N0ngGss6KKo

http://youtu.be/YIBCmIRSx-A

http://youtu.be/FJAU81Kbu8I

http://youtu.be/JOOhoLzDGgE

Şi, pour la bonne bouche...

http://youtu.be/7ned5L04o8w

Vasile, said...

Domnul care se zbate sa ne informeze ca cianurile nu-s cianuri ,nu era destul de bun pe blogul domnului Cristian Preda pentru ca acolo avea si cine sa manipuleze si cine sa dezinformeze....asa ca a fost trimis in deplasare la biblioteci...dar si aici e greu pentru ca el ne crede copii iar noi constatam ca el nu este in fapt decit copia unor copii manipulative ale puterii!

O putere actualmente ilegitima prin reprezentare sau nereprezentare !

epolitikon.wordpress.com said...

Ei bine, catastrofa ecologica din Golful Mexic ne arata ca si pe mare se pot intampla necazuri mari.

Desigur, aici vorbim de gaze si nu de petrol dar cu siguranta intelegeti ideea.

Bibliotecaru said...

Desigur, orice exploatare de acest tip este periculoasă, chiar şi cele tradiţionale poluează... ideea este însă că acelea deja există, sunt în exploatare, şi nu mai pot fi oprite uşor. Sunt contracte, clauze... În cazul acestor şisturi bituminoase lucrurile sunt în stadiu incipient şi pot fi oprite prin simpla voinţă politică.

Criteriul bani acoperă totul pentru politica de astăzi. Fiecare român se împrumută cam 7 milioane lei vechi pe lună (şi guvernul nu întreabă pe nimeni când face acest împrumut). Unde se duc în mod real banii aceştia care sunt în plus de ceea ce produce economia? Noi de aici trebuie să plecăm, nu de la "efortul" guvernanţilor de a vinde şi chiloţii de pe noi ca să poată plăti din aceste împrumuturi înapoi.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Eu consider că avem un coleg de dialog onest şi chiar nu înţelege cum se face această exploatare a aurului. Recunosc că până să mă interesez şi eu un pic ce şi cum, eu tot stăteam şi mă gândeam cu reuşesc ei să prelucreze atâta steril şi cum de este economic. Pe urmă am observat că instalaţiile de extragere a aurului din soluţie sunt într-o coşmelie (că sunt imagini şi cu acestea) dar procesul chimic se face afară infestând tot ce atinge.

Sigur, lacul acela din care au dus ei gazetarii să guste o cană de apă cum că nu are cianuri mai multe decât o cafea, este real... numai că el nu este făcut din soluţia cu care se face exploatarea ci după închiderea exploatării, adică după aşa-zisa ecologizare. Numai că poluarea se face între timp.

Când văd reclamele acelea la TV parcă văd nişte condamnaţi în lagărele Naziste făcând reclamă la camerele de gazare spunând că sunt duşuri de calitate. Pur şi simplu nu pot să le privesc.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.