19 March 2012

Dacă nici asta nu cutremură băsescianismul din spaţiul internet... nu ştiu ce ar mai putea emoţiona activismul pro Traian Băsescu


După ce a făcut albie de porci personajul politic Victor Ponta, domnul Băsescu spune că ar fi vrut să fie premier în locul domnului Ungureanu. Cutremurător, nu-i aşa?

Cum poate să justifice orice fan Traian Băsescu adăugarea acestor două discursuri:

"Sunt obligat de Constituţie să am consultări cu toate partidele şi le-aş avea dacă ar cădea Guvernul la moţiune. Dar domnul Ponta este copilot la o maşină. Dânsul mai participă la raliuri şi are sponsori necunoscuţi, deşi se prezintă a fi un soi de fată mare, de Fecioara Maria. Cu sponsorii ăştia necunoscuţi a reuşit să ajungă copilot. El stă în dreapta conducătorului. Cum poţi să conduci ţara când la o maşină eşti doar copilot? Deci un om care n-are calităţi să conducă o maşină lungă de trei metri. Este copilot în maşina aia, nu-i dă nimeni volanul în mână. Poţi să-i dai ţara în mână? Deci nu cred că domnul Ponta are maturitatea necesară să fie prim-ministru al României, nu în mandatul meu de preşedinte al României. Un preşedinte trebuie să fie responsabil când desemnează un prim-ministru", a spus Băsescu la TVR.
(14 mar 2011 http://www.mediafax.ro/politic/basescu-victor-ponta-un-copilot-care-nu-poate-fi-pilot-de-tara-ca-premier-8061703)


... cu ...

'Dar spre exemplu eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim ministru când şi l-am oferit în negocierile din 6 februarie, USL-ului, lui Victor Ponta. După demisia guvernului Boc i-am propus lui Victor Ponta funcţia de prim ministru, din partea USL-ului. Victor Ponta nu a spus nimic. a răspuns Antonescu şi a răspuns ăla micu, cum îi spuneţi dvs, Constantin. A fost o ofertă la consultări. Aici este unul din marile mele semne de întrebare. De ce Victor Ponta nu a spus 'da'?', a declarat Băsescu, într-un interviu la B1 Tv.
(18 Martie 2012 http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/111660-UPDATETraian-Basescu-Dupa-demisia-Guvernului-Boc-iam-propus-lui-Victor-Ponta-functia-de-primministru.html)


Undeva preşedintele minte, fie anul trecut, fie anul acesta... Nu pot să nu constat că domnul Ponta are dreptate.

"Vedem din nou cât de iresponsabilă este abordarea preşedintelui. Nu a existat niciodată o ofertă clară şi formală adresată USL cu privire la preluarea postului de premier. Numirea premierului României nu se tratează în glumă, ci în mod serios, cu respectarea Constituţiei şi a procedurilor oficiale. Sunt convins că românii vor da mandatul lor Uniunii Social Liberale şi vom avea şansa de a forma guvernul, după alegeri, cu sprijinul unui Parlament legitim", scrie Victor Ponta pe blog, arătând că atunci va primi mandatul de premier şi îl va trata cu toată răspunderea.
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/111666-UPDATEVictor-Ponta-Nu-a-existat-niciodata-o-oferta-clara-si-formala-cu-privire-la-preluarea-postului-de-premier.html)


http://3.bp.blogspot.com/-b0XFC_UDWYI/TzYmuxAPNdI/AAAAAAAADkI/93oR1wof2hU/s640/Funny+photo+Victor+Ponta+Crin+Antonescu+Traian+Basescu+Jokes.jpg
(http://acuvio.blogspot.com/2012/02/funny-jokes-victor-ponta-crin-antonescu.html)

http://www.antena3.ro/thumbs/big/2012/03/11/ponta-este-o-umilinta-pentru-romania-sa-aiba-un-presedinte-ca-traian-basescu-135765.jpg
(http://www.antena3.ro/politica/ponta-este-o-umilinta-pentru-romania-sa-aiba-un-presedinte-ca-traian-basescu-158852.html)

http://www.evz.ro/typo3temp/pics/1_07_688809efbb.jpg
(http://www.evz.ro/detalii/stiri/ponta-963312.html)

http://www.antena3.ro/thumbs/big/2011/10/22/victor-ponta-vrea-sa-ii-faca-un-cadou-lui-traian-basescu-vezi-aici-ce-este-112810.jpg
(http://www.antena3.ro/politica/victor-ponta-vrea-sa-ii-faca-un-cadou-lui-traian-basescu-vezi-aici-ce-este-141080.html)

https://beuca.files.wordpress.com/2012/03/4955185-mediafax-foto-razvan-chirita.jpg
(http://beuca.wordpress.com/2012/03/10/decembrie-2012-film-de-metraj-foarte-scurt/)

UPDATE:


Daniel Constantin: „Eu mă așteptam ca la începutul discuției noastre să veniți cu o propunere, pentru că până la urmă dumneavoastră ne-ați invitat la dicuţii și dumneavoastră…”

Traian Băsescu: „Eu v-am făcut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim ministru”.

Daniel Constantin: „Am înțeles. O notăm ca pe o propunere. Mai devreme a fost o sugestie sau mai degrabă…”

Traian Băsescu: „Nu…”

Daniel Constantin: „O posibilitate. Am înțeles că este o propunere. Noi credem că alegerile anticipate (…)”

Potrivit jurnalistului, până la acest moment, liderul PSD Victor Ponta nu a intervenit în discuţia referitoare la posibila sa numire în funcția de premier.

Traian Băsescu: „Staţi numai o clipă vă rog”

Victor Ponta: „Să nu ne daţi ceva decoraţii”

Traian Băsescu: „Nu, nu, dar pot să vă dau

Victor Ponta: „Nu, nu, vă mulțumesc, i-aţi dat lui Vanghelie, e suficient... (…)”


Sper că această stenogramă este ticluită. De ce? Mai întâi pentru că este "greţoasă". Cum adică se gândeşte preşedintele să "cumpere" cu o decoraţie... Eu unul sunt dezgustat.

Pe de altă parte, ca să existe stenograme trebuie să existe şi înregistrarea. Ca să existe înregistrarea trebuie să existe un mandat. De ce ar avea cineva mandat să înregistreze în Palatul Cotroceni o întâlnire a preşedintelui ţinută "cu uşile închise"? Seamănă un pic cu Nixon, că şi el înregistra astfel convorbirile... Or poate că preşedintele este urmărit penal şi de aceea SRI-ul i-a montat microfoane?

Dacă aceste înregistrări există, oare ele nu ar trebui să fie publice, oare nu ar trebui să le aflăm şi noi pe TOATE?

30 comments:

Augustin Radescu said...

Domnule, sa fim seriosi: sustinatorii sinceri au prea putine circumvolutiuni ca sa poata compara, pentru ei daca zice Mari JO Nelu, inseamna ca asa e! Simplu! Sustinatorii interesati nu se ocupa cu activitati cronofage, ei tocmai transeaza ce mai e de transat. Pentru mine este uimitor doar cum oameni cu scaun la cap pierd atita timp sa despice firul in patru: vaaaaai, a zis PPPPRRRRESEDINTELE!!! Tiiiii, ce interesant. Oare ce ....? Oare de ce ....? Oare cum ....?
Inca nu ne-am lamurit cine e chiriasul de la Cotroceni? Pleaca pe mare, nu mai pleaca, isi da demisia in 5, nu si-o mai da niciodata, ala e mafiot, ba nu, e baiat bun, iarna nu-i ca vara ..., Ponta e copilot, ba nu, e bun de premier!

ZeV said...

Afirmatiile presedintelui nu vor clinti băsescianismul din spațiul internet. Dimpotrivă, adeptii fanatici ai jocul politic contondent, din zona sustinatorilor presedintelui jucator vor fi motivati sa devină si mai agresivi si vor spune :
,,Uite, marinarul nostru iar le-a tras-o handicapaților ", după care, vor jubila și chiui cu torente de hiiiihaaaa si haaaahiiii.
Personal, am început de ceva timp să pun la îndoială calitatea comportamentului prezidențial, din perspectiva respectului față de instituțiile statului democratic.
Dar, pe de altă parte, domnule biblio, nu putem să nu constatăm incapacitatea opoziției de a-și construi un program coerent și FEZABIL, cu bătaie lungă, atât în zona acțiunii politice , cât și în cea a unei prezumtiv viitoare guvernări.
Dim păcate pentru ei și cei din spatele lor, liderii USL sunt REALMENTE imaturi și ar fi un gest de iresponsabilitate, pentru orice presedinte, să le acorde, acum, sau în viitorul previzibil, șansa guvernării.
Presedintele a stiut care va fi reactia liderilor opozitiei la consultări, deplasati la Cotroceni pe caii mari ai unui mandat excesiv de ambițios si nerealist : demisia Presedintelui, demisia guvernului si alegeri anticipate. Tot acest demers a avut la bază un suport extrem de subțire, cel al grupului anemic de derutați și ,,motivați" (într-un spectacolul mediatic pus în scenă cu toată logistica A3) prezent în Piața Universității, impănat nefast cu derbedeii și huliganii galeriilor de fotbal. Grpusculul și-a pierdut repede suflul, așa cum era de așteptat pentru orice om cu judecată normală, neavând un real impact în rândul populației.
De asemeni, USL s-a grăbit să organizeze un miting penibil în Bucuresti, puternic colorat în tente stridente, grotești și ilare de carnaval prin implicarea saltimbancului Mazare, sustinut in limbajul sau degradant si injurios la adresa presedintelui si de ..ORFANIZATORUL mitingului, domnul Crin Antonescu.
Se pare că domnul Ponta, care s-a ferit să implice PSD în organizarea acelui miting (Mazăre fiind pe cont prorpiu), incepe să realizeze că veriga slabă a USL este Crin Antonescu. Probabil că așa se explică atitudinea sa relativ constructivă din Parlament, cu prilejul discursului de investitură al domnului Ungureanu. Asa se explică, de asemenea, si tacerea domnului Ponta, la propunerea domnului Presedinte făcută mai în glumă , mai in serios, la Cotroceni.
Victor Ponta se simte , în acest moment, în chingi si realizează că alianța cu domnul Crin Antonescu, un individ iresponsabil, incapabil de dialog și lipsit de viziune, conduce USL direct și perpendicular cu oiștea-n gard.
Având în vedere contextul de mai sus, nu m-ar mira ca USL să se destrame după alegerile locale, iar PSD , condus (sau nu) de domnul Victor Ponta, să cocheteze, din nou, cu o alianță post electorală împreună cu PDL.

ADRIAN said...

"...şi a răspuns ăla micu, cum îi spuneţi dvs, Constantin."
Presedinte sau ce? Eu zic ca e un mitocan deosebit.

Vasile, said...

Pai mitocan a fost si in 1991 si in 1996,7,8,9, si in 2001 si in 2004,5,5,6,7,8,9,19,11 si totusi multi dintre noi l-au votat si daca nu ar fi fost criza cine stie
poate cazul Putin ar fi fost putin mai mic, dar ar fi fost!

balbeck said...

Baga site-ul de cultura in duba,baga stiuletele in duba...
Basescu glumeste.Nu imi dau seama,toate astea sunt glume sau e bataie de joc?
Eu cred ca in cazul lui Ponta e bataie de joc,Basescu chiar il umileste pe Ponta.Nu e gluma.

FRANK ZAPA[KING] said...

Mda,lacrimile de la sediul central din Bucuresti al PSD,din 2009,decembrie dupa pierderea alegerilor prezidentiale de Mircea Geoana cu al sau scutier Victor Ponta nu au fost intimplatoare.
Ocazie cu care scutiertul Ponta constata cu mare naduf ca masinaria de furat voturi a PSD,este veche,de productie sovietica,CONSUMA PREA MULT COMBUSTIBIL,si este total inficienta./
Mda,cum nu este intimplator,si felul in care reactioneaza dl Biblio-in opinia mea de-a dreptul degradant si lipsit de onoare.
Cum sa inghiti un asemenea afront,adus politicii in general,cind orice om cu minime cunostiinte politice,stie ca:RATIUNEA DE A FI AL ORICARUI PARTID DE ORI UNDE,ESTE SA ACCEADA LA PUTERE.
Si atunci cind ti se pune pe tava -TU PRECUM BOUL SA DAI CU PICIORUL IN SI PESTE TAVA.
Este impotriva oricarei ratiuni,impotriva logicii,impotriva firescului si a banalului-SA REFUZI PUTEREA DUPA CARE SA INCERCI SA MOTIVEZI.
A incerca sa explici,sa justifici o asemenea gafa,un asemenea comportament,care frizeaza ,prostia,este la rindul sau o tentativa a unui individ ,cel putin la fel de idiot precum,EROUL NATIONAL-BULA..............
Eclar liderii USL.-sunt cel putin jalnici,dicolo de faptul ca gestul lor irita orice barbat cu cohones...........

Bibliotecaru said...

@ balbeck
Că se umilesc între ei este una, din păcate ne umilesc şi pe noi.

Bibliotecaru said...

Să fim sinceri, nici Dracu' nu ar fi putut crede în 2004 că se va ajunge la un asemenea nivel în 2012.

nimrod said...

Biblio,

:) Personal, n-aş vrea să le ştiu chiar pe toate. Pe de o parte mi se pare morbid iar pe de altă parte abundenţa detaliilor, multe inutile, mi-ar ştirbi capacitatea de analiză. Ca să nu mai spun de faptul că, vorba lui Murphy, există o categorie de oameni cărora nu e bine să le arăţi lucruri pe jumătate făcute.Dacă mă număr printre ei?
Altfel, Frank are dreptate: cum să refuzi puterea şi după aia să te încurci în explicaţii? E de tot râsul...

ZeV said...

Nimrod
Nu stiu despre ce ,,putere" vorbiti. Va prezum un om inzestrat cu inteligență mult peste medie. ;)
Cum puteti exemplifica inepția lui Zapa despre asazisul refuz al puterii , cand aceasta, oricum, nu ar fi apartinut, niciodată , domnului Ponta, in actualul context politic ?
Sincer, desi nu-mi place acest individ cu moacă de arlechin imatur, cred că a reacționat corect și echilibrat la așazisele dezvăluiri de clasa a saptea produse de Presedinte. Parcă revăd scena cu bilețelul tăricenesc și pe omniprezenta doamnă Udrea. ;) Personal ma simt jigmit de golăneala Presedintelui meu, mă simt jignit că sunt luat de prost, deși l-am susținut ca nimeni altul, dar trebuie să admit (și) că opoziția nu este încă pregătită pentru o alternanță credibilă la guvernare. Mai ales, datorită fascistului paranoic și cu creierul spălat, Crin Antonescu.
Presedintele încearcă să-și maximizeze șansele de supraviețuire în eventualitatea unui demers de suspendare, dar, chiar dacă nu voi susține acest demers, deja, pentru mine, Traian Băsescu este de domeniul trecutului. Speranța mea este legată de MRU. Dacă va naviga cu atenție pe apele tulburi ale populismului pedelist de conjunctură electoralistă , fără a se îneca la mal și se va depărta , încet dar sigur, de siajul Presedintelui, poate că va deveni viitorul politician de marcă apt să conducă o țară și nu doar un partid și/sau CSAT.
Domnul Presedinte nu a factu nimic din ceea ce mi-am dorit să facă, începând cu scuze adresate națiunii , încercare reală de pacificare și retragere totală din zona deciziilor executivului. Poate că ar fi duminuat astfel o bună parte din înverșunarea unei mari părți a populației împotriva sa. Are mare noroc că românii sunt oameni pașnici. Dar cred că se comite o mare eroare dacă se pleacă de la premisa că pacifismul românului este asociat cu prostia.

Vasile, said...

Ma gandesc ce valoare morala poate sa aibe pina la urma un individ aparent sincer care fara nici un interes abscons ataca opozitia.


Geaba imi spunea mie Biblio, ca mai torni o leaca de catran si astupi gaurile si olanele sparte!

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Da încă mai rad de faptul că domnul Boc vrea referendum pentru schimbarea constituţiei la locale, deşi comisia condusă de PDL nu s-a întrunit până acum nici măcar o dată.

Asterisc said...

Ceea ce a făcut Băsescu seamănă cu atitudinea unei ţaţe! Dacă el vine acum, după o lună şi jumătate, să ne spună că i-a propus lui Ponta postul de prim-ministru, şi dacă acest lucru ar fi adevărat, atunci să-i fie ruşine că spune acum. Dacă ar fi adevărat, ar fi trebuit să spună acest lucru poporului atunci, înainte de a prununţa numele noului prim-ministru Ungureanu. Dacă n-a făcut-o atunci, trebuia să tacă pentru veşnicie. Nu poţi să apreciezi un om pentru acest gest, ci dimpotrivă, îl deteşti. Consideraţiile din acest paragraf sunt valabile dacă propunerea ar fi existat la modul serios.
În realitate, totul este o băşcălie! Pentru că este ilogic altfel. Adică vine USL la tine şi îţi spune dă-ţi demisia şi tu, ca răspuns, îi zici, il propun pe Ponta prim-ministru! Păi, ce este ăsta, troc mafiot? Mă opresc.

N. Raducanu said...

Daca in 2004 alegerile prezidentiale ar fi fost castigate de Adrian Nastase, asemenea spectacole ridicole, de politicianism balcanic, NU ar fi fost posibile. Iar daca la Cotroceni ar fi fost o personalitate cu statura politica a lui Iliescu, cu simtul lui de intelegere a rolului unui presedinte de stat, nu am mai fi avut parte de un presedinte (jucator, nu arbitru) preocupat doar de bagarea de goluri in poarta opozitiei. Vorba lui bibliotecarul, cine si-ar fi imaginat in 2004 ca in 2012 vom ajunge aici?

Bibliotecaru said...

@ Asterisc
Nu uitaţi şi de decoraţie...

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu
Tare îmi este frică că nu Adrian Năstase ar fi fost problema în cazul "câştigării alegerilor", ci cei care erau în jurul lui Adrian Năstase pe când era premier şi blocau orice interacţiune a acestuia cu cineva "necontrolat". Dacă aceşti oameni nu ar fi trecut mai departe la Cotroceni... Nu poţi să ştii ce ar fi fost.

nimrod said...

ZeV,

a. :) Mă bucur ca, în context, să pot relua parabola mea preferată, de la Gorbaciov citire, aia cu ursul şi cu omul, legaţi de acelaşi lanţ. În felul lui, Băsescu a reluat-o chiar în seara asta pe TVR Info, citez din memorie: "...dacă Ponta ar fi fost mai ager..." Cred chiar că am prins esenţa invitaţiei la împărţirea puterii fiindcă altfel nu m-am putut concentra pe emisiune din cauza Alinei Stancu. :)

b. Eu n-am speranţe legate de MRU. Fiindcă nu datorez prea multe sistemului românesc de valori pot liniştit să văd lucrurile altfel şi oricum nu cred că MRU reprezintă vreo antiteză demnă de luat în seamă...

PS. IQ peste medie? :) Sunteţi amabil... Eu mă mulţumesc şi cu faptul că pot folosi bancomatul neasistat şi check in-ul automat în aeroporturi fără să-i exasperez pe japonezii din spatele meu...

pase scurte said...

mda, vad ca se jaleste pe aici sistemul iliescian. cate aeroporturi, autostrazi etc, s-au facut in acele vremuri?

N. Raducanu said...

@bibliotecarul
"Nu poti sa stii ce ar fi fost..."
Pentru a sti, e deajuns sa privesti o poza a lui Basescu, razand mitocaneste sau zambind smechereste, si apoi sa citesti blogul lui Ad. Nastase, al unui om politic intelectual, ce nu s-a lasat infrant de gramada de zoaie varsata asupra lui de adversarii politici si personali.

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu
Uitaţi că şeful celor care îl înconjurau pe domnul Năstase (şeful său de cabinet) se numea... Şerban Mihailescu, supranumit Miky Şpagă. Repet, nu aş fi prea sigur că lucrurile ar fi decurs mai bine. Puterea corupe şi pe cei mai buni dintre noi, de aceea am şi luat hotărârea să nu-mi doresc putere niciodată.

Bibliotecaru said...

@ pase scurte

:D
Stimate domn,
Chiar Traian Băsescu, în calitate de ministru al Transporturilor, spunea atunci că nu e nevoie de autostrăzi.

Dincolo de glumă, infrastructura este un criteriu al performanţei guvernării, numai că cel mai important criteriu al performanţei guvernării este dezvoltarea unei creşteri economice stabile şi durabile.

nimrod said...

@Biblio,

Dacă va fi referendum, oricum voi vota împotrivă. Nu-mi plac formulele poporaniste! Ca să nu mai spun de nivelul de socializare. Una e să ai prieteni deputaţi şi alta senatori, cum ar veni...

Vasile, said...

Dl. Raducanu,

Zoaiele care au fost aruncate pe Nastase sunt doar reculul varului nestins din cele citeva case construite de prea grabitul averist A.Nastase, sau poate doar praful care se mai asterne pe colectia muzeu a distinsului politician,om de cultura, scriitor etc.etc.,colectie care poate pentru unii poate fi colectia Nastase iar pentru altii noul muzeul Zambaccian!

Acum departe de mine gandul ca acesti oameni sa stea ţuţ,nici o aluzie sa modestia regretatulului Tuţea ,dar de unde totusi daca nu de la matusi puterea financiara sa construiesti din salariul fie el de inalt functionar public apt sa-ti cadorisesti odrasla , la pachet, de ziua lui cu un club pe care mai trebuie sa si-l susti financiar pentru ca fiul nu se prea pricepe nici la politica nici la afaceri!
Am mai scris de aceasta chestie si de felul in care dl. Nastase mi-a confirmat temerirle prin cenzurarea mesajelor / intrebarilor repetate pe speta respectiva!

Vasile, said...

pase scurte,

Hai sa nu exageram , iubitul dumitale Traian a fost parte integranta din toate sistemele, Iliescian,Constantinescian,si uite ca ca cap al primariilor si ca cap al puterii a fost promotorul propriul sau sistem basescian, care uite ca a reusit distrugerea din temelii a acestei tari.

Acum domnul dumitale este si longeviv , nu ca Iliescu & Co.
3 ani cu Iliescu ,5 cu Constantinescu,patru cu el insusi ca primar si inca 10 cit de curind ca presedinte adica net in favoarea lui si in defavoarea sistemului iliescian!

Hai faceti un efort si la artimeticie 1+1+1+1........egal 18 ani din cei 22 de existenta a noului stat romanesc!!!!!!!!!!!!!!

pase scurte said...

domnilor, ati concluzionat gresit. nu-s basist, nu-s iliescian. din punctul meu de vedere noi suntem in continuare patronati de partidul unic. pe mine ma amuza fanatismul si de o parte si de alta a baricadei. ceilalti ii canta ode marinarului crezand ca base la facut pe ponta. ca-i in gluma ca-i in serios ponta a jucat corect politic declinand oferta de prim ministru. isi dezamagea electoratul USL, construit pe ura fata de basescu nu pe principii doctrinare.ce se petrece acum pe tembelizoare este ca sa priceapa marii deontologi ai tarii de ce ponta a asigurat intentionat cvorumul si a girat guvernul ungureanu.

in ceea ce-l priveste pe stimabilul ion iliescu vreau sa va reamintesc ca de doua ori am fost in pragul unui razboi civil.

pase scurte said...

bibliotecaru, basescu este politician?! pai daca nu era nimic de furat asta nu ajungea in politica. norocul lui in 2004 a fost ca lumea il ura pe nastase, iar in 2009 geoana si antonescu erau prea prosti sa-i puna probleme. chiar el a recunoscut ca in 2009 in fata unui adversar de teapa lui nastase pierdea alegerile prezidentiale. acum sigur partizanii afirma si vor afirma ca a furat la alegeri.

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Un eventual referendum va prinde cetăţenii într-o stare de necunoaştere a efectelor schimbării constituţiei, aşa cum s-a întâmplat şi cu revizuirea precedentă. În plus însă, de data asta nici măcar parlamentarii nu au habar ce înseamnă diferenţa dintre o cameră şi două camere. Eu nu pot să cred câţi parlamentari repetă "papagali" că efectul este pe la preţul democraţiei... care astfel scade.

Bibliotecaru said...

@ pase scurte

Politician înseamnă "face politică" şi nu "ştie politică". "Face politică" înseamnă "guvernează". Da, Traian Băsescu este politician. El nu ar trebui în acest moment să fie politician, dar totuşi el este, împotriva constituţiei.

Cele două "războaie civile" despre care vorbiţi "pe timpul lui Iliescu" sunt reale, dar sunt rezultatul imaturităţii societăţii româneşti dublată de construcţia unui pol de presiune politică. Din păcate, dacă pe timpul lui Ion Iliescu imaturitatea avea logică, democraţia fiind tânără, astăzi, după ce a trecut vârsta majoratului, constatăm că s-a maturizat greşit şi a rămas infantilă.

Nici după 22 de ani cetăţenii nu au înţeles că fiecare cetăţean este dotat cu voinţa sa politică, un element civic statutat prin definiţia constituţională, iar art. 8 din Constituţie stabileşte că individualitatea (pluralismul) poate deveni politică de grup în condiţiile asocierii în partide. Cetăţenii României continuă încă să se simtă aparţinători la un grup politic fără a face parte totuşi şi din grup (fără să fie membrii de partid). Pe de altă parte, membrii din grup exercită o presiune de voinţă a grupului în pofida elementelor individuale.

Iată cum se ajunge mai întâi ca grupurile, respectiv partidele politice, să servească interesele personale ale unui singur om sau a unei găşti de interese, apoi un grup mai mare de cetăţeni, susţinând partidul, se alătură slujirii acelui om sau grup de interese.

Numai aşa statul se poate transforma dintr-un mijloc de satisfacere a nevoilor sociale într-un mijloc de satisfacere a nevoilor personale a unei mărunte oligarhii "politice".

Bibliotecaru said...

@ pase scurte

Şi ca să mă înţelegeţi şi mai bine.

Prin sondarea opiniei publice se constată că cetăţenii nu mai au încredere în partide, în lideri, în Parlament, în Guvern, în Preşedinţie... cu toate acestea neîncrederea nu se manifestă în nici un fel.

O majoritate covârşitoare a cetăţenilor are o direcţie politică comună şi ea nu se coalizează (asociază) într-un grup. Iată cum, deşi 80% dintre români nu sunt de acord cu modul în care este organizată România şi se exercită guvernarea României, totuşi nu provoacă apariţia unor noi asocieri care să rezolve problema, aşa cum ar fi necesar în democraţie.

Vasile, said...

pase scurte,

eu in mod sigur nu am inteles absolut nimic eronat,insa aveti dreptate noroc ca nu a fost Basescu ca acum am fi avut deja un al treilea razboi mondial si cine stie daca am mai fi avut chiar statutul de principate!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.