26 May 2012

Bebe, standardizat şi sărac


Leul scade rău la curs
Dar nu şi la Standard & Poor's


Probabil că ei nu au ajuns încă la momentul în care s-a devalorizat leul.

Romania
Sovereign Credit Rating BB+/Stable/B
Transfer & Convertibility Assessment BBB+
Senior Unsecured BB+
Recovery Rating 3
Short-Term Debt B
(http://www.reuters.com/article/2012/05/25/idUSWNA816820120525)

Zic oamenii de la Standard & Poor's:
Overview
-- In our view, Romania is undergoing a process of economic rebalancing
and has moderate general government debt levels.
-- However, it also has relatively low prosperity, exposure to foreign
parent bank financing risks, and high, if declining, external debt.
-- We are therefore affirming our 'BB+/B' long- and short-term foreign
and local currency sovereign credit ratings on Romania.
-- The stable outlook reflects our opinion that Romania's government will
continue to consolidate its public finances largely in line with the targets
it has specified and that external imbalances will remain more moderate than
in the recent past.


Iată cum reflectă doamna Corina Ionel de la HotNews.ro acest eveniment:
Standard&Poor's a reconfirmat vineri ratingul Romaniei la nivelul "BB+", cu perspectiva stabila, calificativul fiind constrans de nivelul scazut de prosperitate si vulnerabilitatea la socuri externe, dar sustinut de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, precum scaderea deficitului bugetar, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara citata de Mediafax.

Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta si cele in moneda locala a fost reconfirmat la BB+, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la nivelul "B". "Ratingurile Romaniei sunt constranse de nivelul scazut de prosperitate, de vulnerabilitatea la socurile externe si de dominatia bancilor austriece si elene in sectorul bancar. Calificativele sunt insa sustinute de imbunatatirea indicatorilor fundamentali, respectiv declinul deficitului bugetar si al deficitului de cont curent, iar economia a inceput sa se echilibreze cu sprijinul programului cu FMI", potrivit S&P.
Adânc spus, numai că deficitul bugetar se pare că nu este chiar atât de mic precum se spune... cât despre echilibrul economic...
Perspectiva stabila reflecta opinia S&P ca Romania va continua sa consolideze finantele publice, in mare parte in conformitate cu tintele stabilite, iar dezechilibrele externe vor fi mai moderate fata de trecutul recent.
Doar speranţa, pentru reducerea dezechilibrelor cred că este deja ceva prea incert... Din ce se vede, Europa cam ia drumul Greciei.
Autonomia operationala a sucursalelor din Romania ale bancilor straine limiteaza efectele de contagiune

Institutiile financiare straine detin 83% din activele sectorului bancar din Romania, din care 39% de catre bancile austriece si 13% in cazul bancilor din Grecia.

S&P considera ca autonomia operationala a sucursalelor din Romania ale acestor banci limiteaza efectele de contagiune, daca increderea in sectorul bancar elen va continua sa scada, se arata in comunicatul institutiei financiare.

In opinia S&P, exista riscul ca dificultatile bancilor mama straine sa le determine sa reduca semnificativ expunerea transfrontaliera, limitand astfel disponibilitatea creditelor. Liniile de credit ale companiilor mama catre subsidiare sunt de 25% din totalul obligatiilor financiare (excluzand capitalul) existente in sectorul bancar roman si de 35% in cazul subsidiarelor bancilor elene.

Agentia noteaza ca reglementarile si mecanismele prudentiale au fost intarite astfel incat sa atenueze riscul unor retrageri de fonduri sau de capital de catre bancile mama.

S&P: Angajamentul pentru reformele structurale sau constrangerile bugetare ar putea fi testate de opozitia populatiei

S&P anticipeaza incetinirea cresterii economice de la 2,5% anul trecut la 1,2%, din cauza cererii externe si interne mai mici. Pe termen mediu, ritmul de crestere a PIB va ajunge la 3,5%, ca urmare a investitiilor mai mari, facilitate de utilizarea sporita a fondurilor UE si de redresarea investitiilor straine directe, care vor sustine cheltuielile de consum si exporturile.

Consumul privat este probabil sa ramana constrans pe termen mediu de necesitatea reducerii indatorii populatiei, in conditiile in care creditele in valuta, in special in euro, reprezinta circa doua treimi din totalul portofoliilor de imprumuturi.

Cursul leului s-a stabilizat, dar este in prezent cu circa 30% mai slab fata de un maxim atins la jumatatea anului 2007, amplificand presiunea asupra celor cu imprumuturi in valuta.
Stabil?
"Autoritatile romane au respectat pana acum reformele convenite cu FMI in actualul program preventiv. Totusi, angajamentul pentru reformele structurale sau constrangerile bugetare ar putea fi testate de opozitia populatiei, in special in perspectiva alegerilor generale. In plus, incetinirea cresterii economice in Europa ar putea reduce performantele balantei de plati a Romaniei si ar putea spori vulnerabilitatile finantarii externe", apreciaza S&P.

Guvernul are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB in acest an, calculat dupa standardul european ESA, in pofida deciziei de majorare a salariilor din sectorul public in iunie si decembrie, pentru inversarea taierilor anterioare.

S&P precizeaza ca anticipeaza "un anumit derapaj fiscal, partial din cauza prognozei mai mici de crestere a PIB, si a riscurilor asociate alegerilor parlamentare din noiembrie".

Agentia anticipeaza, de asemenea, ca datoria guvernamentala neta va atinge un varf de circa 30% din PIB in 2012, urmand apoi sa scada treptat.

S&P noteaza ca arieratele guvernamentale au scazut la 0,2% din PIB, in principal la nivelul autoritatilor locale, dar arieratele companiilor de stat se ridica la circa 4% din PIB.
Asta înainte ca domnul Ponta să le ia "zăhărelul" din puşculiţa Guvernului... îndărât.
Ratingul Romaniei, sub presiune daca ritmul sau amploarea consolidarii fiscale ar incetini dincolo de asteptarile S&P sau daca autoritatile ar devia de la strategia de reforma structurala

Companiile de stat din energie si transporturi sunt in curs de reformare, prin liberalizarea preturilor si restructurare, dar S&P considera ca ar putea exista o reticenta la inchiderea celor care inregistreaza pierderi, sau pentru vanzarea activelor de stat, intrucat masurile ar fi nepopulare.

Agentia anticipeaza totodata ca deficitul de cont curent va ramane la circa 4% din PIB in acest an.

Ratingul Romaniei ar putea fi sub presiune in cazul in care ritmul sau amploarea consolidarii fiscale ar incetini dincolo de asteptarile S&P sau daca autoritatile ar devia de la strategia de reforma structurala.

In schimb, ratingul ar putea fi imbunatatit daca guvernul va continua sa aplice masurile structurale pentru imbunatatirea competitivitatii si a cresterii economice, in paralel cu prudenta fiscala.
(http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-12351848-reconfirmat-ratingul-romaniei-perspectiva-stabila-ratingul-romaniei-sub-presiune-daca-autoritatile-devia-strategia-reforma-structurala.htm)

23 comments:

FRANK ZAPA[KING] said...

Ohooooooooo,iata cum Bibliotecaru lauda in primul rind GUV. EMIL BOC,pt ca nu-i asa,el a ,DEFRISAT MIZERIA LASATA DE LIBERALI SUSTINUTI DE PESEDEI,pina in 2008.
Asadar,GURA PACATOSULUI BIBLIO-adevar graieste,uneori.
Vezi ce simplu a fost biblio-foarte simplu,3 ani m-am straduit sa-ti smul adevarul din guritza si nu am reuisit,acum ai facut-o singur,pt ca nu cred ca ai nerusinarea sa spui ca VICTOR PONTA IN 3 SAPTAMINI A FACUT DIN ROMANIA O TARA RELATIV STABILA-mai ales ca scrisoarea de intentie trimsa la F.M.I este un copy paste,dat de pe scrisorile anterioare ,concepute de guv EMIL BOC.
Asadar-EMIL BOC,AI PRIMIT CONFRMAREA SI DE LA CEL MAI INDARTNIC PESEDIST-BIBLIOTECARU.......
HAAAAAAAAAAAA,HIIIIIIIIIIIIIIII,HAAAAAAAAAAAAAAAAA

Bibliotecaru said...

@ FRANK ZAPA[KING]
Bănuiesc că ştiţi că această percepţie greşită a realităţii, cea de care suferiţi şi domnia voastră, are un nume în lumea medicinei încă de pe vremea lui Kurt Schneider?

Anonymous said...

Unde intră Zapa în "decalogul" lui Schneider?

1. Tipul hipertimic sau hipomaniac caracterizat printr-o stare permanent deviata spre euforie si hiperactivitate maniaca. Desi este vorba de o stare permanenta, cu hipomanie la limita inferioara, aceasta nu este o psihoza.

2. Tipul depresiv (umoare permanent deviata spre depresie si durere morala; este vorba de o stare permanenta, prezentand la minimul trasaturile melancoliei)

3. Tipul nelinistit cuprinde 2 subtipuri:
a) subtipul senzitiv (sensibilitate crescuta si incapabil de descarcare)
b) tipul anancastic (obsesional sau compulsiv)

4. Tipul fanatic (paranoic) caracterizat prin rigiditate, hipertrofia Eului (orgoliu) si paralogism (rationament hiperlogic pe baza unor premise false, falsitatea spiritului, in limbaj comun)

5. Tipul insteroid, histrionic sau mitomaniac (egocentrism, superficialitatea sentimentelor contrastand cu aspectul zgomotos al expresiei lor, tendinta spre fabulatie si mitomanie)

6. Tipul instabil (oscilatie emotionala). In forma sa patologica tipul instabil corespunde dezechilibrului mintal descris de psihiatria franceza.

7. Tipul explosiv (reactii emotionale violente, agresive)

8. Tipul apatic (insensibilitate si raceala afectiva). In expresia sa patologica corespunde unor varietati ale ,,nebuniei morale” si ,,perversiunii constitutionale”.

9. Tipul abulic (def. Prin trasatura influentabilitatii si prin ,,malabilitatea vointei”)

10. Tipul astenic (fragibilitate neuropsihica la inf. situatiilor tensionate, fatigabilitate)

Hihihi......

Bibliotecaru said...

@ demneura

10 din 10... bonzai!

Anonymous said...

Bonzai de care?
Bonzai bradul chinezesc sau bonzai curentul din arta grădinăritului japonez?
Este foarte important acest aspect!

Gata!
Mă retrag la ale mele, revin pe la orele 22.00 în cazul în care nu reuşesc să vrăjesc vreo coţohârlă ca să-mi boţească aşternuturile!
:))))))))

Bibliotecaru said...

E un cuvânt compus.

Bon înseamnă bun, precum în "bon mot" sau "bon vivant"...

Zai înseamnă, tot în engleză, cineva care duce la bun sfârşit cele mai neobişnuite şi mai aparent imposibile sarcini.

:D

ZeV said...

In aceasta seara de gala, Mandinga concureaza cu sanse.
In aceasta seara, mi se... de politica.
;)
Scuze, oricum voi avea ce citi maine.
Daca, bineinteles, cearceaful ramane neted si (ne)a(m)pre(n)tat.
;)

Anonymous said...

Re nărodul de ZeV

În această seară de gală, Elena, pe care o cunosc de când era o puştoaică mică-mică şi fâşneaţă a candidat cu şanse pentru locul
.....12!

Să vezi ce-o toacă ăştia mâine!

Băi ZeV, tot nătărău ai rămas dacă tu încă pui botu' la toţi pafariştii!
A fost de-ajuns ca două bitoange şi-un poponist să bată câmpii la TV-uri şi voi nărozilor vă şi vedeaţi câştigătorii Eurovisionului.
:)))))))

Re Biblio

Păi în cazul ăsta măi dragă, dacă tu ai spus:
BONZAI
eu spun
BONZIS!

Bon înseamnă bun, precum în "bon mot" sau "bon vivant"...
Zis înseamnă spus.
:)))))))))

Anonymous said...

Mda.
HAI BUTE!
DĂ-I AŞA CUM DAU EU!
SĂ ZACĂ!
:))))))

Bibliotecaru said...

@ demneura

Sau...

Zis is when everyone in the conversation is so fucked and the conversation has degenerated to such a extent that one person will attempt to string together a bunch of words but only come out with a mumble, ie. "bluergh". Then, a second person will say, "what?" because he/she had no idea what the first person was on about. Then, the first person, in response to the second person's "what?" will then reply "what?" again. A complex sense of confusion and despair is then brought upon the group and the failed conversation.

In Ancient Greek time, the very same thing would happen and the Greek public would all mutter: "Zis", our "what?" nowadays.

(http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Zis)

Bonzis ar fi şi mai tare ca înţeles... dimpotrivă sensului "elocvent".
:))))))))))))))))

Vasile, said...

Biblio,

Te-ai bucurat prematur apreciind "bon zisul" demneurgului, desi si in cazul lui erau valabile cele 10 porunci , bineinteles pe invers , adica de jos in sus!

Zev,

Nu ca ai nostri ar fi meritat vre-un loc mai sus dar politica a fost ,sa dai concurentei suedeze apriori locul intii ca sa-l confirmi in concurs tot o politica e!

Fi sigur ca daca rusii nu ar fi avut babushky si ar fi avut maladoyshinajena , Putin nu ar fi lasat lucrurile pe mana mosilor asa cum au procedat la concurenta englezii!

Si pina una alta nu colosul de lut , sau Mandiga au fost subiectele zilei ci... URNA fara ramasite constitue o grava provocare a guvernului iredentist de la Budapesta in complicitate cu o parte a maghiarimii din Romania sa destabilizeze o tara.
Prea multi de alde Zapa de plimba urna goala prin politica romaneasca!
Ighen!

Bibliotecaru said...

De astea ne arde nouă acum... :D

Anonymous said...

1. Bună dimineaţa.

2. Păcat pentru Bute.
Dar în viaţă nu totdeauna doar dai.
Uneori mai şi primeşti.
Încă o dată se demonstrează că suntem idioţi şi spunem "HOP!" înainte de a sări gradul uitând că deziluzia este cu atât mai mare cu cât ştacheta aşteptărilor este mai sus.
Mai mult ca sigur că tolontanii presei sportive după ce l-au lăudat înaintea meciului, acum îl vor face ţăndări.
Dar nu ar fi nimic nou, nu?
Vă mai aduceţi aminte în '89-90 cum era aplaudat Iliescu?
Şi după aceea înjurat?
Dar de Băsescu?

3. Re Biblio
:)))))))))

4. Re Vasile
Din fraza
Te-ai bucurat prematur apreciind "bon zisul" demneurgului, desi si in cazul lui erau valabile cele 10 porunci , bineinteles pe invers , adica de jos in sus!
genitivalul "lui" atribuit mie prin "desi si in cazul lui" mă obligă să-i dau o replică mică-mică-mică lu' dom' Vasile.
Deci:
Ce-aveţi voi duşmani cu mine,
lai, lai, lai,
Nu va fac nici rău nici bine
lai, lai, lai,
De ce voi ma duşmăniti, măi
lai, lai, lai
Ca am banii mei munciţi, mai.
:)))))))))
Juma' de blogosferă e supărată pe mine că n-am luat-o pe Lulu de nevastă, deci un Vasile în plus sau un Vasile în minus care vrea să mi-o tragă la gioale nu se pune la socoteală.
:)))))))))
Aşadar şi prin urmare nefăcând comerţ pe mare stimabile Vasile nu te voi întreba:

DE CE TE IEI BĂ DE MINE CA BOALA DE OM SĂNĂTOS?

dar îţi voi atrage atenţia că "tu Vasile" comiţi o eroare fundamentală.
În ciuda faptului că generic (din motive de băşcălie) am pus eticheta "decalog" nu trebuie să confunzi noţiunea "poruncă" cu noţiunea "enunţ".

Schneider nu a poruncit, ci doar a enunţat!

Mai pe româneşte spus (ca să înţelegi):
Chiar dacă în buletin eticheta sexului este "2" (adică muiere), un bărbat nu trebuie să confunde niciodată noţiunea "amantă" cu noţiunea "soţie".
Căci dacă le confundă, ori se lasă cu divorţ, ori se lasă cu ménage à trois.......
:)))))))))

Anonymous said...

CONTINUARE:

Am totuşi şi o întrebare:
EŞTI CUMVA JURNALIST ROMÂN?
Nu de alta dar doar jurnaliştii românii fac dintr-o stare de fapt binecunoscută, o ştire!
Mai pe româneşte spus, faptul că eu sunt dement este binecunoscut şi niciodată nu l-am ascuns, deci:

desi si in cazul lui erau valabile cele 10 porunci , bineinteles pe invers , adica de jos in sus!

nu este o ştire.
:)))))))))
Gata, dau o fugă pân'la Coliba mătuşii Tom pentru a-i reaminti că de când este slujnică la fundul Monicăi Macovei-Gherghescu s-a cam îngrăşat. A făcut şi curul mare!
:)))))))))

ZeV said...

Vasile
Cand am vorbit de ,,sanse", ma refeream la un loc in primii 5 competitori.
Loreen era, oricum, favorita mea.
De departe a fost cea mai bună.
In primul rand, mi-a plăcut ca a promovat modelul ,,antifiță". Fără toalete udriste, cu curul reliefat ostentativ, fără trene, volănase, danteluțe, picioare etalate și bijuuri stridente.
EXCEPȚIONALĂ și melodia, parcă teleportată din altă lume. Cel puțin, din altă ,,ligă".
Privind penumbra acestei soliste de excepție, mi-am amintit de Joan Baez și Ioko Ono. Modestie, educație asiatică, profunzime, seriozitate, timiditate.
Bravo, Europa.
Numai noi ne credem BURICII (am gîndit,de fapt, ,,puricii") Pământului. În realitate, vom rămâne, mult timp, cu cerșetorii nomazi la butonieră și/sau atârnați de gât.
:)))
Iar BUTE ?
Un mare ,,fâs" adus la Bucuresti să ,,lupte" cu un sparing-partner udrist, în beneficiul brandului de țară.
Vai de curul nostru de fazani fuduli de suntem.
;))

ZeV said...

...ce suntem

Vasile, said...

Demneurgule,

Nu am nimic cu dumneata ,din contra am apreciat atunci cind era de apreciat nu numai mesajul ci ideea mesajului , dar nu ma obliga sa-mi placa excesele si aici de includ pe acelea orale!

Hai Bute-n....corzi cu alte cuvinte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zev,

Credeti ca melodia suedezei va fi un slagar....ma indoiesc!

Vasile, said...

La sport ne pricepemm toti, desi la oameni nu ne prea pricepem!

Deci pe cale de consecinta nu ne pricepem nici la sport.

Bute a pierdut intr-un moment de "criza", toti se bucurau ca Bute a "trecut" cantarul , eu nu prea m-am bucurat.

Un supra ponderal pe categoria de greutate Bute a slabit peste 8 kg. intr-o unitate de timp record , cind slabesti ,slabeste si vigoarea!

Bibliotecaru said...

Mă îndoiesc că Bute a pierdut din cauza cântarului... Mai repede cred că a fost vândut meciul.

Dacă ar fi câştigat, nu ar mai fi fost ceva bani la revanşă, nu-i aşa :D

La asemenea nivel astfel de greşeli? Nu cred. Cred că au vrut să-i ia banii lui Mircea Badea :D

Vasile, said...

Biblio,

"Pai tocmai a pierdut pentru ca nu a pierdut la cantar",sa slabesti 9 kb in doua saptamani....!!!!!!

Ce sa spunem si noi acum , meciu a fost aranjat, asta-i chiar romanisma pur(l)a,doar Mircea Badea in tamismul lui precoce scoate asemenea idei.

Sa nu uitam ca printre altii ,marele Frazier a fost demolat de Hollyfield...si nu a fost nici un aranjament .

Totul este sa ai simtul masurii ...si sa sti cum sa te aperi ca sa iesi cu fruntea sus dintro astfel de confruntare!

Bibliotecaru said...

Slăbitul acesta nu este chiar atât de complicat. Toţi sportivii care au categorie şi proba cântarului fac asta, inclusiv adversarul domnului Bute. După meci el ia rapid în greutate pentru a putea face antrenamentele. Ceea ce pierde în greutate este, în principal, apă. Evident însă, după cântar sportivul se rehidratează.

Nu urmăresc boxul ca sport, deşi când eram prin şcoala generală visam să fiu ca Rudel Obreja (pe atunci era şi el foarte, foarte tânăr, abia începuse boxul). Din ce am văzut însă la ştiri îmi pare că Mircea Badea are totuşi dreptate, domnul Bute a reacţionat ciudat. Deşi are o rezistenţă la efort foarte mare, a fost extraordinar de imobil. Este binecunoscut faptul că la categoriile uşoare se aleargă mult şi la categoria grea boxerii sunt mai imobili şi dau, respectiv încasează, la greu. Lucian Bute a jucat ca la categoria super-grea, ceea ce l-a avantajat pe adversar.

Holyfield, de exemplu a luptat de la semi-grea la super-grea, aici este pe încasări, Frazier şi el un greu... Altă poveste. Lucian Bute este la categoria super-mijlocie... la graniţa dintre mijlocie şi grea. Froch adoptă un stil de grea, adică lovituri puternice, joc descoperit şi mişcare redusă în ring, poate câteva eschive. Lucian Bute are un stil spre mijlocie, respectiv agilitate plus lovituri explozive. Dacă vă uitaţi la cele câteva secvenţe date la ştiri (eu numai pe acelea le-am văzut), veţi vedea că în prima repriză s-a boxat în stilul domnului Bute, în celelalte în stilul domnul Froch. Era normal să câştige domnul Froch cât timp s-a jucat în stilul lui şi nu al domnului Bute.

Vasile, said...

Cu slabitul nu prea ai dreptate, boxierii iau citeva kilograme dar nu depasesc prin luarea de greutate doua categorii.


Bute in mod normal ar fi trebuit sa treaca la o categorie superioara , ramanea neinvins pe categoria initiala , si isi alegea din nou citiva adversari ca si in trecut.
De data asta a ales gresit si s-a terminat.

Daca a fost meci aranjat tot aranjat va fi si meciul revansa....
va cistiga Bute ...daca nu a fost aranjat va fi cum am spus eu si inaintea mea Doroftei,artificial boy!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Sigur, în meciul cu Mendy a trebuit să se îngraşe patru kg într-o singur zi.

Spectacol total la cântarul oficial dinaintea galei "Campion pentru România": fani entuziasmaţi, boxeri gata de bătaie, un Bute în mare formă.

Boxerul român a trecut cu bine şi ultimul cântar înainte de marele meci cu Mendy. Bute s-a îngrăşat patru kg într-o zi, la cântarul oficial de azi sportivul având o greutate de 80.21 kg, limita fiind de 80.70. Mendy a avut 77.70 kg.

Vineri, Bute a trecut de cântar cu 76.150 kg, iar Mendy a trecut de proba cântarului cu 75.3 kg.


Respectiv:
Partida cu Carl Froch e aproape. Astăzi, Lucian Bute şi pugilistul britanic au urcat pe cântarul oficial. Românul a fost primul care a trecut proba, încadrându-se în categorie.
Românul trebuia să nu depăşească nivelul de 76,2 kilograme, el reuşind să slăbească în 24 de ore peste două kilograme.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.