14 May 2012

China, ţara care a trecut de la 574 de kilometri de autostradă la aproximativ 45.000 de kilometri de autostradă în 15 ani


Mai exact minunea s-a întâmplat între anii 2007 şi 1992. Între timp poate că au mai cresc câţiva km de autostradă.

Şi ştiţi ce autostrăzi se fac în China? Nu că nu sunt ca la noi, mai ales la şes... Avem poze...














(citiţi şi... http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/fotografia-care-iti-taie-rasuflarea-autostrada-ca-asta-nu-vei-avea-niciodata-in-romania-166.html)

32 comments:

Vasile, said...

Biblio,

Pai prea distinsii mei colegi daca nu ieri ,alaltaieri, spuneau pe acest blog "chinezisme" eu in replica ce as fi putut sa le raspund,greu dar m-am abtinut sa-i calific si sa le spun ca 100
% din productia de bugi originali "levi..." la briceagul wenger , sunt acum produse in PRC sau China ca sa inteleaga si cei care fac pe priceputii ?
Better no comment !
China produce produse aparent similare pentru toate categoriile de tari, dezvoltate ,semi sau subdezvoltate , calitate vs pret!

Chinezismele din America sunt diferite ft.de produsele similare din Romania....raman chinezisme doar din frustrarea frustratilor sau daca vreti din mandrie nationala din offul acelora care ar putea sa le produca dar nu fac fata pretului, ofertei chinezesti!

nimrod said...

:))))

vaisamar said...

mare lucru sa aduca 1 miliard de prosti la munca pe gratis =))
sau tu ai impresia ca aia acolo comenteaza cand le da ordin dictatorul ?

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Păi de aici şi au chinezii bani, se folosesc de forţa de muncă ieftină pentru a încasa o manoperă ceva mai scumpă şi îşi fac PIB-ul pe producţie, asta în timp ce "occidentalii" continuă să-şi facă PIB-ul mai mult din consum.

România lucrează pentru D&G, Valentino, Hugo Boss... şi aşa mai departe, suntem mai tari, vindem costume de 3000 de euro cu 300 RON.

Bibliotecaru said...

@ vaisamar

Stimate domn,
Domnia voastră aţi văzut cât este China de mare? Este adevărat, sunt mulţi, dar sunt şi răspândiţi. Nu poate aduce nimeni un milion de chinezi să-i pună să spargă piatra. Să spunem însă că se pot strânge 100 de mii de constructori de drumuri. Doar nu vă închipuiţi că toţi sunt puşi la autostrăzi şi nici unul la şosele prin oraşe? Mai mult însă, trebuiesc şi utilajele necesare, trebuiesc şi industriile conexe. Realizaţi numai câţi kilometrii pătraţi de cofraje s-au folosit pentru aceste drumuri, cât ciment, cât oţel beton, câtă vopsea, plastic, becuri, echipamente de protecţie, cauciucuri... motorină...

Cu siguranţă că este un efort colosal, măcar atât cât este un efort colosal şi construirea autostrăzilor în România. Şi nu pot să nu mă gândesc că de când am postat acest articol... în China s-au făcut mai mulţi kilometrii de autostradă decât la noi din 2008 încoace.

nimrod said...

Biblio,

Tare mă tem că panaramele astea de autostrăzi suspendate sunt mai mult un exerciţiu de imagine a preaputernicei Chine capitalistoide dar făcut în cel mai pur stil comunist pe spatele şi cu spatele mai multor milioane de chinezi. Eu, cu lipsa mea de viziune, prefer modelul european de concentrare de forţe şi mijloace, doar când e nevoie. Vezi Kochertalbrucke... :)))

Vasile, said...

Biblio,

Hai sa lasam de o parte acest aspect, forta de munca ieftina,avem si noi de cel putin doua ori sub nivelul european si totusi...km nostru este si mai lung si mai scump, La noi chiar daca ne-am angaja voluntari fara salariu la constructia autostrazilor pretul pe km. va ramane neschimbat!

4400 km imagine China cu un pret romanesc intre 6 si 25 milioane euro / km!!!!! Falimentul Chinei!

Mai de graba cred ca in China dupa inaugurarea primului tronson probabil de minim 200 km. s-a recalculat in public cistigurile percepute din transplantul de organe al acelora care au facut gropi in bugetul autostrazii..si lucrurile au intrat in normalitate!

Europa nu are per total 44ooo the km.
SUA care probabil are primul loc abia au depasit cumulatte 70000 de km.
Si hai sa adaugam la Chinezi inca vreo 10000 km deja construiti de detinutii politici ai lui Mao!

Un banc mai recent spune ca un dezaxat a otravit contaminat cu antrax o mare donatie catre un azil de batrani.

Au murit un prefect,un primar cu amante cu tot , doi deputati si un senator!

Nici un biet bastran nu a fost afectat!

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Bănuiesc că vă referiţi la cel mai înalt viaduct din Germania.

Prin anii '90 am făcut şi eu singura ieşire din România postrevoluţionară şi... chiar la un asemenea şantier de viaduct. Nu era chiar aşa de înalt, dar era construit de români. :D

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Să mă pună pe mine la drumuri şi să vedeţi cum nu se mai ondulează asfaltul, nu se mai erodează pământul de la ploaie... Credeţi că este aşa de complicat de supravegheat construcţia unei autostrăzi? La stilul în care se strică la noi lucrurile e foarte simplu, mergi la faţa locului şi începi şi numeri cilindri compactori. Dacă sunt cam de 10-15 ori mai mulţi cilindrii compactori (de preferat câteva şi cu crampoane) decât restul utilajelor, sunt oameni serioşi, dacă nu, atunci nu.

Recepţia se face luând o carotă din şosea. Acolo se vede exact câţi centimetrii de material s-au folosit şi cât de bine sunt compactaţi. Furtul se vede imediat Este absurd să ne gândim că cei puşi să verifice din partea statului nu ştiu cum se fură sau de ce nu se termină. La noi problema este la partide, la cei responsabili, şi nu la firma de construcţii care profită pentru că i se permite sau pentru că i se impune un paraîndărăt.

nimrod said...

:)))

Tare asta cu şantierele, Biblio! Eu n-am mai văzut la lucru un compactor "picior de oaie" de o juma' de secol. Procedura e al naibii de scumpă.
Şi mai îmi amintesc de un şantierist bătrân care spunea "bă! dacă arunci o găleată de apă pe asfalt şi bălteşte, tre' să torni altu'!".

PS: Ca să nu scriu în două locuri: Chiar credeţi că o să scap vreodată Camembert-ul pe jos?!

PS1: Vă doresc o seară liniştită, ies la un Amstel.

Bibliotecaru said...

Am văzut eu unul pe Autostrada Transilvania. Referirea la Camembert nu am înţeles-o.

Vasile, said...

Biblio,

Cred ca gresiti. Pentru ca Florescu sa faca treaba la drumuri, fara sa fie pus pe drumuri, ar trebui ca in sistem sa conlucrati cu cel putin o mie doua de clone a lui Florescu.

In mod sigur sistemul nostru de gandire si apreciere ,vorbesc la ma modul general, nu standardizeaza nici o idee benefica pe termen lung pentru noi insine.

vaisamar said...

nici un articol despre manga zburatoare ? =)

nimrod said...

:)))

Ei, Biblio, vă faceţi niznai... Fabula, corbul, vulpea, sursele...

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Aşa am înţeles.

Bibliotecaru said...

@ vaisamar

Era interesant dacă ar fi fost dat afară pentru plagiat, dar şi-a dat demisia. Ce ar mai fi de comentat?

Mie îmi pare rău, pentru că avea blog şi se putea lua contact cu domnia sa. Sunt convins că viitorul ministru nu va avea blog.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Eu cred că după două sau trei lovituri în mafia şoselelor lucrurile se aranjează de la sine. În plus, am auzit un zvon cum că cei din China ar vrea să facă autostrăzi la noi. :D Ăştia sunt oameni serioşi că la ei corupţia nu o poţi recidiva, o dată este şi ultima dată.

Vasile, said...

Biblio,

Pai si chinezii la fel ca si domnia voastra vor avea sau ar fi avut un esec.

Daca dumeata ai fi avut nevoie de inca o mie de clone Florescu,chinezilor le-ar fi fost usor sa produca inzecit sau insutit acel numar de clone dar...ar fi avut un handicap..nu ar fi beneficiat de legislatia chineza...si nu ar fi putut aplica programul chinezesc , "banka de organe pentru transplant , obtinuta de la donatorii voluntari din grupul miliardarilor soselelor fraudate!

Aseara la Gadea a fost prezentata echipa olimpica a inteligentei romanesti.
O tanara , surprinzator pentru mine a aratat ca singura problema a romanilor ar fi mentalitatea....!

vaisamar said...

penibil =)

theaustralian.com.au/higher-education/copycat-claims-move-to-romania/story-e6frgcjx-1226354513155

nature.com/news/plagiarism-charge-for-romanian-minister-1.10646

si daca nu sti de ce si-a dat demisia fi pe faza in urmatoarele zile pentru ca plagiatii au inceput pregatirea acuzarii in justitie =)

Vasile, said...

Alde vaisamar de "domnia sa", precum o flasneta o tine cu plagiatul fostului, pina la urma si Lavoisiere la plagiat pe Lomonosov si viceversa desi atunci cu internetul plasat intro troica de Sibir la Paris faceai un an de zile.




Pai eu zic sa asteptam sau sa gandim ca celalt , inaintasul prezent acvum pe post de dispecer la Cotroceni ,nu putea plagia pentru ca nu prea facuse liceul!

vaisamar said...

vasile iara te informezi cu blidul din latrina.
cuvantul cheie este echivalat in aceasi propozitie cu bacalaureat.

vaisamar said...

vasile ia zi ne noua cati capsunari au echivalat bacalaureatul in spania ?

vaisamar said...

si daca tot suntem pe subiect ia posteaza matale foaia matricola sa vedem daca ai absolvit generala =)

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Aseară domnul Gândea şi-a mai dat un şut în inteligenţă.

A întrebat unul din copii...
"Ştii cine s-a născut în Hobiţa?"
Copilul nu a ştiut şi domnul Gândea a continuat...
"Păi vezi?"

Dacă l-aş fi întrebat pe domnul Gâdea, cel atât de ştiutor, de ce comună aparţine Hobiţa, cu siguranţă că nu ar fi ştiut, pentru că sunt două Hobiţa, una în Gorj care aparţine de Peştişani, dar şi una în Hunedoara care aparţine de comuna Pui. :D

Cât de non-intelectuală este întrebarea cine s-a născut într-un sat... de-a lungul timpului în sat s-au născut sute de mii de oameni. :D

Pe domnul Gâdea au început al depăşi şi copii.

Bibliotecaru said...

@ vaisamar

Maestre,
Acest blog nu este unul de ştiri. Nu sunt ziarist, nu am pretins că aş prezenta exhaustiv ştiri. Dacă am luat hotărârea că ştirea cu acuzaţiile de plagiat nu merită atenţie, degeaba îmi tot daţi link-uri, care nici nu-mi aduc nici un fel de informaţie nouă, nicidecum o dovadă, că doar ei iau ştirile din ziarele din România. Vi se pare important, faceţi-vă un blog şi scrieţi despre asta. Nu mă interesează ce sunt miniştrii când nu sunt miniştrii, nu mă interesează dacă au amante, boli venerice, anus contra naturii... mă interesează activitatea lor ca miniştrii. Despre activitatea ca ministru a domnului Mang aveţi ceva "informaţii" de reclamat?

Bibliotecaru said...

@ vaisamar

"Echivalat", dar spuneţi dumneavoastră, domnul Funeriu se putea angaja în România, fără acest echivalat, măcar ca suplinitor la şcoala generală? De bine de rău, plagiat sau neplagiat, domnul Mang este profesor de o căruţă de ani.

vaisamar said...

eu nu inteleg ce te bagi in seama cand eu comunicam cu vasile =)

Bibliotecaru said...

@ vaisamar

:D
Păi de nu aţi spus că nu doriţi să vă bag în seamă, ca să nu mai fac efortul nici să vă citesc şi, mai ales, să nu vă răspund. Vă ignor cu plăcere.
:D

Vasile, said...

Bacalaureatul lui vaisiamar, nu-i scoate gunoiul din ochi dar il creioneaza pe imaturul copiist pregatit sa te acuze de viol pentru ca ai bagat in seama o virgula!


Biblio,

Copilul era toba de ... dar nu avea habar de o chestie esentiala
in educatia lui timpurie.
Cred ca Gadea a avut dreptate cum si dumneata ai dreptate atunci cind vorbesti de spontaneitatea indoielnica a directorului-moderatorului Gadea.

Daca Gidea ar fi continuat cu intrebari simple de clasa i-a sau a II-a , copilul ar fi fost pus intro situatie jenanta. Cind si-a dat seama de acest lucru a
bolborosit expresia "pai vezi".

Practic copilul nu auzise de Brancusi si daca Gadea ar fi facut greseala sa avanseze ati fi constatat ca superdotatul s-ar fi inecat in notiuni elementare ca nu stie nici cine-s inaintasii Mircea ,Stefan ,Mihai...dar ii cunoaste foarte bine pe vai si amar Mircea Basescu, Stefan Mazare!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Ba eu merg şi mai departe. Una este să auzi de arta lui Brâncuşi, eventual să ajungi la nivelul de a recunoaşte o lucrare a lui Brâncuşi numai după stil, şi alta este să ştii amănunte despre biografia lui Brâncuşi. Arta este o condiţie a culturii generale, măcar în parametrii ei esenţiali, biografia artiştilor nu are însă nimic de-a face cu educaţia, pentru că nu are relevanţă.

Vasile, said...

Biblio,

Va rog nu mergeti mai departe, obligatoriu pentru romani de la mic cu mare este sa cunoasca ca:
a) Brancusi a fost roman
b) ca a fost un viziionar in arta si un mare sculptor!

Restul , comentariile savante , cit de si pina unde este treaba unui grup mai restrans!

Bibliotecaru said...

:D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.