22 May 2012

Cu NATO se întâmplă lucruri ciudate


Cum să interpretez eu următorul titlu?

NATO s-a angajat să se retragă din Afganistan până la sfârşitul lui 2014, fără a părăsi ţara



Un fel de "adio, dar rămân cu tine"?

Timpuri Noi - Maricica


Maricica vrea sa plece,
Se desparte de barbat,
Ca-i bea banii si-anii trece
Si a cam slabit la pat.
Sfatul satului se-aduna
Sa-l convinga pe barbat,
Tine toti la Maricica,
El e greu de-nduplecat pentru ca:

N-a to, NATO, n-a tolanit-o de-ajuns.
N-a tolanit-o de-ajuns.

Cind a luat-o pe Maricica
De la barbatul cel dintii
I-a promis marea cu sarea,
Ce i-a promis uite ca nu-i
Asa ca Cica fara Mari se multumeste si cu-atit.
A, doar c-ar vrea s-o lase-n pace,
C-a tras la ea cit a putut.

N-a to, NATO, n-a tolanit-o de-ajuns.
N-a tolanit-o de-ajuns.

Se-ntreaba toti , se-ntreaba
Ce-o avea cu dansa, de ce n-o lasa si pe ea,
Ca umbla, are, si c-a mai avut cu carul,
Si uite i-a lasat, dar vrei sa-tï spun ceva:

N-a to, NATO, n-a tolanit-o de-ajuns.
N-a tolanit-o de-ajuns.
(Versuri de la: http://www.versuri.ro/)

Iată ştirile:
Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat duminică, la Chicago, că este important ca tranziţia în domeniul securităţii către trupele afgane să fie încheiată până în 2014, pentru ca ţara sa să nu mai fie "o povară" pentru comunitatea internaţională.

Preşedintele afgan, care s-a întâlnit cu preşedintele american Barack Obama înaintea deschiderii oficiale a summitului NATO de la Chicago, şi-a exprimat totodată speranţa "încheierii acestui război" şi a mulţumit în numele ţării sale Statelor Unite pentru scarificiile lor.

El a declarat că speră ca Afganistanul "să nu mai fie o povară pe umerii prietenilor noştri din comunitatea internaţională, din Statele Unite şi celorlalţi aliaţi ai noştri".

"Într-adevăr, domnule preşedinte, aşa cum bine aţi spus-o, Afganistanul aşteaptă cu nerăbdare sfârşitul acestui război de un deceniu şi transformarea în cursul căreia Afganistanul va acţiona în vederea reconstrucţiei şi dezvoltării unei bune guvernanţe", a continuat Karzai.

Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)


Preşedintele Obama a declarat că lumea susţine strategia NATO în vederea încheierii Războiului din Afganistan până la sfârşitul lui 2014 şi a subliniat că poporul afgan "aspiră cu disperare la pace şi la securitate".
(http://www.mediafax.ro/externe/hamid-karzai-afganistanul-nu-va-mai-fi-o-povara-dupa-2014-9653700/)

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a dat asigurări că trupele străine nu vor fi retrase prematur din Afganistan, în pofida deciziei Franţei de a accelera retragerea militarilor.

"Nu va exista o retragere prematură. Vom rămâne în Afganistan până la succesul operaţiunii", a declarat Rasmussen cu puţin înaintea summitului NATO.

Rasmussen a precizat că nu este surprins de decizia Franţei. El a notat că retragerea trupelor combatante franceze din Afganistan până la sfârşitul anului 2012 a fost o promisiune de campanie a lui François Hollande. "Iar un om politic trebuie să îşi respecte mereu promisiunile", adaugă el.

"De fapt, decizia Franţei este în concordanţă cu planul NATO de retragere treptată a trupelor din Afganistan", subliniază Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)


(http://www.mediafax.ro/externe/anders-fogh-rasmussen-fortele-nato-nu-vor-fi-retrase-prematur-din-afganistan-9653279/)

NATO s-a angajat să se retragă din Afganistan până la sfârşitul lui 2014, fără a părăsi ţara

NATO şi-a luat luni angajamentul ferm de a-şi retrage trupele din Afganistan până la sfârşitul lui 2014, afirmându-şi însă hotărârea de a susţine Kabulul pe termen lung, pentru a împiedica revenirea talibanilor.

Reunită timp de două zile într-un summit la Chicago, Alianţa Nord-Atlantică a prezentat drept "ireversibilă" retragerea celor aproximativ 130.000 de soldaţi aflaţi încă în Afganistan, la peste zece ani de la începutul unui război din ce în ce mai nepopular.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/3614/9658370/1/afganistan-militari-nato.jpg?width=600
(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dar "afganii nu vor fi lăsaţi singuri", a dat asigurări preşedintele american, Barack Obama. "Nu vom dezerta", a subliniat şi premierul britanic, David Cameron.

Liderii celor aproximativ 50 de ţări care participă la operaţiunea din Afganistan au încercat să transmită un mesaj dublu: să le dea asigurări cetăţenilor lor că sfârşitul războiului se apropie şi să ofere garanţii afganilor că nu vor fi abandonaţi după 2014.
(http://www.mediafax.ro/externe/nato-s-a-angajat-sa-se-retraga-din-afganistan-pana-la-sfarsitul-lui-2014-fara-a-parasi-tara-9658370/)
Şi acum cu toţi la un loc:

N-a to-,
NATO,
n-a tolănit-o de-ajuns.
N-a tolănit-o de-ajuns.

9 comments:

nimrod said...

:))) Ştiu eu pe cineva care n-o să se bucure aşa de tare de plecarea NATO din Afganistan: comercianţii de etnobotanice...

Horia Pană said...

Mi-a plăcut chestia cu "Adio, dar rămân cu tine".

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Nu am înţeles... Ce legătură este?

Bibliotecaru said...

@ Horia Pană

Nu mai ţin minte exact filmul, dar titlul (traducerea este românească, căci în original se numea The Goodbye Girl) mi-a rămas în minte. :D

john said...

biblio
e foarte simplu
daca se termina razboiul in afg,
vom fi invadati de droguri de calitate de acolo,
nu ierburile astea contrafacute de pe la noi...

nimrod said...

:)))))

Bibliotecaru said...

@ john

Etnobotanicile nu au nimic de a face cu botanica, sunt produse de sinteză, în mare parte făcute din petrol.

Suntem oarecum protejaţi de drogurile din Afganistan. Ele nu ar putea ajunge la noi decât cu avionul pentru că rutier sunt prea multe graniţe de trecut. Ca să ajungă cu avionul este clar că ar trebui implicate serviciile secrete, după metoda ţigareta, pentru a evita trecerea prin filtrul de control (altfel nu ar putea să treacă prin aeroport cu ele).

Vin ele drogurile din altă parte... şi, din păcate, se pare că autorităţile nu pot controla fenomenul.

nimrod said...

:) Biblio,

Cu excepţia statelor unde dacă eşti prins cu droguri te împuşcă naibii, restul frontierelor lumii sunt practic vraişte, inclusiv cele ale SUA. Iar aeroporturile, paradoxal, din cauza traficului intens sunt cele mai permisive.
La aeroport, de exemplu, te descalţă din motive antitero. Poţi trece cu buzunarele şi bagajul de cabină pline de ce vreţi dumneavoastră, dacă nu există riscul să facă bum, nu vă bagă nimeni în seamă. Vă spune Mandea care, ca şi diabetic, umblă cu buzunarele pline de pliculeţe cu zahăr şi chiar m-am întrebat în vreo două ocazii de ce or fi băieţii aşa siguri că în pliculeţele alea chiar e zahăr...
Mai mult, din întâmplare sau nu, terorismul ajută din plin, ca să zic aşa prin diversiune, traficul de droguri fiindcă e greu de luptat pe două fronturi fiindcă, citez dintr-un un şef de prăvălie, băieţii ăştia cu drogurile au bani şi fantezie în timp ce statele civilizate au bugete şi legi.

Bibliotecaru said...

Vă cred pe cuvânt, nu am mai mers cu avionul din anii '70.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.