19 May 2012

De ce nu sunt credibili cei care susţin exploatarea cu cianuri?


Unii vor bani, alţii vor locuri de muncă (vezi reclamele care inundă aparatele TV), alţii se tem că exploatarea va aduce moartea. Cineva care este neinformat are de ales între principiile generale "cianura este otrava clasică a secolului trecut" şi "este mai multă cianură într-o cană de cafea".

De ce spun eu însă că cei care susţin exploatarea cu cianuri nu sunt credibili? Pentru că ei folosesc unică sursă de informare sursa care vine de la cei care exploatează cu cianuri. Şi uite aşa la Roşia Montana apar 4 miliarde de euro care de fapt nu ajung totuşi la buget, uite aşa apare o ecologizare care de fapt ar trebui să se facă "peste ani şi ani", uite aşa apar nişte locuri de muncă care nu sunt toate o dată, ci adunate pe toată durata exploatării de nu ştiu câţi ani, în principal populate cu "oamenii din străinătate ai firmei"... Este normal ca firma să nu spună decât ceea ce este în favoarea ei, dar politicieni? Ce opreşte politicienii să se informeze? Ce opreşte politicienii să dea la o parte minciuna? Mai mult, cum ajung politicienii să întărească minciuna? Să facem puţină istorie...

25 Ianuarie 2010
Nevasta lui Crin Antonescu promoveaza proiectul Rosia Montana?
(http://www.ziare.com/adina-valean/rosia-montana/nevasta-lui-crin-antonescu-promoveaza-proiectul-rosia-montana-990227)

26 Ianuarie 2010
Adina Vălean face lobby pentru Roşia Montană. La parlamentul european
(http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/adina-valean-face-lobby-pentru-rosia-montana-la-parlamentul-european-26182.html)

26 Ianuarie 2010
Crin Antonescu ii ia apararea sotiei in scandalul Rosia Montana
http://tb.ziareromania.ro/Crin-Antonescu-ii-ia-apararea-sotiei-in-scandalul-Rosia-Montana/7221d54bda60c471a/240/0/1/70/Crin-Antonescu-ii-ia-apararea-sotiei-in-scandalul-Rosia-Montana.jpg
(http://www.ziare.com/crin-antonescu/adina-valean/crin-antonescu-ii-ia-apararea-sotiei-in-scandalul-rosia-montana-990560)

26 Ianuarie 2010
Partidul Verde intreaba PNL daca a fost sponsorizat de Rosia Montana Gold Corporation
http://s2.ziareromania.ro/?mmid=f204954992d0a2a30
(http://www.ziare.com/adina-valean/rosia-montana/partidul-verde-intreaba-pnl-daca-a-fost-sponsorizat-de-rosia-montana-gold-corporation-990368)

26 Ianuarie 2010
Adina Valean: Nu am nici un interes la Rosia Montana!
http://s1.ziareromania.ro/?mmid=738e554b4c50f0399
Foto: Parlamentul European
(http://www.ziare.com/adina-valean/rosia-montana/adina-valean-nu-am-nici-un-interes-la-rosia-montana-990522)

28 Ianuarie 2010
Weber si Valean, principii vs interese
http://tb.ziareromania.ro/Weber-si-Valean--principii-vs-interese/f10335501160194a6/240/0/1/70/Weber-si-Valean--principii-vs-interese.jpg
(http://www.ziare.com/adina-valean/rosia-montana/weber-si-valean-principii-vs-interese-990939)

6 Aprilie 2011
Efectul de lobby: un eurodeputat trece de la aur la cianuri
http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20110405_0716/1.jpg
Foto: agerpres
(http://www.adevarul.ro/actualitate/rosia_montana/Efectul_de_lobby-_un_eurodeputat_trece_de_la_aur_la_cianuri_0_457154943.html)

Ei bine, nu sunt eu îndreptăţit să fiu circumspect când citesc următoarea ştire?
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că dacă se va decide să se înceapă exploatarea de la Roşia Montană, indiferent de forma în care se va face acest lucru, aceasta va trebui integrată într-o strategie de ansamblu, într-o strategie naţională.

Întrebat ce poziţie va avea USL faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, Crin Antonescu a răspuns că actualul Guvern şi viitorul guvern, chiar dacă el va avea acelaşi premier şi poate o parte din actualii miniştri, are, conform programului USL, o prioritate pentru întreaga Românie şi anume locuri de muncă.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/9646094/1/rosia-montana-haaz-sandor.jpg?width=605
Imagine: Haaz Sandor/Arhiva Mediafax Foto

"În chestiunea Roşia Montană va trebui ca până la momentul în care să se facă o opţiune, pentru că o opţiune trebuie să se facă într-adevăr, să avem toate datele, toate aspectele, toate avantajele, toate costurile unui asemenea demers. Şi cred că în momentul în care vom avea aceste elemente vom putea avea o dezbatere naţională, inclusiv o dezbatere în Parlament care să ia o decizie sau alta", a spus el.
(http://www.mediafax.ro/politic/antonescu-despre-rosia-montana-exploatarea-va-trebui-integrata-intr-o-strategie-nationala-9646094/)
Sesizaţi cum se aduce în discuţie problema "locurilor de muncă"? Aceiaşi linie declarativă cu reclamele TV, cu Traian Băsescu, Mizai Răzvan Ungureanu... Pot să am eu încredere, nu trebuie să mă gândesc că aceşti doi oameni nu dau doi bani pe distrugerea zonei, pe otrăvirea pe termen lung a pânzei freatice, pentru distrugerea localităţilor (căci cine poate creşte copii dacă zona se împânzeşte cu cianuri)...? Poate sunt eu victima propagandei verzi, dar "potriveala" despre care vorbesc nu are nimic de-a face cu ecologia... aici miroase a dolari.

16 comments:

nimrod said...

:)
Sunteţi, într-adevăr, victima propagandei verzi. Eu sunt chiar surprins că vă puneţi o sumedenie de întrebări în afară de una, e drept, mai complexă: De unde au verzii bani şi pe unde muncesc ei de-şi permit manifestări, eventual în forţă, să zicem miercurea dimineţa în mijlocul Pacificului...

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Vă spun un secret, în toată documentarea pe care am făcut-o pentru Roşia Montana am ocolit "verzii". Am plecat de la datele ştiinţifice, de la filmele şi reportajele despre alte exploataţii similare, am plecat chiar de la ce spun chiar cei dela Gold Corporation Resursele lui Gabriel (că se pare că ale României nu mai sunt).

Hellas said...

Poate cititi....."Aur recuperat din haldele de steril: tehnologie romaneasca fara cianura". Este disponibil pe net.

Anonymous said...

Din documentele publicate de RMCG rezulta ca vor fi 2000 de locuri de munca in primii 2 ani si apoi, urmatorii 15 ani doar 300-250 locuri de munca, in majoritate inalt calificate, inaccesibile locuitorilor zonei.
Nu cred ca pentru doar 300 de locuri de munca, pe termen limitat, merita sa distrugem pentru totdeauna 4 munti si sa construim cel mai mare lac de cianuri din Europa, a carui mentenanta timp de sute de ani, va cade in sarcina guvernuli, impreuna cu toate riscurile asociate.

nimrod said...

Biblio,

Cu tot regretul, eu nu dau doi bani pe datele ştiinţifice şi mai ales pe filmele şi reportajele pro sau contra. Cât poa' să coste o campanie?
E un război economic simplu, dacă vreţi, ca acela dintre producătorii de unt şi cei de margarină. Vă mai amintiţi? acu' vreo două decenii margarina (altfel, untul eroilor) era alimentul cel bun şi untul Anticristul. Acum e untul fruntea şi margarina a ajuns ebonită tartinabilă.
Vorba cetăţeanului turmentat, "care va să zică fiecare cum devine".
Biblio,
sunt nişte băieţi, altfel deştepţi, care vor exploatarea cu orice preţ, mizând pe recuperarea pierderilor din dever şi alţi băieţi, mai înceţi la minte şi mai rapace,dar la fel de puternici, care n-au ajuns încă la soluţia care să le convină şi trag de timp prin varii mijloace. Eu ţin cu prima echipă... Am considerat întotdeauna că cea mai bună apărare e atacul... preventiv. :))))

Bibliotecaru said...

@ Hellas
Stimate domn,
Nici arsenicul nu este tocmai sănătos...

Bibliotecaru said...

@ Anonymous
Din experienţa celorlalte exploataţii se ştie că cea mai mare parte a celor angajaţi vin din străinătate. Nu vor fi angajaţi prea mulţi ingineri şi tehnicieni ci numai cei care fac munci grele şi periculoase. Vorbim deci de foarte puţine locuri de muncă pentru cei din zonă, în mare parte şoferi şi băieţi cu lopata. Poate şi artificieri. 2000 de locuri de muncă, dar nu în acelaşi timp, pentru că ei au adunat muncitorii tuturor fazelor, fără să dea o valoare medie. Cu puţin efort acolo se poate face ceva din care să se scoată foarte mulţi bani. Eu sugeram un fond de vânătoare (că tot este "groapa" aceia în paliere). Ar fi nevoie de mai mulţi pomi puşi acolo, şi asta înseamnă câteva sute de locuri de muncă pentru patru sau cinci ani. Priviţi la ce a făcut Ion Ţiriac cu ferma lui de mistreţi. De acolo se "recoltează" 150-200 de mistreţi pe an şi zona este mult mai mică.

Conform mercurialului...
4 zile din care 3 de vanatoare =1400 EUR/ persoana

Ziua suplimentara de vanatoare = 400 EUR

Per mistreţ - 750 – 1500 EUR

Asta înseamnă cam o jumătate de milion de euro pe an, bani îndestulători pentru a plăti 50 de angajaţi şi a popula teritoriul cu gonaci.

La cerb lucrurile sunt şi mai bănoase (dar se înmulţeşte mai greu):
Cerb - 1500 – 4000 EUR

Un fond de vânătoare complex poate găzdui în acelaşi spaţiu Cerb Comun, Căprior, Mistreţ, Iepure, Fazan şi Potârniche.

S-ar putea ajunge şi pe la un milion de euro pe an.

Asta în timp ce zona ar fi ecologizată, poate şi cu bani europeni care încă sunt pentru ecologizare.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Margarina aia sănătoasă nu era plină de E-uri. E drept că şi era foarte proastă la gust. Dacă vă aduceţi aminte de margarina Marga nu semăna deloc cu margarina tartinabilă de acum.

Înţeleg însă despre ce vorbiţi, dar între a nu exploata şi deci a nu polua sigur şi a exploata cu posibilitatea de a polua, prima variantă este cea sigură iar a doua probabilă.

nimrod said...

Bbiblio,

Mă surprinde că sunteţi atât de ferm împotrivă când e vorba de o discutabilă poluare şi atât de permisiv când e vorba de măcelărirea pe valută a unor animale care numai sălbatice nu sunt... Cum de?
În altă ordine de idei,personal nu le doresc celor din zonă să ajungă şi să rămână gonacii mai ştiu eu cui.E umilitoare activitatea asta. Tare mi-aş dori să aud într-o zi că toţi oamenii ăia din zonă, acum ţinuţi în agonie economică de jocurile de interese, să se fi săturat şi să fi emigrat in corpore, ca în vremurile de altă dată, undeva, dincolo de mări şi ţări, poate în Canada, poate în Australia şi să le dea cu tifla la şmecheraşii ăştia de pe-aici...

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Şi eu sunt iubitor de animale, şi eu am plâns când Bamby şi-a pierdut strămoşii împuscaţi de vânători... Asta nu înseamnă că nu mănânc carne. Sălbatice sau domestice aceste animale sunt "de mâncare". Nu sunt ipocrit, un mezel de mistreţ este foarte bun la gust, mult mai bun decât un salam cu E-uri. Până la urmă România are deja zeci de fonduri de vânătoare unde animalele sunt populate, selecţionate, recoltate şi exploatate economic... şi asta de secole.

Eu nu dădeam modelul "crescătoriei" de mistreţi Ion Ţiriac, eu făceam o paralelă relativă la densitate de exemplare. La Balc nu vorbim despre o vânătoare ci despre "recoltarea" tuturor exemplarelor. La o astfel de metodă nu ai cum să faci bani în mod permanent şi nici selecţia genetică a exemplarelor.

Sezonale de vânătoare se întrepătrund şi este deci o acoperire pe tot timpul anului.

http://www.rohunting.ro/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=19

Dacă chiar sunteţi interesat de ce şi cum, cred că am prin bibliotecă o carte specializată de organizare a unui fond de vânătoare cu date exacte "la hectar". Marele avantaj era oricum faptul că o zonă care acum este o gaură de steril (vorbim despre mii de hectare) ar putea ajunge o mică perlă ecologică împădurită şi exploatată economic astfel încât să permită supravieţuirea oamenilor, şi vorbesc despre aceiaşi oameni de care anumitor politicieni li se rupe astăzi sufletul de îngrijorare. Prefer ca cei de acolo să planteze copaci şi să fie gonaci, dacă este nevoie, decât să planteze o moarte sigură a zonei în ei şi copii lor.

În sfârşit... nu ştiu dacă aţi observat, dar nici în Canada sau Australia nu mai sunt lucrurile aşa de "pe roze".

http://www.cotidianul.ro/montreal-mii-de-persoane-au-participat-la-o-manifestatie-impotriva-cresterii-taxelor-scolare-183258/

Şi trebuie să vă spun că în Canada şi Australia statul îndoctrinează cu adevărat cetăţenii... nici nu vă închipuiţi "calitatea" propagandei care se revarsă acolo de pe la începutul secolului XX, deci minim un secol.

nimrod said...

:) Biblio,

Spuneţi: "prefer ca cei de acolo...". Nu uitaţi că o spuneţi tot de la Bucureşti, ca şi politicienii. Şi mie îmi place vânatul dar cred, totuşi, că românii ăia şi alţii ca ei merită mai mult nu doar supravieţuirea, cum tot dumneavoastră spuneţi.
Altfel, m-aţi stârnit: o să "ies" astăzi să caut ceva "mezel de mistreţ".

Vasile, said...

Daca propaganda verde face deja victime morale atunci sfirsitul acetei parti verzi din univers se apropie.

Deocamdata pina la o catastrofa naturala , asterozii,cometele suntem noi, poate si eu intro masura mai mare sau mai mica nimrod si dansul cu cit poate si uite asa intr-un efort comun hai sa rasturnam pamantul cu boasele-n sus pentru ce....pentru goana dupa aur, care ce sa mai spun de povestea prostiei , nici macar nu este al nostru!

Acum inca una politicia margarina cancerigena , pai mancati domnilor unirea care nu-i cancerigena si nici nu are "prefixul"ministrului Marga!

Oameni buni ,politicieni , Atonescule da-i una proastei peste bot, lasati aurul sa fie exploatat de fiecarea amarastean, lasatii aceasta speranta ultimilor muritori!!!!!!!

Vasile, said...

Vasile, said...
Daca propaganda verde face deja victime morale atunci sfirsitul acetei parti verzi din univers se apropie.

Deocamdata pina la o catastrofa naturala , asteroizii,cometele suntem noi, poate si eu intro masura mai mare sau mai mica nimrod si dansul cu cit poate si uite asa intr-un efort comun hai sa rasturnam pamantul cu boasele-n sus pentru ce....pentru goana dupa aur, care ce sa mai spun de povestea prostiei , nici macar nu este al nostru!

Acum inca una politicia margarina cancerigena , pai mancati domnilor unirea care nu-i cancerigena si nici nu are "prefixul"ministrului Marga!

Oameni buni ,politicieni , Atonescule da-i una proastei peste bot, lasati aurul sa fie exploatat de fiecarea amarastean, lasati aceasta speranta ultimilor muritori!!!!!!!

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Ceea ce spun eu de la Bucureşti este însă mai firesc, pentru că poluarea de la Roşia Montana mă afectează în mod direct. Nu uitaţi că alegem între supravieţuirea în mijlocul cianurilor sau supravieţuirea plantând copaci, hrănind animalelor...

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Şi mai e o chestie aici, faptul că măcar exploatarea nu e făcută de statul român. Dacă aurul extras ar merge măcar în totalitate în trezorerie şi ar rămâne acolo pentru totdeauna tot ar fi bine, numai că exploatarea s-a oprit de fapt pentru că Banca Naţională nu-l mai vrea, nu-l mai cumpără.

nimrod said...

Biblio,

Asta cu copacii, iertaţi-mă, e propagandă pentru românii neumblaţi. Europa, că asta mă interesează, e plină de păduri şi alte alea şi natura e peste tot la locul ei. De aia a ajuns Green Peace la Vaslui, fiindcă bate marginile, că atât i-a mai rămas.E greu, n-aşa, ca brusc să rămâi fără pâine albă...
Cât priveşte supravieţuirea noastră, ea depinde , după toate standardele actuale,de cel mai apropiat defibrilator.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.