16 May 2012

De ce se împrumută România?


Când domnul Ponta a venit în funcţia de premier al României ni s-a spus că va urma un audit financiar pentru "situaţia la preluarea mandatului" care se va finaliza într-o lună de zile. Mai mult, s-a tot vorbit despre o sumă foarte mare de bani aflată în buffer-ul de plăţi. De ce s-a ajuns atât de rapid la un împrumut important, şi nu de la FMI pentru stoparea creşterii euro, ci de la Banca Mondială, adică "pe consum"? De ce nu s-a aşteptat rezultatul auditului pentru a vedea exact unde suntem? Nu ştiu ce să zic, dar ceva nu este tocmai transparent în această grabă de a împrumuta bani. Iată ştirea:
Situaţia economiei din România este una "stabilă, aflată sub control", a declarat, marţi, premierul Victor Ponta în cadrul unei conferinţe de presă. El a mai menţionat că România deţine "toate instrumentele necesare pentru a asigura parametrii pe care i-a angajat" cu instituţiile europene.

Şeful Guvernului a precizat că datele care relevă o situaţie economică aflată sub control rezultă dintr-o discuţie avută, marţi, atât cu preşedintele Traian Băsescu, cât şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Ponta a ţinut să menţioneze, în legătură cu intrarea României în recesiune, că nu guvernul condus de el, ci cele conduse de către Mihai Răzvan Ungureanu şi de către Emil Boc s-au aflat la putere în trimestrul al patrulea al anului 2011 şi în primul trimestru al acestui an, perioadă în care s-a înregistrat scăderea economică.

"Guvernul ia toate deciziile necesare pentru a atenua efectele unei proaste guvernări", a mai declarat premierul.

Tot în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Ponta a anunţat că România va lua un nou împrumut, de tip buffer, din partea reprezentanţilor Băncii Mondiale (BM). "Mâine vom aproba documentele necesare pentru un acord cu totul şi cu totul special. Cea mai mare linie de credit acordată de Banca Mondială, un miliard de euro", a explicat premierul.

El a mai menţionat că suma va putea fi accesată în orice moment, începând cu data de 14 iunie.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

(http://www.gandul.info/financiar/guvernul-ia-un-imprumut-un-miliard-de-euro-de-la-banca-mondiala-9629344)

Guvernul Ponta ia un ”credit de consum” de la Banca Mondială

Primul ministru Victor Ponta a declarat că discuțiile cu Banca Mondială pentru acordarea unui împrumut în valoare de un miliard de euro au fost finalizate cu succes, iar acordul de credit va fi aprobat în ședința de Guvern de mâine.

Banii ar urma să fie la dispoziția României, ”ca sumă de siguranță, pentru orice fel de necesități”, conform declarației lui Ponta.

Secretarul de stat Liviu Voinea a precizat că termenii împrumutului sunt aceiași cu cei din înțelegerea anterioară cu FMI, adăugând că lucrul extraordinar la acest împrumut este că nu comportă dobândă. Potrivit lui Voinea, pe 14 iunie acordul urmează să fie aprobat în boardul Băncii Mondiale.

(http://www.evz.ro/detalii/stiri/guvernul-ponta-ia-un-credit-de-consum-de-la-banca-mondiala-981614.html)
Transparenţa deja începe să nu mai funcţioneze.

2 comments:

Vasile, said...

Cica,

L-am auzit pe dl. Voinea explicind noul imprumut fara dobanda de un miliard de la BM.

Cica ...cu rezerva BN de peste 37 miliarde si cu un miliard la cisma ne-excitat, jucatorii ar considera ca riscul este prea mare pentru ei ca sa incerce o leapsa cu leul!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Eu unul mă îndoiesc că banii de la Banca Mondială merg la Banca Naţională. Dacă era nevoie de ei la Banca Naţională erau luaţi de la FMI, că banii de acolo pentru asta sunt.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.