"Vorbe Grele" - 15.04.2009 - invitat: Principele Radu
Victor Ciutacu: Bună seara, doamnelor şi domnilor! Bine aţi revenit la Vorbe Grele, o ediţie specială a acestei emisiuni. "Noi credem într-o altfel de Românie şi suntem siguri că, împreună, noi toţi, avem un viitor", v-am citit din discursul Principelui Radu al României cu ocazia anunţării candidaturii la Preşedinţia României. După cum lesne vă daţi seama, invitatul meu special din această seară este Alteţa sa Principele Radu. Bună seara! Bine aţi venit la Vorbe Grele!
Principele Radu: Bine v-am găsit!
Victor Ciutacu: Înainte de a purcede la dialogul nostru de aproape un ceas, o să vă rog să urmărim împreună un material cu doi dintre contracandidaţii previzibili ai dumneavoastră şi modul de comportament reciproc pe care îl au aceşti domni şi după aceea să intrăm în subiect.
Traian Băsescu: Nu se poate culca. Când se duce acasă la mama soacră să spună: „Astăzi am venit şi n-am fost suficient de bărbat să-l înjur pe Băsescu". Se duce, întâi mă înjură de două ori şi pe urmă merge acasă.
Mircea Geoană: Eu l-aş invita pe domnul Băsescu să vină la mama soţiei acasă, este o machedoancă face nişte plăcinte machedoneşti excepţional de bune şi poate cu această ocazie o cunoaşte personal şi poate cu ocazia asta reuşeşte să înţeleagă că într-o familie serioasă lucrurile merg într-un fel şi în familii mai puţin serioase lucrurile merg în alt fel. Deci, îl invit cu plăcere la o plăcintă la soacra lui Geoană, pentru a putea să vadă cum se vede lumea şi universul după o astfel de plăcere.
Victor Ciutacu: Din nou în direct la Vorbe Grele. Alteţa sa Principele Radu. Am intitulat emisiunea „Schimb de Palate". Daţi Palatul Elisabeta pe Palatul Cotroceni sau cel puţin asta vă propuneţi. România dumneavoastră altfel. Este altfel faţă de România celor doi domni pe care vi i-am prezentat?
Principele Radu: România lor nu e altfel, dar instituţiile pe care ei le servesc ar trebui să fie altfel. Diferenţa aceasta dintre ce scria pe spatele, pe fundalul locului unde ei se aflau, şi performanţa lor, această diferenţă România de astăzi nu o înţelege. Cu alte cuvinte, omul politic este obligat de funcţia lui să fie agresiv, să fie popular, să promită ceea ce nu poată să se ţină de cuvânt şi, în general, să aibă o prezenţă publică aprinsă, puternică, colorată. Problema este că, din patru în patru ani, lui îi vine rândul să servească nişte instituţii şi că acelea n-au nici o legătură cu performanţa omului. Acelea, din clipa în care te aşezi la birou, la scaunul acela pe care l-ai ocupat pentru că oamenii au crezut în tine, trebuie servite altfel. Este exact ca scaunul pe care stăm noi acum.
Victor Ciutacu: Agresivitatea şi popularitatea liderilor noştri politici nu se poate opri totuşi până la uşa casei contracandidatului, eventual? Că văd că au trecut la soacre, la fete, la plăcinte, la...
Principele Radu: Pentru că societatea românească după 1989 s-a preocupat numai de democraţie şi de libertăţi, nu s-a preocupat şi de instituţii. Or, ele nu au nici o legătură una cu cealaltă. După 40 de ani în care instituţiile au fost înjunghiate, a venit un moment de bucurie, '89, când a dat peste noi atât valul democraţiei, cât şi cel al libertăţii şi el poate să devină un tsunami dacă scheletul, corpul mare al clădirii nu este solid. Îmi pare rău că trebuie să repet, performanţa politică ca atare poate să fie oricât de colorată vrei, poţi să faci ce doreşti tu cu persoana ta, cu viaţa ta, cu destinul tău, dar, atunci când eşti aşezat în spatele unui birou şi când stai pe un scaun care reprezintă o instituţie, ea trebuie servită, nu aservită.
Victor Ciutacu: Vorbiţi de reprezentare şi am remarcat des în discursurile domniei voastre, pe care le-am citit în ultima perioadă şi mărturisesc că sunteţi primul dintre prezumtivii candidaţi la preşedinţie care spune un adevăr care se regăseşte în Constituţia României. "Preşedintele reprezintă România, nu o conduce".
Principele Radu: Aşa este. Dar acest lucru este pentru că oamenii nu se uită, pentru că nu citesc. Nu vorbesc de omul simplu, ci vorbesc de cei care ar trebui s-o servească. Constituţia României este organizată într-un fel foarte interesant. Eu n-aş vorbi acum despre slăbiciunile ei, pentru că nu e treaba mea, cel puţin în acest moment, ca viitor preşedinte. Ce vreau eu să spun este că litera ei vorbeşte despre alte lucruri decât cele pe care le credem noi. De exemplu, este interesant să remarcaţi că în această lege fundamentală nu se spune niciodată cuvântul "a conduce".
Victor Ciutacu: Bine, nicăieri nu e echivalată Preşedinţia României cu şefia statului, spre exemplu...
Principele Radu: Nicăieri. Şefia statului nu există ca sintagmă în Constituţie. Preşedintele României doar reprezintă statul şi garantează trei valori fundamentale ale securităţii naţionale, dar nu explică ce înseamnă a garanta. Trebuie să te duci la Dicţionarul de limba română ca să afli ce înseamnă a garanta. Deci, practic, funcţia de reprezentare a şefului statului îmbrăţişează o formă cât se poate de profundă, e adevărat, dar în acelaşi timp cât se poate de simbolică.
Victor Ciutacu: Iertaţi-mă, dar jucătoria asta a domnului Băsescu excede cadrul Constituţiei.
Principele Radu: Da...
Victor Ciutacu: Dacă stăm să analizăm litera ei.
Principele Radu: Aşa este.
Victor Ciutacu: Ok. Şi dumneavoastră vreţi să fiţi primul preşedinte al României care să nu fiţi sau care să arate românilor că nu e un preşedinte de consiliu de administraţie, pentru că totuşi România asta nu e un S.A.
Principele Radu: Aţi văzut că pe frontispiciul podiumului de la care vorbeşte şeful statului, de multă vreme, nu de acum, scrie Administraţia Prezidenţială. Este o ofensă la adresa naţiunii române, pentru că naţiunea română nu este o administraţie de bloc şi nici un mall. Nu e o aglomerare de bunuri şi oameni.
Victor Ciutacu: Dar poate să fie şi o societate comercială care are o administraţie formată dintr-un consiliu de administraţie.
Principele Radu: Administraţia Prezidenţială ca atare este o instituţie a managementului, dar instituţia preşedintelui României, adică persoana, fiinţa care merge şi care reprezintă statul român este şi el tot o instituţie, şi aceea n-are nici o legătură cu administrarea ţării, ci cu garantarea funcţiilor ei naturale. Adică, de fapt, ce să mai discutăm... Nu e vina cuiva în mod special, România a pierdut gustul a ceea ce înseamnă un om de stat, a pierdut exerciţiul a ceea ce înseamnă să reprezinţi cu demnitate statalitatea. Mă întrebau unii ce o să faceţi în politica externă; dacă e adevărat că o face numai guvernul şi ministrul de Externe, atunci ce o să mai faceţi? Păi, nici nu se pune problema; reprezentarea României în afară nu îmbracă doar haina diplomaţiei.
Victor Ciutacu: Haideţi să vorbim concret, ce faceţi, vă luaţi de guler cu Voronin?
Principele Radu: El este...
Victor Ciutacu: Avem un eveniment în desfăşurare. Sau, mă rog...
Principele Radu: Da, da, e foarte bună întrebarea pentru că situaţia care se întâmplă în Republica Moldova poate să arate exact care e rolul unuia şi care e rolul celuilalt. Diplomaţia României, ca şi politica externă, o face ministrul de externe. El nu trebuie să fie oprit în a se exprima, pentru că el este şeful diplomaţiei, dar preşedintele României, în calitate de garant al identităţii naţionale, de fapt, al unităţii, al independenţei, al integrităţii, are nu numai dreptul, dar şi datoria să intervină atunci când este vorba de ceva care ţine de securitatea naţională.
Victor Ciutacu: Preşedintele României tocmai a intervenit, aseară, într-un discurs catalogat de unii drept genial, de alţii drept gol de conţinut şi de alţii doar o fanfaronadă electorală, practic somând guvernul pe care tot domnia sa l-a alcătuit să urgenteze procedura de acordare a cetăţeniei moldovenilor de origine română care solicită acest lucru. Astăzi guvernul s-a conformat şi a dat o ordonanţă de urgenţă, dacă nu mă înşel, sau hotărâre de guvern prin care în cinci luni de zile ar trebui să devină cetăţeni români minimum câteva sute de solicitanţi. Ăsta nu-i cumva un import de electorat?
Principele Radu: Este mai mult decât atât, este o apăsare a ambiguităţii instituţiilor, pentru că în Constituţie scrie foarte limpede că politica României o face guvernul, care, la rândul lui, este o alcătuire de persoane rezultate din alcătuirea Parlamentului. Şi nu neg faptul că preşedintele României, instituţia preşedintelui, are un rol în situaţii importante, cum sunt cele de securitate şi apărare, de politică externă, dar ele prezintă importanţă numai atunci când se pune în joc statul român, statalitatea, când naţiunea este reprezentată. Când este vorba despre o atitudine politică, de relaţii bilaterale sau multilaterale, acela este rolul ministrului de externe, adică al lui Titulescu, rolul premierului, adică cel al lui Brătianu... Ştiţi, oameni care reprezintă politic România integral.
Victor Ciutacu: Ok, hai să vorbim la concret. Sunt câteva, încă vreo câteva sute de mii de potenţiali nevotanţi ai dumneavoastră. Pentru că am citit astăzi condiţiile pe care le-a aprobat guvernul pentru obţinerea urgentă a cetăţeniei române şi se cheamă peste 18 ani, fără cazier penal şi în rest diverse criterii de eligibilitate, dacă vreţi..., ăştia îmi place să cred că nu speraţi că îi veţi atrage dumneavoastră, în condiţiile în care există un tătuc care le-a oferit cetăţenia.
Principele Radu: Acum, adevărul este că până în acest moment nu am cu cine să mă bat, pentru că sunt singurul candidat oficial. În momentul în care or să apară şi următorii, atunci o să vedem cu cine împart voturile.
Victor Ciutacu: Îl suspectaţi pe domnul Băsescu că s-ar retrage?
Principele Radu: La data de 15 aprilie când vorbim, sunt singurul.
Victor Ciutacu: Corect. Sunteţi singurul care v-aţi anunţat oficial candidatura. Şi să pornim cu întrebările cât se poate de punctuale, deşi urăsc termenul ăsta. Alteţa voastră, sunteţi omul lui Patriciu, inventat pentru a fărâmiţa electoratul domnului preşedinte Traian Băsescu?
Principele Radu: Nu. Nu numai că nu sunt, dar eu îi rog pe toţi cei care reprezintă fruntea partidelor politice să continue să investească încredere în candidaţii lor, să şi-i propulseze, să şi-i susţină şi să-i ajute să fie cât mai credibili.
Victor Ciutacu: Domnul Dinu Patriciu a caracterizat candidatura dumneavoastră drept un gest romantic.
Principele Radu: Da. Aşa este. Dar eu cred că el va izbândi.
Victor Ciutacu: Credeţi că va izbândi. Va izbândi şi cu sprijinul lui Dinu Patriciu?
Principele Radu: Nu. Cred că sprijinul său va merge la candidatul liberal şi chiar doresc ca acest lucru să se întâmple.
Victor Ciutacu: Dar nu înţeleg, e o crimă în Ţara Românească să te sprijine eventual Dinu Patriciu?
Principele Radu: Nu. Dar este o ambiguitate să înceapă să te sprijine partide politice atunci când tu spui că eşti independent. Deci cel puţin pentru...
Victor Ciutacu: Nici un independent nu poate fi independent pe bani de-acasă. Decât dacă-i fiul lui Rochefeller bănuiesc.
Principele Radu: Da.
Victor Ciutacu: Un independent trebuie să candideze, şi ca să candideze trebuie să aibă nişte finanţatori ai campaniei electorale. Încă nu au început să găsească bani pe stradă.
Principele Radu: Da. Dar ei se pot găsi în altfel decât de la marii oameni de afaceri. Eu mă gândesc că într-o ţară care are atât de multă suspiciune faţă de omul cu bani, fiindcă România plăteşte şi această păcătoasă mentalitate că numai săracul este cinstit şi cel cu bani este un hoţ prin definiţie... e un lucru la care au lucrat mult anumite personalităţi de după 1990...
Victor Ciutacu: Şi am impresia că le-a ieşit foarte.
Principele Radu: Le-a ieşit. Cel mai bine este să se înceapă, chiar dacă nu se va putea merge până la capăt cu această adunare de fonduri, numai aşa, este bine să se înceapă cu puţin de la cât mai mulţi. O să fac pur şi simplu un cont public pe care-l pun pe Internet, eu sunt foarte prezent pe Internet, am foarte mulţi oameni care...
Victor Ciutacu: Am remarcat.
Principele Radu: Şi o să încep cu puţin de la mulţi. O să încerc să-i rog pe fiecare să contribuie dacă cred. Acest lucru va ajuta în două feluri. O dată îi face şi pe ei responsabili şi mândri că participă la ceva şi în al doilea rând limpezeşte suspiciunea asta că dacă vrei să faci ceva bun trebuie neapărat să te...
Victor Ciutacu: Să ai un mogul în spate.
Principele Radu: Da. Este rezultatul a 20 de ani de ambiguitate în care modelele noastre au fost numai şarlataniile. Nu e doar o boală românească, toată Europa care s-a superdemocratizat a îngustat enorm de mult profilul de cârmuitor. Cel care e la cârma a ceva, trebuie să fie neapărat şmecher, trebuie să fie neapărat abil, trebuie să fie scos în faţă. Cu o secundă mai devreme să-i păcălească pe ceilalţi. Cel care se scoate, acela este cel mai bun. Aşa a făcut şi Franţa anilor 1970, 1980, aşa a făcut şi Marea Britanie, şi Spania. Mult prea mult s-a politizat. Regele spunea în glumă, eu ştiam că superpolitizarea este apanajul stalinismului. Dar zice, văd că Occidentul capitalist a început să ia această boală când nu mai avea rost. După 1989...
Victor Ciutacu: Vorba domnului Iliescu. Capitalismul îşi trăieşte ultimele clipe.
Principele Radu: De fericire prin ceilalţi. Pentru că ei acum politizează şi se comportă exact ca propagandiştii - vorbesc cei din Occident - dacă te uiţi la discursurile politice, în Italia, Spania, Franţa, e un exces de volubilitate, de minciună, de amestec de culoare, de populism cu propagandă că te întrebi la ce Dumnezeu o fi ajutat această victorie a capitalismului?
Victor Ciutacu: Hai să detaliem după o scurtă pauză de publicitate punctele cheie ale candidaturii dumneavoastră. Din nou în direct la Vorbe Grele. Principele Radu se vrea preşedinte. Principele Radu e invitatul meu în această seară. Să trecem la un capitol dacă vreţi, controversat, cel puţin la nivel de imagine publică. Maiestatea sa regele Mihai a lipsit de la lansarea candidaturii dumneavoastră. Se opune domnia sa candidaturii, e neutru, vă sprijină, dar nu vrea să se implice Casa regală... care-i situaţia reală?
Principele Radu: Regele sprijină această candidatură şi va face o declaraţie publică în curând.
Victor Ciutacu: Îmi daţi o ştire?
Principele Radu: Da. Motivul pentru care nu a fost la lansare este pentru că nu a dorit să o umbrească. La urma urmei el este un lider suficient de puternic şi de important ca să nu-i mai stea încă cineva alături. A vrut să mă lase să-mi iau această hotărâre singur şi în deplină cunoştinţă de cauză şi putere. De ce nu o face acum, este pentru că vrea să respecte Săptămâna Mare. Imediat ce se va termina Paştele o va face...
Victor Ciutacu: După Sărbătorile pascale vom avea o declaraţie publică a domniei sale de sprijin a candidaturii dumneavoastră?
Principele Radu: Da. Va fi un mesaj care va fi prezentat.
Victor Ciutacu: În acest context al iminentei anunţări a sprijinului candidaturii dumneavoastră, republicanul din mine vă întreabă cum poate sprijini un monarh care nu mai este pe tron şi nu mai este la putere, într-o ţară care i-a luat tronul şi puterea, să sprijine candidatura oricui la o altă formă de conducere constituţională a ţării?
Principele Radu: Aceasta este o probă de foarte bună democraţie, pentru că în Constituţia României nu scrie că o alteţă regală nu are voie să candideze. Iar pentru rege este o...
Victor Ciutacu: E bine de subliniat chestia asta.
Principele Radu: Iar pentru rege este o probă extraordinară cât de flexibilă şi modernă este instituţia pe care o conduce. Desigur, dacă eu aş fi fost fiul lui, dacă m-aş fi născut să fiu rege nu aş fi putut să fiu asta. Doar că eu m-am născut într-o simplă familie şi am ajuns în familia regală prin căsătorie. Eu niciodată nu aş putea să iau locul sau să ajung pe linia de succesiune la tron. Acest lucru nu se poate decât cu oamenii care sunt din familia lui directă.
Victor Ciutacu: Aţi spus că nu aveţi nicio intenţie ca în eventualitatea în care ajungeţi preşedinte al României să iniţiaţi un demers de schimbare a Constituţiei în sensul reîntoarcerii monarhiei.
Principele Radu: Aşa este.
Victor Ciutacu: Vă pun o întrebare lumească. Nu aveţi probleme în familie din punctul ăsta de vedere?
Principele Radu: Nu, pentru că regele, de 60 de ani de când a fost obligat să plece din ţară, niciodată nu a făcut nici un gest brusc prin care să încerce să se aducă pe sine înapoi şi să-şi facă lui personal dreptate. El a crezut întotdeauna că punerea lui la loc este doar hotărârea naţiunii. Şi mai mult, liniştea cu care a privit aceşti ultimi 20 de ani, care pentru el erau ultimii... el a ajuns la 87 de ani şi un om la 87 de ani nu mai are foarte mult de aşteptat, nu mai are foarte mult de aşteptat de la viaţă. Lui nu i se mai poate da înapoi ce i s-a luat. În schimb, el crede în continuare cu tărie că rolul familiei lui nu s-a jucat încă. Că există încă ceva de făcut. Şi lui i se pare, de altfel o va şi spune probabil public, că uneori sunt momente în care ţara contează mai mult decât familia. El crede că acum, un membru al familiei lui poate face bine României actuale.
Victor Ciutacu: E cumva o ironie a sorţii ca un membru al familiei regelui să recunoască superioritatea cel puţin momentană a republicii în faţa monarhiei?
Principele Radu: E un lucru natural, pentru că România a rămas fără instituţii. E democratică, e liberă şi s-au năruit aproape complet etica, instituţiile, valorile. Or, societatea românească le poate găsi pe rafturi în Casa regală. Şi atunci apelează pentru încă o dată în cei 150 de ani de când există, ca să-i dea o mână de ajutor. Iar Casa regală dă din nou această mână de ajutor.
Victor Ciutacu: Mizaţi pe sprijinul celorlalte Case regale europene în demersul dumneavoastră? În definitiv suntem un neam mare. Practic, toţi monarhii Europei sunt înrudiţi între ei într-un fel sau altul.
Principele Radu: Cu limită. Pentru că, pe de-o parte, Casele regale n-au în ţările lor o putere politică prea mare şi în al doilea rând, această decizie priveşte personal poporul român şi Casa lui regală.
Victor Ciutacu: Iertaţi-mă, dar venirea unui suveran din oricare altă ţară, să spunem, într-o vizită privată în România, nu vizită de stat, la dumneavoastră, nu dă bine la imagine, într-o campanie electorală?
Principele Radu: Ar face mai mult decât bine la imagine. Ar da un semnal important şi sunt convins că aceste lucruri se vor întâmpla.
Victor Ciutacu: Să ne aşteptăm la câteva capete încoronate în următoarea perioadă la Bucureşti?
Principele Radu: Să vă aşteptaţi la cel puţin câte o surpriză pe lună. Dar nu încoronată. Surprize în general.
Victor Ciutacu: Sigur că da. Alteţa voastră, hai să trecem la lucrurile neplăcute. Ziarul „Cotidianul" v-a prezentat conştiincios şase controverse din CV. În general, dacă eşti controversat exişti, de-asta până la urmă e un lucru bun. Şi o să pornesc cu cea mai odioasă dintre toate, acuzaţia de colaborare cu Securitatea. Mi-ar plăcea să lămurim odată povestea asta în contextul în care numele dumneavoastră a apărut pe o listă. N-am văzut nici un angajament. A apărut pe o listă în care eterna poveste, doi vorbesc despre al treilea, care nu-i de faţă. Numele dumneavoastră apare într-un tabel de persoane pentru care PCR defunct şi-ar fi dat acordul să colaboreze cu organele de Securitate ale statului. Pentru corectitudine, şi numele domnului Traian Băsescu a apărut pe un similar în anul 1987, dacă nu mă înşel. Putem lămuri povestea asta?
Principele Radu: Da. Întâi şi-ntâi această listă pe care n-am văzut-o niciodată pe viu, adică în faţă, este o listă pe care n-am alcătuit-o eu. Mai mult, nici măcar cei care acuză nu ştiu cine a întocmit-o. Nu cunoaştem persoana care a scris-o ca s-o putem întreba de ce a pus acele nume acolo. Certificatul meu de la CNSAS, dat în septembrie 2007 este unul care pune limpede în lumină două lucruri. Că nu există nici un fel de document care să ateste această colaborare şi că punctul doi, numele meu nu apare pe nici un alt document, în nicio altă împrejurare.
Victor Ciutacu: Deci dumneavoastră puteţi să garantaţi în această seară că numele dumneavoastră nu apare pe un angajament dat Securităţii sau pe o eventuală delaţiune despre oricine?
Principele Radu: Pot s-o fac, dar asta nu pentru că a spus-o CNSAS. Ci pentru că ştiu eu exact ce-am făcut.
Victor Ciutacu: Eu nu vreau să fiu cobe, dar un certificat de la CNSAS în ziua de azi nu-i o garanţie. Am mai văzut oameni cu câte trei-patru şi la al cincilea au avut ghinion.
Principele Radu: Aşa este. Acest lucru nu s-a întâmplat, n-am făcut asta şi dacă aş fi făcut-o, aş fi spus-o de la bun-început pentru că nu cred că e o cale posibilă aceasta, a ascunderii la nesfârşit. Dar există alt motiv pentru care aceste lucruri apar în permanenţă. Să ştiţi că cei care le pun mereu pe firmament de 13 ani încoace ştiu foarte bine că nu se pot baza pe nimic. Ei nu o fac pentru că nu ştiu, o fac pentru că au în intenţie continuarea permanentă a acestor otrăviri ale societăţii româneşti. De exemplu, un membru CNSAS care apare public şi face afirmaţii despre un certificat la care a semnat, este cel puţin paradoxal. Tocmai de aceea cred că România este slabă. Pentru că în România oamenii sunt mai tari decât instituţiile pe care ei le servesc. Şi de la 1 ianuarie 2010 cu una din instituţii nu se va mai întâmpla aşa.
Victor Ciutacu: O altă controversă este cea a activităţii dumneavoastră guvernamentale şi faimoasa cheltuire a unui milion de euro în decursul activităţii dumneavoastră. Şi înţeleg că un reproş care vi se face este că ne-aţi reprezentat şi la Polul Nord.
Principele Radu: Este în mod direct un atac de la un fost senator care acum din fericire nu mai face parte din Parlamentul României, care în mod...
Victor Ciutacu: Despre cine-i vorba?
Principele Radu: Despre domnul Funar, care în mod intenţionat a otrăvit cât a putut, în fiecare săptămână, în fiecare lună, toate instituţiile pe care le-a putut otrăvi, care au aplecat urechea şi sistemul mass-media cu această afirmaţie grosolană.
Victor Ciutacu: În ce a constat activitatea dumneavoastră şi cum s-au cheltuit banii? Îmi place să cred că fiind vorba de un ban public există un raport, există o decontare...
Principele Radu: Vorbesc în cunoştinţă de cauză despre el pentru că a deranjat MAE cu documentele lui, uneori lunar. Deşi primea înapoi răspunsurile, el revenea peste o lună cu aceleaşi acuzaţii pe care apoi le făcea public. Dintr-un dispreţ faţă de instituţia pe care o reprezenta şi dintr-un dispreţ faţă de toţi oamenii pe care de fapt îi reprezenta chiar el. Care este adevărul? Adevărul este că această poziţie de reprezentant special s-a făcut prin publicarea în Monitorul Oficial şi că de-a doua zi începând eu am început să primesc un salariu egal cu al oricărui demnitar român. El a ajuns în final la 4300 lei pe lună. Deci nu avea cum să fie milioane de euro cheltuite. El făcea uneori în documentele acelea afirmaţia că aş fi primit 43.000 lei pe lună şi că primeam de 6 ori mai mult decât preşedintele României. Astea sunt nişte bazaconii care pot fi dovedite prin statul de plată pe care-l puteţi găsi la Guvern, dacă e permis să-l vedeţi.
Victor Ciutacu: Şi din declaraţia fiscală bănuiesc, nu?
Principele Radu: Şi care-i pe Internet. Dar cei care reiau astăzi în agenţiile de presă sau în ziare nu s-au obosit să se uite pe Internet.
Victor Ciutacu: Ce a căutat Alteţa sa Principele Radu la Polul Nord? Sună bine ca titlu...
Principele Radu: Am fost invitat de patriarhul ecumenic Bartolomeu care a suportat de la Patriarhia Ecumenică de la Istanbul toate cheltuielile. La Polul Nord s-a făcut un summit al ecologiei mondiale la care au participat 400 de personalităţi din întreaga lume, de la Rusia până la SUA, înconjurând globul pământesc şi acest important personaj al lumii ortodoxe, face la fiecare doi ani un summit dedicat ecologiei în ape ale lumii care sunt în pericol. A făcut Amazonul, Nilul, Polul Nord, Dunărea, Marea Neagră, Caspică, Adriatică.
Victor Ciutacu: Înţeleg că-i o crimă...
Principele Radu: Această crimă de a participa la Polul Nord, invitat de el, este şi astăzi deosebit de reproşabilă...
Victor Ciutacu: Una peste alta, s-a strâns milionul acela de euro în decursul activităţii dumneavoastră guvernamentale?
Principele Radu: Păi n-aveam cum, pentru că 4300 lei pe lună timp de 7 ani nu au cum să facă un milion.
Victor Ciutacu: Bănuiesc că s-au pus şi toate cheltuielile aferente deplasărilor dumneavoastră etc.?
Principele Radu: Dar erau şi 7 oameni care primeau salariu. Era un şofer, era o secretară, 4 consilieri şi cu mine. Era un birou al Guvernului.
Victor Ciutacu: Al demnitarului până la urmă. Aţi fost demnitar al statului român.
Principele Radu: Normal. Cu 700 de angajamente lunar şi cu întâlniri cu şefi de stat care uneori depăşeau ca număr întâlnirile şefului de stat în funcţiune.
Victor Ciutacu: E mare păcat că nu aţi strâns milionul acela de euro, puteaţi să vă luaţi şi dumneavoastră o casă în cartier la domnul Popoviciu.
Principele Radu: N-am nevoie pentru că eu am toate... şi cele mai frumoase case care pot exista în această ţară. Aici e diferenţa dintre mine şi ei.
Victor Ciutacu: Apropo de controverse, că trec din una-n alta, aţi vândut apartamentul pe care l-aţi avut la SRI?
Principele Radu: Asta este extraordinar. Este dovada că instituţiile statului sunt bau-bau. Din pornire. Adică instituţia SRI...
Victor Ciutacu: Se mişcă Alteţa voastră, doar nu credeţi că vor sta degeaba când veţi candida dumneavoastră la Preşedinţie.
Principele Radu: Da. Ce se întâmplă cu acest apartament. Apartamentul meu din B-dul Tineretului l-am pus în vânzare în 2001 atunci când ne-am mutat la Palatul Elisabeta. Că nu mai aveam cum să locuiesc în condiţia în care eram, în acel bloc. Şi singurul cumpărător, adică cumpărătorul care l-a plătit cel mai bine a fost SRI care printr-o agenţie imobiliară a...
Victor Ciutacu: E senzaţional. SRI a cumpărat de la dumneavoastră printr-o agenţie imobiliară?
Principele Radu: Da. Există documentul. Agenţia imobiliară a publicat apartamentul împreună cu altele pe care le avea în portofoliu, s-au găsit mai mulţi cumpărători şi cel mai bine a plătit...
Victor Ciutacu: Dar SRI nu trebuia să se supună, apropo de transparenţa instituţiilor publice, unor proceduri de achiziţie prin licitaţie?
Principele Radu: Nu ştiu dacă în 2001 funcţiona asta.
Victor Ciutacu: Era în timpul guvernării Adrian Năstase? Ştiu că în timpul guvernării Adrian Năstase au fost obligaţi să facă licitaţii, dar nu ştiu dacă la început sau la sfârşit.
Principele Radu: E posibil. Dar acel contract există, chiar o să-l pun pe Internet pentru că am deschis astăzi un site care se numeşte opriţiminciunile.ro. Şi care are...
Victor Ciutacu: Deci stimaţi telespectatori, www.opritiminciunile.ro. Da, e publicitate, eu trec pe la casierie.
Principele Radu: Facem în opritiminciunile.ro demontarea tuturor acestor grosolănii punct cu punct. Şi arătăm documentele.
Victor Ciutacu: Aveţi prezenţă extrem de activă în zona netului şi pare surprinzător totuşi, pentru un reprezentant al Casei regale unde eticheta, protocolul etc... toţi ne închipuim o chestie scorţoasă etc. Mă uitam la dumneavoastră, aveţi profil pe hi5, facebook, netlog, reţele de socializare.
Principele Radu: Twiter...
Victor Ciutacu: Aveţi şi acolo? Aţi urmărit revoluţia twiter din Republica Moldova în mediul online?
Principele Radu: Nu, dar am făcut o declaraţie despre situaţia din Republica Moldova.
Victor Ciutacu: Cum se împacă până la urmă eticheta cu aplecarea către cele lumeşti? Până la urmă chestiile astea mie îmi plac, şi eu mă mişc pe net, dar mă rog, nu fac parte din familia regală.
Principele Radu: Toată familia regală română în toate generaţiile a fost aşa. Carol I a adus căile ferate în România şi toată societatea românească l-a blamat şi i-a spus că e ceva incredibil, inadmisibil. Regia Maria în 1926 s-a dus în America şi s-a supărat Guvernul român pe ea. A spus că se produc tulburări, că strică imaginea ţării. Şi ştiţi ce le spunea la New York la Stock Exchange? A intrat acolo şi le-a spus investitori americani veniţi şi investiţi în ţara mea. În 1926. Toate generaţiile din Casa regală au fost moderne ca viziune. Niciodată n-au mers împotriva eleganţei, a respectului sau a simplităţii. Dar totdeauna au fost cu un pas înaintea timpului lor. Ea, această extraordinară regină, n-am avut un lider politic masculin de talia ei, de altfel bărbaţii din Guvernul României tremurau pe la uşă când ea era la Clemenceau în birou şi-i spunea în faţă ce voia de la el. Această femeie a fost adusă înapoi. Nu ştiu dacă acest detaliu se cunoaşte. Ea era într-un turneu în SUA pentru câteva luni şi Guvernul a somat-o să se întoarcă înapoi pentru că ajunsese prea departe cu popularitatea. Dar să vă spun ce a făcut la Clemenceau. La Clemenceau s-a dus şi acesta, care era şi antimonarhist şi misogin, i-a spus doamnă, nu am decât 20 de minute. Şi ea a spus este suficient. Şi a întrebat-o ce doriţi de la mine? Şi ea a spus Transilvania, Bucovina şi Dobrogea. Şi el i-a spus, zice, păi doriţi partea leului. Zice, asta este ceea ce leoaica îi cere tigrului. Şi atunci el a spus doamnă nu plecaţi pentru că nu sunt grăbit.
Victor Ciutacu: Aveţi un discurs curat, civilizat, neobişnuit în atmosfera politică de azi. Veţi fi atacat, veţi fi mânjit, vi se vor adresa mitocănii. Vă spun de-acum. Eu am găzduit nişte campanii electorale prin studio şi cu unele m-am întâlnit şi afară. Cum veţi răspunde?
Principele Radu: Merită. Pentru că după 15 decembrie ele vor scădea până nu vor mai exista. Eu promit că cel puţin o clădire din sistemul românesc nu le va mai tolera după 1 ianuarie.
Victor Ciutacu: Sunteţi pregătit să răspundeţi unui scuipat în plină frunte?
Principele Radu: Da, da. O să vedeţi cât de mult îl va costa pe cel care va face aşa ceva pentru opinia publică. Românii nu sunt ceea ce cred ei că sunt, românii nu sunt o gloată de oameni care aşteaptă să fie purtaţi în zgardă. Românii ştiu să aprecieze atât valoarea cât şi speranţa şi iubirea. Mâna întinsă. Sunt sigur că există o parte bună în fiecare din noi.
Victor Ciutacu: Apropo de lucrurile care vi se impută deocamdată în şoaptă, şi vi se vor imputa oficial în campania electorală, vă veţi finanţa campania electorală cu trenul acela plin de aur şi cu tablouri cu care a plecat Maiestatea sa din România?
Principele Radu: O voi face această finanţare pe cât posibil cum am spus, de la oameni mai puţin cu dare şi mai mult cu entuziasm. Iar în privinţa acelei afirmaţii, cred că după atâţia ai de modestie a familiei oricine înţelege că aceasta a fost o bazaconie.
Victor Ciutacu: De ce nu a ripostat familia regală până acum? Sunt 20 de ani de când se tot spune.
Principele Radu: A considerat că nu merită să facă asta. Regele n-are deloc sentimentul că dreptatea istorică se face ţipând. Ştiţi că atunci când l-a arestat pe mareşalul Antonescu în 23 august, două detalii vreau să vă dau. Una, că era singur, nu era nimeni lângă el în afară de un plutonier şi un ofiţer, şi în al doilea rând că el avea 22 de ani atunci. A făcut acest gest într-un Bucureşti plin de ocupaţie germană care nu glumea şi tot acest om este cel care în 1941, la 20 de ani, i-a întors spatele lui Hitler. Acesta e un om care nu se sperie de nimic.
Victor Ciutacu: Da, dar cât poate să înghită?
Principele Radu: Până când dispare mizeria. Are timp să aştepte. El are toată eternitatea în faţa lui.
Victor Ciutacu: Vreau să ajungem la alt capitol al campaniei dumneavoastră electorale şi este un capitol care mie-mi face plăcere. V-aţi ales o echipă de campanie sau partea vizibilă a echipei dumneavoastră de campanie, este alcătuită din trei prieteni de-ai mei. Cornel Comşa, Victor Dumitriu şi Adrian Tis. Trei oameni care au dat tunul vieţii lor până la urmă, alături de Sorin Oprescu, alt candidat independent la altă dregătorie a României. Cât a contat implicarea lor în campania lui Sorin Oprescu în alegerea dumneavoastră? Au existat şi alte criterii după care au fost selectaţi?
Principele Radu: A contat mult. Pentru că ei sunt trei victorioşi. Şi eu am nevoie de victorioşi în jurul meu. Dar este tot atât de adevărat că ei sunt în acest moment înconjuraţi de cel puţin 9 oameni despre care nu a auzit nimeni, care sunt toţi foarte tineri şi care n-au la cartea lor de vizită asemenea rezultate, dar care sunt plini de entuziasm şi de încredere.
Victor Ciutacu: Nu sunt scumpi prietenii ăştia ai mei?
Principele Radu: Dimpotrivă, ei sunt cei care ne ajută, care ne ajută să găsim fonduri. Sunt convins că...
Victor Ciutacu: Sunt implicaţi şi în strângerea de fonduri pentru campania domniei voastre?
Principele Radu: Toată lumea e implicată...
Victor Ciutacu: De obicei consultantul ia, nu aduce.
Principele Radu: Aici toată lumea. Începând cu mine şi cu cea mai neînsemnată persoană care lucrează în campanie, fiecare are rolul, are două responsabilităţi importante. Unul este să strângă semnături şi altul este să strângă fonduri de la un leu. De altfel şi bucătăreasa de la Palat mi-a spus că va dona 10 sau 50 de lei pentru campanie.
Victor Ciutacu: Interesant. Eu sunt dator să asigur şi finanţarea postului ăsta de televiziune, aşa că iau din nou publicitate. Revenim în direct. Din nou în direct la Vorbe Grele. Se tot vorbeşte Alteţa voastră despre modelul Obama, modelul de mare succes. Dumneavoastră aţi spus de zona de Internet, de interacţiune cu tineretul şi de finanţarea transparentă a campaniei electorale, eventual chiar prin donaţii pe net. Vă doriţi să fiţi întruchiparea de peste ocean a revelaţiei Obama?
Principele Radu: Sunt unele asemănări pentru că şi eu sunt un om care trăieşte în propriile lui valori, şi eu sunt un om care vine dintr-o instituţie care a promovat instituţii şi nu aranjamente sau cariere, dar sunt şi multe deosebiri. Pentru că el întâi şi-ntâi este rezultatul unui partid politic, ceea ce nu-i cazul meu şi e o diferenţă mare într-o ţară de dimensiuni continentale cum este SUA, de departe cea mai puternică ţară a lumii şi o ţară care are o importanţă minoră în sistemul internaţional.
Victor Ciutacu: Nu aveţi nevoie... vă detaşaţi total de sprijinul politic în contextul în care poate exista un tur II în care să fiţi unul din cei doi actori?
Principele Radu: Nu. Bineînţeles, o dată ajuns acolo e cu totul altceva. Dar ce aş vrea este să împart în mod limpede etapele în trei. O primă etapă este aceea în care eu am nevoie să le spun oamenilor despre ce doresc să fac, o a doua etapă va fi cea în care o să încerc să-i conving şi o a treia etapă va fi cea în care o să încerc să-i scot la vot. Acestea sunt trei etape, complet diferite şi e posibil ca într-un al doilea tur să am nevoie de sprijin. Dar independenţa candidaturii nu stă în refuzul de a discuta cu vreun partid. Independenţa stă în faptul că nu doresc ca cele trei partide importante care vor avea candidaţi să nu-şi pornească lupta în campania electorală prin proprii lor candidaţi. Este un lucru natural. Doresc foarte mult ca ei să-şi anunţe candidatura şi să înceapă să lupte pe arena lor...
Victor Ciutacu: Apropo de sprijinul politic, poate părea o ironie a sorţii, primul care a anunţat că vă sprijină politic a făcut-o din arestul cercetărilor penale. Domnul Gigi Becali.
Principele Radu: Da.
Victor Ciutacu: Vă deranjează?
Principele Radu: Nu, nu. Candidatura mea este una a tuturor. Ea nu e a niciunui partid politic, dar este deschisă întregului spectru românesc. Casa regală ca şi orice altă instituţie perenă din România priveşte România nu prin prisma politicului, ci prin prisma geografiei. Pentru mine românii se împart ori pe orizontală în comunităţi locale, ori pe verticală în funcţie de profesie. Nu pot să-i împart altfel. Pe vârste, pe orientări politice, pe credinţe. Pentru mine, orice fel de susţinere care vine este binefăcătoare. Pentru că trebuie să-i reprezint pe toţi oamenii. Românii sunt 22 milioane, ei sunt atât de diferiţi între ei, unii ne fac de râs, alţii ne fac un mare bine, unii sunt rătăciţi, alţii sunt înrăiţi, alţii sunt cu speranţă. Toată această imensă mare de suflete şi de minţi trebuie să fie reprezentată de cineva. Cu echilibru şi cu bunătate.
Victor Ciutacu: Daţi-mi trei atuuri ale dumneavoastră în lupta cu Traian Băsescu.
Principele Radu: Competenţă, neutralitate şi conexiune internaţională.
Victor Ciutacu: Bunul-simţ nu se pune? Sau e la şi altele...
Principele Radu: Nu se pune la politicieni. El este un defect la politicieni. Politicianul trebuie să atace, să taie, să fie neiertător. Omul de stat trebuie să aibă bun-simţ. Şi iubire. Şi aceştia se nasc foarte rar. Uneori se nasc din actori, alteori din dramaturgi, alteori se nasc din episcopi. Ultimii 20-30 de ani ne-au arătat nişte piscuri ale bunului-simţ şi ale iubirii. Nelson Mandela, Havel, Ioan Paul II (...). Niciunul nu a provenit din mediul politic propriu-zis. Fiecare a rămas în istorie prin statura pe care a avut-o nu prin performanţa politică. Havel şi azi e acuzat în Cehia că a divizat. Şi politic este enorm de contestat. Dar asta nu înseamnă că el nu rămâne un simbol.
Victor Ciutacu: Vă veţi lupta cu nişte sisteme totuşi. Un sistem de stat care-l va sprijini pe Traian Băsescu, sistemul fostului partid stat care-l va susţine pe domnul Mircea Geoană... sistemul PNL care a fost la guvernare...
Principele Radu: Da. Dar nu sunt nici primul nici ultimul care face acest fel de exerciţiu imposibil.
Victor Ciutacu: Sună bine, sună atractiv. Stimaţi telespectatori, 20 de ani am tot votat când dreapta, când stânga, dar întotdeauna am votat împotriva a ceva. Nu pentru ceva. Am negat mereu. Nu am construit încă. Eu nu sunt un candidat de stânga, nu sunt un candidat de dreapta. Nu sunt un candidat politic. Nu sunt astăzi în faţa ţării pentru ca să arunc cu piatra în nimeni. Sunt astăzi, aici, pentru a pune o piatră jos. La temelia unei Românii respectate pe care am uitat c-o merităm. www.princeradu.ro. Aveţi blog, aveţi site, aveţi... folosiţi-le.
Principele Radu: Vă mulţumesc.
Victor Ciutacu: Vă urez succes, vă mulţumesc mult, am fost onorat să găzduiesc emisiunea cu dumneavoastră, vă urez succes la fel dumneavoastră cât şi prietenilor mei care vă susţin. Dumneavoastră stimaţi telespectatori vă mulţumesc pentru că mi-aţi oferit încă o seară. Vă îndemn doar să gândiţi. Ştiţi că eu nu îndemn niciodată la vot, nu îndemn niciodată la atitudini împotriva cuiva sau pentru cineva. Gândiţi. Şi dacă gândiţi vă aştept în 10 minute la Mihai Gâdea în studio unde conform promisiunii mele vechi, echipa câştigătoare chiar nu se schimbă niciodată. La revedere Excelenţă, vă mulţumesc încă o dată şi succes!
Principele Radu: Vă mulţumesc.
(Prin Monitoring Media: Antena 2 - Vorbe Grele , Ora 21:00)
(sursa: http://www.monitoring.ro)
No comments:
Post a Comment