16 April 2009

Parlamentul European ne spune ce calităţi trebuie să aibă viitorul candidat


Care sunt calităţile unui bun eurodeputat?

Un bun negociator, cu valori clare şi deprinderi lingvistice poate fi un deputat european eficient, după părerea câtorva membri ai Parlamentului European. Alte calităţi necesare unui eurodeputat mai sunt capacitatea de a asculta punctele de vedere ale celorlalţi şi o bună cunoaştere a afacerilor europene. Am cerut câtorva deputaţi europeni să ne spună care sunt însuşirile unui bun eurodeputat.

Spaniolul Daniel Bautista de la grupul de centru-dreapta EPP-ED crede că deputaţii europeni „trebuie să cunoască foarte bine atât activitatea instituţiilor europene cât şi situaţia politică şi culturală din Europa“. „Caracterul deschis şi capacitatea de a negocia cu deputaţi europeni din alte state şi grupuri politice sunt la fel de importante“, ne-a mai spus domnul Bautista, adăugând faptul că deputaţii europeni „ar trebui să vorbească cel puţin o limbă străină“.

Şţie să asculte, dar şi să îşi susţină punctul de vedere

Conform socialistei britanice Arlene McCarthy, „un bun eurodeputat trebuie să asculte părerile şi îngrijorările celorlalţi, să identifice problemele care pot fi rezolvate la nivel european, să reducă birocraţia de la Bruxelles şi să coopereze cu deputaţii de altă naţionalitate sau culoare politică în vederea obţinerii celor mai bune rezultate“. Preşedinta Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor a continuat: „Puterea poporului poate învinge atunci când are sprijinul unui bun deputat european. În felul acesta am schimbat legea privind armele, în vederea reducerii infracţiunilor, am obţinut reducerea tarifelor apelurilor în regim de roaming şi am ameliorat siguranţa jucăriilor“.

Social-democratul suedez Jan Andersson, preşedintele Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, crede că un bun deputat european „este entuziast, bine informat în dosarele importante şi ştie să asculte punctele de vedere ale celorlalţi“. „Are valori clare, este energic, ştie ce vrea, nu îi este teamă să îşi susţină punctul de vedere, este în relaţii bune cu ceilalţi deputaţi europeni şi poate ajunge la un compromis bun cu aceştia“, a mai spus domnul Andersson despre deputatul european ideal.

Perseverenţi, creativi şi idealişti

Cercetătoarea slovenă Romana Jordan Cizelj a fost aleasă în Parlamentul European în 2004. Dumneaei crede că este important ca deputaţii europeni să „cunoască bine subiectele în care sunt specializaţi“ şi să fie perseverenţi. Creativitatea şi capacitatea de a comunica sunt alte două calităţi importante din punctul de vedere al doamnei Jordan Cizelj.

Austriacul Paul Rübig, de la Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni, care a redactat raportul parlamentar privind reducerea tarifelor apelurilor în regim de roaming, ne-a spus că deputaţii europeni „trebuie să identifice întâi problemele, şi abia apoi să caute soluţii“. „Este necesar mult idealism pentru continuarea construirii acestei Europe; este interesant să faci parte din acest proces istoric“, ne-a mai spus dumnealui.

„Este important ca deputaţii europeni să fie activi în cadrul Parlamentului“

Fostul premier eston Andres Tarand ne-a spus că existenţa deputaţilor europeni este diferită în funcţie de regiunea din care provin - din vechile sau noile state membre. Din punctul dumnealui de vedere, „este mai bine ca deputaţii europeni să fie tineri, pentru că aceştia au deprinderi lingvistice mai bune şi pot fi mai flexibili“. „Foştii premieri sau miniştri de externe pot aduce cu ei expertiză“, a mai spus domnul Tarand, adăugând că „este important ca deputaţii europeni să fie activi în cadrul Parlamentului“.

Peste câteva săptămâni, cetăţenii europeni vor avea şansa de a decide care sunt calităţile unui bun eurodeputat, în momentul în care vor alege deputaţii europeni pentru următorii cinci ani.
REF. : 20090403STO53401
(sursa: http://www.europarl.europa.eu)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.