24 April 2009

Vă ordon, mergeţi la moarte!


Este prea dur titlul? Poate, dar în sufletul meu aşa simt, că România îşi trimite soldaţii neechipaţi conform condiţiilor de luptă. Soldaţii români sunt trimişi în Afganistan fără maşini de lupte cu blindaj inferior, astfel că la fiecare mină soldaţii români mor sau sunt răniţi grav. Dar nu-i nimic, trimitem alţii... Cam aşa pare să gândească România, soldaţii sunt mai ieftini decât alte maşini de luptă. Vă supun atenţiei mesajul întâlnirii dintre preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi secretarul general al NATO, domnul Jaap de Hoop Scheffer.


COMUNICAT DE PRESĂ
(24 aprilie 2009)

REF: Conferinţa de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer

Preşedintele Traian Băsescu: Bună ziua! Încep prin a mulţumi secretarului general NATO pentru vizita pe care ne-o face. Este o vizită pe care ne-am dorit-o şi mulţumesc foarte mult pentru faptul că domnul secretar general a dat curs acestei invitaţii. Am abordat în discuţii toată problematica de interes pentru România, dar şi pentru NATO, fie că am abordat problema Afganistan, problema scutului antirachetă, problema extinderii în Balcanii de Vest sau problematica legată de situaţia de securitate din Regiunea Mării Negre. Pot să trag o concluzie a celor discutate cu privire la operaţiunile NATO, şi aici vizăm Kosovo şi Afganistan. Punctul de vedere exprimat a fost că România va rămâne în ambele teatre până când misiunea va fi îndeplinită. Aş mai spune un singur lucru, înainte de a-l invita pe domnul secretar general să vă vorbească. În timpul mandatului domnului Scheffer, România a trecut prin două statute: a avut iniţial statutul de nou membru al Alianţei, iar la sfârşitul mandatului domnului secretar general statutul României este de membru solid al Alianţei NATO. Şi nu numai solid, dar şi credibil. Pentru acest lucru ţin să mulţumesc domnului secretar. De asemenea, ţin să mulţumesc public pentru sprijinul pe care ni l-a acordat ca anul trecut să organizăm la Bucureşti cel mai mare summit al organizaţiei din istoria acestei organizaţii, pe care o lasă mai puternică decât a găsit-o, mai extinsă decât a găsit-o. Şi o lasă cu obiectivul de a se crea o linie NATO de la Baltică la Marea Neagră încheiat. Vă mulţumesc domnule secretar general, pentru ce aţi făcut pentru România şi pentru securitatea noastră, a tuturor.

Jaap de Hoop Scheffer: Domnule Preşedinte, vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţia de a vizita Bucureştiul. Nu am nevoie de motiv, de argument ca să vizitez Bucureştiul, dar oricum vă mulţumesc pentru această invitaţie şi doresc să vă spun că este un loc special, un punct special în cadrul turneului meu de rămas bun. Primul motiv este legat de ceea ce aţi spus şi dumneavoastră, de summit-ul organizat în Bucureşti sub conducerea dumneavoastră, care a avut un foarte mare succes. A fost un summit de substanţă şi a avut o atmosferă deosebită, care a ajutat discuţiile. Un al doilea motiv este legat de faptul că România sărbătoreşte în acest an cinci ani de când este membru al NATO, lucru pentru care doresc să vă mulţumesc dumneavoastră, Guvernului şi poporului român. Este o parte foarte importantă a moştenirii mele faptul că atunci când am preluat mandatul de secretar general al NATO, în ianuarie 2004, existau 19 state membre. În 2004 s-au adăugat România plus alte şase state. Iar cu ocazia Summit-ului de la Strassbourg s-au adăugat şi Albania şi Coraţia. Astfel, la terminarea mandatului meu NATO are 28 de state membre. Un al treilea motiv este legat de faptul că doresc să-mi exprim respectul pentru soldaţii, bărbaţi şi femei, care servesc în teatrele de operaţiuni NATO. Misiunea lor nu este uşoară, dar este îndeplinită cu mare succes. Şi, de asemenea, doresc să transmit condoleanţe familiilor celor 11 soldaţi care au plătit cel mai mare preţ în cadrul misiunii lor. Aş dori să mă refer, pe lângă subiectele la care v-aţi referit dumneavoastră, domnule Preşedinte, la un alt aspect de importanţă în care, cred, România va juca un rol important sub conducerea dumneavoastră. Şi cred că şi viitorul secretar general, fostul prim-ministru danez Rasmunsen, va acorda o importanţă deosebită acestui aspect. Mă refer la noul concept strategic, care va reprezenta un exerciţiu pentru NATO, un exerciţiu pentru transformarea acestei organizaţii într-o organizaţie de securitate unică.

Preşedintele Traian Băsescu: Aveţi două întrebări.

Întrebare: Pentru dumneavoastră, dacă România a decis să suplimenteze trupele în Afaganistan şi pentru domnul Scheffer, a primit NATO un răspuns de la Rusia, după ce i-aţi invitat să trimită un observator în cadrul exerciţiului militar din Georgia?

Preşedintele Traian Băsescu: În următoarele luni România îşi va suplimenta trupele în Afganistan cu circa 140-150 de militari. În mod deosebit în zone de activitate de intelligence, în partea medicală, în instruirea trupelor afgane. Deci acestea vor fi zonele în care vom suplimenta participarea noastră cu circa 140-150 de militari.

Jaap de Hoop Scheffer: Din câte ştiu nu există încă un răspuns cu privire la invitaţia noastră adresată Rusiei de a trimite observatorii în cadrul exerciţiului militar din Georgia, dar există timp şi sper că reacţia Rusiei va fi una pozitivă, subliniind astfel faptul că acest exerciţiu nu este un exerciţiu anti-Rusia, ci este un exerciţiu desfăşurat în cadrul parteneriatului pentru pace.

Preşedintele Traian Băsescu: Aş vrea să fac o precizare, pentru a nu exista confuzii. Suplimentarea cu cei 140-150 de militari este deja aprobată. A fost în planificarea de distribuţie a trupelor noastre în teatre încă de la începutul anului. A fost aprobată de Parlament, deci acum este doar o ducere până la ultima consecinţă a aprobărilor deja primite.

Întrebare:Pentru domnul secretar general încă o întrebare, dacă se poate. Care este poziţia NATO faţă de recentele evenimente din Republica Moldova şi cum apreciaţi poziţia pe care a avut-o România în această chestiune?

Jaap de Hoop Scheffer: Am făcut o declaraţie după aceste evenimente din Chişinău şi mi-am exprimat îngrijorarea vizavi de aceste evenimente şi speranţa că lucrurile se vor calma, ceea ce s-a şi întâmplat şi acesta este un lucru foarte important. De asemenea, legat de poziţia României, reacţia a fost una foarte moderată, şi mi-am exprimat aprecierea faţă de preşedintele României vizavi de această poziţie. Mulţumesc foarte mult.
Departamentul de Comunicare Publică
24 Aprilie 2009

(sursa: http://www.presidency.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.