Adevărul: Cei patru reprezentanţi români în PE, Corina Creţu şi Daciana Sârbu (PSD - PES), Sebastian Bodu şi Marian Jean Marinescu (PDL - PPE) sunt semnatarii unei scrisori adresate Sfântului Părinte, în care acesta este rugat să facă un apel la pace şi la toleranţă faţă de comunitatea românească din Italia.
Impreuna cu colega mea Daciana Sarbu voi prezenta, maine, Papei Benedict al XVI-lea, un mesaj de solidaritate cu victimele cutremurului care a afectat grav orasul italian L’Aquila si vom pleda, in cadrul audientei de la Vatican, pentru o implicare mai pronuntata a Bisericii Catolice in revenirea la convietuire armonioasa intre romani si italieni.
Dorim sa ne exprimam compasiunea pentru numerosii morti in urma seismului si ingrijorarea fata de proportiile dezastrului natural care a lovit luni Italia. Intre victime se afla cel putin un roman, potrivit primelor confirmari oficiale, iar in regiunea Abruzzo, devastata de cutremur, traieste o comunitate de mii de romani. Este important ca in astfel de momente extrem de dureroase sa fim solidari unii cu altii, de aceea vom transmite Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea, compatriotilor nostri din Italia si poporului italian un mesaj de apropiere si unire in spirit crestin si european.
Maine, vom participa la Audienţa Generală de la Vatican, după care vom fi primiti de Suveranul Pontif, căruia îi vom transmite un mesaj prin care pledează pentru imbunatatirea relatiilor dintre români şi italieni. La intrevedere vor participa si colegii nostri europarlamentari din partea PD-L, Sebastian Bodu si Marian-Jean Marinescu.
„Relaţiile dintre Biserica Romei şi România au o lungă şi prestigioasă istorie. Popor creştin de cultură latină, românii au văzut în Roma un izvor al propriei civilizaţii şi identităţi naţionale. România este astăzi, din nou, o ţară deplin europeană. Este un membru activ al Uniunii Europene, angajat în adâncirea proceselor de refacere a unităţii continentului nostru. Românii şi-au regăsit reflexul libertăţii de a circula şi de a-şi investi energiile creative în întreaga Europă, departe uneori de Ţară. Întotdeauna totuşi, românii au dus cu ei ceea ce în Ţară au avut mai scump, înainte de toate credinţa. Există astăzi în Europa sute de comunităţi religioase româneşti, centre prin care românii îşi exprimă propria identitate şi prin care îşi manifestă fidelitatea faţă de ţările gazdă. Ne amintim cu recunoştinţă faptul că majoritatea parohiilor noastre din diaspora există datorită generozităţii şi ospitalităţii Bisericii Catolice. Suntem conştienţi că, prin susţinerea dată credincioşilor români din diaspora, Biserica Romei a contribuit esenţial la reuşita adaptării concetăţenilor noştri la rigorile unui mediu social uneori nefamiliar”, aratam în mesajul pe care il vom transmite Papei Benedict al XVI-lea.
Vom avea, de asemenea, întâlniri cu secretarul Consiliului Pontifical al Pastoralei pentru Migranţi şi Itineranţi, monseniorul Agostino Marchetto, şi cu Secretarul pentru Raporturile cu State - ministrul afacerilor externe al Sfantului Scaun - monseniorul Dominique Mamberti. Pe agenda discuţiilor se vor afla situatia romanilor din Italia, aprofundarea dialogului politic bilateral, promovarea drepturilor omului, dezvoltarea dialogului culturilor şi al religiilor, relatia dintre comunităţile româneşti din diaspora şi ospitalitatea Bisericii Catolice.
In cadrul acestor reuniuni, doresc sa insist asupra conditiei dificile a românilor din Italia, în urma valurilor repetate de acuzaţii denigratoare şi acte de ostilitate si sa subliniez importanţa implicării Bisericii Catolice în revenirea la un climat de înţelegere reciprocă.
Astazi, in Piata Sfantul Petru, am fost primita in audienta de Papa Benedict al XVI-lea, impreuna cu colegii mei europarlamentari Daciana Sarbu, Sebastian Bodu si Marian Jean Marinescu. I-am multumit Sanctitatii Sale pentru eforturile sale si ale Bisericii Catolice pentru deschidere si solidaritate inter-umana, mai ales fata de romanii din Italia, atunci cand au devenit tinte ale atacurilor si ale discriminarii, si i-au inmanat o scrisoare ce contine o pledoarie pentru implicarea mai puternica a Vaticanului in atenuarea asperitatilor existente intre romani si italieni, precum si o icoana si un album cu imagini reprezentantive pentru Romania.
De asemenea, am tinut sa transmitem un mesaj de compasiune pentru victimele cutremurului care a devastat luni orasul L´Aquila si a ucis peste 200 de oameni, intre care si cinci romani. Din pacate, viata ne-a incercat acum, italieni si romani deopotriva, si acest fapt, o data in plus, cred ca trebuie sa ne uneasca si sa ne aminteasca de numeroasele puncte care ne leaga, de la originile noastre pana la prezentul comun in Uniunea Europeana. Dar mai ales trebuie sa ne faca sa intelegem ca suntem oameni inainte de toate, egali in fata vietii si a mortii. In acest sens, in audienta de la Vatican, am prezentat Sfantului Parinte apelul nostru la pace interetnica si interasiala, la conlucrare pentru apropierea in spiritul crestin a Bisericilor surori si a tuturor credinciosilor acestora, Biserica Romei avand un rol esential in instaurarea unui climat de buna intelegere reciproca.
Am abordat conditia romanilor din Italia si in cadrul intrevederilor avute cu secretarul Consiliului Pontifical al Pastoralei pentru Migranţi şi Itineranţi, monseniorul Agostino Marchetto, şi cu secretarul pentru raporturile cu celelalte state - ministrul de externe al Sfantului Scaun - monseniorul Dominique Mamberti, acestia exprimand deschiderea Vaticanului fata de Romania si Biserica Ortodoxa Romana, precum si solidaritatea fata de comunitatile romanesti din Italia si din intreaga lume.
(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/)“Eurodeputatele PSD Corina Cretu si Daciana Sarbu, precum si europarlamentarii PDL Sebastian Bodu si Marian-Jean Marinescu au transmis Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea, in cadrul unei audiente desfasurate miercuri la Vatican, un mesaj de compasiune pentru victimele cutremurului care a devastat luni orasul L´Aquila, pledand totodata pentru un rol mai activ al Bisericii Catolice in armonizarea relatiilor dintre italieni si comunitatea romaneasca din peninsula.
Europarlamentarii romani i-au multumit Suveranului Pontif pentru eforturile sale si ale Bisericii Catolice de deschidere si solidaritate interumana, mai ales fata de romanii din Italia atunci cand acestia au devenit tinte ale atacurilor si ale discriminarii. Cei patru deputati europeni i-au inmanat Papei Benedict al XVI-lea o scrisoare care contine o pledoarie pentru implicarea mai puternica a Vaticanului in atenuarea asperitatilor existente intre romani si italieni, precum si o icoana si un album cu imagini reprezentative pentru Romania.
“Din pacate, viata ne-a incercat acum, italieni si romani deopotriva, si acest fapt, o data in plus, trebuie sa ne uneasca si sa ne aminteasca de numeroasele puncte care ne leaga, de la originile noastre pana la prezentul comun in Uniunea Europeana. Dar mai ales trebuie sa ne faca sa intelegem ca suntem oameni inainte de toate, egali in fata vietii si a mortii. In acest sens, in audienta de la Vatican, am prezentat Sfantului Parinte apelul nostru la pace interetnica si inter-rasiala, la conlucrare pentru apropierea in spiritul crestin a Bisericilor surori si a tuturor credinciosilor acestora, Biserica Romei avand un rol esential in instaurarea unui climat de buna intelegere reciproca”, se arata intr-o declaratie comuna a delegatiei europarlamentare romane prezente azi la Vatican.
„Relatiile dintre Biserica Romei si Romania au o lunga si prestigioasa istorie. Popor crestin de cultura latina, romanii au vazut in Roma un izvor al propriei civilizatii si identitati nationale… Romania este astazi, din nou, o tara deplin europeana. Este un membru activ al Uniunii Europene, angajat in adancirea proceselor de refacere a unitatii continentului nostru. Romanii si-au regasit reflexul libertatii de a circula si de a-si investi energiile creative in intreaga Europa, departe uneori de Tara. Intotdeauna totusi, romanii au dus cu ei ceea ce in Tara au avut mai scump, inainte de toate credinta. Exista astazi in Europa sute de comunitati religioase romanesti, centre prin care romanii isi exprima propria identitate si prin care isi manifesta fidelitatea fata de tarile gazda. Ne amintim cu recunostinta faptul ca majoritatea parohiilor noastre din diaspora exista datorita generozitatii si ospitalitatii Bisericii Catolice. Suntem constienti ca, prin sustinerea data credinciosilor romani din diaspora, Biserica Romei a contribuit esential la reusita adaptarii expatriatilor nostri la rigorile unui mediu social uneori nefamiliar”, se arata in mesajul transmis Papei de europarlamentarii romani.
Cei patru eurodeputati romani au abordat conditia romanilor din Italia si in cadrul intrevederilor avute cu secretarul Consiliului Pontifical al Pastoralei pentru Migranti si Itineranti, monseniorul Agostino Marchetto, respectiv cu secretarul pentru raporturile cu celelalte state - echivalentul ministrului de externe - monseniorul Dominique Mamberti, acestia exprimand deschiderea Vaticanului fata de Romania si Biserica Ortodoxa Romana, precum si solidaritatea fata de comunitatile romanesti din Italia si din intreaga lume”.
(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com/)
1 comment:
Ca intotdeauna, multumiri pentru relatari. Multa sanatate si succes in tot ce faci!
Post a Comment