04 August 2010

De ce-şi vine statul acţiunile tocmai unde este profitul mai mare?


4 august 2010
Statul va vinde pachete de participaţii minore la unele companii publice


Adriean Videanu a precizat că vor fi vândute 9,84% din pachetul de 20,64% de acţiuni pe care statul le deţine la OMV Petrom. De asemenea, vor fi vândute pachete de câte 15% din acţiunile deţinute de stat la Transgaz, Romgaz şi Transelectrica. Statul îşi va menţine statutul de acţionar majoritar în cazul Transgaz şi Transelectrica şi de acţionar semnificativ în cazul OMV Petrom.

Ministrul Economiei a declarat că listarea pe piaţa de capital a acestor companii „va dinamiza piaţa de capital, dar cel mai important /.../ – va stimula fluxurile străine de capital către România. Acest proces de vânzare, de listare a companiilor naţionale, este un proces care se va derula atât în 2011, cât şi în 2012”.

În ceea ce priveşte companiile de stat monitorizate în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional, ministrul Adriean Videanu a afirmat că toate cele trei companii – Termoelectrica, Electrocentrale Bucureşti, Compania Naţională a Huilei – se află în acest moment într-un proces de rentabilizare. Astfel, în cazul Termoelectrica, vor fi scoase din companie, ca persoane juridice, entităţile viabile, iar compania va intra în faliment până în martie 2011. Un prim exemplu este Electrocentrale Paroşeni care a fost înfiinţată săptămâna trecută ca filială cu personalitate juridică.

Adriean Videanu a mai precizat că există semnale că Electrocentrale Bucureşti va trece pe profit până la finalul anului, iar în cazul Companiei Naţionale a Huilei va fi pus în practică un proces de rentabilizare după adoptarea, la nivelul Comisiei Europene, a noului regulament legat de subvenţia pentru huilă.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a mai declarat că inclusiv societatea Oltchim va fi privatizată la momentul potrivit.


Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 04.08.2010
(sursa: http://www.guv.ro/statul-va-vinde-pachete-de-participatii-minore-la-unele-companii-publice__l1a109984.html)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.