05 August 2010

Un interviu al domnului preşedinte Traian Băsescu


Preşedintele Traian Băsescu a răspuns ieri întrebărilor adresate de cetăţeni pe site-ul TVR.ro

http://www.tvr.ro/articol.php?id=86708&id_media=73460

http://www2.tvr.ro/webcast/WebPlayer2.php?file=rtmp://perthro.tvr.ro/rec/DATA-2010-08-04-20-51.flv

Nici nu se închiseseră ecourile conferinţei de presă a instituţiilor care apreciau eforturile, pentru că toţi ştiu că un guvern politic nu ia cu bucurie măsuri care afectează populaţia, dar nici nu se terminase conferinţa de presă şi deja aveam anunţuri de la membrii guvernului cum vor mări ei salariile la anul...

Domnule preşedinte, nu mai sunteţi atent la ce spune premierul. Domnia sa nu a spus că măreşte salariile, ci că mai ciunteşte din drepturile salariale... Să analizăm un pic pe text.

Realizator: Poate să crească leafa bugetarilor până la 25%, la fel cum era înainte de reducerea cu 25%...
Emil Boc: Deci trebuie să vedem dacă...
Realizator: Şeful misiunii, Jeffrey Franks, spunea astăzi că nu recomandă această solutie de creştere la loc a salariilor cu 25%.
Emil Boc: Deci, vor creşte cu cât ne putem noi permite, ca ţară, să le întreţinem. Din analize, la Ministerul Finanţelor, avem, pentru 2011, masa salarială de 39 de miliarde de lei. Asta este masa de salarizare pentru 2011. Dacă nu se acordă al treisprezecelea salariu, aşa cum există prevăzut, atunci deja putem avea din start, pentru 2011, o creştere a salariilor, în raport cu cele diminuate, cu 10%.


Ce analizăm? Deci (vorba premierului) Ministerul Finanţelor face o analiză profundă, trece prin masa salarială de 39 de miliarde, se fac calcule suplimentare, simularea implementării... Şi la ce concluzie se ajunge?

Dacă nu se dă cel de al treisprezecelea salariu pe anii 2010 şi 2011, adică două salarii, şi traduc această sumă în procente, 200% dintr-un salariu, se împarte la 12 (pentru că sunt 12 luni pe an). Ei bine, matematica spune că 200/12 dă aproximativ 16,66.

Ei bine, domnul preşedinte îl ceartă pe premier că anunţă o "creştere" de 10% în urma unei opriri de 16,66%. Nu e minunat? Bravo domnule preşedinte!

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.