12 August 2010

Încă nici un răspuns exact


Primul semnal a fost...

O singură întrebare...

Al doilea semnal a fost reacţia la primul semnal...

CSAT ar trebui să dea un anunţ?

Iată acum că însuşi Preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, vine în vizită în România.

Cineva mi-a spus că dacă toate semnele exterioare şi comportamentale indică o raţă, este destul de probabil ca animalul la care privim să fie chiar o raţă. Observ că toate semnele arată că România va fi parte activă într-un război dus împotriva Iranului şi lumea îmi spune să stau calm că nu e nimic... Domnilor, ceva nu este în ordine. Zice preşedintele, negru pe alb, România va fi un partener loial al Alianţei NATO, din care face parte, şi un partener loial al Israelului. Cu NATO înţeleg cum stă treaba cu loialitatea, dar care este sursa de loialitate armată în cazul Israelului. Sunt de acord cu orice ajutor dat Israelului, dar nu ajutor armat... Cât timp nici un stat NATO nu este atacat de Iran, nu putem da ajutor Israelului dând în cap Iranului pentru că ar trebui să intervenit armat într-un conflict care nu este al nostru. Cineva mi-a spus astăzi că vede similitudini cu cel de al doilea război mondial, numai că atunci locul americanilor în relaţia cu noi era jucat de nemţi. Important nu este să pariezi pe câştigător, important este să nu pariezi, aici este înţelepciunea.

Conferinţă de presă comună
a preşedintelui României, Traian Băsescu,
şi a preşedintelui Statului Israel, Shimon Peres
(Palatul Cotroceni, 12 august 2010)

Preşedintele României, Traian Băsescu: Bună ziua. Ţin să mulţumesc domnului preşedinte Shimon Peres pentru vizita pe care o face la Bucureşti. Este prima vizită a unui şef de stat israelian în România din anul 1948 şi până astăzi. Discuţiile pe care le-am avut astăzi au fost, practic, o continuare a discuţiilor purtate anul trecut, când am vizitat Israelul. Discuţiile au vizat în primul rând cooperarea bilaterală între România şi Israel, cooperare care vizează sectorul militar, tehnologic, educaţie, afaceri, turism. De asemenea, am abordat probleme regionale, şi subiectul păcii în Orientul Mijlociu a fost un subiect extrem de important. De asemenea, l-am informat pe domnul preşedinte Peres legat de poziţia noastră cu privire la două aspecte: unul legat de reluarea negocierilor palestiniano-israeliene, despre care noi susţinem că trebuie reluate fără precondiţii, acelaşi lucru subliniindu-l şi legat de negocierile siriano-israeliene. A pune precondiţii care, de fapt trebuie să fie apropiate de finalizarea negocierilor, ni se pare un mijloc de a bloca negocierile în Orientul Mijlociu. De asemenea, am abordat problema iraniană şi l-am informat pe domnul Preşedinte că România susţine fără rezerve aplicarea ultimei rezoluţii a Consiliului de Securitate cu privire la sancţiunile care urmează a fi aplicate Iranului şi, totodată, am subliniat faptul că plecăm de la principiul dreptului fiecărui stat de a utiliza energia nucleară pentru scopuri civile, dar respingem ideea că un stat ca Iranul ar putea să fie deţinător de armament nuclear. Vă mulţumesc!

Preşedintele Statului Israel, Shimon Peres: Vă mulţumesc. Preşedintele Traian Băsescu este considerat unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilor noastre. Când spune «da», e «da», când spune «nu», e «nu», (...) are o poziţie puternică împotriva terorii, o poziţie responsabilă faţă de Iran, o poziţie pozitivă în ceea ce priveşte construirea păcii, încurajarea păcii între noi şi palestinieni, chiar şi între noi şi sirieni, dacă este posibil. Permiteţi-mi să fac o remarcă personală - am fost adânc mişcat că, atunci când piloţii noştri au murit, Preşedintele a lăsat deoparte agenda sa bogată, importantă, şi s-a ocupat personal de problemă, astfel încât soldaţii căzuţi să ajungă la familiile lor, în Israel, cât mai repede, să fie onoraţi cum se cuvine. V-am spus, nu era datoria unui preşedinte, dar a fost expresia celui mai înalt gest pe care o persoană căreia îi pasă de viaţa umană ar fi putut să o facă. Permiteţi-mi să spun, pe scurt, că România pentru Israel nu reprezintă doar un punct în istorie, în geografie, dar un capitol din istorie. Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecată a Europei, în perioada nazistă, românii au salvat vieţile multor evrei de aici, 400000 de evrei, care au venit în Israel şi au contribuit şi contribuie la construirea Israelului; ei iubesc Israelul, dar nu şi-au uitat iubirea pentru România, şi-au păstrat cultura românească. Pentru aceasta, doresc să mulţumesc poporului român şi să îi spun că aceasta este o prietenie care nu se va termina şi care va continua multă vreme în viitor, nu doar în istorie. Mă simt aici ca acasă, mă simt ca într-o ţară prietenă, şi nu vorbesc doar despre trecut, ci şi despre viitor. Ştiu că România are acum probleme economice, dar permiteţi-mi să vorbesc nu ca economist, ci ca observator al evoluţiei. Celebrul autor Nabokov, care era colecţionar de fluturi, a scris odată: “când devine larva fluture?”, iar răspunsul său a fost: “Când simte durere în umeri, pentru că încep să-i crească aripile”. Cred că asta se întâmplă în România - încep să crească aripile; este dureros şi promiţător, în acelaşi timp. Trăim într-o perioadă când trebuie să zburăm şi România poate avea nişte aripi măreţe. Vom continua să ne sprijinim reciproc, astfel încât să depăşim problemele din trecut şi să zburăm împreună, către orizonturi înalte în viitor. Vă mulţumesc!

Întrebare: Este prima vizită a unui preşedinte israelian în România. De ce aţi ales tocmai acest moment şi la ce proiecte concrete bilaterale să ne aşteptăm în domeniile menţionate de preşedintele României, Traian Băsescu: tehnologic, turism, economie şi militar?

Preşedintele Statului Israel, Shimon Peres: Am vizitat de trei ori România şi de fiecare dată am văzut o altă Românie. România de astăzi este diferită de celelalte două Românii pe care le-am vizitat înainte. Dacă în trecut România parte a Balcanilor, era o ţară care trăia în ameninţare, sub ocupaţie, astăzi România face parte din Europa, ceea ce este justificat atât din punct de vedere geografic, corect din punct de vedere al ştiinţei şi promiţător din punct de vedere politic. Văd o Românie democratică, care se orientează către o poziţie de vârf în Europa, care îşi foloseşte potenţialul uman impresionant şi important şi, de asemenea, binecuvântarea pământului său pentru a deveni, aşa cum poate şi trebuie să devină, o ţară măreaţă şi nu o ţară care plăteşte pentru că alţii au crezut că este o mică. Ştiinţa nu are graniţe, nu este afectată de distanţe, de religie, nu ţine de origine, iar prietenia ajută la cooperare fructuoasă în vederea dezvoltării potenţialului ştiinţific. Timp de 10 mii de ani, oamenii şi-au câştigat existenţa prin pământ; toată lumea vroia să-şi păstreze pământul. În istorie cele mai multe războaie au avut loc din cauza pământului. Astăzi, oamenii îşi câştigă în mare parte existenţa mai mult prin ştiinţă, decât prin pământ. Agricultura noastră, care nu beneficiază de mult pământ, de multă apă, se datorează 95% ştiinţei şi tehnologiei. Ştiinţa nu are graniţe, dar trebuie să aibă o înţelegere şi determinare, să fie şi globală şi individuală. Israelul îşi doreşte să coopereze şi pe viitor cu noua Românie democratică şi în domeniul dezvoltării ştiinţifice. Există infrastructura necesară, se află în România peste 5000 de oameni de afaceri israelieni, jumătate de milion de cetăţeni ai Israelului vorbesc limba română, mulţi sunt oameni de ştiinţă, doctori, etc. Deci, avem o limbă comună, un sentiment comun. De asemenea, dorim să servim atât respectului deomocratic pentru viaţa umană şi agendei ştiinţifice menite să îmbunătăţească viaţa, indiferent de religie, de rasă, de origine. Ne putem servi în mod corect poporul, putem sprijini şi alte popoare şi cred că pe viitor putem aborda o agendă comună, atât la nivel guvernamental cât şi neguvernamental.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Următoarea întrebare.

Întrebare: Aţi spus ambii preşedinţi că aţi vorbit mult despre situaţia din Iran şi poziţia ONU. Dacă va fi un conflict cu Iranul, România va pune la dispoziţie spaţiul din România, spaţiul aerian, la dispoziţia Israelului, dacă este nevoie?

Preşedintele României, Traian Băsescu: Cred că nu este momentul să vorbim despre conflict. Noi sperăm ca sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate ONU să creeze la Teheran soluţia corectă: nu aceea a săpării de gropi pentru militari americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente. Iar, dacă va fi cazul, România va fi un partener loial al Alianţei NATO, din care face parte, şi un partener loial al Israelului. Aş vrea să fac precizarea că noi apreciem esenţial ca stadiul actual al situaţiei să evolueze pozitiv, prin negocieri. Diplomaţia este cea care trebuie, în opinia noastră, să soluţioneze diferendul Iranului cu lumea, cu democraţia. Vă mulţumesc!

Departamentul de Comunicare Publică
12 August 2010

(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12328&_PRID=lazi)

Să ne amintim de Hiroshima...

http://farm3.static.flickr.com/2227/2240802270_e840c17aba.jpg

http://campus.queens.edu/depts/history/Syllabi/H204/A-Bomb%20Hiroshima%20Victim%201.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Victim_of_Atomic_Bomb_004.jpg

http://pds.exblog.jp/pds/1/200810/05/98/f0157298_4394394.jpg

http://images.nationalgeographic.com/wpf/media-live/photos/000/132/cache/atomic-bomb-portrait_13288_600x450.jpg

(sursa: http://aspiretoglobalpeace.org/2010/08/06/hiroshima-74-countries-will-attend/)

Domnilor care aţi păcălit poporul român şi aţi ajuns în poziţia să reprezentaţi naţiunea română, aveţi grijă să nu faceţi la fel din România.

4 comments:

Antiignorantu said...

daca parlamentarii ar demisiona si ar lasa averile impozitate corespunzator atunci romanii nu ar mai fi carne de tun ... deci nu TB conduce ROMANIA !

Alice of Vonderland said...

Multe intrebari...pentru cele paranormale dl.gen.Strainu -care are emisiuni pe tema asta la N24- ne-ar putea raspunde...Cat despre viitor...? Speram la mai bine.
Prezicatorii veritabili sunt doar oameni carora PreaBunul Dumnezeu le-a harazit nu darul prevederii ci al anticiparii evenimentelor destinate pamantenilor.Iar cei care bleastama...sunt -unii- tot prezicatori, dar de rau si cu ferma credinta ca blestemul lor "se prinde"...de fapt tot Divinitatea le pune in gura ce va pati bietul...blestemat.
Totul este cum contracaram raul de pe Pamant, din Univers, noi,zise fiintele superioare.

Bibliotecaru said...

@ Antiignorantu
Toate averile parlamentarilor la un loc nu cred că ar acoperi nici măcar deficitul din Fondul de Pensii.

Bibliotecaru said...

@ Alice of Vonderland
Răul poate fi contracarat prin simpla concentrare a binelui.

Răul şi binele nu sunt dimensiuni care se regăsesc în afara omului, în consecinţă nu sunt necesare formule savante.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.