27 October 2008

ATI vs. Nicolăescu


Comunicat de presa - organizarea sectiilor de ATI
24.10.2008

Colegiul Medicilor din Romania a analizat in cadrul Comisiei de Bioetica proiectul de ordin privind aprobarea regulamentului de organizare, functionare si practica din cadrul sectiilor de anestezie si terapie intensiva si a constatat urmatoarele:

1. Proiectul, in elementele sale esentiale incalca in mod flagrant si inadmisibil
principiile eticii medicale, Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din România, independenta profesionala a medicului precum si drepturile cetatenilor României garantate prin Constitutie. Se observa ca acest proiect a fost elaborat fara consultarea nici unui specialist in etica medicala si drept constitutional.
2. Proiectul este de un utilitarism extremist, a carui scop este de a creste eficienta
economica, de a introduce restrictii financiare in abordarea pacientului si nu de a creste calitatea actului medical.
3. Criteriile de admisie in unitatea de terapie intensiva, precizate in anexa 3, sunt
inacceptabile din punct de vedere etic:
a. Vârsta este sugerata ca un criteriu de admisie. Acest criteriu este un element clar de discriminare in asigurarea asistentei medicale, introduce un parametru demografic in evaluarea accesului la ingrijiri medicale si impune o criptoeutanasie (eutanasie mascata). Se pleaca de la premiza falsa ca un batrân consuma resurse mai multe decât un tânar si ca vârsta inaintata este in mod obligatoriu asociata cu cu boli coexistente severe, ceea ce nu ar mai impune un tratament pentru a prelungi viata.
b. Potrivit proiectului, pacientii critici care au sanse reduse de recuperare datorita bolilor concomitente sau datorita bolii acute pot primi tratament intensiv pentru boala acuta dar eforturile terapeutice trebuie limitate. Aceasta prevedere este contrara deontologiei profesiei medicale potrivit careia medicul trebuie sa faca tot ceea ce este posibil pentru pacientii sai. In medicina nu exista conceptul de “ingrijiri medicale limitate”.
c. In virtutea proiectului, seful de sectie ATI este cel care decide daca pacientii care nu sunt in general admisi in terapie intensiva pot fi admisi. Se acorda astfel puteri discretionare medicului sef de sectie, astfel incât acesta devine un mic Dumnezeu (hotaraste cine traieste si cine moare), si, implicit se deschide calea spre abuz. Astfel de evaluari ar trebui sa se faca in cadrul unei comisii din care sa nu lipseasca un specialist in bioetica.
d. Pacientii cu boli terminale nu sunt admisi in ATI decât daca sunt in moarte cerebrala si devin donatori de organe. La o asemenea prevedere nu se poate face nici un fel de comentariu!
e. Proiectul prevede ca pacientii la care nu exista speranta de recuperare a unei calitati a vietii acceptabila, nu trebuie admisi in ATI. In acest fel se introduce un subiectivism dincolo de orice limita deoarece calitatea vietii este un element de traire si apreciere individuala. Initiatorii proiectului stiu ce inseamna “calitatea vietii acceptabila”? Acceptabila pentru cine? Din pacate, in proiectul de ordin nu este specificat rolul jucat de pacient in aceasta evaluare, când, de fapt, acesta este un element decisiv.
Reamintim initiatorilor ca in Codul Deontologic al Colegiul Medicilor din
România este specificata in mod expres obligatia medicului de a acorda aceeasi asistenta medicala pacientilor incurabili si muribunzi, fara nici o discriminare fata de pacientii cu sanse de vindecare. Mai mult, exista obligatia medicului de a nu abandona nici un pacient, indiferent de gravitatea si prognosticul bolii acestuia.
In concluzie, Colegiul Medicilor din România solicita retragerea imediata a
proiectului, analiza sa in grupuri multidisciplinare si in comisiile de etica deoarece forma actuala este inacceptabila, deschide cale catre abuzuri si este de natura de a zdruncina de o maniera ireparabila increderea populatiei in general si pacientilor in special in corpul medical.

Presedinte C. M. R. Presedinte Comisia de Bioetica a C.M.R.
Prof. Dr. Vasile Astarastoae Conf. Dr. Beatrice Ioan

(http://cmr.ro)

Ministerul Sănătăţii Publice
BIROUL DE PRESĂ
Comunicat
Precizari cu privire la proiectul de ordin privind aprobarea regulamentului de organizare, functionare si practica din cadrul sectiilor de anestezie si terapie intensiva


Referitor la proiectul de ordin privind aprobarea regulamentului de organizare, functionare si practica din cadrul sectiilor de anestezie si terapie intensiva, postat pe site-ul MSP, Biroul de presă face următoarele precizări:

Proiectul de ordin este elaborat de Comisia de specialitate ATI din minister, împreună cu Societatea Română de ATI, cu scopul de a standardiza modul de funcţionare al secţiilor ATI şi de a creşte calitatea practicii medicale din cadrul acestor secţii. De asemenea, acest proiect de ordin urmăreşte protecţia pacientului şi dreptul său la servicii medicale în secţiile ATI la standardele practicate în acest moment pe plan european.

Din punctul de vedere al MSP acest proiect de ordin nu este finalizat, este perfectibil şi tocmai de aceea a fost postat pe site, pentru ca specialiştii să formuleze propuneri şi să-şi aducă aportul la elaborarea unui document corect şi eficient din punct de vedere medical şi în interesul pacientului. În cadrul procesului de dezbatere publică prevederile proiectului pot fi completate şi amendate, iar formulările interpretabile pot fi revizuite.

În acest context, MSP consideră tendenţioase şi răuvoitoare interpretările exagerate care s-au dat acestui proiect de ordin, cu scopul de a inflama opinia publică şi de a-i discredita pe specialişti. Este inadmisibil să fie amendat şi cenzurat de nespecialişti dreptul specialiştilor la iniţiativă şi dezbatere, mai ales în condiţiile în care se urmăreşte creşterea calităţii actului medical şi salvarea vieţii oamenilor.
(http://www.ms.ro)


Iată şi ordinul cu pricina, preluat de pe site-ul Ministerului Sanatatii, prin intermediul http://www.avocatnet.ro
Proiect MS

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.