29 October 2008

La adio TU


PD-L a depus motiunea de cenzura "Educatia ramane, Guvernul pleaca"

(29 octombrie 2008)

Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Parlamentarii semnatari ai listelor alaturate va prezinta o motiune de cenzura prin care va solicita votul pentru retragerea încrederii cu care a fost învestit Guvernul Tariceanu II, care a sfidat o lege votata în unanimitate de Parlamentul României, ignora drepturile cetatenilor acestei tari si genereaza o criza sociala de proportii.

Asa cum stiti, Parlamentul României a votat în unanimitate proiectul legislativ nr.263/05/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învatamânt, devenit, dupa promulgarea sa de catre Presedintele României, Legea 221/2008. Aceasta lege nu constituie o pomana electorala, asa cum o prezinta actualmente Guvernul, ci o forma de reparatie morala si financiara acordata uneia din cele mai importante categorii profesionale din România. Profesorii sunt oamenii de care depinde educatia copiilor nostri si viitorul loc al României în lume. Munca de profesor se desfasoara de cele mai multe ori în conditii umilitoare impuse de salariile de mizerie si de subfinantarea cronica. Dupa 2006, sistemul educational a primit banii necesari investitiilor în infrastructura si în echipamente, dar resursa umana a fost uitata permanent.

Cresterile salariale, de altfel mici, cu care s-a laudat permanent Guvernul "liberal" au fost înghitite de cresterea preturilor si de inflatie. Acest tratament nedemn a gonit numerosi profesori de lânga elevi, i-a silit sa îsi abandoneze catedrele si de multe ori sa plece din tara în cautarea unui venit decent. Profesorii nostri nu mai trebuie sa faca munci straine de ei, în afara tarii. Locul lor e în scoli bine utilate. Profesorii trebuie readusi în centrul societatii iar acest efort legitim presupune si o salarizare corecta.

În acest domeniu vital pentru calitatea generala a vietii, banul public trebuie sa fie folosit cât mai eficient pentru cresterea nivelului de performanta a actului educational. Investitia în educatie e obligatorie si nu suporta amânari si nu trebuie sa depinda de interese de partid.
Din aceste motive, Parlamentul României a votat în unanimitate legea majorarii salariilor profesorilor. Reforma educatiei poata fi dusa la bun sfârsit numai de profesori în masura sa îsi împlineasca vocatia de educatori si formatori ai viitorului.

Parlamentul României a votat aceasta lege luând nota de declaratiile repetate ale Primului Ministru Tariceanu, care a sustinut, înaintea votarii legii, ca tara cunoaste o crestere economica fara precedent si a dat asigurari ca tara nu va fi atinsa de criza economica mondiala. Mai mult, însusi ministrul liberal al educatiei a votat legea, alaturi de toti colegii sai din PNL, încredintati si ei, probabil, de realitatea spuselor presedintelui lor de partid. Toti parlamentarii au fost de acord ca a venit momentul sa votam pentru a finanta investitia capitala a unui stat - cea în viitorul copiilor nostri.

Premierul Tariceanu încearca sa învrajbeasca cetatenii împotriva profesorilor, spunând ca marirea salariilor acestora a generat criza din România, în conditiile în care niciun leu nu a fost înca platit în plus la salariile celor din educatie.
Mai mult, Primul-Ministru ascunde faptul ca fondurile alocate pe anul în curs sistemului de educatie nu au fost nici pe departe cheltuite. Guvernul a facut o practica din cheltuiala discretionara a fondurilor publice trimise în buzunarele clientelei politice si ale bugetarilor de lux din agentiile guvernamentale.

Alocarile bugetare date de Guvern în urma cu câteva zile pentru judetele conduse de PNL si PSD, si mai ales pentru colegiile în care candideaza sefii acestor partide, inclusiv premierul Tariceanu si Mircea Geoana, sunt de trei ori mai mari decât majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

Guvernul Tariceanu trebuie demis pentru ca încalca în mod flagrant regulile constitutionale. Legea pe care care Guvernul refuza sa o aplice acum a fost votata în unanimitate de Parlamentul României, unicul posesor de drept al suveranitatii nationale. În încercarea de a se opune aplicarii ei, Guvernul a trimis-o în fata Curtii Constitutionale, care a gasit-o conforma cu Constitutia. Si chiar dupa ce Presedintele României a promulgat-o, Primul Ministru Tariceanu a hotarât sa nu o puna în aplicare.
Astfel, Cabinetul Tariceanu se pune singur în afara legii, pentru ca, asa cum mentioneaza Constitutia României, nimeni nu este mai presus de lege.

De aceea, noi cerem ca Guvernul Tariceanu sa fie demis. În primul rând pentru ca a mintit si minte în continuare. În al doilea rând, pentru ca sfideaza institutia suveranitatii nationale - Parlamentul României. Si în al treilea rând, pentru ca îsi acopera minciunile încearca sa învrajbeasca diverse categorii sociale. Acesta este momentul în care se va vedea cui îi pasa de exigentele cetatenilor. Acest Guvern si toate cele care vor urma trebuie sa respecte Constitutia, care plaseaza Executivul sub controlul Legislativului. Prin atitudinea sa, acest Guvern sfideaza Parlamentul României, practic ne sfideaza pe noi toti si pe cei care ne-au trimis aici. Acest Guvern trebuie sa plece.

Noi, semnatarii motiunii, solicitam tuturor celorlalti parlamentari sa fie alaturi de cetatenii carora le vom cere din nou votul. Parlamentul trebuie sa retraga încrederea acordata Guvernului Tariceanu.



Emil Boc: PD-L cere respingerea de urgenta a OUG de blocare a salariilor profesorilor

(29 octombrie 2008)

Partidul Democrat Liberal, prin liderii grupurilor parlamentare, cere Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbaterea şi respingerea în procedură de urgenţă a OUG a Guvernului privind blocarea salariilor cadrelor didactice.

Partidul Democrat Liberal solicită ca procedura de urgenţă în vederea respingerii OUG să fie de maximum trei zile pentru fiecare Cameră a Parlamentului.

Partidul Democrat Liberal cere tuturor partidelor parlamentare care au susţinut legea de majorare a salariilor cadrelor didactice să susţină şi să voteze, în Birourile Permanente ale Parlamentului, procedura şi termenele aferente propuse de PD-L.

Cerem tuturor parlamentarilor să respingă OUG şi astfel să-şi confirme votul dat pentru mărirea salariilor cadrelor didactice.

Emil Boc
Preşedinte al Partidului Democrat Liberal

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.