08 October 2008

Lupta se ascute


A început un război surd al ştirilor. Dinamica acestui război este atât de mare încât nu se mai ştie cine ce a făcut. Clasa politică fierbe în poziţii de imagine, în timp ce anumite forţe profită de moment pentru a lucra neobservaţi.

Casele naţionalizate nu vor mai fi retrocedate proprietarilor
Miercuri, 08 Octombrie 2008 13:50

Casele naţionalizate nu vor mai fi retrocedate proprietarilor. Decizia aparţine parlamentarilor care vor ca aceştia să fie doar despăgubiţi. Cu alte cuvinte actualii chiriaşi vor rămâne în case. 117 parlamentari au votat pentru această lege, iar împotriva ei au fost democrat-liberalii.

Pentru ca şedinţa să fie cât mai spectaculoasă, conservatorii, principalii susţinători ai legii, au mobilizat în plen câteva zeci de chiriaşi care sunt pe punctul de a fi evacuaţi. Actul normativ va fi trimis spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu De amintit e că şeful statului a întors la Parlament această lege şi a precizat că produce o a doua naţionalizare, după cea făcută de comunişti. De această dată Băsescu va primi spre promulgare legea fără să o mai poată întoarce în Legislativ.

(Prin Monitoring Media: Radio Guerrilla, Ora: 13:00)


Ministerul Sănătăţii - declaraţie de presă Eugen Nicolăescu - 08.10.2008
Miercuri, 08 Octombrie 2008 13:57

Eugen Nicolăescu: ...şi care au ca scop, după opinia mea, să îngrijoreze populaţia în mod cu totul nejustificat. Este vorba de pretinsa criză a medicamentelor. Am informat Guvernul şi pe primul ministru că în acest moment în România nu se pune o asemenea problemă. Sigur că în continuare înţeleg, omeneşte dacă vreţi, că unii distribuitori de medicamente au interesele proprii. Înţeleg, de asemenea, că au interesul să creeze prin mass-media panică ca să forţeze Ministerul Sănătăţii şi Guvernul în speţă să ia măsuri de majorare a preţurilor la medicamente.

Vă rog pe dumneavoastră, mass-media, să informaţi corect cetăţenii şi să le spuneţi, aşa cum eu vă transmit astăzi, că medicamente sunt în România. Medicamente sunt în farmacii, sunt în spitale, sunt în depozite. În acelaşi timp am început un şir întreg de discuţii cu producătorii şi distribuitorii, chiar cu Colegiul Farmaciştilor din România. Am convenit împreună un grafic de întâlniri. Am convenit împreună o serie de soluţii prin care unii jucători din piaţă care au probleme mai complicate în această perioadă datorită cursului de schimb total nesatisfăcător pentru ei pe două paliere. Un palier se referă la acţiuni pe termen foarte scurt, până la 31 decembrie 2008. Şi un al doilea palier, cel care probabil îl ştiţi de mai multă vreme, a găsi o altă metodologie de calcul la preţurile la medicamente pentru termen mediu şi lung. Am avut o întâlnire cu toţi actorii implicaţi în domeniul industriei farmaceutice săptămâna trecută, sâmbăta trecută. Am mai avut o întâlnire cu ei, de asemenea, săptămâna aceasta. Am convenit că până mâine după-amiază se vor face calcule şi evaluară şi analize la nivelul CNAS, acolo unde există toate informaţiile privind volumul desfacerilor de medicamente, urmând ca sâmbătă dimineaţă să avem rezultatele acestor evaluări. Şi în funcţie de aceste evaluări vom face o întâlnire cu dumnealor încă o dată, ori sâmbătă, ori luni. În acelaşi timp trebuie să subliniez faptul că am găsit destul de multă înţelegere din partea producătorilor, dar mult mai puţină înţelegere din partea distribuitorilor, cei care sunt şi cei mai guralivi, şi cei mai vocali, şi cei care probabil reuşesc prin diverse metode să-şi impună punctul de vedre în mass-media. Vă rog insistent: Informaţi corect cetăţenii şi nu luaţi numai o singură părere. Adică a distribuitorilor. Luaţi şi părerea oficială, sau poziţia oficială care este clară: Nu există nici un fel de probleme în aprovizionarea cu medicamente. Am mai spus-o şi în urmă cu aproximativ 4 luni de zile, când a fost o situaţie oarecum similară. Din păcate unii nu au învăţat din acea situaţie, în care v-am demonstrat tuturor că nu a existat o zi în care să nu fie medicamente în vreo farmacie sau în vreun spital. Şi pur şi simplu şi la vremea respectivă erau atitudini rău voitoare şi atitudini manipulatoare şi de presiune pe Guvern pentru a majora preţurile la medicamente. Deci dacă ştim că am trecut printr-o situaţie similară şi lucrurile au fost în regulă, de ce acum ar fi altfel? Deci vă rog să aveţi încredere şi îi rog pe cetăţeni să aibă încredere că nu este nici o problemă din acest punct de vedere. Aceasta a fost declaraţia care vroiam să v-o fac. Dacă aveţi întrebări.

Reporter: ...

Eugen Nicolăescu: Regret. Aşa ceva dacă îmi spuneţi este fals şi neadevărat pentru că farmaciştii nu au voie s refuze pentru că au preţuri stabilite prin lege. Dacă are medicamentul în farmacie este obligată să-l dea. Deci aveţi o informaţie falsă sau, de asemenea, care nu corespunde realităţii. Şi vă rog să numai difuzaţi asemenea informaţii pentru că sunt neconforme cu realitatea. Probabil că sunt luate după ureche. Luate aşa din piaţă, fiecare pe la radio şanţ vorbeşte. Vă rog să verificaţi foarte bine informaţiile pe care le vehiculaţi prin mass-media, pentru că altfel aruncăm în rândul oamenilor fel şi fel de informaţii care nu au legătură cu realitatea. Vă rog în mod insistent. De aceea am şi ţinut să fac această declaraţie de presă. Vă mulţumesc. O zi bună.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 13:40)


Numirea şefilor de parchet rămâne în continuare dreptul preşedintelui României

Miercuri, 08 Octombrie 2008 14:18

Realizator: Numirea şefilor de parchet rămâne în continuare dreptul preşedintelui României. Nu poate fi făcută de CSM. Legea privind statutul magistraţilor în forma adoptată de Senat luna trecută a fost declarată astăzi neconstituţională. Curtea a admis contestaţia făcută de 59 de parlamentari PD-L. Senatorii hotărâseră pe 16 septembrie ca şefii de parchete să fie numiţi de CSM la propunerea ministrului Justiţiei, şi nu de către preşedinte ca în prezent. Modificarea a fost iniţiată şi susţinută de senatorii PSD, PNL, PC şi PRM. Cei de la PD-L au contestat-o şi,iată, au avut câştig de cauză.

Judecătorii Curţii au declarat neconstituţională varianta adoptată de Senat în calitate de cameră decizională întrucât legea a fost adoptată cu încălcarea normelor referitoare la procedura de legiferare în sensul nerespectării principiului constituţional al bicameralismului Parlamentului României - se arată în comunicatul emis de Curte. Argumentaţia judecătorilor va fi prezentată în cadrul deciziei care se publică în Monitorul Oficial. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi i se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor 2 camere ale Parlamentului şi primului ministru - mai precizează comunicatul venit de la Curtea Constituţională.

Realizator: Stăm de vorbă cu doamna Norica Nicolai, vicepreşedinte PNL. Bună ziua, mă auziţi?

Norica Nicolai: Da, vă aud.

Realizator: PNL s-a aflat la iniţierea acestei modificări adoptată de Senat pe 16 septembrie. Iată că acum Curtea Constituţională declară nelegală această lege din cauza unor probleme de procedură.

Norica Nicolai: Deci vreau să facem o precizare foarte clară. PNL nu s-a aflat la iniţierea acestei proceduri pentru că nici unul din iniţiatorii celor 4 iniţiative legislative care vizau modificarea legii nu este liberal. PNL a fost prezent în comisia juridică şi în Senatul României, care este cameră decizională în această materie.

Realizator: Şi cum aţi votat această lege?

Norica Nicolai: Am votat conform convingerilor noastre, adică am votat pentru ca CSM-ul să numească procurorii. Şi această convingere rămâne. Singura chestiune care a fost pusă în discuţie de Curtea Constituţională este cea de procedură în legătură cu modul în care s-a legiferat. Pentru că în Camera Deputaţilor această iniţiativă legislativă a fost respinsă Curtea a considerat că nu va respecta principiul bicameralismului pentru că noi am reluat textul discuţiei în Senat.

Realizator: Ce se va întâmpla mai departe cu această lege?

Norica Nicolai: Foarte simplu. Ea îşi va urma cursul. Ea va fi o altă iniţiativă, probabil legislativă, care va trece şi în Cameră şi în Senat.

Realizator: Deci în continuare parlamentarii vor ca şefii de parchete să fie numiţi de CSM, şi nu de preşedinte cum se întâmplă în prezent.

Norica Nicolai: Deocamdată pentru că aşa e legea în vigoare. Dar când se va modifica legea cred că această chestiune se va tranşa. Şi eu salut faptul că Curtea Constituţională nu a intrat în chestiuni care privesc fondul problemei. Ea practic nu a infirmat soluţia juridică a Senatului, ci doar procedura de adoptare a legii.

Realizator: Mulţumesc foarte mult pentru comentarii. Am stat de vorba cu doamna senator Norica Nicolai, vicepreşedinte al PNL.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 14:40)



PSD - conferinţă de presă Mircea Geoană - 08.10.2008

Miercuri, 08 Octombrie 2008 15:23

Mircea Geoană: ...în plan social, în plan intern şi din punct de vedere al propagării riscului de criză externă în economia şi în sistemul bancar şi financiar românesc. În primul rând vreau să spun încă o dată că această vulnerabilitate a României este dată de modul în care România a fost guvernată în ultimii 4 ani de zile. A fost generată de modul iresponsabil în care s-a format Guvernul în 2004, contrar voinţei opiniei publice şi votului cetăţenilor români. Şi că aceşti 4 ani de instabilitate şi de luptă politică au fragmentat statul român şi l-au făcut mult mai puţin capabil să ia măsurile sociale, economice şi de prudenţă necesară pentru a se păstra creşterea economică pe baze sănătoase şi o mai justă redistribuire a creşterii economice.

În acelaşi timp este extrem de clar că politica fiscală şi bugetară a alianţei, a puterii de dreapta din ultimii 4 ani de zile şi-a dovedit limitele. Nu solicitările legitime de creştere de salarii din partea celor care au salarii mici în învăţământ sau în sănătate sunt de vină. Această vulnerabilitate a economiei româneşti este dată de o proastă gestionare a acestor ani excepţionali pentru România şi care au fost irosiţi practic de o manieră iresponsabilă şi antisocială de către guvernarea de dreapta. Iar declaraţiile triumfaliste cu privire la creşterea eternă economică din România făcută de premierul Tăriceanu şi ministrul de Finanţe, Vosganian, numai în urmă cu câteva zile arată faptul că sunt practic desprinşi de realitate şi incapabili să gestioneze o situaţie delicată. Suntem preocupaţi de riscul propagării crizei externe în România. Încă nu suntem acolo. ...este clipa să luăm măsuri extrem de energice cu privire la stoparea propagării acestei unde de şoc care vine din străinătate. Din păcate acea injecţie masivă de capital pe care congresul american a aprobat-o nu a avut efectele scontate, iar ceea ce au decis miniştrii de Finanţe europeni ieri la Luxembourg trebuie să dea de gândit şi autorităţilor şi instituţiilor statului român. Suntem preocupaţi de faptul că această depreciere a monedei naţionale va eroda în continuare puterea de cumpărare a cetăţenilor, va pune foarte multe întreprinderi mici şi mijlocii în situaţia de imposibilitate de a-şi finanţa afacerile şi că foarte mulţi din cei care au contractat credite în euro, inclusiv credite ipotecare, vor fi în situaţia de a ... pe aceste credite şi este o categorie de clasă mijlocie care riscă să fie afectată în mod sever în perioada următoare. De asemenea, această depreciere va scumpi preţul la alimente, la produsele de bază, la motorină, la benzină, la importul de gaze naturale şi de ţiţei, ceea ce împreună pot să conducă la o semnificativă criză de lichiditate internă şi la o încetinire importantă a ritmului de creştere economică în perioada următoare. Deci astăzi nu suntem încă în criză, dar dacă nu luăm măsuri energice imediate riscăm ca şi România să fie contaminată de această criză externă şi să amplificăm criza socială de care puterea de dreapta se face responsabilă. Din punctul nostru de vedere un număr de măsuri se impun în mod necesar şi neîntârziat: un plan de prevenire a crizei şi un plan de evitare a propagării unei crize sociale pe care, repet, nu cei care sunt salariaţi poartă responsabilitatea, ci această putere de dreapta care nu a putut garanta o justă redistribuire a creşterii economice către categoriile defavorizate de populaţie. În primul rând cred că trebuie să aplicăm neîntârziat şi solicităm adoptarea şi în România a deciziilor pe care miniştrii de Finanţe comunitari le-au adoptat ieri la Luxembourg cu privire la garantarea economiilor populaţiei, a depozitelor din bănci. Astăzi băncile din România practic sunt într-o fază în care nu mai dau credite, în care nu se mai împrumută reciproc. Şi există în acest moment o criză de lichiditate şi un început de panică şi de retragere a depozitelor din bănci care trebuie stopată printr-o măsură psihologică de creştere a încrederii. Credem că acest lucru este necesar, şi aşa cum miniştrii de Finanţe europeni au recomandat, cred că şi România, Ministerul Finanţelor, BNR trebuie să garanteze aceste depozite într-o proporţie pe care Banca Centrală va trebui să o stabilească funcţie de fondurile de garantare de care dispune. De asemenea, cred că trebuie testate posibilităţile oferite ieri de miniştrii de Finanţe europeni. În cazul de criză de lichiditate să intrăm imediat într-o discuţie cu Banca Centrală Europeană şi cu Banca Europeană de Investiţii, care şi-au manifestat disponibilitatea de a oferi ferestre de lichiditate pentru ţările şi băncile centrale sau Ministerele de Finanţe care au o astfel de nevoie. De asemenea, cred că reluarea dialogului cu Banca Mondială şi cu FMI pentru a putea avea acces, în caz de urgenţă, la bani ieftini în perioada următoare, este o măsură necesară. De asemenea, solicităm urgentarea discuţiei din Parlament şi aprobarea acelui fond de garantare a pilonului 2 de pensii private obligatorii. Am observat în ultima perioadă cum giganţi ai asigurărilor şi băncilor pe plan mondial s-au prăbuşit. Credem că este obligatoriu să putem să garantăm şi randamentele pensiilor private obligatorii pe care pensiile private din România sunt astăzi obligaţi să le facă la aceste bănci şi sisteme de asigurare. De asemenea, este obligatoriu în acest moment şi sunt absolut convins că Guvernul României trebuie să aprobe şi să adopte o atitudine extrem de responsabilă şi de prudentă în cheltuirea banului public la final de mandat politic. În opinia noastră în acest moment se impune o raţionalizare dramatică a cheltuielilor bugetare. Nu mă refer la cheltuielile cu salariile, voi reveni la acest subiect, ci la cheltuielile ne-esenţiale pe care administraţia publică şi aparatul guvernamental le întreprinde în această perioadă. La practic 9 luni de execuţie bugetară au fost consumaţi din bugetul existent o proporţie mică din resursele bugetare alocate...numai din aceste salarii şi care sunt numeroase în administraţia publică românească, s-ar putea plăti cu vârf şi îndesat salariile şi pentru profesori, şi pentru cadrele medicale. În opinia noastră este obligatoriu ca exerciţiu bugetar pe 2008 să se încheie cu un deficit de maxim 2,5% din PIB. Este o măsură de prudenţă necesară şi solicităm Guvernului un plan de măsuri concret şi un dialog pe această situaţie, astfel încât să fim siguri că pe ultimii metri ai actualei guvernări şi până la instalarea unui nou Guvern şi aprobarea unui nou buget nu o să avem dezmăţul bugetar la care ne-a obişnuit puterea de dreapta în ultimii 4 ani de zile. Nu în ultimul rând dorim să intrăm într-un dialog cu sindicatele. Credem că revendicările salariale, mai ales pentru cei care vin din sistemul de educaţie şi de sănătate, cei care au venituri foarte mici, aceste cereri salariale sunt justificate. Nu poţi să ceri celor care au în mâinile lor educaţia copiilor noştri şi sănătatea naţiunii noastre să fie plătiţi cu 7-8-9-10 milioane de lei pe lună. Evident va trebui poate să diferenţiem între cei cu salarii mari în sistemele respective şi cei cu salariile mici, dar în opinia noastră revendicările sociale pe care le-am auzit în ultimele zile sunt pe deplin justificate. Ele trebuie evident introduse într-o logică bugetară prudentă. Şi de aceea dorim să intrăm într-un dialog cu sindicatele pentru a le prezenta modul în care PSD şi alianţa PSD-PC construiesc viitorul buget,. Regândim Legea 154, care guvernează salarizarea în sistemul public. Credem că este anormal ca cineva din sectorul public să câştige zeci de mii de euro pe lună şi un profesor de la ţară să câştige decât 8 milioane de lei vechi pe lună. Aceste nedreptăţi din cadrul sistemului administraţiei publice trebuie corectate. Şi vom invita în zilele următoare principalele centrale sindicale pentru o discuţie pe acest subiect. Din punct de vedere al deciziilor noastre de astăzi am instructat colegii mei din conducerea partidului şi cei care coordonează departamentele şi programul nostru de guvernare să lucrăm şi pe o a doua alternativă, pe un al doilea scenariu pentru programul nostru de guvernare. Programul nostru de guvernare, care este deja făcut public, a fost construit pe un scenariu de 6% creştere a PIB-ului pe an, în medie, pe următorii 4 ani de zile. O variantă care cred în continuare că putem să o obţinem şi care trebuie să ne zbatem de pe acum să o realizăm în anii următori. Prin acest de măsuri anti-criză sau de prevenire a crizei pe care le-am propus, poate şi altele, suntem dispuşi să ascultăm şi alte opinii. Dar pentru că există şi un risc de contaminare a economiei româneşti de criza externă şi de lipsa de capacitate de gestionare a presiunii sociale de către actualul Guvern, am dispus să avem şi un plan B în care să avem şi un plan de guvernare care să aibă ca bază de calcul o creştere economică mai moderată. Este o chestiune care sper să nu se întâmple şi nu se va întâmpla. Dar un partid responsabil, cum este partidul nostru, trebuie să opereze şi pe variante mai puţin pozitive. Nu în ultimul rând aş dori să vă informez că partidul nostru a început deja, şi am avut o primă lectură a proiectului de buget pentru perioada 2009-2013, inclusiv bugetarea multianuală de care am făcut vorbire. Din punctul nostru de vedere este imposibil de acceptat ca un Guvern care este deja un Guvern în vrie şi care este un Guvern care se descompune să mai aibă luciditatea şi credibilitatea să poată să propună un buget pentru anii viitori ţării noastre, mai ales că este vorba şi de bugete multianuale. De aceea, în opinia noastră, trebuie să se manifeste o extrem de mare prudenţă în cheltuirea banului public acum, la final de ciclul politic. Iar din punctul nostru de vedere va trebui ca viitorul Parlament, practic în primele zile de după constituirea de după alegeri, să se aplece cu prioritate asupra aprobării Legii bugetului, astfel încât să putem să avem o viziune coerentă cu o majoritate coerentă, cu un Guvern stabil şi competent pe care PSD-ul l-a dat de fiecare dată ţării. Este parcă un fel de blestem pe care ţara aceasta îl are de înfruntat. Şi într-un fel de, dacă vreţi, de sarcină pe care PSD-ul şi l-a asumat de fiecare dată, acela de a prelua o economie care are dificultăţi şi o situaţie macroeconomică extrem de complicată. Aşa a fost şi când am preluat guvernarea de la CDR în 2001. Şi partidul nostru şi Guvernul nostru a demonstrat că ştie să gestioneze şi creştere economică, şi dreptate socială pe bază de prudenţă macroeconomică.

Reporter: Curtea Constituţională a spus astăzi că modificările la legea privind procurorii nu este constituţională şi PNL-ul spunea că se poate reveni să schimbe procedura şi să o pună în acord cu Curtea Constituţională. PSD...

Mircea Geoană: Este obligaţia Parlamentului. Deci în clipa în care Curtea Constituţională se pronunţă avem o obligaţie legală, firească de a pune în acord legislaţia cu deciziile Curţii. Din punctul nostru de vedere drumul anevoios al asigurării unei independenţe reale a justiţiei faţă de factorul politic este departe de a fi încheiată. Şi cred că această decizie nu reprezintă decât un element punctual într-un efort pe care suntem absolut determinaţi să-l facem în anii următori. Este clar că în continuare politicul influenţează în mod dramatic justiţia prin numirea de către factorul politic al procurorilor. Evident decizia Curţii este o decizie pe care trebuie să o respectăm, dar problema rămâne şi problema rămâne la fel de acută. Avem în România o putere politică de dreapta. În principal cei care au dreptul de a numi procurori în republica noastră, de a influenţa în mod politic justiţia română. Deci vom aplica decizia Curţii Constituţionale, dar nu vom abandona lupta de a asigura o independenţă a justiţiei reală în statul de drept numit România.

Reporter: ...sindicatele în ceea ce priveşte creşterea salariilor bugetarilor. Totuşi primul ministru Tăriceanu şi alţi analişti economici chiar au spus că nu mai sunt bani pentru aceste creşteri. De unde vor veni totuşi banii?

Mircea Geoană: V-am spus încă o dată. Toată discuţia cu privire la salariile şi la decizia Parlamentului de a majora salariile profesorilor fac parte dintr-un buget existent. Deci la 9 luni Ministerul Educaţiei nu a reuşit să cheltuiască decât 1,9 din cei 6% din PIB alocaţi educaţiei. Inclusiv pentru anii următori bani pentru creşterea salariilor profesorilor şi a cardelor medicale există. De exemplu Ministerul Sănătăţii are în acest moment decât 2,2 din cei 4,5% din PIB alocaţi cheltuiţi în acest moment. Deci problema este mai de grabă cum reuşeşti să introduci aceste creşteri salariale justificate. Oamenii aceştia merită din partea societăţii salarii mai mari într-un echilibru bugetar şi macroeconomic corect. Aici este clar că guvernarea de dreapta a pierdut controlul, a scăpat frâiele guvernării şi în acest moment această spirală a revendicărilor sociale este generată de lipsa de capacitate a guvernării de dreapta de a asigura creşteri salariale corecte în anii de creştere economică pe care i-am avut. Oamenii sunt revoltaţi pe bună dreptate. De aceea discuţia pe care o avem cu dânşii este o discuţie legată de ceea ce putem să facem acum, până la finalul actualului mandat şi mai ales ceea ce vom face când preluăm guvernarea după 30 noiembrie şi când vom intra într-o discuţie cu privire la creşteri salariale, dar într-o logică coerentă care păstrează şi echilibrul macroeconomic, şi dialogul social şi o mai justă salarizare a celor care muncesc. Astăzi în România avem într-adevăr o productivitate mult mai slabă decât în Europa. Astăzi avem practic o productivitate a muncii cam la jumătate din productivitatea muncii a mediei europene, dar asta nu rezultă în salarii pe jumătatea salariilor europene, ci în salarii de 8 ori mai mici decât media europeană. Deci avem productivitatea muncii care să justifice salarii mai mari astăzi în România, dar cred că dialogul social şi faptul că PSD-ul întotdeauna a ştiut să îmbine dialogul social cu echilibrul macroeconomic este o trăsătură pe care o vom folosi în zilele următoare.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 14:53)


Guvern - conferinţă de presă Călin Popescu Tăriceanu - 08.10.2008
Miercuri, 08 Octombrie 2008 16:46

Călin Popescu Tăriceanu: Am să vă prezint câteva din deciziile importante pe care le-am luat astăzi în şedinţa de Guvern. Cred că de departe cea mai importantă se referă la crearea Companiei Naţionale Energetice prin ordonanţă de urgenţă. Această decizie a fost adoptată. Şi am să vă explic câteva din raţiunile care au stat la baza acestei decizii. Probabil că ceea ce se întâmplă în aceste zile la nivelul economiei mondiale vă face să înţelegeţi mai bine că societăţile mici nu au cum să reziste în această concurenţă acerbă în faţa societăţilor mari. Din păcate la noi sectorul energetic este complet divizat în societăţi mici, fără capacitate financiară, incapabile să reziste concurenţei, incapabile să se finanţeze pentru modernizare şi pentru a face faţă normelor din ce în ce mai stricte de protecţie a mediului care sunt adoptate la nivelul UE.

Acesta a fost, dacă vreţi, unul din motivele principale pentru care am decis crearea acestei companii care regrupează aproape 50% din capacităţile de producţie de energie electrică şi 3 din cele 8 societăţi de distribuţie a energiei electrice care au rămas încă în proprietatea statului. Vreau de la bun început să spun că ceea ce urmărim nu este crearea unei societăţi de stat, ci o societate care să fie privatizată, însă o societate care să fie privatizată cu investitori de portofoliu şi nu cu un investitor strategic. Pentru că altfel nu am face decât să-i punem pe tavă unei societăţi mari o societate extrem de tentantă. Nu vă ascund că mă aştept la o serie de reacţii şi reacţiile negative vor veni din partea celor care au interes ca o astfel de societate să nu se creeze. În primul rând, societăţile concurente de pe piaţă care aşteaptă cu mare nerăbdare să mai pună mâna să mai înhaţe câte ceva din domeniul energetic şi să-şi mărească activităţile proprii. După aceea cei care şi-ar fi dorit să aibă o asemenea iniţiativă, dar nu pot să o aibă pentru că nu sunt la guvernare. Ş.a.m.d. Vreau să subliniez câteva din elementele importante, pe lângă cele pe care vi le-am expus şi care stau la baza deciziei de înfiinţare a Societăţii Naţionale Energetice care se va numi „Electrica" urmând ca numele, după aceea, eventual să fie schimbat. Un element fundamental este asigurarea securităţii energetice este un element cheie. Toate statele europene îşi pun problema securităţii energetice. Este vorba de calitatea serviciului, de asemenea, şi de politici care să ducă în final la costuri suportabile pentru consumator. Aceste obiective sunt obiectivele UE şi sigur că răspundem în acest fel şi aşteptărilor pieţei, aşteptărilor consumatorilor. Fie că vorbim de persoane fizice sau de consumatori industriali, spuneam, securitatea energetică este un factor cheie. Fără o societate puternică suntem pur şi simplu spectatori la marile proiecte energetice care ar trebui să se deruleze şi care ar trebui să se desfăşoare incluzând România. Vă dau două exemple pentru că le cunoaşteţi. Cele două conducte de transport, conducta de transport ţiţei de la Constanţa la Triseste, şi conducta de transport gaze din zona Caspică până în centrul Europei, cunoscută sub numele de Nabuco. Până acum toate statele din Europa, şi vă dau exemple concrete, şi-au pus companiile să participe în aceste proiecte. România nu a avut o companie capabilă până în prezent să se angajeze consistent în acest proiect. Germania are compania... care participă la acest proiect. Franţa are compania Gas de France, Ungaria are compania Mol. România susţine proiectul politic, adică prin declaraţiile liderilor politici. Este sigur că un lucru foarte important, un astfel de proiect, trebuie să aibă susţinere politică, dar nu e suficient. Este necesar dar nu e suficient. Spuneam că în sectorul energetic se petrec mari transformări. Este o cursă de competitivitate şi cel mai important este că trebuie să ţinem cont de constrângerile legate de mediu. Fără o companie puternică care să se poată finanţa pentru a investi în proiectele care să ducă la reducerea emisiilor de bioxid de carbon pentru sectorul producţiei de energie pe cărbune, rămânem evident cu o mare problemă pentru că riscăm ca o parte din societăţile producătoare de energie electrică pe cărbune să fie închise din lipsa capacităţii de finanţare. Trebuie să menţionez că este prevăzută dublarea cantităţilor de energie care vor fi tranzacţionate pe piaţa liberă. Deci compania nu îşi propune să devină un jucător care să distorsioneze piaţa. Din contră, vrea să stimuleze piaţa, să devină mai concurenţială şi unul din obiectivele strategice ale companiei va fi cel pe care vi l-am expus şi anume tranzacţiile pe bursă de energie să se dubleze faţă de ceea ce reprezintă în volumele tranzacţionate în prezent, cu efecte evident benefice pentru preţurile de la consumatori. Pentru că acest lucru va duce la scăderea preţurilor. Valoarea estimată a companiei pe baza activelor este de aproximativ 20-24 miliarde de euro. Va deveni a doua cea mai mare companie românească după Petrom, şi sigur că va fi în primele 25 de companii din Europa centrală şi de est în care până acum România avea o singură companie, compania Petrom deţinută de OMV. Capacitatea instalată pe care o va deţine este de aproximativ 10 mii de megawaţi, comparativ cu ... din Cehia care este o ţară, probabil, nu ştiu dacă reprezintă o treime din România. Vreau să vă spun că ... are capacităţi de 14 mii de megawaţi, ca să ştiţi cu cine ne comparăm. Şi în felul acesta să lăsăm formulele cu colosul energetic în altă parte pentru că nu au nici o legătură cu realitatea. Acestea sunt principalele elemente. Îmi doresc ca această companie să devină unul din campionii economiei româneşti. Să funcţioneze ca o locomotivă pentru economia românească. Listarea pe bursă sigur că va aduce, nu astăzi, nu se face astăzi listarea pe bursă. Bursele, după cum ştiţi, sunt toate deprimate, au căderi. Dar economia îşi va reveni. Deci la momentul listării pe bursă va deveni un factor extrem de important şi de atractiv. Şi am convingerea că bine condusă această societate va contribui la suportul necesar pentru creşterea în continuare a economiei româneşti cu rate cu mult peste media europeană, deci continuarea creşterii economiei româneşti este unul din obiectivele pe care această companie îl va sau va avea o contribuţie la acest obiectiv. Tot astăzi am luat câteva hotărâri referitoare la modificarea Codului Fiscal. Şi am să mă refer în ceea ce urmează la măsurile de susţinere a pieţei de capital prin încurajarea investitorilor români şi străini să participe la tranzacţiile de pe bursă într-o perioadă în care bursa ştiţi că este sau mă rog, toate bursele sunt afectate de criza financiară. Am să vă prezint câteva din elementele concrete. În anul 2009 profitul realizat de persoanele juridice române din tranzacţionarea titlurilor pe piaţa autorizată şi supravegheată de CNVM nu va fi impozitată. Deci este vorba de anul 2009. De asemenea, în anul 2009 câştigurile realizate de persoanele fizice nerezidente din transferul titlurilor de valoare altele decât părţile sociale şi valorile imobiliare, în cazul societăţilor închise, nu vor fi impozitate. De acelaşi regim vor beneficia şi persoanele juridice străine. În ceea ce înseamnă măsura de atragere a capitalelor străine s-a prevăzut ca veniturile obţinute de organismele nerezidente de plasament colectiv, fără personalitate juridică, să nu reprezinte venituri impozitabile din România. Este o măsură care este în acord cu majoritatea legislaţiilor similare din statele UE. O altă modificare importantă: Începând cu anul 2009 creştem plafonul deductibilităţii cheltuielilor efectuate pe fondurile de pensii facultative private. Deci un angajat va putea să aibă un plafon majorat la 400 de euro anual şi la 800 de euro în total, dacă ţinem cont şi de contribuţia angajatorului. În ceea ce priveşte asigurările voluntare de sănătate, subliniez voluntare, limita de deductibilitate s-a majorat la 250 de euro, atât la angajat cât şi la angajator. Sigur că acest lucru, fără îndoială, va permite creşterea volumului asigurărilor fondurilor care sunt atrase de fondurile de asigurări private. Şi după cum ştiţi acest lucru are o contribuţie benefică pentru că banii urmează să fie plasaţi în economie. Dacă vreţi este o formulă de creştere a salariilor sau a veniturilor angajaţilor, fără ca aceşti bani să se ducă în consum, mergând către fondurile de pensii. Fondurile de pensii pentru a-i fructifica trebuie să-i plaseze în economia reală. Şi sigur că acesta este un element important de reţinut. În fine, vreau să vă informez în finalul prezentării despre reuniunea, sau dacă vreţi, întâlnirea la vârf interguvernamentală între Guvernul italian şi cel român care va avea loc mâine la Roma. Voi merge însoţit de câţiva membri ai cabinetului şi cu un grup de oameni de afaceri. Vrem ca cu ocazia acestui summit guvernamental să facem eforturi pentru a da o proiecţie cât mai pozitivă asupra României şi asupra cetăţenilor români. Şi sigur că încercăm să reparăm din ceea ce s-a distrus cu privire la imaginea României şi a românilor care lucrează în Italia din motivele pe care, bineînţeles, le cunoaşteţi. Vom avea şi subiecte de interes bilateral. Fie că este vorba de cooperarea economică, cea în domeniul educaţional. Sunt în momentul de faţă profesori şi şcoli în Italia, profesori români şi şcoli în Italia unde se predau cursuri de limba română, geografie şi istorie. Vom discuta proiecte de interes comun şi dacă suntem în Italia sigur că vom discuta despre comunitatea românească din Italia şi despre comunitatea italiană din România. Vom discuta, de asemenea, subiecte de interes comun la nivel european, cum ar fi cele care vor figura pe agenda CE de săptămâna europeană. În fine, probabil că unii dintre dumneavoastră veţi însoţi delegaţia şi după reuniunile bilaterale care le vom avea şi şedinţa comună de lucru veţi putea afla mai multe lucruri mâine.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 16:22)

Transcript preluat de pe www.monitoring.ro"

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.