12 December 2008

Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu, la Bruxelles


COMUNICAT DE PRESĂ

(12 decembrie 2008)


Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut vineri, 12 decembrie a.c., la Bruxelles, o declaraţie de presă, la finalul lucrărilor reuniunii Consiliului European, la care a participat în perioada 11-12 decembrie a.c..

Vă prezentăm integral declaraţia şefului statului:

„Am participat la ultimul Consiliu de sub preşedinţia franceză. Aş putea spune că, având în vedere evenimentele din timpul acestei preşedinţii, a fost o preşedinţie a crizelor rezolvate, dacă privim la criza georgiană, care s-a întâmplat în acest mandat şi Uniunea a avut o reacţie foarte bună şi o contribuţie mare în stoparea războiului georgian; criza financiară, o altă criză în care preşedinţia franceză s-a implicat foarte mult şi a reuşit să facă în aşa fel încât nicio bancă europeană să nu intre în dificultate, să nu cadă, şi, iată, criza economică care, de asemenea, pare a avea un început de soluţii, deşi trebuie să vă spun ca toţii şefii de stat şi de guvern acuză creşterea rapidă a numărului de şomeri urmare a scăderii producţiei, cel puţin cei care au luat cuvântul au semnalat acest lucru şi statele sunt poziţionate de la vest la est şi de la nord la sud. Aş spune că marele succes al preşedinţiei franceze, dincolo de a fi gestionat cu succes cele trei crize, ar fi astăzi deblocarea Tratatului de la Lisabona, prin stabilirea unei foi de parcurs pentru organizarea referendumului în Irlanda şi pachetul energie-schimbări climatice, care a fost adoptat astăzi.

Doar foarte pe scurt voi comenta unele din subiectele discutate astăzi, lăsând pe urmă domnului Prim-ministru detaliile şi vă mai pot spune, pentru că pachetul energie este complicat şi intrăm în cifre, procente şi nu ştiu ce, pentru ziariştii care doresc şi merg cu mine în avion, în avion le stau la dispoziţie, pentru că altfel oricum le-aş enunţa şi le-aş citi inutil aici. Deci trebuie explicate mai în detaliu. Despre Tratatul de la Lisabona v-am spus, s-a fixat o foaie de parcurs convenită de Consiliu, în aşa fel încât în Irlanda să se organizeze un nou referendum înainte de expirarea mandatului actualei Comisii, dacă nu mă înşel, în luna octombrie. În ceea ce priveşte pachetul Energie, vă dau un singur element, prin soluţiile adoptate se recunoaşte efortul României din ’90 şi până în 2005 - nu numai al României, al tuturor ţările care şi-au redus emisiile în perioada 1990-2005, România fiind cea care primeşte cel mai mare procentaj dintr-un procent de 2 la sută care este la dispoziţia statelor care au avut cel mai mare procent de reducere a emisiilor în perioada ’90-2005.

V-am dat doar un exemplu, cum ar trebui discutată această temă, deci, România va primi 29 la sută din 2 la sută cât este rezervat ţărilor care au obţinut cele mai mari reduceri de emisii. După noi este Polonia, cu 27 la sută şi alte ţări cu cinci, trei, în funcţie de efort. Pentru noi acesta a fost obiectiv principal, chiar dacă se ia bază 2005 pentru reducerea cu 20 la sută a nivelului de emisii de carbon până în 2020, să ni se recunoască efortul din perioada ’90-2005. Este greu de apreciat dacă este o recunoaştere farmaceutică, dar oricum avem un important procent din sumele care revin recunoaşterii eforturilor anterioare. Criza economică - aşa cum vă spuneam la Bucureşti, unul din obiectivele noastre este simplificarea procedurilor Comisiei, pentru a putea accesa mult mai uşor fondurile europene. Şi în baza intervenţiei de azi-noapte, de la dineu, şi în baza intervenţiilor de astăzi, s-a stabilit ca pe o perioadă de doi ani, procedurile de accesare a fondurilor să se facă mult mai uşor.

Vă dau un exemplu: dacă procedura teoretică a Comisiei este 87 de zile, şi teoretică, pentru că de regulă se întindea pe mai mult de trei luni, s-a stabilit în concluziile Consiliului, ca procedura să dureze maxim 30 de zile, procedura de aprobare a proiectelor şi punerea la dispoziţie a fondurilor. Ceea ce ne va ajuta să accesăm mult mai uşor fondurile. Vă pot spune că în urma discuţiilor de aseară s-a propus un timp de derogare numai anul 2009. Astăzi, în plen, Belgia şi noi am susţinut să treacă la doi ani perioadă de derogare, ceea ce s-a adoptat la nivelul Consiliului. Tot în interiorul crizei economice, din celebrele 30 de miliarde de la Banca Europeană de Investiţii, destinate iniţial pentru IMM-uri şi infrastructuri, s-a lărgit destul de mult palierul şi intră şi industria auto, lucru care ne interesează în cel mai înalt grad, având în vedere că avem în desfăşurare două investiţii mari, Ford şi Renault. Acestea ar fi subiectele pe care am vrut să le ating în foarte mică măsură. Le vom discuta în avion, pentru cei interesaţi. Practic, consider că, împreună cu domnul Prim-ministru, am reuşit să servim interesul naţional, prin intervenţiile făcute şi modul cum Consiliul a reflectat interesele României - şi nu numai ale României, au fost şi alte ţări care au avut punctele lor de vedere. Vă mulţumesc.”

Departamentul de Comunicare Publică
12 Decembrie 2008

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.