05 December 2008

Sedinta de Guvern din 04.12.2008


Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a cerut introducerea unei discipline severe în ceea ce priveşte cheltuielile publice la nivel guvernamental.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat astăzi, la începutul şedinţei de Guvern, ca Ministerul Economiei şi Finanţelor să pună la punct un set de măsuri pentru introducerea unei discipline severe în ceea ce priveşte cheltuielile publice la nivel guvernamental.
Totodată, Şeful Executivului a cerut tuturor ministerelor să reducă cheltuielile privind parcul auto propriu, cheltuielile cu personalul –primele şi sporurile -, cheltuielile de protocol sau deplasările în străinătate. „Cer tuturor ministerelor ca până intervine Ministerul de Finanţe cu norme, să începeţi o reducere drastică a cheltuielilor care nu sunt esenţiale”, a spus premierul Tăriceanu.
Primul-ministru a mai solicitat ministrului economiei şi finanţelor să ia măsurile necesare pentru diminuarea preţurilor la achiziţiile publice. Şeful Executivului a precizat însă că aceste planuri de măsuri nu trebuie să oprească proiectele de investiţii.

Premierul Tăriceanu i-a felicitat pe miniştrii care au candidat la alegerile parlamentare şi au obţinut mandatul în viitorul Legislativ.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu i-a felicitat, la începutul şedinţei de Guvern, pe miniştrii care au candidat la alegerile parlamentare. "Vreau să-i felicit pe cei care au reuşit să obţină un mandat de parlamentar. Ştiu că au făcut eforturi mari. Îmi pare rău pentru cei care, în ciuda eforturilor, nu au obţinut acest mandat. Şi ei sunt la fel de meritorii", a afirmat primul-ministru.
Rezultatul alegerilor parlamentare arată că românii au apreciat activitatea Guvernului, consideră premierul. "Cred că acest vot vine să confirme că aceşti patru ani în care am fost la guvernare am făcut o treabă bună, serioasă în folosul românilor, care au apreciat acest lucru", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.
Briefing de presă susţinut de Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei, la finalul şedinţei de guvern
Briefing de presă susţinut de Camelia Spătaru, Purtătorul de cuvânt al Executivului, la finalul şedinţei de guvern
Şedinţă de guvern
Sedinta de guvern


Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a cerut ministrului economiei şi finanţelor pregătirea unei reuniuni pentru a dezbate stadiul absorbţiei fondurilor nerambursabile, la nivel naţional.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a cerut astăzi, la începutul şedinţei de Guvern, Ministerului Economiei şi Finanţelor să pregătească, pentru săptămâna viitoare, o reuniune pentru a prezenta şi dezbate stadiul absorbţiei de fonduri nerambursabile europene, la nivel naţional. „Cred că în perioada următoare este esenţial să vedem cum utilizăm cel mai bine fondurile europene."
Totodată, Şeful Executivului a cerut ministrului economiei şi finanţelor şi ministrului pentru IMM-uri să elaboreze, împreună cu Banca Naţională a României un set de măsuri care să dea posibilitatea întreprinderilor mici şi mijlocii de a aibă la dispoziţie finanţarea de care au nevoie în această perioadă.
***
Guvernul va discuta în şedinţa de astăzi două măsuri destinate stimulării activităţii industriei auto din România. Cele două măsuri vizează majorarea taxei de poluare pentru autovehicule şi creşterea primei de casare până la valoarea de 1000 euro, a anunţat premierul Călin Popescu-Tăriceanu, la începutul şedinţei de Guvern.

Executivul a modificat legislaţia privind taxa pe poluare şi de mărire a primei de casare pentru stimularea înnoirii parcului auto.
O pârghie importantă prin care Guvernul acţionează pentru susţinerea industriei auto, afectată de criza financiară internaţională, este modificarea legislaţiei privind taxa pe poluare, a anunţat Purtătorul de Cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, la finalul şedinţei de Guvern.
„Printr-o Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi, Guvernul a hotărât majorarea de trei ori a cuantumului taxei pe poluare pentru toate autovehiculele înmatriculate pentru prima dată în România. Ordonanţa reia, totodată, măsura adoptată deja de Guvern pentru maşinile euro IV, respectiv scutirea de la plată pentru toate autovehiculele noi înmatriculate atât în România cât şi în celelalte state UE, după 15 decembrie 2008”, a afirmat Camelia Spătaru.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, Guvernul a decis scutirea obligaţiei de plată, pe o perioadă de peste un an a taxei pe poluare pentru autoturismele Euro IV, înmatriculate în România sau în alte state membre, şi a căror capacitate nu depăşeşte 2.000 de cmc (centimetri cubi).
Actul normativ va fi trimis spre publicare la Monitorul Oficial după ce va primi avizul Comisiei Europene.
***
Executivul a hotărât, în şedinţa de astăzi, majorarea primei de casare pentru stimularea înnoirii parcului auto de la 3.000 de lei noi la 3.800 lei noi (echivalentul a circa 1.000 euro), a afirmat Camelia Spătaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul şedinţei de Guvern.
Guvernul a avut, astfel, în vedere susţinerea industriei auto şi păstrarea locurilor de muncă din acest domeniu, în această perioadă de criză economică internaţională.
O a doua decizie care a fost luată, în şedinţa de astăzi, vizează continuarea acestui Program şi pentru anul viitor. Fondurile totale prevăzute pentru anul viitor, pentru acest program, se ridică la circa 228 milioane de lei şi provin de la Fondul pentru mediu.

Măsuri pentru stimularea construcţiei de locuinţe.
Guvernul a luat, în şedinţa de astăzi, o serie de măsuri pentru stimularea construcţiei de locuinţe, a anunţat Camelia Spătaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Astfel, a fost majorat atât cuantumul, în procente, cat şi limita de bani de care pot beneficia, ca primă anuală, tinerii care economisesc la băncile care au programe pentru locuinţe.
Concret, Guvernul a decis să majoreze prima anuală de la 15% la 25% din sumele economisite, pentru tinerii care doresc să-şi cumpere o locuinţă. Suma limită a primei anuale de care beneficiază tinerii a fost şi ea majorată de la 120 de euro, la 250 de euro.
Prima de stat se acordă în cadrul mecanismelor de economisire şi creditare în sistem colectiv, tuturor categoriilor de deponenţi în funcţie de vârsta persoanei şi de numărul de copii.
„Această formă de sprijin este apreciată de persoanele căreia i se adresează. De exemplu, în 2009 pentru anul 2008, se va acorda prima de stat pentru 150.000 de beneficiari” a precizat Camelia Spătaru.
O altă măsură se referă la creşterea subvenţiei de stat de la 20% la 30% din cheltuielile pentru construcţia unei locuinţe proprietate personală.
„Trebuie precizat însă că această subvenţie nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro (comparativ cu 10.000 de euro, cat era pană acum)”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Această prevedere se aplică pentru toate locuinţele care nu au fost finalizate şi predate către beneficiari până la data intrării în vigoare a actului normativ.
De asemenea, ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi modifică şi Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, astfel încât locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, se pot vinde titularilor contractelor de închiriere după expirarea a minimum 3 ani de închiriere neîntreruptă. A fost redus, astfel, de la 5 la 3 ani, perioada după care imobilele pot fi vândute celor care stau în chirie.
În plus, locuinţele pot face obiectul unor garanţii reale imobiliare, astfel încât beneficiarii acestora să poată să le gireze prin ipotecă pentru a obţine credite bancare necesare cumpărării lor.

Briefing de presă susţinut de Camelia Spătaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul şedinţei de Guvern.
Trecem acum la subiecte care ştiu că de ieri au stârnit interesul dvs. O pârghie importantă prin care Guvernul acţionează pentru susţinerea industriei auto, afectată de criza financiară internaţională, este modificarea legislaţiei privind taxa pe poluare.
După cum ştiţi, în urmă cu aproximativ două săptămâni Guvernul a decis scutirea obligaţiei de plată, pe o perioadă de peste un an, a taxei pe poluare pentru autoturismele euro IV, înmatriculate în România sau în alte state membre, şi a căror capacitate nu depăşeşte 2.000 de cmc.
Ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o astăzi este o măsură în sprijinul producţiei de autoturisme noi şi păstrarea locurilor de muncă, în această perioadă grea de criză.
Noile reglementări majorează de trei ori cuantumul taxei pe poluare pentru toate autovehiculele înmatriculate pentru prima dată în România. Ordonanţa reia totodată măsura adoptată deja de guvern pentru maşinile euro IV, respectiv scutirea de la plată pentru toate autovehiculele noi înmatriculate atât în România, cât şi în celelalte state ale UE, după 15 decembrie 2008.
De asemenea, susţinerea industriei auto şi păstrarea locurilor de muncă din acest domeniu a dus la o altă decizie luată astăzi. Primul-ministru a avut ieri discuţie cu conducerea Renault - Dacia. Şeful Executivului a precizat că va fi analizată la nivelul Executivului majorarea primei de casare care se acordă în cadrul programului de stimulare a înnoirii parcului auto. De aceea, astăzi, Executivul a decis creşterea acestei sume, prima de casare, pană la echivalentul în lei a sumei de 1.000 de euro, mai exact suma de 3.800 de lei noi. Guvernul consideră că acesta este un prag psihologic care va contribui la stimularea înnoirii parcului auto şi, implicit, va fi o măsură de susţinere a industriei auto.
O a doua decizie importantă: Guvernul a decis continuarea acestui Program pentru anul viitor şi a alocat fondurile necesare. Suma alocată anul viitor pentru acest program este de 228 milioane de lei şi provine de la Fondul pentru mediu.
O altă măsură adoptată astăzi se referă la susţinerea programelor de dezvoltare a construcţiei de locuinţei la nivel naţional.
Prin programul de creştere economică şi creare a locurilor de muncă, Guvernul a decis, după cum am anunţat deja, să acorde un stimulent pentru construcţia de locuinţe. În şedinţa de astăzi, Executivul a luat o serie de măsuri în acest sens.
Una dintre măsuri are în vedere majorarea atât a cuantumului, în procente, cât şi a limitei de bani de care pot beneficia, ca primă anuală, tinerii care economisesc la băncile care au programe pentru locuinţe.
Concret, Guvernul a decis să majoreze prima anuală de la 15%, cât este acum, la 25% din sumele economisite pentru tinerii care doresc să-şi cumpere o casă. Suma limită a primei anuale de care beneficiază tinerii a fost şi ea majorată de la 120 de euro, la 250 de euro.
Prima de stat, precizez, se acordă în cadrul mecanismelor de economisire şi creditare în sistem colectiv, tuturor categoriilor de deponenţi în funcţie de vârsta persoanei şi de numărul de copii.
Această formă de sprijin este apreciată de persoanele căreia i se adresează. De exemplu, în 2009 pentru anul 2008, se va acorda prima de stat pentru 150.000 de beneficiari.
O altă măsură se referă la creşterea subvenţiei de stat de la 20% la 30% din cheltuielile pentru construcţia unei locuinţe proprietate personală. Trebuie precizat însă că această subvenţie nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro (comparativ cu 10.000 de euro, cât era pană acum). Această prevedere se aplică pentru toate locuinţele care nu au fost finalizate şi predate către beneficiari până la data intrării în vigoare a acestui act normativ. Se acordă tinerilor sub 35 de ani care au un teren şi un contract încheiat cu un constructor.
Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi modifică şi Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, astfel încât locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, se pot vinde titularilor contractelor de închiriere după expirarea a minimum 3 ani de închiriere neîntreruptă. Astfel, a fost redus astfel, de la 5 la 3 ani, termenul după care imobilele pot fi vândute celor care stau în chirie.
De asemenea, locuinţele pot face obiectul unor garanţii reale imobiliare, astfel încât beneficiarii acestora să poată să le gireze prin ipotecă pentru a obţine credite bancare necesare cumpărării lor.

Briefing de presă susţinut de Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, la finalul şedinţei de guvern.


Cătălin Predoiu : Mulţumesc. Nu am să intru foarte mult în detalii tehnice, pentru că o conferinţă de presă tehnică a avut deja loc la ministerul Justiţiei. Vreau doar să punctez că aceste trei proiecte importante au adus ca elemente de noutate: scurtarea procedurilor şi simplificarea procesului penal, precum şi soluţii care să asigure unificarea jurisprudenţei şi scăderea numărului de soluţii de restituire, către unităţile de parchet ,a dosarelor instructate. Prin urmare, aş vrea să subliniez faptul că, în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, acest obiectiv era unul important pentru ministerul Justiţiei şi, prin adoptarea proiectelor, de către Guvern, astăzi, putem să îl considerăm un obiectiv îndeplinit. Cu atât mai mult cu cât, începând de luni, primim vizita misiunii de evaluare preliminare în vederea raportului de ţară, pe care experţii Comisiei Europene urmează să îl redacteze la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie.
De asemenea, aş mai vrea să punctez faptul că, tot în şedinţa de astăzi, am adus o modificare Codului penal, instituind infracţiunea de sfidare a organelor judiciare, pentru a proteja magistraţii, dar şi organele de cercetare penală, de acte şi ameninţări la adresa lor, în exerciţiul funcţiunii, în cadrul proceselor sau anchetelor care se desfăşoară.
Vreau, de asemenea, să vă informez că am adus şi o modificare Legii privind taxele de timbru, pentru a pune în acord această reglementare cu recenta Lege de aprobare a Ordonanţei privind ajutorul public judiciar.
Cu aceste patru acte normative pot să spun că programul ministerului Justiţiei în domeniul promovării de acte normative, în mandatul meu, a fost încheiat şi realizat integral. Sunt foarte mulţumit de acest rezultat, şi sper ca aceste acte normative să contribuie la ameliorarea stării Justiţiei în ţara noastră.
Eu atât am avut să vă spun astăzi. Vă mulţumesc. Şi pot să iau câteva întrebări, dacă sunteţi curioşi.

Reporter : /.../
Cătălin Predoiu : Da. Am incriminat fapta de a profera cuvinte insultătoare, obscene sau ameninţări, la adresa magistraţilor sau a organelor de cercetare penală, de către persoanele care participă la o procedură în faţa acestora sau asistă la o astfel de procedură. Este vorba, ca subiect activ al infracţiunii, doar de persoane care participă la astfel de proceduri şi asistă la astfel de proceduri. Iar subiectele pasive sunt magistraţii sau organele de cercetare penală.

Reporter : /.../
Cătălin Predoiu : De la 3 luni la un an sau amendă. Am instituit această infracţiune ca urmare a semnalelor foarte dese pe care le avem din sistem, cu privire la acte ale unor învinuiţi sau inculpaţi de a profera ameninţări la adresa magistraţilor. Am mai subliniat această preocupare, pe care o avem, într-o conferinţă de presă anterioară, şi am spus atunci că studiem acest fenomen şi că suntem gata să intervenim. Iată că am făcut, astfel, această intervenţie.

Reporter : În categoria insulte ar putea intra şi o expresie de genul " au fost cumpăraţi judecătorii " sau " este un dosar politic " ?
Cătălin Predoiu : Eu nu vreau să anticipez aici jurisprudenţa şi cazul X care va urma. Dacă mă întrebaţi pe mine, în nici un caz o afirmaţie care aduce o critică întemeiată sau o acuză organelor judiciare nu poate să intre în categoria de insultă. Un cuvânt insultător este un cuvânt care aduce atingere onoarei, personalităţii, reputaţiei unui magistrat, într-un mod jignitor. În nici un caz o acuză care se bazează pe argumente, pe stări de fapt. Fapta este circumscrisă contextului procedurilor. Numai în cadrul acestei proceduri. Persoane care participă sau asistă la procedură pot fi subiecţi activi. Nu are nici o legătură cu presa, dacă întrebarea dumneavoastră bate în acea direcţie. Nici una, cu presa.

Reporter : Domnule ministru, îmi duc aminte că, o dată cu instalarea dumneavoastră la ministerul Justiţiei, premierul v-a cerut să prezentaţi o listă cu salariile judecătorilor, pe care să o şi faceţi publică. Aţi făcut acea listă ? O putem vedea ?
Cătălin Predoiu : Problema salarială şi, în general, a drepturilor salariale recunoscute prin hotărâri judecătoreşti, a făcut obiectul unui studiu realizat de ministrul Justiţiei. Studiul a fost înaintat atât către ministerul de Finanţe, cât şi către cabinetul Primului Ministru. Pe baza acelui studiu şi având în vedere toată evoluţia faptică anterioară preluării mandatului la Justiţie, de către subsemnatul, noi am adoptat, în Guvern, o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 75 din 2008, urmând c, într-o perspectivă relativ rapidă de timp, să fie adoptată şi o Lege a salarizării privind sistemul judiciar. Acest proiect de Lege a fost lucrat de un grup de lucru la ministerul Justiţiei, împreună cu reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii şi ai ministerului Public şi va rămâne probabil pe agenda noului Guvern, în funcţie de bugetul care va fi aplicat anul următor.

Reporter : Dar acea listă este publică ? Raportul?
Cătălin Predoiu : Acele nivele de salarizare şi de sporuri, bineînţeles că sunt publice. Şi cred că dumneavoastră le puteţi procura de la ministerul Finanţelor, fără nici un fel de probleme.
Reporter : Domnule ministru, aţi spus că aţi încriminat sfidarea în cazul magistraţilor şi a organelor de cercetare penală. Practic, ce categorii au funcţia pasivă în această reglementare ?
Cătălin Predoiu : Procurori, poliţişti. Dacă el efectuează cercetarea penală, şi în cadrul procedurii el este ameninţat, sau la adresa lui sunt proferate cuvinte obscene, atunci el poate fi considerat subiect pasiv al acestei infracţiuni.
Vă mulţumesc.
Briefing de presă susţinut de Cătălin Predoiu, ministru Justiţiei, la finalul şedinţei de guvern Briefing de presă susţinut de Cătălin Predoiu, ministru Justiţiei, la finalul şedinţei de guvern

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 04.12.2008

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.