08 December 2008

Paritate în Guvern, preşedinţia Senatului şi vicepremierul


The image “http://www.infoportal.ro/files/stiri/757/756950.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
PSD este în faţa unei înţelegeri bune. Având în vedere că nu are nici o şansă să obţină funcţia de premier, votul cetăţenilor fiind destrămat de ciudăţenia calculată a mandatelor, poate obţine o paritate în Guvern, preşedinţia Senatului ţi vicepremierul Guvernului României.


Liderii democrat-liberali le propun social-democratilor paritate a functiilor ministeriale in Guvern, vicepremierul si presedintia Senatului, conditia preliminara fiind ca PSD sa accepte un prim ministru desemnat de PDL, au declarat, duminica surse din PDL, transmite MEDIAFAX

Liderii PDL le-au propus omologilor din PSD sa formeze un guvern a carui structura sa fie decisa, prin negociere directa in afara functiei de premier, care sa fie ocupata de un democrat-liberal, au declarat surse PDL.

Acestea au aratat ca democrat-liberalii vor sa ofere PSD o posibila unica functie de vicepremier al Guvernului, declarandu-se dispusi, totodata, sa negocieze toate celelalte portofolii ministeriale.

O alta varianta care ar putea fi acceptata de democrat-liberali ar fi infiintarea unei functii de prim-vicepremier, care sa ii revina eventual lui Mircea Geoana, functie careia sa i se adauge doi vicepremieri, cate unul apartinand fiecarei formatiuni. In aceasta varianta, prim-vicepremierul ar ocupa si portofoliul Externelor.

"Petrecerea s-a sfarsit. La anul, valul crizei mondiale va ajunge in Romania. Viitorul Guvern va trebui sa impuna o serie de masuri extrem de importante. PDL are un program anti-criza extrem de bine conturat, iar premierul partidului poate si trebuie sa il impuna. In rest, putem negocia functiile de ministru", au spus sursele citate.

Liderii PDL le mai propun omologilor din PSD si cea de-a doua functie in stat: presedintia Senatului, care sa ii revina, eventual, lui Miron Mitrea, sau altui lider PSD care nu ar ocupa un portofoliu ministerial, democrat-liberalilor revenindu-le sefia Camerei Deputatilor.

Pe de alta parte, surse din PSD au relatat ca oferta PDL catre social-democrati, in eventualitatea unei guvernari impreuna, include portofoliul Justitiei, cu conditia ca acesta sa fie ocupat de vicepresedintele Cristian Diaconescu.

Deocamdata, insa, PSD nu a dat un raspuns transant propunerilor avansate de PDL.

Surse social-democrate au mai aratat ca, in ceea ce priveste negocierile cu PNL, dialogul a intrat in impas in momentul in care liberalii au reiterat ferm pretentia de a desemna premierul.

Pe de alta parte, liberalii ar fi incercat sa afle de la liderii PSD cat de departe sunt dispusi sa mearga intr-o eventuala disputa de natura constitutionala cu seful statului, in eventualitatea in care PSD si PNL ar fi agreat sa formeze majoritatea parlamentara, insa Traian Basescu ar fi desemnat un candidat de premier din alta zona politica.

Surse participante la discutii au aratat ca raspunsul social-democratilor prezenti a fost mai mult decat ezitant.

Varianta unui guvern PDL-PSD, cu premier democrat-liberal si intaietate pentru PSD in ceea ce priveste nominalizarea la primele doua portofolii, ca importanta, a fost relatata de surse din PSD inca de acum trei zile.

Sursele au aratat ca se agrease, de principiu, formula ca, la negocierile propriu-zise, PSD sa ii revina optiunile de nominalizare pentru urmatoarele doua ministere ca importanta.

In principal, optiunea PSD ar fi sa isi desemneze ministri la Finante si la Ministerul Justitiei. Daca social-democratii nu vor identifica un finantist acceptat unanim, ar putea alege Justitia si, fie Apararea, fie Internele, ultimele doua urmand sa nu revina aceluiasi partid.

Dupa ce se vor face aceste trei nominalizari, fiecare dintre cele doua partide urmeaza sa isi desemneze, paritar, cate un ministru.

Sursele citate au mai aratat ca s-a analizat si separarea actualului minister al Economiei si Finantelor in doua portofolii, explorandu-se si posibilitatea separarii Ministerului Internelor si Administratiei tot in doua portofolii.

Aceleasi surse au aratat ca, desi in cadrul acestor discutii preliminare nu s-a ajuns la nominalizari de ministri, daca se va ajunge la negocieri, ministrii pe care ar putea sa ii nominalizeze PSD vor face parte din randul purtatorilor de mesaje cunoscuti pe domeniile care vor reveni social-democratilor.
(sursa: http://www.infoportal.ro/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.