08 July 2009

Prima Casă, Primul Siloz... prima demisie?


Evenimentul cumpărării primei case cu ajutorul Programului "Prima Casa" s-a consumat. Eu l-am perceput ca pe un adevărat viol. Cei doi tineri ingineri au impresia că vor plăti zeci de ani de zile, în fiecare lună, mai mult de 300 de euro. Ascunşi după o cameră video imensă erau doi pensionari pe care nimeni nu-i întreabă de ce sunt nevoiţi să-şi vândă apartamentul în plină cădere a pieţei imobiliare. Dar altfel se pare că totul e bine... guvernul a mai punctat cu puncte-puncte o suspensie.

Emil Boc: „Vreau să fac doar câteva remarci. După cum se poate observa Programul "Prima casă" porneşte la drum. Dovada faptului că el pleacă la drum este chiar semnarea acestui contract în prezenţa notarului, vânzătorului, a tinerilor care îşi achiziţionează prima locuinţă, potrivit prevederilor legale.
Mă bucur să văd că o familie tânără accede astăzi la prima locuinţă, la prima proprietate imobiliară.
Acest program se adresează tuturor românilor care nu au o casă în proprietare şi care astăzi, cu 3.000 de euro, pot începe practic plata primei locuinţe şi, de asemenea, să intre în proprietate, urmând ca pe o perioadă de până la 30 de ani să achite în jur de 300 de euro pe lună, 307 euro în cazul de faţă, şi cu asta să poată plăti pentru propria lor locuinţă ceea ce unii, în trecut, plăteau pentru chirie sau au economisit pentru a putea ajunge să plătească avansul şi să meargă mai departe.
Mulţumim băncilor româneşti pentru că au reacţionat pozitiv la acest Program. Mulţumim în special BRD-ului pentru că a fost prima care a răspuns pozitiv şi s-a implicat în parteneriatul cu Guvernul.
În acelaşi timp, a sprijinit procesul de deblocare a creditării în România, de sprijinire a oamenilor să poată avea acces la o locuinţă şi, nu în ultimul rând, de relansare a unui domeniu important cum este acela al construcţiilor.
Mulţumim vânzătorilor pentru că au dat dovadă de receptivitate şi cred eu că prin ceea ce au făcut, încheind acest contract, şi dvs. v-aţi atins un obiectiv, dar şi tinerii au reuşit să acceadă la prima locuinţă, la primul apartament cu două camere din viaţa de familie.
Astăzi, Programul "Prima casă" va fi practic multiplicat cu Programul "Primul siloz" pe baza aceluiaşi mecanism, pentru sprijinirea unui alt domeniu important al economiei naţionale care este agricultura. Dorim să multiplicăm efectul acestui Program şi în alte ramuri ale economiei naţionale, în relaţia cu autorităţile locale, pentru a le putea sprijini în atragerea fondurilor europene, în cofinanţările necesare programelor pe care le desfăşoară şi, nu în ultimul rând, aşa cum am spus, în găsirea altor soluţii ca, prin instrumentul garanţiilor de stat, să putem noi, actorii principali ai statului, să suplinim lipsa de comenzi din sectorul privat şi să încurajăm şi creditarea economiei, dar şi relansarea unor domenii importante ale economiei româneşti.
Închei spunând încă o dată că iată, în România, se mai întâmplă şi lucruri bune. Este posibil să se realizeze şi programe care pot aduce beneficii tinerilor şi celor mai în vârstă, precum şi economiei, băncilor, astfel încât noi, ca societate, să putem depăşi mai uşor această perioadă de criză.
Le mulţumesc tuturor şi vă doresc să fie într-un ceas bun şi să vă puteţi plăti rata de 300 de euro lunar, pe care aţi contractat-o cu banca şi, în acelaşi timp, urez băncii succes în continuare la viitoarele angajamente pe care le are!
Am fost informat că în această săptămână vor fi semnate contractele şi cu celelalte bănci, convenţiile între Fond şi bănci, astfel încât românii, începând de astăzi, să poată merge la băncile care s-au înscris în program şi să negocieze, aşa cum au făcut tinerii din faţa noastră, contractul pentru „Prima casă”, pornind de la prevederile legale, un avans minim de 3.000 de euro şi la o dobândă pe care noi am prevăzut-o în actul normativ, pe o perioadă de 30 de ani şi cu celelalte sisteme de garanţii prevăzute de lege.

Redactor: Ce credeţi că se va întâmpla pe piaţa imobiliară dat fiind faptul că s-a repornit prin acest program creditul imobiliar ? Vă întreb pornind de la faptul că în urmă cu două săptămâni - şi este o informaţie verificată - agenţiile imobiliare, cel puţin din Bucureşti, au început să crească preţul la apartamente cu 10 - 15.000 de euro.

Emil Boc: Eu sper ca Programul să-şi atingă ţinta. Şi aşa cum am spus, în acest Program pot intra toţi cei care doresc una dintre cele trei soluţii prevăzute de lege: să-şi construiască o casă de la zero şi pot să o facă, acest cadru legal permite, pot să-şi cumpere o casă la roşu, care nu este finalizată şi care poate să fie terminată de cei în cauză, sau pot să cumpere o locuinţă finalizată, cum este cea de faţă, când, evident, pentru plata unui avans care cred este maxim 3.000 de euro pentru un credit până la 60.000 de euro garantare către stat. În rest, noi sperăm şi la dezgheţarea creditării şi la relansarea sectorului construcţiilor, ca o repornire a motoarelor.

Redactor: Ne puteţi spune cum se poate relansa piaţa construcţiilor, dacă, iată şi prima proprietate cumpărată prin Programul "Prima casă" este într-un bloc vechi, nu unul nou.

Emil Boc: O să vă invităm la unul la care începe construcţia ca să vedeţi cum se relansează domeniul construcţiilor. Vedeţi, programul este deschis pe toate cele trei alternative. Este în funcţie de dorinţă. Ei au optat pentru această variantă. Alţii probabil că vor opta pentru altă variantă. Doar aduce, repet, acel circuit al banilor prin dezgheţarea creditării. În momentul de faţă nu se întâmplă nimic. Iar ceea ce am făcut noi prin utilizarea mecanismului garanţiilor guvernamentale am repornit acest proces al creditărilor.

Reporter: M-a întrebat cineva că dacă are un credit pe un teren poate să îşi ia casă?

Emil Boc: Scrie clar: să nu aibă un alt credit ipotecar în derulare. Creditul personal nu este nici un fel de problemă.


Reporter: Sunt persoane care au moştenit, cu fraţii şi surorile, case vechi, ţărăneşti. Tehnic sunt proprietari dar casele valorează 6.000, 7.000 de euro.

Emil Boc: V-am spus că acest program are şi o componentă socială şi se adresează acelora care nu au nimic. Aceasta este situaţia. La fel este şi la ANL, aceeaşi condiţie: să nu ai în proprietate o casă, o locuinţă, indiferent de forma în care o ai, moştenire sau altă situaţie. Acestei categorii se adresează în primul rând programul, să-i sprijinim să poată accede la prima locuinţă. Pe parcurs, evident, sistemul de creditare merge mai departe. Credit ipotecar există. Acest program se adresează unui public ţintă de genul tinerilor care se află în faţa noastră, care nu au acces sau nu puteau să-şi contracteze un credit ipotecar, pentru că nu aveau veniturile să intre în credit. Au, însă, venituri care să le permită să intre în "Prima casă", cu dobânzi cât mai mici, şi să îşi achite o rată care, practic, acoperă chiria pe care o plăteau în perioada anterioară.


Reporter: Dvs. majoraţi plafoanele.

Emil Boc: Am spus, am declarat foarte clar: dacă acest program va fi unul de succes - şi se conturează a fi unul de succes inclusiv din perspectiva numărului de bănci implicate în program: douăzeci şi a solicitărilor deja în creştere, am înţeles că sunt deja peste 10.000 de cereri angrenate în sistem în momentul de faţă - şi dacă va continua să fie de succes, vom extinde mecanismul garanţiilor guvernamentale.


Reporter: Despre "Primul siloz", puteţi să ne daţi mai multe detalii?

Emil Boc: Ceea ce v-am spus până acum şi ceea ce am cules din teren, ca şi date, astăzi vom concretiza într-un act normativ în guvern, când vom adopta programul "Primul siloz", utilizând acelaşi mecanism al garanţiilor de stat, pentru a da posibilitate oamenilor să îşi vândă cerealele la un preţ real, să nu fie pradă samsarilor care le cumpără de la ei la un preţ de nimic.


Reporter: Aveţi dobânzi, oferte de la bănci pentru certificatele de depozite?

Emil Boc: Evident.


Reporter: Cam cât sunt?

Emil Boc: Lăsaţi-ne să intrăm în şedinţa de guvern şi să luăm decizia oficială. Mulţumim, o zi bună!”


Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 08.07.2009


(sursa: http://www.gov.ro/transcrierea-declaratiilor-primului-ministru-emil-boc-sustinute-la-semnarea-primului-contract-din-cadrul-programului-guvernamental-prima-casa__l1a105865.html)

10 comments:

LuMassa said...

Buna seara
Pare mai mult un scenariu, dar eu zic sa dam o sansa proiectului, altfel banii nu mai au unde circula. E greu dar trebuie sa demareze ceva in tara asta.

Bibliotecaru said...

Se aude că sunt foarte multe cereri de credit prin acest program. S-ar putea să fie adevărat.
Dar după cum "remarcă" are pluralul "remarce" şi nu "remarci" (cum obişnuieşte să spună premierul), nici programul nu este ceea ce pare. Mie îmi este greu să cred că acei doi tineri nu vor avea probleme în a achita rata lunară timp de 30 de ani. Îmi este greu de crezut şi că vor avea pe viitor câştiguri destul de mari pentru ca aproape 400 de euro să nu conteze şi că locurile lor de muncă vor fi stabile timp de 30 de ani. În concluzie, probabil că vor pierde casa şi banca, care le-a dat creditul, va avea şi ea probleme, pentru statul garantează dar dă mai greu banii. Acum două zile, la TV, se spunea că pentru o garsonieră se plătesc 107 euro pe lună pentru 30 de ani. Iată că aceşti tineri plătesc pentru un apartament de două camere mai mult decât pentru trei garsoniere, pentru că au dat şi ceva avans... ceva ciudat tot este.

lulu said...

Nu mai inteleg nimic. Preturile au scazut foarte mult la apartamente si case, chiar si terenuri. De ce sa coste atat de mult un ap in bloc vechi?! Cu 30 de mii de euro, poti cumpara linistit ceva modest fara imbunatatiri. Mda pare a fi un proiect dubios, sau cel putin nu in avantajul tinerilor...pacat.

LuMassa said...

Biblio, eu sunt, dar nu ma conectasem la blog...scuze

Bibliotecaru said...

Pentru Bucureşti 2 camere într-o zonă normală este cam 55 mii de euro.

Calculul trebuie făcut un pic altfel pentru a vedea despre ce este vorba egal
310 euro/lună x
12 luni/an x
30 ani perioadă de creditare
=
111.600 euro pentru un apartament de două camere construit în 1986 care peste 30 de ani va avea valoarea unui apartament într-un bloc de 53 de ani vechime.

Personal eu am fost întotdeauna împotriva creditului de consum. Eu cred că un credit nu ar trebui să fie dat decât dacă la sfârşitul perioadei de creditare acel ceva pentru care ai luat creditul va reuşi să producă propria valoare plus costul creditului plus măcar un leu. Dacă investiţia nu se auto-amortizează pe perioada de creditare, împrumutul este păgubos. În acest caz este evident că apartamentul este plătit la dublul valorii sale şi, la finalul perioadei de creditare, apartamentul va necesita cheltuieli suplimentare de consolidare... Probabil că se mai adaugă 20 sau 30 mii de euro.

l said...

La noi, un ap f bun si vechi de cel putin 10 ani il poti cumapra si la 30 de mii de euro.Trebuie sa fii ori nebun ori inconstient sa faci o asemenea afacere cu statul si cu banca, la una asemenea pret si intr-un bloc deja ruina! Asta ma mira, nu vad ce se ascunde in spatele gestului de ieri cu acei tineri!!!!

lulu said...

scuze iar...

Bibliotecaru said...

Este clar o propaganda.
Acei tineri nu au făcut o aplicaţie pentru Prima Casă, ei au fost sunaţi de la banca cu propunerea de a crea un eveniment pentru domnul Boc şi domnul Pogea. Presa s-a interesat câteva ore mai târziu chiar la acea bancă şi de acolo li s-a răspuns că încă se aşteaptă instrucţiunile de aplicare, nici vorbă să existe posibilitatea de înscriere pentru acest program. Domnul Boc spune că sunt 10.000 de cereri pentru accesarea unui împrumut cu acest program (domnia sa a spus "am înţeles că") deşi NICI O BANCĂ nu a lansat măcar programul... deci unde sunt cererile depuse din moment ce la bancă nu sunt?

După părerea mea este o farsă menită să demonstreze că domnii guvernanţi stăpânesc criza. Mie îmi dovedesc exact contrariul.

Anonymous said...

scumppa prima asta casa....desi nu la fel de scump ca in UE....

ion adrian said...

Repet rugamintea ref rapoartele Ridzi.
Multumesc

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.