05 May 2010

Cianurile au devenit o problemă europeană


http://sfinx777.files.wordpress.com/2009/04/martie-2009-201.jpg
Corina Creţu:

• Interzicerea mineritului pe baza de cianuri

Cel mai important act adoptat azi este, cred, rezoluţia care solicita interzicerea folosirii cianurii în exploatările miniere din Uniunea Europeana pana la finalul lui 2011, în vederea prevenirii unor catastrofe ecologice precum cea din 2000 de la Baia Mare. “Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri” se poate obţine o stare bună din punct de vedere chimic şi de a proteja resursele de apă şi diversitatea biologică, se subliniază în rezoluţia promovata de Daciana Sârbu şi adoptată de Parlamentul European cu o larga majoritate: 488 voturi pentru, 48 împotrivă şi 57 de abţineri.

Parlamentul invită Comisia “să propună interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2011. În plus, Comisia şi statele membre nu ar trebui “să susţină, direct sau indirect, nici un proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri în UE până când se va aplica interdicţia generală şi nici să nu susţină astfel de proiecte în ţări terţe”. Parlamentul a respins, totodată, amendamentele susţinute de colegii de la PDL, favorabile folosirii cianurii.

(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/2010/05/05/voturi-in-parlamentul-european/)


http://www.napocanews.ro/wp-content/uploads/2010/01/art_158922_1.jpg

Cristian Preda:

Mai mulţi primari şi locuitori din Apuseni care sprijină proiectul de exploatare a minelor de aur mi-au cerut să organizez o discuţie cu deputaţii români din PE.
I-am invitat astăzi la 14h la Parlament şi pe colegii deputaţi europeni care susţin proiectul, dar şi pe cei care, în numele precauţiei, vor să lase zona în subdezvoltare. Sunt curios cine va veni. M-aş bucura să fie prezenţi şi cei care încearcă să folosească instituţiile europene împotriva oricărei decizii pe care ar putea-o lua guvernul român, şi cei care, bazându-se pe mobilizarea ONG-urilor, ajung să creadă că orice consultare democratică e inutilă.
În faţa unora şi a altora, voi afirma că precauţia nu poate justifica subdezvoltarea.
UPDATE: Deşi veneau din partide diferite (PNL, PSD, PDL), primarii din Roşia Montană, Abrud, Bucium şi Câmpeni, ca şi mai mulţi cetăţeni din Apuseni au spus foarte răspicat că sunt în favoarea proiectului de exploatare a aurului şi că sunt miraţi de insistenţa Dacianei Sârbu şi a PSD de a bloca proiectul de la Roşia Montană folosind presiuni făcute în Parlamentul European. Daciana Sârbu nu a venit la această discuţie, PSD fiind reprezentat doar de dl Enciu, care s-a declarat un suporter înfocat al… protecţiei sociale. N-a venit nici Renate Weber, care a preferat să-şi mobilizeze prietenii de pe facebook: aceştia au făcut copy paste la un mesaj conceput de reprezentanta PNL şi ni l-au trimis în câteva zeci de exemplare. UDMR a fost reprezentat de dnii Csaba Sogor şi Tokes. Primul a spus că UDMR nu şi-a schimbat opţiunea, adică blocarea exploatării aurului. Le-am promis membrilor comunităţii locale sprijin atât la Bruxelles, cât şi la Bucureşti, unde executivul a amânat în mod nepermis – de 13 ani încoace – luarea unei decizii.

(sursa: http://cristianpreda.ro/2010/05/04/precautia-nu-justifica-subdezvoltarea/)

6 comments:

nimrod said...

Fetele şi băieţii ăştia care sunt în continuare împotriva proiectului Roşia Montană, mă întreb retoric, vor ajunge vreodată să afle numele copacului care face bani?!
Şi, ca să nu sară careva că aşa şi pe dincolo, ţin să precizez că ieri dimineaţă am semnat şi eu, pe Care2, petiţia împotriva reluării vânătoarei de balene.

Bibliotecaru said...

Calea de a face bani în Roşia Montana, ca parte integrantă di judeţul Alba, cel plin de istorie, există, e pus pe hârtie... Din păcate nimeni nu face nimic, că aşa este în România.

http://www.cjalba.ro/rom/StrategiaAlba/Strategii.htm

http://www.cjalba.ro/texte1/An2010/Proiecte-finantari.htm

http://www.cjalba.ro/texte1/An2009/Programguvernare.pdf

nimrod said...

@Biblio,


Fiindcă, după cum ştiţi, pe de o parte nu am obiceiul să mă "întind la scris" iar pe de altă parte nici nu-mi place să ofer analize de moca (vă admir altruismul pe variantă...) o să fiu scurt:

Uitaţi ce scrie pe swissworld.org:

"Pratiquement dépourvue de ressources naturelles et dans l'impossibilité d'exploiter son sol à des fins agricoles de manière intensive, la Suisse a toujours été obligée de faire du commerce pour survivre.
Vivre en autarcie n'a jamais été facile et plusieurs fois au cours des siècles, la Suisse connaîtra une telle précarité que certains de ses habitants seront condamnés à la famine ou à l'émigration."

Aparent, aduce sensibil cu chestia aia cu munţii, aurul şi cerşitul. Stau şi mă întreb care ar fi fost priorităţile elveţienilor dacă ar fi avut în munţii lor aurul din munţii noştri fiindcă nu cred să se fi născut vreodată un singur om care să fi rămas de bună voie la coada vacii... D'aia zic, băieţii şi fetele alea care vor s-arate că muncesc suferă de o severă desprindere de realitate.
Şi mai e o chestie, la limita teoriei conspiraţiei: atitudinea mahărilor din zonă. Ştiţi cum e, sătulul nu crede la ăl flămând mai ales când încă nu şi-a făcut vilă cu gard de marmură pe movila de aur...

Bibliotecaru said...

Pe de altă parte, este evident că resursele mondiale sunt pe sfârşite. Cu cât ai materie primă şi resursă atunci când ea devine mai rară, cu atât avantajul geopolitic este mai important.

Ideea este şi că nu noi beneficiem de resursa de acolo. Beneficiul României este că nu investeşte bani şi primeşte în schimb ceva mai mult de un miliard de euro în schimbul aurului din adâncuri. Întrebarea este, merită acest miliard de euro, hai să zic două miliarde, nu numai pierderea aurului dar şi riscul ecologic care taie definitiv şansa dezvoltării zonei? Nu ar fi mai util să uităm de aur acolo, că nu se strică şi nici nu se epuizează, şi să încercăm să scoatem bani din zonă altfel, mai stabil, pe termen lung, mai profitabil şi cu un impact pentru natură mai redus?

Eu deduc că nu v-aţi uitat pe acele trei link-uri, pentru că aţi vedea că există soluţii şi fără aur.

nimrod said...

@Biblio,

M-am uitat. Tocmai de aia sunt ferm pentru scoaterea aurului. Două miliarde de euro pe alte căi? Probabil nici într-o mie de ani.Românii se plictisesc repede...

Bibliotecaru said...

Personal sunt de altă părere.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.