15 January 2011

Kamedeva


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0m7y3Y7XYgIG00aXIFwphtuB1kWPEz5d185ItvQamCAAyBlex8uk4dRVhEpcHZ-g-o5DSywozTd1HBzUtZ9kbr5V2pclT3LGsNX9sAbjQXo__0dPkNM0stFMe2a1LvcWqtwbtYq5NVz0/s512/v3p0335_image001.jpg

Cu durerile iubirii
Voind suflet-mi să-l vindec
L'am chemat în somn pe Kama -
Kamadeva, zeul indic

El veni, copilul mândru,
Călărind pe-un papagal,
Avend zîmbetul făţarnic
Pe-a lui buze de coral

Părul negru, chipul oacheş
Şi obrazul arămiu
Ochii mari se uit cu sete
Lucesc negri, moale*, viu

Arcu 'n mână, poartă 'n tolbă
Nu săgeţi — flori ascuţite,
Cu adormitorul miros
Cu colori nepomenite

— Cine sunt să-ţi spue ţie
A lui Budha sfântă carte—
Sunt a cerului copil eu
Ş'a iluziei deşarte

(Mihai Eminescu - Kamedeva)

7 comments:

tibi said...

"Primii paşi încerc să-i sugerez în seria...

http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/12/14-am-nevoie-de-10-milioane-de-romani.html

...ajunsă le episodul 14."
E cam mult.O sa le citesc si o sa revin.Desi eu sunt de parere ca "non multa sed multum".

Bibliotecaru said...

Păi de aceea m-am şi înfrânat, pentru că altfel aş fi putut scrie în fiecare zi... :D

Nu uitaţi de filmuleţele din cele 14 părţi, sunt importante.

alexandru marin said...

Minunat !

nimrod said...

Am sperat să aud şi eu în seara asta vorbindu-se isteţ despre Eminescu. Ţi-ai găsit. Cred că s-a gândit să încerce ceva Eugen Simion da' ce să vezi? N-a încăput de moderatoarea emisiunii aşa că, în cele din urmă, a vorbit foarte puţin despre Dimitrie Cantemir. O seară ratată...

Bibliotecaru said...

De aceea nici nu m-am uitat... :D

Problema este că am ajuns să ne raportăm la Eminescu ca la un substantiv comun, cum este Einstein pentru ştiinţă. De aici un contact redus şi cu opera eminesciană în favoarea percepţiei lui Eminescu. Nu mai studiem de mult timp ceea ce spune Eminescu, studiem ceea ce spun alţii că spune Eminescu.

ADRIAN said...

eu am raspuns la Varujan Vosganian cu ce-au spus altii despre ce ar urma sa raspunda probabil dl. Senator in legatura cu benzina :)
Nu cred ca va raspunde caci si eu il intrebasem de aproape o luna despre acest subiect si a zis doar ca nu ramane dator. Intre timp protestul prin boicot de azi, maine si poimaine (pe care personal il sustin) va fi un fiasco. Un protest tipic romanesc, magnific prin micime caci din ce am vazut la benzinaria de sub balconul meu activitatea nu era mai prejos ca in alte zile. ... dulce Romanie asta ti-o doresc!

Bibliotecaru said...

@ ADRIAN
Nealimentarea timp de trei zile nu afectează benzinăriile. Pe întreaga lună ei vor avea tot atâtea încasări pentru că lumea circulă cu maşinile în continuare şi consumă exact aceiaşi cantitate de combustibil. Firmele care comercializează combustibil ar fi afectate în momentul în care trei zile nici un autovehicul nu ar mai circula în România, pentru că ar pierde un procent din încasările lunare... Dacă o lună de zile nici un autovehicul nu ar circula, atunci firmele care comercializează combustibil ar fi cu adevărat lovite şi ar trebui să cedeze scăzându-şi profitul... Dacă nimeni nu ar cumpăra combustibil timp de trei zile, dar ar circula cu maşina cumpărând apoi combustibilul după scurgerea celor trei zile... cantitatea de combustibil ar fi aceiaşi.

Ar mai exista o variantă, anume boicotarea, prin rotaţie, timp de o lună, unei firme furnizoare de combustibil pe rând. În momentul în care vânzarea acesteia va scădea drastic, aceasta va fi nevoită să scadă preţul... Apoi cea de a doua firmă, apoi a treia... Mă îndoiesc că există o astfel de disciplină civică.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.