Nimeni, absolut nimeni dintre politicieni, nu pare capabil să îndrăznească să viseze la trecerea de la învăţământ la educaţie.
(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/808417/Vezi-aici-planul-educatiei-varianta-USL/)
Uniunea Social Liberală a lansat sâmbătă, 4 iunie, la Palatul Parlamentului, propria viziune pentru Educaţie. La prezentarea programului au participat preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, preşedintele PC, Daniel Constantin, precum și reprezentați ai societății civile și sindicatelor din Învățământ.
În discursul susținut în fața celor prezenți la eveniment, președintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că prioritățile viitorului Guvern USL vor fi: educația, educația, educația, moment la care cei din sală au aplaudat prelungit. Liderul USL a susținut că fără educație tinerii nu pot dobândi valorile unui sistem social.
Președintele PSD a făcut referire și la autonomia universitară, susținând că aceasta trebuie să fie una reală, iar ”Guvernul nu trebuie să încurce universitățile”. Totodată, Victor Ponta a susținut că Guvernul USL va decide deblocarea posturilor din Sănătate și Educație.
Liderul social-democrat a avut și un mesaj personal pentru cadrele didactice, făcând referire la respectul de care trebuie să se bucure profesorii. El a menționat faptul că și acum vorbește cu foștii săi profesori, de la care primește sfaturi.
”Mi-aș dori ca și copiii noștri să arate acest respect și atașament pentru profesori!”, a afirmat Victor Ponta.
Președintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că există și momente când este de acord cu Traian Băsescu. Mai exact liderul USL a prezentat un citat din Traian Băsescu, în care poziția acestuia față de situația profesorilor era cu totul alta decât susținerile sale din prezent:
”Aş vrea să fac o precizare, că a cheltui banii responsabil înseamnă a-i adresa priorităţilor ţării, şi nu clientelei politice. Este pentru România o prioritate educaţia, este pentru România o prioritate sănătatea. Atâta timp cât ne vom bate joc de resursa umană din aceste sectoare, nu vom avea nici reformarea sistemelor, nu vom avea nici calitate, pentru că nu vor veni oameni care să accepte umilinţa salariilor mici din educaţie şi din sănătate.”
Aceste declarații erau făcute de Traian Băsescu, în toamna anului 2008, la momentul promulgării Legii privind majorarea salariilor din Învățământ cu 50%, lege pentru a cărei neaplicare șeful statului acuza în termeni extremi de duri Guvernul de la acel moment.
În discursul de la lansarea viziunii economice a USL, Victor Ponta a mai susținut faptul că școala românească are mari probleme în a asigura securitatea elevilor, amintând de incidentele violente care i-au implicat pe aceștia din urmă și de actele de agresiune îndreptate împotriva profesorilor.
Președintele PSD a afirmat, totodată, că, în toate discuțiile sale cu profesorii, aceștia i-au spus că nu sunt afectați atât de tăierile brutale de venituri decise de Guvern, cât mai ales de atitudinea disprețuitoare a Executivului condus de Emil Boc.
Arătând că este liderul unui partid de stânga, Victor Ponta a punctat problemele grave de integrare în sistemul de Învățământ pe care le au copiii cu venituri reduse.
”Nu vreau un sistem de Educație la care accesul să se facă în funcție de veniturile părinților”, a susținut Victor Ponta.
Victor Ponta a mai susținut că opoziția susține depolitizarea tuturor structurilor publice. Liderul social-democrat a reamintit de propunerea sa privind interzicerea numirilor politice sub funcția de secretar de stat.
”Nu vreau să înlocuim stripperi puși de PDL cu oameni de la PSD, PNL sau PC”, a punctat Victor Ponta. Acesta a subliniat necesitatea ca instituțiile din sistemul de Educație să fie depolitizate, aidoma cu celelalte structuri ale statului.
Victor Ponta a punctat faptul că apartenența politică a celor care ocupă funcții nu mai trebuie să fie un criteriu pentru numiri, singurul lucru care va conta fiind competența acestora.
În acest context, președintele PSD a susținut faptul că instituțiile statului nu pot funcționa bine atâta timp cât nu sunt promovați oameni cei mai competenți. ”Acest sistem poate funcționa cu adevărat dacă nu este condus de oameni care și-au obținut BAC-ul după diploma de facultate”, a afirmat liderul social-democrat.
Președintele PSD a încheiat susținând faptul că ”școala românească nu produce tâmpiți, după cum susținea Traian Băsescu, dar nu trebuie să producă șomeri”.
(sursa:http://victorponta.ro/content/priorit%C4%83%C8%9Bile-lui-victor-ponta-educa%C8%9Bie-educa%C8%9Bie-educa%C8%9Bie)
Am început să obosesc... Nu prea am, în acest moment, putere ca să mai explic cum aş vedea eu educaţia... Poate mai târziu, dacă reuşesc să-mi recapăt un pic forţele, revin cu un UPDATE.
4 comments:
Destul de tirziu,revin si sper sa fac putina ordine in acest ghiveci pe care bibliotecaru l-a conceput,facind o scurta paranteza,el bibliotecaru este un super specialist in a face ghivece politice dar mai ales de a te trimite in tot felul de fundaturi,de unde nici cea mai perfecta busola nu te mai scoate,pt ca busola lui BIBLIOTECARU ARATA INVARIABIL STINGA ,SPRE EST DOMNILOR,DOAR SPRE EST DRAGII MEI TOVARASI.
O prima constatare ar fi ca -LIMBRICII COMUNISTI-care stau sub pulpana bibliotecarului,si-au facut treaba,si rapid mi-au sarit la beregata.las deoparte limbajul,care de regula il oripileaza pe sensibilul biblio-dar care de data asta,nu a avut nici o reactie.
Ca esti un om de extrema stinga BIBLIOTECARU,este deja un lucru atit de banal incit n-are sens sa-l mai comentez,TOATA LUMEA VIRTUALA STIE ACEST ADEVAR-DOAR TU BIUBLIOTECARU,INSISTI SA SUSTII CA ESTI UN FEL DE JUDECATOR NEUTRU,INSUFLETIT SI INOBILAT DOAR DE IEDEI BOLSEVICE-MARTURIE STAU TEXTELE TALE,INSPIRATE DIN IDEOLOGIA BOLSEVIC-ECOLOGISTA.
Transipri si elimini-IDEI DE STINGA PRIN TOATA EPIDERMA TA,DE COMUNIST SADEA.
Idolii tai SUNT EXTREMISTII DE STINGA,DE LA INTELECTUALI COMUNISTI DE DOI BANI,.GEN ADRIAN PAUNESCU,PINA LA BATRINUL BOLSEVIC KAGHEBIST ION ILIESCU,LA ADRESA CARORA NU ESTI IN STARE SA ADUCI VRE-O CRITICA.
Tot ce ai scris de-a lungul timpului este cu trimitere critica spre TRAIAN BASESCU,PD-L,folosind tactici si tehnici destul de rudimentare din arsenalul bolsevic,dovedind ,daca mai era necsar-CA ESTI FUNCIAR UN EXTREMIST DE STINGA,CA ASA ZISA DEMOCRATIE ESTE DOAR O MANTIA SUB CARE TE ASCUNZI,PT CA EXTREMA STINGA NU ARE DE LOC DE A FACE CU DEMOCRATIA SI LIBERTATILE INDIVIDUALA.
Ajunge deoamdata,voi reveni si cu PROBE,TEXTE SCRISE DE TINE,MOMENTAN IN LIPSA DE TIMP AMIN ACESTA CHESTIE,dar fii pe pace ARE BALTA PESTE DIN BELSUG.
P.S.-Pe limbricul ala care m-a muscat de cur,ii dau un sfat,prietene-fii cuminte.
FRANK ZAPA[KING]
Iar despre solutia in invatamint a derbedeilor USELISTI,DOAR ATIT-EXECRABIL.
@ FRANK ZAPA[KING]
:D
Deci vă deranjează că am adus o critică USL?
Vă deranjează că spun că politica (în acest caz USL), în loc să facă o reformă adevărată, fac o peticire a învăţământului comunist de a ajuns petic lângă petic?
:D
Nu ar trebui să vă întrebaţi limbricul dacă ar fi trebuit să-i laud pe cei de la USD ca să fiţi mulţumit?
Aveţi grijă, nu cumva să fie limbricii aia licurici... :D
Şi acum am primit semnalul foarte clar că nu mai trebuie să vă bag în seamă.
Nostim acest comentariu al unui curajos anonim. Care se lauda ca vrea sa faca putina ordine in desbaterea despre educatie, dar nu e capabil decat sa rosteasca, cu spume la gura, “insultele” supreme, care crede el ca nu pot fi decat “comunist”, “bolsevic” si “extrema stanga”. Dupa ce si-a descarcat astfel furia pe bietul “bibliotecar”, nu mai are insa timp sa ne spuna in ce consta conceptia lui despre educatia in Romania. Iar bibliotecarul, impresionat probabil, arata ca ideile din acest program nu sunt decat peticeli ale celui din sistemul comunist. Cand educatia si chiar invatamantul erau mult mai bune ca in prezent.
Păi vă spun eu...
Domnul Frank consideră genial tot ce spune domnul Băsescu că este genial. Mai precis ar putea fi...
http://www.gov.ro/capitolul-5-educatie__l1a2086.html
Deşi chiar şi domnia sa şi-ar putea da seama că 6% din educaţie nu prea a dat domnul Boc.
Deşi Programul de guvernare spune 6% pentru educaţie şi 1% pentru cercetare, educaţia plus cercetarea sunt cam 4% din PIB şi, cred eu, că încă va mai scădea.
Post a Comment