Astăzi am ascultat la Realitatea TV o emisiune halucinantă despre agricultură. Pe măsură ce sunt invitaţi patronii din agricultură ni se dezvăluie o lume economică halucinantă cu un fel de organizaţie mafiotă care căpuşează o realitate normală dar blocată cu bună ştiinţă. Fie că vorbim de grâu cumpărat ieftin pentru a fi vândut scump trei luni mai târziu, fie că vorbim de un monopol al abatoarelor care obligă un preţ infim pentru animalul viu, ştiind că trăiesc într-o societate care cunoaşte de mulţi ani economia de piaţă mă uitam prostit fără putinţă să înţeleg cum este posibil. Nu pot desprinde decât o concluzie, nimănui din conducerea ţării, de 18 ani, nu-i pasă. În asemenea condiţii am citit textul moţiunii PSD pentru agricultură. Mă întrebam, "dacă pică ministrul agriculturii şi domnul Tăriceanu pune o plombă pentru câteva lunii... la ce bun". Frustrarea este prea mare pentru a putea trece zâmbitor mai departe...
DOAMNELOR ŞI DOMNILOR SENATORI,
Subsemnaţii, senatori ai Grupului Parlamentar PSD din Senat, menţionaţi în anexă, în temeiul prevederilor articolelor 67 şi 112 alin(2) din Constituţia României, republicată şi a art. 153-157 din Regulamentul Senatului, faţă de situaţia gravă în care se află agricultura românească, înaintăm prezenta moţiune simplă cu tema: “PROMISIUNI ŞI MINCIUNI” = “SPRIJINUL” ACORDAT AGRICULTORILOR DE GUVERNUL TARICEANU.
Guvernul Tăriceanu prezintă un bilanţ negativ în agricultură. Există o nemulţumire crescândă faţă de modul în care actuala guvernare a tratat problemele vitale ale agriculturii româneşti: preţul mic la grâu, nepăsarea faţă de depozitarea recoltei, situaţia dezastruoasă a sistemului de irigaţii, preţul mare al motorinei pentru agricultură, acordarea târzie a banilor pentru plăţile directe destinate anului 2007.
Amploarea eşecului Guvernului în acest domeniu se reflectă în faptul că după 20 de luni de la aderarea
În cei patru ani de guvernare de dreapta, PSD a intervenit prin 5 moţiuni simple şi 4 moţiuni de cenzură pe agricultură, la care se adaugă sute de interpelări şi întrebări parlamentare pentru a determina Guvernul să acorde agricultorilor drepturile prevăzute atât de legislaţia europeană, cât şi de cea românească.
Guvernul a ignorat permanent semnalele de alarmă ale PSD şi ale patronatelor şi sindicatelor din agricultură şi doar în urma presiunilor acestora a acceptat să majoreze plafonul rezervei de grâu de panificaţie cu 400.000 de tone. Cu toate acestea, stocul este insuficient pentru reglarea pieţei, fiind necesară stocarea unei cantităţi de cel puţin 2 milioane de tone. Nu este asigurată depozitarea recoltei de grâu, iar preţurile oferite agricultorilor sunt foarte mici, sub 0,4 lei/kg.
Deşi culturile de porumb şi floarea-soarelui au început să fie compromise de secetă, nu s-au luat măsuri pentru acordarea sumelor destinate irigaţiilor, fiind consumate, până în prezent, numai 28% din fondurile anuale destinate acestui sector.
În ce priveşte acciza la motorină, în loc să stabilească o acciză de 21 euro/1000 litri pentru agricultură, aşa cum este prevăzută în Directiva Europeană 96/2003/CE, Guvernul a stabilit o acciză de 80,971 euro/1000 litri, motivând că România nu este în măsură să distribuie motorina marcată, cu acciză redusă, pentru agricultură. In realitate, aceasta măsura a Guvernului nu a redus preţul motorinei.
Deşi au trecut 8 luni din acest an, în multe sectoare, subvenţiile acordate au reprezentat sub 50% din volumul anual: 10,5% la producţia vegetală, 47% în zootehnie, 39% la creditul agricol pentru producţie.
Acestea sunt numai câteva exemple care ilustrează nepăsarea şi eşecul Guvernului în domeniul agriculturii.
DOAMNELOR ŞI DOMNILOR SENATORI,
Grupul parlamentar PSD solicită Guvernului României, domnului Prim-ministru Călin Popescu–Tăriceanu personal, să ia următoarele măsuri de urgenţă în vederea asigurării recoltei din acest an şi redresării sectorului agricol, măsuri care se regăsesc şi în propuneri legislative adoptate în Senatul României:
1. Acordarea unui sprijin financiar de 700 lei/ha pentru asigurarea necesarului de motorină, seminţe, pesticide şi îngrăşăminte necesare culturilor agricole din toamna anului 2008.
2. Asigurarea depozitării recolte de grâu din acest an şi actualizarea în regim de urgenţă a legislaţiei care prevede înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de Garantare pentru Certificatele de Depozit, strict necesar pentru reglementarea pieţei cerealelor. Actul normativ a fost anunţat si promis de premierul Tăriceanu pe data de 4 august a.c., insa Ministerul Economiei si Finanţelor se opune adoptării actului, motivând că ar contraveni Codului Fiscal.
3. Prevederea, pe anul
4. Acordarea din fonduri publice a 20-30% din volumul creditelor acordate pentru producţia din sectorul vegetal şi zootehnie.
Suntem convinşi că aceste propuneri şi recomandări, care vizează în mod realist redresarea sectorului agricol, vor găsi ecoul necesar şi Guvernul va înţelege necesitatea aplicării lor în regim de urgenţă.
De aceea, vă invităm stimaţi colegi, să votaţi textul prezentei moţiuni. Aceasta este ultima modalitate de a le asigura agricultorilor romani un câştig just din recolta acestui an si de a pregăti corespunzător recoltele viitoare. (http://www.psd.ro/)
No comments:
Post a Comment