24 April 2009

Cum să cerţi politica europeană?


Corina Creţu: UE si criza din Republica Moldova
aprilie 23, 2009 by corinacretu

La dezbaterile din Parlamentul European pe tema situatiei din Republica Moldova, am prezentat urmatoarea interventie scrisa:

In timp ce puterea comunista de la Chisinau se perpetueaza prin frauda si tortura, iar Opozitia aduce tot mai multe probe in aceste ambe sensuri, primul-ministru al tarii ce detine presedintia UE gaseste de cuviinta sa aprecieze criza de la granitele Uniunii drept “nelinistitoare”. Nici marturiile terorii regimului de la Chisinau si nici agresivitatea acestuia fata de un stat al Uniunii Europene - caruia i-a impus vize, i-a expulzat ambasadorul si i-a adus, fara suport real, acuzatii grave - n-au trezit reactii in capitalele Europei asa cum a facut-o rastalmacirea unei decizii legitime a Romaniei de a accelera procesul de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o fara voia lor, in conditii istorice tragice, pentru care Occidentul isi are partea sa de responsabilitate.

Nu pot sa nu remarc ipocrizia acelor politicieni care agita acum sperietoarea milionului de moldoveni gata sa invadeze Vestul, asa cum, pana la aderarea noastra in 2007, vehiculau teza asaltului romanilor. Se omite sa se spuna, insa, ca Romania este a cincea tara din fostul spatiu comunist a carei legislatie permite redobandirea cetateniei pierdute, iar marile state membre ale UE naturalizeaza anual sute de mii de straini, fara a fi vorba despre un temei atat de sensibil precum repararea unei nedreptati istorice.

Observ cu regret ca intre comunistii din Republica Moldova si marii aparatori europeni ai drepturilor omului a aparut un punct comun: Romania este tapul ispasitor, atat pentru evenimentele violente ce au succedat alegerilor, cat si pentru nervozitatea extrema a oficialilor de la Chisinau. Despre calcarea in picioare a democratiei si a libertatilor fundamentale ale omului vom avea, poate, prilejul unui util schimb de opinii cu domnii Lukasenko si Voronin, dupa lansarea Parteneriatului Estic. Daca acest mecanism de cooperare, caruia i s-a alocat un buget de aproape 300 de milioane de euro, nu va avea in vedere sustinerea reformelor democratice in statele ex-sovietice invitate inseamna ca se naste mort din fasa.

Nu pot sa-mi reprim o concluzie amara: pentru unii europeni, Tibetul este mai aproape decat Moldova. Asta se intampla, probabil, atunci cand drumul spre Chisinau trece pe la Moscova.


(sursa: http://corinacretu.wordpress.com)

2 comments:

Darius said...

N-am nimic de zis. Am trecut doar să dau bineţe dacă nu e cu supărare.

Bibliotecaru said...

De ce să fie cu supărare când poate fi cu bucurie?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.