Diana Tuşa, prin voia Domnului şi a Electoratului membru cu drepturi depline al Parlamentului României, ne comunică un "inside" de la cea mai recentă întâlnire a tinerilor liberali. Tineretul Liberal dublează vocea liberalilor seniori, şi o fac cu vocea ambiţiei tinereşti. Totuşi ar mai trebui spus... dar discuţiile după prezentarea evenimentului. Deci... de la Băile Olăneşti, Vâlcea, 25 aprilie 2009, cu dragoste.
Duminică, 26 Aprilie 2009 | 1:48
- “Declaraţia tinerilor întreprinzători liberali”
- “Incompetenţa de stânga omoară iniţiativa privată”
- “Partid politic, caut doritori ocupare funcţie de conducere”
(sursa: http://dianatusa.ro)
Eu nu văd decât o singură problemă majoră, anume că tineretul a copiat "metehnele" seniorilor, lupta nu se duce în jurul ideilor şi principiilor, ci în jurul unui război de anduranţă. Să mă explic printr-un citat...
În primul document se spune aşa:
Noi, tinerii întreprinzători liberali, nu avem afaceri cu marmură, nu administrăm parcări şi nici nu târguim terenuri ale statului. Dar, alături de alţi mii de întreprinzători români, prin activitatea noastră şi a angajaţilor noştri contribuim în fiecare lună la bugetul de stat. Sperăm ca o dată pe an şi oamenii politici români să-şi dovedească solidaritatea cu eforturile micilor întreprinzători!
Ei bine, eu mă aşteptam ca la o asemenea declaraţie, aproape cu valoare de manifest, documentul să facă o analiză şi să explice de ce impozitul forfetar este greşit, de ce nu trebuie să se renunţe la deducerile fiscale, de ce este atât de bună cota unică...
Ce spune însă documentul.
După metoda seniorilor, cei tineri lovesc ţintit înspre Adrian Videanu, Elena Udrea şi... aici nu prea îmi dau seama prea bine, sunt prea mulţi care fac afaceri cu terenuri. Eu ce să înţeleg, că ce face guvernul este greşit pentru că dl. Videanu face afaceri?
Aici cred că este un fenomen grav, cu atât mai grav cu cât este generalizat şi prezent în toate partidele. Niciodată, repet, niciodată nu vom avea o reformă politică dacă cei mai tineri dintre politicieni nu vor creşte în condiţiile unei politici normale, fără atacuri la persoane. Iată cum dintr-un concept corect, normal şi absolut frumos al tinerii politice, totul se transformă într-o cruntă dezamăgire. Nu sunt dezamăgit de membri TNL, sunt dezamăgit de seniorii liberali, de vârfurile partidului, chiar de domnul Crin Antonescu de la care mă aşteptam să insufle în partid un altfel de politică decât cea a domnului Tăriceanu, la o eleganţă a verbului, la o maturitate a politicii. Sunt dezamăgit pentru că cei care conduc destinele PNL nu înţeleg că trebuie să crească alt tip de membri pentru alt tip de politică, altfel democratizarea politicii româneşti se va face la sfântul aşteaptă. Creşterea unui nou arhetip al membrului de partid durează poate 10, 20, 30 de ani şi a fost amânată deja 20 de ani. Se va ajunge la un moment dat ca electoratul să lipsească complet de la vot pentru că a ajuns la o saturaţie vis-a-vis de certurile interminabile ale politicii.
Eu ştiu că este greu să fii primul partid care trece de la politica "porcăită" la politica elegantă şi principială, rugămintea mea este să nu aştepte fiecare ca celălalt să dea primul semn, să se rupă acest cerc vicios şi PNL, ca partid tradiţional al elitelor culturale, al "boierilor" din viaţa politică românească, să crească noii săi membri pentru o altă politică, oameni spre care să privim cu admiraţie.
4 comments:
E trist intr-adevar ce se intampla. Din pacate in continuare, daca esti tanar si vrei sa faci politica nu e suficient sa fii cineva, trebuie sa si fii a cuiva.
Acest adevăr este, din fericire, demontabil. Există un adevăr şi mai mare, cei tineri îi copiază pe cei de la vârf pentru că nimeni nu-i învaţă adevăratele valori, cele ale normalităţii. Este atât de simplu, dezvoltând un sistem etic pentru politică, practic se poate reinventa politica pe măsură ce tinerii vor pătrunde în politica "de comandă". Evident că cei de la vârf nu vor să-i înveţe pe tineri cum ar trebui să fie pentru că aceştia le-ar lua rapid locul. De aici începe eşecul reformei politice. Totuşi... cei tineri se pot învăţa şi singuri ce şi cum trebuie să facă şi, mai ales, pot promova din rândurile lor doar pe cei care şi-au însuşit statutul de politician nou.
De acord, marea majoritate asa fac insa nu sunt de batut cu pietre pentru ca probabil asa li se pare lor ce este cel mai usor.
Nu fac parte din aceasta categorie de tineri si sper sa nici nu fac niciodata dar s-ar putea ca la un moment dat daca lucrurile nu incep sa se schimbe sa intru in categoria celor satui, scarbiti si total dezinteresati.
Legat de ultima ta fraza te-as ruga sa detaliezi putin. Cum anume pot tinerii sa se invere singuri?
În primul rând prin sistemul naţional de învăţământ, în al doilea rând citind cărţile din domeniile de interes, în al treilea rând organizându-se para-politic şi discutând între ei principiile care ar trebui să guverneze România, în al patrulea rând pregătindu-se pentru a obţine burse în străinătate, în al cincilea rând frecventând cât mai multe cursuri post-universitare.
"Amestecul" partidului în această "afacere" a pregătirii de fapt se reduce la a susţine financiar pe cei de top şi, eventual, cu acele şcoli de vară la care pot aduce profesionişti din străinătate care să deschidă plaja de înţelegere a participanţilor.
Dar cel mai important este ca tinerii să se pregătească în domenii legate de politică şi administraţie şi drept fără a urmării de fapt obţinerea unei patalamale necesare unei profesiuni non-politice şi să discute între ei la nivel de principii şi nu la nivel de "ce-au făcut, bă, ai tăi când au fost la guvernare?". Este primul pas pe care cei tineri ar trebui să-l înţeleagă, încontrarea "electorală" nu aduce nici un profit, nici măcar pe termen scurt. Soluţia trebuie să reiasă natural din dialogul focusat pe problemă. Dacă este un guvern de stânga la putere şi soluţia este de dreapta, această soluţie trebuie luată, fără dar şi poate. Mai mult, trebuie anunţată această soluţie şi spus că este luată de drepta deşi guvernul este de stânga pentru că situaţia o impune... Şi invers la fel, adică guvern de dreapta şi soluţie de stânga. Politica lucrează astăzi fără nici un plan, fără nici o doctrină, fără nici o direcţie, este o găină cu gâtul tăiat care a scăpat şi aleargă prin ogradă. Până acum economia a funcţionat chiar şi când i se mai aşeza un bocanc pe grumaz, a mai avut o oarecare inerţie şi a fost lovită şi de un val de entuziasm al capitaliştilor de cartier... Politica însă a furat tot ce se putea fura, şi aici nu mă refer la "marii oameni de afaceri" care au făcut miliarde, ci la politicianul de rând care a furat energia acestui popor, care l-au golit de micile economii, care au furat şi cea mai mică urmă de speranţă.
Pluripartitismul şi situaţia instituţională a României de astăzi nu permite construirea soluţiilor definitive, adică programul de guvernare dus la capăt orice ar fi. Suportul politic al partidelor trebuie să depăşească conceputul mărunt de "putere" şi "opoziţie". Această condiţie este introdusă în Constituţie în mod expres, pe de o parte există latura politică prin conceptul de grup parlamentar, pe de altă parte parlamentarul este eliberat de a vota conform disciplinei de partid prin obligativitatea votului de a nu fi imperativ, adică parlamentarul votează cum crede el că este mai bine pentru ţară şi nu după cum spune un partid. Acesta este şi sensul votului secret, şi iată de ce el este absurd şi neconstituţional tolerat cu "bilele la vedere".
Toate aceste tare ale "politicii" actuale trebuiesc uitate de organizaţiile de tineret, altfel peste 50 de ani vom avea încă acelaşi tip de politician. Tinerii trebuiesc să înveţe singuri să fie ei înşişi un alt arhetip politic, să gândească per ansamblu, să gândească înainte 10 mutări, să nu se duşmănească. Tinerii trebuie să înţeleagă că alegerile nu înseamnă de fapt că fiecare partid trebuie să ia prin orice mijloace cât mai multe voturi, acest lucru nu este democratic. Tinerii trebuie să înţeleagă că în campania electorală trebuie să explice principii reale, fiabile, sigure şi poporul să aleagă între soluţia A, soluţia B şi soluţia C... "Păcălirea" poporului este cel mai anti-democratic gest cu putinţă, pentru că înţelesul democraţiei, a votului, este dată de varianta pe care poporul o consideră în majoritatea lui cea mai bună şi nu de promisiunile făcute cel mai credibil, dar fără nici o şansă de a fi realizate. Ei, seniorii care sunt astăzi vârfuri, nu se vor mai putea schimba. Ei vor opune o maximă rezistenţă aşa cum unii oameni în vârstă opun rezistenţă PC-urilor sau telefoanelor mobile, pentru că nu le înţeleg, sunt ceva în afara timpurilor lor... Niciodată seniorii nu-şi vor schimba starea de fapt, politica nu se va schimba dacă nu va exista la un moment dat o prăpastie între cei noi şi cei vechi... Iată de ce tinerii nu pot aştepta să fie învăţaţi de cei la vârf, trebuie să-şi facă singuri propria revoluţie a mentalităţii.
Post a Comment