25 August 2010

O acuzaţie foarte seriosă la adresa ministrului Adrean Videanu


Cunoaştem cu toţii problemele legate de gazele venite din Rusia. Cunoaştem cu toţii politica preşedintelui spre o sursă alternativă de gaz pentru România. Cunoaştem bâlbâiala domnului Videanu atunci când a declarat stare (situaţie) de urgenţă vis-a-vis de achiziţionarea gazului. Doamna Nicoleta Savin ne semnalează nişte opinii de proporţii.

Iată articolul...

Socor: Videanu a dus cu Rusia o politica personala, fara acoperirea presedintelui si a guvernului

Publicat de Nicoleta Savin pe 25.08.2010


Socor: Videanu a dus cu Rusia o politica personala, fara acoperirea presedintelui si a guvernului

Mai vrea cineva (din PSD, PNL, PDL, dintre moguli, oameni de afaceri, rusofili convinsi sau de conjunctura) o apropiere de Rusia, in dauna angajamentelor cu NATO si SUA? Il mai critica cineva pe „nesabuitul” presedinte Basescu pentru ca-i supara pe rusi?

N-ar mai trebui, dupa ce vor citi interviul lui Vladimir Socor, Senior Fellow in cadrul Jamestown Foundation, Washington. Care, sa fim seriosi, nu vorbeste de capul lui. Dar, din pacate, sunt convinsa ca filorusii, care au acaparat structuri si oameni importanti in statul roman, o vor face, in continuare, fiindca interesul national e, pentru ei, o vorba fara continut.

Socor spune clar, cu subiect si predicat ca „politica Romaniei sub actualul presedinte, guvern si minister de externe este exact cea care trebuie” si ca nu putem fi iubiti de rusi cat timp suntem foarte apropiati de americani. Iar vremea fundului in doua luntri, daca vrem sa putem fi respectati vreodata, a trecut.

Dar Socor mai spune ceva, foarte grav, si daca avem servicii secrete ar fi bine sa citeasca cu lupa si sa traga invatamintele de rigoare: „O scurta vreme, poate un an sau nici un an Ministerul Economiei a facut o politica proprie cochetand cu Rusia in privinta proiectului South Stream in speranta desarta de a aduce o ramura a conductei proiectata de Gazprom pe teritoriul romanesc. Cred ca a fost o politica personala a domnului Adriean Videanu care nu a avut acoperirea presedintelui si a guvernului. Am vazut interviul consilierului prezidential Iulian Fota care clarifica pozitia Romaniei in privinta South Stream si Nabucco. Negocierile duse de ministerul Economiei nu au facut decat sa arunce o umbra asupra pozitiei Romaniei, pozitie clarificata acum de catre consilierul prezidential. Acesta e continutul real al politicii Romaniei.”

Cand am spus pe un post TV ca Adriean Videanu se comporta de parca face PR pentru Gazprom, domnia sa, dar si conducerea partidului, s-au suparat tare rau. Iata ca acuzatia, mult mai dura, vine din SUA, de la o voce recunoscuta, si de romani, si de americani. Imi pare rau ca nu m-am inselat. As fi preferat sa fi gresit…

Rusia doreste o relatie de subordonare cu statele din Europa Centrala si de Est si are interesul sa creeze in aceste tari dezbateri care sa ridice mingea la fileu anumitor politicieni si ziaristi. Este opinia exprimata, intr-un interviu pentru HotNews.ro, de Vladimir Socor, Senior Fellow in cadrul Jamestown Foundation, Washington.
Specialist in problemele spatiului ex-sovietic, domnul Socor crede ca recentul scandal diplomatic dintre Romania si Rusia soldat cu expulzari reciproce de diplomati acreditati la Moscova si Bucuresti face parte dintr-un joc de propagandistic iar evaluarea corecta a politicii externe romanesti ar trebui facuta tinand seama de continutul ei si mai putin de declaratiile care se fac in diverse capitale.
Pe de alta parte, Vladimir Socor sfatuieste autoritatile romane sa se abtina de la declaratii care sa incite nationalismul ucrainean si interpreteaza recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu referitoare la Transnistria ca pe un semnal transmis partenerilor externi ai Romaniei inaintea renegocierii tratatului privind fortele conventionale in Europa.

Extrase din interviu:

Politica Romaniei sub actualul presedinte, guvern si minister de externe este exact cea care trebuie

  • Relatiile cu Rusia sunt tensionate daca Rusia doreste le defineasca in acest sens. Faptul ca Rusia face o declaratie beligeranta nu inseamna ca relatiile sunt proaste; inseamna, cel mult, ca Rusia doreste sa creeze o astfel de impresie.
  • Cred ca asa se intampla acum pentru ca Rusia este suparata pe politica domnului Traian Basescu.
  • Politica Romaniei sub actualul presedinte, guvern si minister de externe este exact cea care trebuie. Nu da Rusiei nici un motiv legitim de suparare in timp ce promoveaza interesele nationale ale Romaniei in cadrul intereselor euro-atlantice. Relatia Romaniei cu Rusia, repet, este normala.
  • Rusia intotdeauna profita de pe urma impresiei ca relatiile ei cu o tara sau alta sunt tensionate. Profita deoarece se pot ivi politicieni sau ziaristi in tara respectiva care sa reproseze guvernului ca are o relatie tensionata cu Rusia sau care sa promita ca “imbunatatesc” relatiile cu Rusia daca vin dansii la putere. Rusia joaca un joc de propaganda psihologica. Rusia doreste o relatie de subordonare cu tarile din Europa Centrala si de rasarit.
  • E gresit sa credem, asa cum deseori se intampla la Bucuresti si Chisinau, ca politica externa se face prin declaratii. Declaratiile sunt doar o parte componenta si nici macar cea mai importanta.

O politica personala a domnului Adriean Videanu care nu a avut acoperirea presedintelui si a guvernului

  • Sa ne uitam la continutul politicii externe romanesti in privinta Rusiei. Romania incearca sa isi diversifice importul de resurse energetice pentru a nu fi dependenta de Rusia. Romania este complet loiala proiectului Nabucco, nu intra in jocul rusesc de a negocia pentru conducta South Stream.
  • O scurta vreme, poate un an sau nici un an, ministerul Economiei a facut o politica proprie cochetand cu Rusia in privinta proiectului South Stream in speranta desarta de a aduce o ramura a conductei proiectata de Gazprom pe teritoriul romanesc.
  • Cred ca a fost o politica personala a domnului Adriean Videanu care nu a avut acoperirea presedintelui si a guvernului.
  • Am vazut interviul consilierului prezidential Iulian Fota care clarifica pozitia Romaniei in privinta South Stream si Nabucco. South Stream este complet nereal, nu are nici gaze disponibile, nu are nici finantare in timp ce Nabucco are si una si cealalata.
  • Negocierile duse de ministerul Economiei nu au facut decat sa arunce o umbra asupra pozitiei Romaniei, pozitie clarificata acum de catre consilierul prezidential. Acesta e continutul real al politicii Romaniei.

Politica foarte apropiata de cea a SUA a suparat Moscova

  • De asemenea, faptul ca Romania gazduieste pe teritoriul sau trupe americane si, in perspectiva, scutul anti-racheta in noua configuratie: Romania duce o politica foarte apropiata de cea a Statelor Unite. Acest lucru a suparat Moscova foarte mult si incearca sa creeze impresia ca relatia bilaterala este proasta. Relatia este perfect normala. Romania este aliata cu Statele Unite si cu NATO.

Nesiguranta ucraineana pe axa Bucuresti-Moscova

  • In cadrul guvernului Ucrainei, ministerul de Externe este unul dintre putinele ministere care duc o politica de demnitate fata de Rusia si care nu isi coordoneaza propria politica cu politica Moscovei. Ministerul de Externe al Ucrainei are propriile sale viziuni de politica externa. E altceva decat presedintele Ianukovici sau premierul Azarov.
  • Ucrainienii sunt de mai multa vreme iritati de unele declaratii politice ale Bucurestiului.
  • Si ucrainienii fac uneori greseala de a echivala politica externa cu simplele declaratii. Fiind o natiune noua, se simt nesiguri in lumea contemporana, sentiment care a crescut o data cu cresterea puterii Rusiei la rasarit.
  • Ucraina are intodeauna sentimente de angoasa fata de integritatea ei teritoriala, amenintata direct de catre Rusia in ultimii cativa ani. Amenintata chiar si azi, macar retoric, de catre unii politicieni importanti rusi care tot ameninta sa smulga Sevastopolul si Crimeea. Teritoriile din apusul Ucrainei au fost adaugate acestei tari abia foarte recent, istoric au apartinut Poloniei.
  • Si atunci Ucraina se simte in nesiguranta cand politicieni din tari vecine fac declaratii despre teritoriile ucrainene. Este cazul unora dintre politicienii romani.
  • Uneori se aud la Bucuresti declaratii – nu se revendica explicit niciun teritoriu dar indirect si prin aluzii mesajul cam acesta este, mai ales cand se vorbeste despre pactul Ribbentrop-Molotov. Ucraina a pierdut procesul de la Curtea Internationala de Justitie privind Insula Serpilor, asa se explica declaratia purtatorului de cuvant al MAE de la Kiev ca nu vor mai face concesii.
  • O declaratie deplasata, fara sens. Romania nu cere niciodata Ucrainei sa faca ceea ce purtatorul de cuvant de la Kiev a numit “concesii teritoriale”. Poate rusii o fac.
  • Trebuie tinut cont de psihologia specifica a ucrainienilor in aceasta privinta si trebuie evitat la Bucuresti sa se faca declaratii care, fie si in mod indirect, pun sub semnul intrebarii integritatea teritoriala a Ucrainei in contextual necesitatii de a repara consecintele pactului Ribbentrop-Molotov.

Cum citim declaratiile presedintelui Basescu referitoare la Transnistria

  • Declaratia presedintelui Basescu despre trupele “de ocupatie” rusesti care trebuie retrase din Moldova are, in primul rand, o semnificatie internationala. In toamna aceasta se va renegocia – s-ar putea sa fie o negociere accelerata – tratatul neratificat privitor la armamentele conventionale in Europa.
  • In cazul Republicii Moldova, Rusia violeaza acest tratat in doua compartimente esentiale.
  • Unul este cel al angajamentelor Rusiei de la Istanbul, din 1999, care fac parte din integranta tratatul privind fortele conventionale si care oblige Rusia sa isi retraga toate, subliniez, toate fortele din Republica Moldova pana in…2002.
  • Al doilea compartiment tine de principiul care se numeste “consimtamantul tarii gazda” – nicio tara nu are dreptul sa stationeze trupe pe teritoriul altei tari fara consimtamantul tarii gazda. Rusia nu are acest consimtamant din partea Moldovei.
  • Prin urmare, ratificarea tratatului privind fortele conventionale nu poate avea loc fara ca Rusia sa isi indeplineasca obligatiile din tratat in privinta Republicii Moldova.
  • Rusia doreste aceasta ratificare de urgenta, si doreste, de asemenea, renegocierea intregului tratat dupa ce este ratificat.
  • Statele Unite si NATO au hotarat in cadrul politicii de “reset” sa vina in intampinarea Rusiei si sa inceapa acest process accelerat de ratificare si renegociere in toamna acestui an.
  • Exista riscul ca unele state occidentale sa grabeasca procesul de ratificare si renegociere, in intereseul politicii de “reset”, eventual uitand de Republica Moldova si de Georgia, aflata intr-o situatie asemanatoare Moldovei.
  • Dar oricare stat parte, semnatar al tratatului are drept de veto. Eu cred ca Moldova si Georgia se vor opune dar ele nu sunt in NATO. E nevoie de o pozitie clara din partea Aliantei Nord-Atlantice si Statelor Unite.
  • Romania este membra a NATO dar nu e nevoie sa se ajunga pana acolo incat Romania sa se singularizeze in cadrul NATO exercitandu-si dreptul de veto de una singura.
  • Este necesar sa se creeze certitudinea ca Romania are drept de veto si nimeni nu trebuie sa considere Republica Moldova ca pe o piesa de schimb intr-o negociere mai larga.
  • Daca aceasta idee este acreditata din timp atunci nu vom avea surprize neplacute. Romania nu va trebui sa se pomeneasca singura intr-un ungher blocand procesul. Lucrul acesta trebuie spus clar, din timp si bineinteles ca e nevoie ca Romania sa isi gaseasca sustinatori.
  • Si nu numai statele baltice, Polonia sau Cehia, ci si altii.
  • Conditia este ca pozitia Romaniei si a altor tari sa fie clara.
  • Declaratia domnului Basescu a fost foarte potrivita, exact la momentul nimerit, continutul si timing-ul au fost exact potrivite.

Vladimir Socor este Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington şi la publicaţia acesteia „Eurasia Daily Monitor“ (din 1995 până în prezent), unde publică un articol de analiză zilnic.
Este un expert recunoscut pe plan internaţional în problemele ţărilor care s-au aflat sub dominaţia sau stăpânirea sovietică din Europa, Caucazul de Sud şi Asia Centrală.
Se ocupă de politica Rusiei şi a Occidentului în acele ţări, concentrându-se asupra problemelor de securitate regională, a conflictelor secesioniste, a politicilor în domeniul resurselor energetice şi a evoluţiilor legate de NATO.
Participă în mod frecvent la conferinţe internaţionale organizate în Statele Unite şi în Europa şi este membru al mai multor think-tank-uri.
Este, de asemenea, guest lecturer, în mod regulat, în cadrul programului Securitate naţională – Securitatea Mării Negre, la Harvard University, şi la NATO Defense College.
Este autorul mai multor contribuţii publicate în volume colective.
A fost analist la Institul de cercetări Radio Free Europe/Radio Liberty (1983-1994). Este cetăţean al Statelor Unite ale Americii, s-a născut în România şi locuieşte în prezent la München.

(sursa: http://realpolitic.ro/vladimir-socor-cochetand-cu-rusia-adrian-videanu-a-dus-o-politica-personala-care-nu-a-avut-acoperirea-presedintelui-si-a-guvernului.html)

UPDATE:
24 august 2010, 23:00

Ce discută Boc cu senatorii PDL, în spatele uşilor închise



O înregistrare obţinută în exclusivitate de Antena 3, marţi seară, arată ce se întâmplă cu adevărat în PDL. Premierul Emil Boc şi-a propus să racoleze şi alţi parlamentari în partid, senatorii se plâng de miniştri, iar Opoziţia nu este încă coagulată. "Iarna ne va prinde într-un război politic în Parlament în care nu va sta piatră pe piatră". Cam acestea au fost impresiile şi concluziile întâlnirii de marţi seară dintre senatorii PDL şi preşedintele lor de partid, Emil Boc.

"Mai atragem noi parlamentari....Ăsta trebuie să fie ţelul politic. (...) La partid trebuie să desfiinţăm miniştrii..."

Aşa a început şedinţa PDL. Timp de două ore, liderii democrat-liberali s-au plâns premierului că miniştrii fac promisiuni fără acoperire, iar lipsa banilor îi pune în imposibilitatea de a onora, ca parlamentari, aceste promisiuni.

Prima ţintă a fost Adriean Videanu. În înregistrare, unul dintre senatorii PDL se plânge că ministrul Economiei spune că cei care accesează fonduri europene prin proiecte au dreptul să garanteze cu utilajul pe care vor să şi-l procure, în condiţiile în care nu există nimic în acest sens nici la ora actuală.

Senatorii se plâng că există foarte multe promisiuni care se fac doar la nivel de imagine şi că acestea au efect de bumerang. De asemenea, parlamentarii vorbesc şi despre motivele pentru care rămân în partid. Mai exact, despre faptul că acestea sunt din ce în ce mai puţine.

Viitorul PDL nu se arată nici el prea roz, în condiţiile în care PSD şi PNL îşi unesc forţele. Senatorii PDL au prezis chiar un război politic ce va zdruncina din temelii Parlamentul peste doar câteva luni. Parlamentarii susţin că Opoziţia nu este coagulată, dar că, în momentul în care se va consolida, structurile vor fi mult mai grele decât în acest moment.

"Mai avem încă....o lună, două luni, trei luni...Dar iarna ne va prinde într-un război politic în Parlament pentru că nu va sta piatră pe piatră (...) Indiferent că va veni în Parlament şi Preşedintele României sau primul ministru"

Oficial, însă, nimic din toate aceste probleme
nu au fost discutate. Cel puţin asta a susţinut Emil Boc la finalul întâlnirii.

"Am discutat aspecte ale actului de guvernare şi proiecte pe care le avem în lucru", a spus Boc după şedinţă.

Antena 3
(sursa: http://www.antena3.ro/politica/ce-discuta-boc-cu-senatorii-pdl-in-spatele-usilor-inchise_105852.html)

2 comments:

nimrod said...

Fiindcă e vorba de un punct de vedere din orizontul think tank eu zic că, vorba neamţului, îndoiala ar fi un indicat pas spre corecta apreciere. Pe de altă parte în situaţii dintr-astea mereu îmi aduc aminte, cu amuzament, de o secvenţă din "Stare de asediu" parcă, în care băieţii la conducere în diverse ţări latine se ridicau în picioare în faţa trimişilor Washington-ului şi începeau invariabil aceeaşi poezie:ţara noastră e una foarte mică dar cu probleme foarte mari.Poate că domnul Videanu n-are înclinaţii spre recitat catrene de vasalitate ceea ce e de apreciat...

Bibliotecaru said...

Eu observ că atunci când corabia se scufundă, încep să se caţăre unii pe alţii ca să scape de înec.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.