21 March 2011

Adrian Severin, păcălit sau corupt?


Am auzit de "problema" Severin de pe blogul domnului Cristian Preda.

Nu există altă soluţie: Adrian Severin trebuie să demisioneze din Parlamentul European după ce a recunoscut că a cerut bani pentru a susţine o anumită opinie.
E în joc credibilitatea României, e în joc credibilitatea Parlamentului European!

Apoi am aflat "despre ce este vorba":
http://www.b1.ro/stiri/politica/sunday-times-adrian-severin-a-cerut-12-000-de-euro-pentru-lobby-in-parlamentul-european-1727.html

Astăzi domnul Severin a susţinut o conferinţă de presă. Amănunte pe:
http://www.b1.ro/stiri/politica/adrian-severin-spune-ca-nu-sunt-dovezi-in-cazul-mitei-de-100-000-de-euro-nu-sunt-corupt-1757.html

În acest moment... nu prea mai ştiu ce să cred. Nu pricep însă de ce nu se aşteaptă ancheta parlamentară a parlamentului european, anchetă care, din ceea ce spune domnul Severin, şi presa citează şi pe vice-preşedintele Parlamentului European, a început. Dacă Parlamentul European spune că totul este OK şi că nu au nimic de obiectat, habar nu am pe ce anume se autosesizează DNA. Nu prea înţeleg nici de ce să auto-sesizează DNA, pentru că, este evident, calitatea oficială de Parlamentar European este una europeană şi nu una românească. Deşi eu cred că aceste aspecte ar fi trebuit să fie primele explicate, nimeni nu pare să le bage în seamă. Nici măcar nu se înţelege dacă cei 100 de mii de euro reprezintă bani daţi sau nu. Mita ar fi trebuit să însemne un temei al serviciului ilegal oferit în schimbul unor bani, or aici se vorbeşte despre un contract de consultanţă, care nu este ilegal (din câte înţeleg eu) şi bani aceştia, 100.000 de euro, care au o semnificaţie evazivă, sunt "ceva" ce ar putea fi într-un an dacă "nu ştiu ce" şi "nu ştiu cum". Apoi, amendamentul în cauză am înţeles că fusese deja depus de un alt parlamentar european, deci iar apare un semn de întrebare în legătură cu motivul mitei.

Acum, de la presă mă aştept la astfel de lucruri, pentru că ei înghit imediat orice fel de nadă... verifică pe urmă ce şi cum, nu mă aşteptam însă ca nişte euro-parlamentari să aibă astfel de reacţii, fără măcar să-l întrebe pe colegul lor, domnul Severin, ce şi cum s-a întâmplat.

10 comments:

Anonymous said...

TU,ca bibliotecar mai ai tupeu sa crezi ca iel ieste pacalit sau corupt?
Asta iera valutist de prin 88-89 pe cind facea tranzitu' da marci vest si iest germane?
DECI,cit de fraier poti fi sa crezi ca ieste pacalit?

Deceneu said...

Daca a perceput sau a acceptat bani ca sa sustina un amendament in PE, atunci este in culpa.
Activitatea lui in PE nu trebuia sa fie afectata de "consultanta" acordata.

inginerul sef said...

Bibliotecaru,
lucrurile sunt clare,oricat de mult le-am complica noi pe aici.Ati vazut,acolo se actioneaza hotarat.I-a fost ceruta demisia imediat,chiar de ciracii lui politici.Nici nu mai conteaza raspunsul la intrebarea dvs,pacalit sau corupt,Severin este indezirabil.Zbaterea lui este cu atat mai jalnica.
A trecut insa necomentat un alt aspect."Socialistul" Severin recunoaste cu gurita din dotare ca a incercat sa promoveze amendamentul la mai multe grupuri parlamentare.Bodu,in naivitatea lui,chiar ii spune "ca acesta este un amendament de dreapta".Ceea ce inseamna ca in activitatea sa de "consulting",nea Severin lasa la urma propriile convingeri politice.Poate fi de "dreapta",bani sa iasa.

nimrod said...

Biblio,

An văzut acum ceva vreme pe Youtube o secvenţă incredibilă: un grup de foşti gardieni SS stând liniştiţi la coadă să fie spânzuraţi de americani... Nu ştiu dacă vreunul dintre ei îşi recunoscuse vina da' îşi înfruntau soarta cu demnitate... Şi adică cum păcălit? Ceilalţi doi au dispărut deja din viaţa politică europeană. Să plece şi ăsta... Şi aşa am înţeles că-l caută ANI pe-acasă... Ce jalnic...

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Sunt două tipuri de oameni. Unii care se agită imediat ce primesc o ştire "care le convine" provenită dintr-un ziar de scandal englezesc. Acest tip de oameni nu sunt interesaţi de ce se întâmplă efectiv, este îndeajuns că un parlamentar european "de la PSD" a fost prins cu ceva dubios... şi şo pe ei. Există şi un al doilea tip de oameni, extrem de minoritari, car vor să înţeleagă exact ce se întâmplă pentru că este mai interesată situaţia decât persoana celui aflată în situaţia respectivă.

Eu nu ştiu dacă domnul Severin este sau nu este vinovat. Dacă această sarcină de incertitudine înseamnă că sunt cu tupeu şi fraier, foarte bine. Dacă cei care înghit imediat toate articolele "convenabile politic" sunt cei inteligenţi şi cu bun simţ, iarăşi foarte bine.

Asta nu mă va împiedica să aflu anumite amănunte importante, cum ar fi, de exemplu, de ce se implică DNA. Şi ar mai fi o chestiune interesantă, de ce campania aceasta de "şo pe el" nu aşteaptă cercetarea Parlamentul European. Nu ar fi mai simplu ca aceştia să spună că domnul Severin este vinovat de ceva anume?

Bibliotecaru said...

@ Deceneu
Aveţi dreptate.
Se pare însă că el nu a susţinut nici un fel de amendament, pentru că nu cred că ar minţi asupra unei informaţii atât de uşor verificabile. Se pare că nu a primit nici cei 100.000 de euro, pentru că nici ziariştii englezi nu spun asta.
Lucrurile nu sunt foarte clare, dar dacă domnia sa a primit bani ca să susţină un proiect legislativ european, cu siguranţă că vorbim despre o stare de incompatibilitate care se traduce, în final, la sancţionarea lui de către Parlamentul European, poate chiar cu eliminarea din PE (caz în care va fi schimbat de următorul pe lista PSD în PE). Să aşteptăm să vedem ce spun cei din Parlamentul European, este cel mai simplu şi mai corect.

Bibliotecaru said...

@ inginerul sef
Şi pentru dumneavoastră am acelaşi răspuns ca cel de mai sus.

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Este totuşi o diferenţă. Acei ofiţeri îşi cunoşteau soarta de la intrarea în proces... Ba cred că-şi ştiau soarta de la intrarea în război, pentru că ştiau că pierzătorul pierde tot, nu numai războiul. De ce nu au stat la coadă şi aliaţii care au făcut exact aceleaşi abuzuri precum SS-iştii? Simplu, pentru că ei erau învingători.

În România legea este o nesfârşită tocmeală. Românilor le dispare sentimentul vinovăţiei pe măsură ce ajung mai sus şi vinovăţia este şi mai mare. Priviţi la Parlamentul României... Câţi parlamentari sunt în pline cercetări penale, unii sunt în tribunal de ani de zile cu procese civile şi penale... Până acum dl. Severin este acuzat de un ziar, nu există, în mod oficial, nici un fel de acuzaţie formată. Păi dacă ne-am lua după acuzaţiile din ziare în România, relativ la politicienii români, ploaia de demisii ar trebui să fie atât de mare încât nu ar mai fi picior de om politic prin Parlament, la Primării, în Consilii, în Guvern... poate doar cei de care nu s-a auzit niciodată. Într-o lume naturală, cu un climat social obişnuit, într-un spaţiu aseptic şi cu rezistenţă la mizerie, cu siguranţă că un politician care păţeşte o devoalare în presă cu un matrapazlâc ar trebui să-şi dea demisia. Din păcate în România lucrurile stau cum stau. Eu de ce mă chinui să promovez normalitatea? Ei de ce nu mă ajută?

nimrod said...

Biblio,

În lumea civilizată, ca să fii dat afară dintr-un restaurant de lux, cu interdicţia de a mai intra vreodată acolo, nu e nevoie să furi argintăria. E suficient să vorbeşti, la un moment dat, prea tare. Eu mă bucur că PE are o asemenea reacţie de respingere... Chiar mă unge la suflet.

Bibliotecaru said...

Păi şi eu tot reacţia PE o aştept. Vreau să văd ce anume spune cercetarea lor, a fost mită sau nu a fost mită.

Din punctul meu de vedere, domnul Severin trebuia să se ţină de funcţia de parlamentar european, nu avea de ce să facă un contract de consulting... Dacă e mită sau nu e mită, nu schimbă mare lucru... oricum cred că politic domnia sa a greşit în momentul în care a acceptat astfel de colaborări.

Interesant este însă ce stabilesc cei din PE. Dacă nu-şi dă demisia, PE va continua cercetare şi, la final, pot să-l sancţioneze pe domnul Severin cu excluderea din parlament. Dacă domnul Severin îşi prezintă demisia, investigaţia nu se va mai face şi domnul Severin nu va mai fi acuzat de nimic. Domnia sa riscă să ajungă la puşcărie numai dacă nu-şi dă demisia, pentru că altfel nu se pot strânge date incriminatorii (aşa cum s-a întâmplat în cazul celorlalţi doi europarlametnari din acelaşi scandal).

Interesul justiţiei este ca domnul Severin să nu-şi dea demisia. Nu m-aş mira ca mare parte dintre cei care insistă ca domnul Severin să-şi dea demisia să nu fie şi ei într-o situaţie asemănătoare (adică să aibă diverse colaborări) şi să ţintească de fapt muşamalizarea "afacerii amendamentul".

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.