24 March 2011

De ce plutesc fiarele?


Domnul preşedinte Traian Băsescu îşi pune problema că domnul Tăriceanu nu ştie de ce pluteşte nava care are fiare. Dacă îmi permite, răspund eu... fiarele ştiu să înoate. Pe mine m-au învăţat la şcoală că inginerii nu spun "fiare". Ţin minte că profesorul meu de Studiul metalelor mi-a spus aşa:
- Până acum, că nu aţi făcut o facultate, dacă vă loveaţi de o armătură... spuneaţi că aţi dat cu piciorul într-un fier. De acum încolo, ca un om cu studii inginereşti, veţi spune că v-aţi lovit de un OL 37.
"Ţeapa" pe care a luat-o domnul Preşedinte Traian Băsescu este că domnul Tăriceanu a făcut domnia sa "Construcţiile" şi aparent nu are nici o treabă cu vapoarele... dar la Hidrotehnică... Apoi un masterat în matematică şi informatică la Universitatea Bucureşti (1981). A lucrat ca inginer la Consiliul Naţional al Apelor, Filiala Argeş (1976-1977), inginer la Trustul de Construcţii Industriale Bucureşti (1977-1979) şi ca asistent universitar la Facultatea de Hidrotehnică din Bucureşti (1980-1991).

Domnule Traian Băsescu,
Ce vă faceţi domnule dacă domnul Tăriceanu vă răspunde şi el cu legea lui Bernoulli pentru curgere turbionară... ştiţi dumneavoastră (sau nu) legea care se aplică atunci când trece nava prin apă (că face "bulbuci", dacă aţi observat)... Sunt convins că aţi uitat formula... Sau pe unde scoateţi cămaşa dacă vă întreabă despre legile fenomenului de cavitaţie de la elice (ştiţi dumnevoastră, cele care mai rup elicea) că şi acolo sunt nişte formule complicate. Mai bine tăceaţi, că se supără senior Tăriceanu şi vă face din două sau trei întrebări legate de "ce pluteşte nava" de nu vă vedeţi, că la o adică, chiar dacă ştiţi dumneavoastră de legea lui Arhimede ca fenomen, dar nu cred că ştiţi prea exact cum apare acea forţă ascensională, ce se întâmplă intim prin molecule, pe acolo, de plutesc "fiarele".

http://www.mapn.ro/fotodb/albums/19012005/Regele_Ferdinand_Foto_4_BAE_Systems.sized.jpg
(sursa: http://www.mapn.ro/fotodb/19012005/Regele_Ferdinand_Foto_4_BAE_Systems)

Domnule preşedinte,
Dacă tot sunteţi specialist în fiare... ce ştiţi despre tunul super-rapid 76 mm Oto Melara? :D

Domnule preşedinte, "meseriaşii" specialişti sunt militarii profesionişti. Eu spun să renunţaţi la acest aer de preşedinte factotum, că nu vă stă bine în rolul lui Nicolae Ceauşescu. Lumea s-a cam săturat de preşedinţi care se pricep la toate şi-şi dau cu părerea relativ la orice. Lăsaţi specialiştii adevăraţi să-şi dea cu părerea, că nu trebuie să le ştiţi chiar pe toate.

3 comments:

marius said...

UE si NATO au hotarat sa aplice embargoul maritim pentru Libia si ca atare au cerut sprijinul României cu o nava distrugator sau fregata. CSAT a hotarat sa trimita Fregata “Regele Ferdinand” in cadrul interventiei fortelor aliate in acest conflict. Ce nu a luat in calcul CSAT este faptul ca va trimite 205 militari si doi ofiteri de stat major din fortele navale pe o nava dotata cu un singur instrument de lupta si anume un tun. Declaratiile guvernului aduc la cunostinta opiniei publice ca nava va avea misiuni de blocare si control a navelor suspecte din Marea Mediterana insa ce nu au luat probabil in calcul este posibilitatea ca respectivele nave pot fi dotate cu arme de lupta. In acest caz imi pun o intrebare, cum se va apara fregata noastra in eventualitatea intrarii intr-un conflict cu o nava inamica? Din punctul meu de vedere România ar fi trebuit sa trimita un distrugator care are la bord mult mai multe arme atat ofensive cat si defensive. In cazul in care fregata va fi atacata cine va raspunde pentru vietile soldatilor si distrugerile suferite de nava? Mai mult ca sigur ca NIMENI.

Bibliotecaru said...

@ marius
Domnule Marius,
Aveţi dreptate, aveţi foarte multe dreptate şi totuşi...

În primul rând, este evident că aceste fregate nu sunt nave de luptă.

Tunul 76 mm OTO Melara este de producţie italiană, proiectat în anii '80, este deservit de 3 militari, şi este capabil să tragă 85 de focuri la o distanţă maximă de 18 km. Este o armă puternică împotriva altor nave care nu sunt de război. Nava mai are şi instalaţii lansare torpile, foarte utile împotriva submarinelor... Marele serviciu al unei astfel de nave nu constă însă în armament, ci în detectarea inamicului, adică în instalaţiile de bruiaj pasiv, sisteme de luptă electronică, 9 sisteme radar...
Pentru că s-au dus multe misiuni de antrenament împreună cu alte nave NATO (ultima fiind prin octombrie anul trecut, chiar în Marea Mediterană), s-a construit deja o interoperabilitate cu navele de război americane. Personal cred că fregata Regele Ferdinand va identifica navele suspecte şi acestea vor fi abordate de navele de luptă ale NATO.

Unknown said...

Eu credeam ca ne spui cum ramanea repetent in facultate la fel ca seful lui: crin antonescu. Ma rog asta spune ca a ramas repetent fiidca nu vroia sa mearga unde-l repartiza si repetentia era un fel de fronda. Cat despre ingineria lui C.P.Tariceanu am mai auzit. Mi-a placut aia cu masterul in 1981

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.