Gulagul sovietic a înghiţit sute de mii de est-europeni deportaţi în special în anii '40. Iată că s-a simţit nevoia unui loc în care să fie înregistrate mărturi despre acele vremuri. 13 cercetători au strâns informaţii din 15 ţări (Franţa, Germania, Belarus, Letonia, Lituania, Estonia, Ungaria, Italia, Kazahstan, Polonia, România, Marea Britanie, Rusia, Ucraina şi Republica Cehă). Proiectul doreşte să suplinească lipsa de informaţii relative la istoria deportării sovietice.
Cum era poate de aşteptat, dinspre România nu prea au venit informaţii. Poate de acum încolo cercetătorii să intervieveze supravieţuitorii.
© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.
5 comments:
Am cunoscut un batran care s-a intors (aproape) pe jos din Siberia. Si acum am in minte unele dintre povestirile sale.
Eu am invatat istorie reala din povestile batranilor.
Ce nu se spune ? Romani au dat rusilor romani ca sa fie deportati ! Numai cand ne gandim la aceste lucruri ar trebui sa ne ingrozim.
Sau poate nu.
Si azi romani tradeaza romani. Si azi securisti conduc romania (cu r mic). De ce sa ne mire trecutul ? Prezentul nu e cu nimic mai bun (moral vorbind).
Nu mă pot gândi decât la cei care au murit ca să apere o ţară care acum este vândută, de 20 de ani, bucăţică cu bucăţică.
S-au dus "fabricile şi uzinele", s-a dus industria şi agricultara, s-au dus resursele subsolului... acum se vinde şi pământul, şi viitorul. România îşi pierde suveranitatea cu fiecare minut care se scurge.
La prima vedere asa este si nu pot sa nu aprob ceea ce spui.
Dar nu conteaza nici fabricile, nici uzinele, nici bancile, nici resursele. Ciudat ce spun, nu ?
Atunci ce conteaza ?
Omenia. Romanii si-au vandut omenia. Cum ar spune unii mai religiosi, si-au vandut sufletul. De aceea sufarinta o sa scrie pe ei in urmatorii 10.000 ani.
@ Darael
Omenia s-a pierdut tot din pricina clasei politice. Un bun politician oferă, în primul rând, un obiectiv care să construiască un climat de solidaritate. Ce a făcut politica?
1. În campanie electorală şi-au înrăit susţinătorii unii împotriva altuia. Astăzi înrăirea este starea de fapt.
2. Fenomenul infracţional a ajuns o realitate nemiloasă a vieţii de zi cu zi şi, după cum se observă, politica este în centrul acestor afaceri de tip mafiot.
3. De 20 de ani politica peticeşte realitatea fără nici cea mai mică coerenţă sau previziune pe termen mediu şi lung.
4. Schimbarea politică a sărăcit populaţia pentru că "ce un mandat unul clădea, următorul mandat celălalt demola".
5. Desele "mişmaşuri" făcute de politician au semănat în rândul populaţiei neîncrederea.
6. Politica întreţine în societate un climat în care, dacă te opreşte cineva pe stradă, ai impresia că-ţi va da cu ceva în cap sau va dori să te escrocheze.
Este în sarcina politicii să rezolve aceste probleme şi domniile lor au, întotdeauna, lucruri mai importante de rezolvat. Nu numai că nu au rezolvat aceste probleme. dar le şi amplifică zi de zi. Românii au început să fie fiecare pentru el, să se închidă cu uşi metalice şi chei cu amprente, sisteme de alarmă, gărzi de corp...
Post a Comment