Întâmplător mi-a căzut sub ochi un document despre care aş vrea să discut...
La historia del éxito económicoargentino y sus implicaciones
Mark Weisbrot, Rebecca Ray, Juan A. Montecino şi Sara Kozameh Diciembre 2011 (Originalmente publicado en inglés en octubre de 2011)un produs al Center for Economic and Policy Research.
vezi şi A doua parte... De ce România ar trebui să privească cu atenţie la Argentina?
Am spus deja că Argentina a atins nivelul PIB-ului din perioada de pre-recesiune după trei ani de creştere economică. Deci nu vorbim despre o creştere normală ciclurilor economice care urmează perioadei de recesiune.
Mulţi au explicat creşterea neaşteptat de rapidă a economiei argentiniene prin boom-ul de marfă şi un an bun din punct de vedere al preţurilor la mărfurile de natură agricolă, soia de exemplu... dar datele nu confirmă această ipoteză.
În tabel se observă formarea PIB-ul în sensul consumului. Se observă că exportul creşte în paralel cu scăderea importurilor. Se mai observă şi creşterea consumului privat concomitent cu temperarea sau scăderea consumului public. Între 2002 şi 2008 exporturile scad, şi scăderea se adaugă şi ea la PIB. Nu se pune problema că este o creştere a exporturilor şi scădere a importurilor care să fie echivalentă cu creşterea PIB-ului. Cheia este deci creşterea consumul privat şi asta înseamnă că economia a produs mai mult PIB pe seama unor investiţii, deci şi pe creşterea capitalului fix.
Influenţa exporturilor la creşterea PIB-ul se poate observa şi în următoarele două tabele. Iată, creşterea exporturilor în dolari (primul tabel), nu provoacă şi o creşterii a ponderii exporturilor din PIB (cel de al doilea tabel).
vezi şi A patra parte... De ce România ar trebui să privească cu atenţie la Argentina?