16 September 2012

O ştire care, dacă este adevărată, pune USL-ul pe culmile penibilului


Am asistat deja la un referendum care, prin pragul electoral impus practic de Uniunea Europeană, s-a transformat din unul de demitere în unul de readmitere a preşedintelui. Nimeni nu prea a înţeles care a fost treaba cu cei de la Curtea Constituţională care au "recomandat" acel cvorum, dat fiind că legea deja fusese, până nu de mult, fără cvorum şi CCR nu recomandase nimic, nimeni nu a înţeles nici de ce UE a intervenit de parcă "recomandarea" CCR ar fi fost o decizie general obligatorie (iarăşi, din moment ce referendumul trecut a fost fără cvorum, pretenţia CCR la cvorum era o tâmpenie)... mai ales că "general obligatorie" este în faţa judecătorilor şi de fapt nu obligă legislativul să facă o modificare sau alta... OK, timpul nu se mai întoarce şi nici "mortul de la groapă". Iată însă o ştire bulversantă care vine tot "pe linie" europeană.
Situația de la Parchetul General și DNA a fost una dintre temele discutate de liderii USL la reuniunea din Murighiol. Tema este presantă fiindcă premierul Victor Ponta va merge luni la Bruxelles, pe agenda convorbirilor cu oficialii europeni figurând și aspecte privind independența Justiției.

Laura Codruța Kovesi ar putea fi numită șef la DNA, în locul lui Morar. În urma consultărilor dintre liderii coaliției aflate la guvernare, a prins contur ideea de a susține propunerea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al DNA. Mandatul lui Daniel Morar a expirat, el fiind delegat să conducă DNA timp de șase luni sau până ce o nouă propunere a ministrului Justiției trece de CSM și este aprobată de președintele Traian Băsescu.

Acordul USL pentru Kovesi ar demonstra că Uniunea nu încearcă să subordoneze Justiția și ar fi un argument pentru partenerii europeni și americani că România respectă valorile democratice. Kovesi, aflată din septembrie 2006 în funcția de procuror general, a fost apreciată atât de oficialii europeni cât și de cei americani pentru evoluția Parchetelor și reforma în domeniu. Propunerea ei ar avea mari șanse să treacă rapid de CSM, iar președintele Traian Băsescu nu ar avea motive să refuze semnarea decretului de validare în funcție. Practic, președintele Traian Băsescu și PDL ar rămâne fără muniție propagandistică în confruntările politice din țară, dar și pe plan extern. Pe de altă parte, liderii USL au apreciat că Daniel Morar este mult prea apropiat de Traian Băsescu și se vor opune unei noi numiri a acestuia, mai ales că legea nu îi permite un al treilea mandat. De aceea, Victor Ponta va insista la Bruxelles asupra necesității respectării regulilor jocului, care impun înlocuirea lui Morar de la DNA.

Mandatul lui Kovesi expiră pe 2 octombrie, 2012. După vacantarea postului de Procuror General, funcţia este preluată interimar de prim-adjunctul Marius Iacob, până la definitivarea procedurilor de numire a unui procuror general.


(http://www.dcnews.ro/2012/09/laura-codruta-kovesi-ar-putea-fi-numita-sef-la-dna-in-locul-lui-morar/)
Dacă aşa ceva se întâmplă, dacă se reinstaurează cei despre care USL au spus aproape infinit de mult că sunt "oamenii lui Băsescu" care cocoşează politic Justiţia... ce credibilitate mai poate avea USL... muuuult sub PP-DD (vezi şi în acest caz blatul cu PDL... Vasile Blaga: PDL nu exclude o colaborare cu PPDD dupa alegerile parlamentare).

"Tembelismul" ştirii, şi al USL dacă este adevărată, are încă o dimensiune. Această dimensiune este că până acum domnul Ponta a spus că nu intervine pe lângă proaspătul ministru al Justiţiei în alegerea ce o va face pentru cele două posturi, şefi de la Parchetul General și DNA. Acum ştirea spune că a existat o dezbatere la Murighiol pe tema asta... Eu ştiu că politicienii români sunt de tipul "răzgândeanu", respectiv că "doar vitele sunt consecvente"... dar parcă e prea mult.
© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.