22 December 2008

Miniştrii pe liste


http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/3666593/4/img-7428-online-og.jpg?width=800&height=600
Parlamentul a validat, prin vot secret, politicienii înscrişi pe lista domnului Boc:

La început a fost împărţirea ministerelor. Astfel...

PD-L ia finanţele şi transporturile, PSD - internele: Vezi cum s-a împărţit azi Guvernul

După o întâlnire care a durat în jur de 80 de minute, PSD şi PD-L au anunţat modul în care şi-au tranşat ministerele. Astfel, PSD a obţinut Ministerul Internelor şi Administraţiei, confirmând informaţiile vehiculate în ultimele zile, potrivit cărora, pedelistul Vasile Blaga nu ar mai prinde un loc în Executiv nefiind susţinut de preşedintele Traian Băsescu.

În schimb, PD-L a obţinut ambele ministere economice – Finanţele şi Economia, dar şi cele două ministere care îşi vor gestiona cele mai multe fonduri – Transporturile şi Ministerul Dezvoltării Regionale. Pe lista PD-L se mai află Apărarea, Comunicaţiile, Cultura, Tineretul şi Turismul. Pesediştii au mai obţinut ministerele sociale – Munca, Educaţia, Săntatea, Agricultura, dar şi Mediul şi Ministerul pentru IMM-uri. La acestea se adaugă Ministerul de Externe şi funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu parlamentul. La sfârşitul discuţiilor, Mircea Geoană a refuzat să dezvăluie care a fost ministerul pe care social-democraţii l-au ales primul, informaţii neoficiale arătând că ar fi fost vorba de portofoliul dorit de Vasile Blaga, Internele.

Ministerele PSD :

1)Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

2) Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării

3) Ministerul Sănătăţii

4) Ministerul Agriculturii

5) Ministerul Admnistraţiei şi Internelor

6) Ministerul Afacerilor Externe

7) Ministerul Mediului

8) Ministerul IMM-urilor şi mediului de afaceri.

+ funcţia de vicepremier, care va avea în subordine Departamentul pentru Afaceri Europene

+ ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

Ministerele PD-L:

1) Ministerul Finanţelor Publice

2) Ministerul Infrastructurii şi Transporturilor

3) Ministerul Economiei

4) Ministerul Apărării Naţionale

5) Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei

6) Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

7) Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional

8) Ministerul Tineretului şi Sportului

9) Ministerul Turismului

Ministerul Justiţiei - un independent

(Sursa: Gândul, http://www.gandul.info)

Apoi s-au ales miniştrii...

Premier: Emil Boc (PD-L)

Emil Boc, născut în 1966, este absolvent al facultăţii de Istorie şi Filosofie din Cluj şi al Facultăţii de Drept. Începând din 1996 este înscris ca avocat în Baroul Cluj. Din 2000 este doctor în drept constituţional şi instituţii politice, iar în prezent ocupă postul de conferenţiar univeristar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Începând cu 2005 Emil Boc este preşedintele executiv al Partidului Democrat şi lider al Grupului parlamentar PD din Camera Deputaţilor. În 2004 a fost ales primar al oraşului Cluj-Napoca, iar în 2008 a fost reales din primul tur, cu 76,2% din voturi.

Vicepremier: Dan Nica (PSD)

Dan Nica, născut în 1960, a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, din Iaşi şi este doctor în Ştiinţele Comunicării. Este în politică din 1996, când a obţinut un mandat de deputat din partea PDSR şi de membru în Comisia parlamentară pentru industrii şi servicii. Din 2003 până în prezent este preşedintele organizaţiei judeţene PSD Galaţi, iar din 2005, vicepreşedinte PSD.

Miniştrii PSD

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: Marian Sârbu


Marian Sârbu, născut în 1958, este licenţiat în Drept. Din 1994 este membru al Biroului Executiv al PDSR. Între 2000 şi 2003 este deputat şi Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Între 2003 şi 2004 este Ministru delegat pentru Relaţia cu Partenerii Sociali.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Ilie Sârbu

Ilie Sârbu, licenţiat în teologie şi ştiinţe economice, membru PDSR din 1993. În 2001 devine Ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Din 2004 este preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Timiş, iar din 2005 este ales vicepreşedinte al PSD. În urma demisiei Preşedintelui Nicolae Văcăroiu, Ilie Sârbu este ales Preşedinte al Senatului României, pe data de 28 octombrie 2008. Împătimit vânător, Ilie Sârbu este membru al mai multor asociaţii naţionale și internaţionale: Președinte al filialei A.J.V.P.S. Timiș, membru al Biroului Executiv A.G.V.P.S. România şi Vicepreşedinte al CIC (International Council for Game and Wildlife Conservation).

Ministerul Educaţiei şi Cercetării: Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu este inginer, doctor în Ştiinţa şi Ingineria Materialelor Oxidice, Facultatea de Chimie Industrială, Universitatea Politehnică Bucureşti. Din 2004 până în prezent este Rector la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Este membru PSD din 1996, iar între 2000 şi 2003 a fost Ministrul Educaţiei şi Cercetării în cabinetul Năstase. În 2002 a primit Ordinul Steaua României în grad de Cavaler.

Ministerul Sănătăţii Publice: Ionuţ Bazac

Ionuţ Bazac a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. A fost secretar de stat în perioada decembrie 2000 - martie 2002, respectiv august 2004 - decembrie 2004. În 2003, s-a transferat la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor. Ion Bazac este membru fondator al Asociaţiei pentru Promovarea Tinerilor, organizaţie din care face parte şi Victor Ponta. În 2007, Ion Bazac a înfiinţat firma Forza Rossa, împreună cu soţia sa, Camelia Bazac şi holdingul Central European Finance din Luxemburg. Ulterior, firma a devenit reprezentatul Ferrari în România. Cei doi soţi deţin 52,5% din acţiuni, Ion Bazac fiind şi preşedintele acesteia. În mai 2008, Forza Rossa a inaugurat service-ul oficial Ferrari din România, în cadrul complexului din Otopeni. La ceremonia oficială au participat atât o delegaţie la nivel înalt din Italia cât şi mai mulţi proprietari români de Ferrari.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: Victor Ponta

Victor-Viorel Ponta, născut în 1972, a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti, obţinând, în 2000, un master în Drept penal internaţional la Universitatea din Catania, Sicilia. În 2002, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, iar un an mai târziu a devenit doctor în Drept penal al Universităţii Bucureşti. Victor Ponta a fost procuror, coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor, Secretar de Stat, Şeful Corpului de Control al Guvernului şi ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării aquis-ului comunitar. Din 2002, Ponta este preşedintele Tineretului Social Democrat, iar din 2003, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.

Ministerul Afacerilor Externe: Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu, născut în 1959, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. În 1999, a devenit doctorand al Facultăţii de Drept -Universitatea Bucureşti - tema "Protecţia personalităţii umane prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului". A fost vicepreşedinte pe domeniul Politica Internaţională şi relaţia cu comunităţile româneşti. Din 1995, este membru fondator în Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare. Cristian Diaconescu a fost secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale, Ministerul Afacerilor Externe, între decembrie 2000 şi ianuarie 2004. Între ianuarie 2004 şi martie 2004, a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, MAE, iar între martie 2004 şi decembrie 2004, ministrul Justiţiei.

Ministerul pentru IMM, Comerţ şi Mediu de Afaceri: Constantin Niţă

Constantin Niţă, născut în 1955, a absolvit Facultatea de Studii Economice Iaşi, Secţia Ec. Industriei şi Facultatea de Drept Iaşi. În 1999 devine doctorand al Facultăţii de Ştiinţe Economice Iaşi, doctor în economie - specializarea marketing. Între 1998 şi 2004 a fost membru al Biroului Executiv al Partidul Social Democrat. Între 2000 şi 2003 a fost deputat - secretar al Biroului permanent. Din februarie 2005, este viceliderul Grupului Parlamentar al PSD.

Ministerul Administraţiei şi Internelor: Gabriel Oprea

Gabriel Oprea, născut în 1961, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti. Între 2003 şi 2004 a fost ministru delegat pentru Administraţia Publică, iar între 2004 şi 2008 a fost deputat PSD. În perioada 2004 - 2005, Oprea a fost membru al Biroului Coordonator Naţional al Partidului Social Democrat, iar din 2006, până în prezent este preşedintele Departamentului de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. Din 2008 este profesor Universitar, Conducător de Doctorat - Academia Naţională de Informaţii.

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile: Nicolae Nemirschi

Nicolae Nemirschi, născut în 1959, a absolvit Institutul de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Instalaţii. Nemirschi a obţinut un masterat în Drept Social European şi este doctorand la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină. În 1984 a fost inginer la Întreprinderea de Construcţii Hidrotehnice Constanţa - Canalul Dunare-Marea Neagră, iar mai apoi director adjunct la S.C. Mamaia SA, între 1990 şi 1992, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, filiala Constanţa, în perioada 1998 - 2000 şi director general la Asociaţia Patronală Mamaia. Între anii 2000 şi 2004, a fost director executiv şi arhitect şef în Primăria Municipiului Constanţa. În prezent este Preşedinte al Zonei Metropolitane Constanţa şi Vicepreşedinte al Comitetului Naţional al Zonei Costiere.

Miniştrii PD-L

Ministerul Economiei: Adriean Videanu

Adriean Videanu, născut în 1962, a absolvit Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii Bucureşti, secţia Autovehicule Rutiere (AR). În liceu şi, apoi, în facultate, a jucat volei (divizia B) şi apoi fotbal de performanţă pentru Petrolul Videle (divizia C), alături de unul dintre cei doi fraţi ai săi, Marian Videanu. Este în ploitică încă din 1990, când a obţinut un mandat de deputat de Teleorman. În 2004 a fost ales primar general al Bucureştiului, după alegerea lui Traian Băsecu în fruntea statului român. Adriean Videanu este căsătorit şi are doi copii.

Ministerul Finanţelor: Gheorghe Pogea

Gheorghe Pogea, născut în 1955, a absolvit Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor - Institutului Politehnic Bucureşti. Între 2000 şi 2005 a fost preşedinte al BPJ al PD, filiala Hunedoara, Partidul Democrat. Pogea a fost coautor al Programului de Guvernare al Alianţei D.A. PNL-PD. În iunie 2006 a fost retras de PD din Guvern, pentru a se forţa desfiinţarea funcţiei de ministru de stat.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii: Radu Berceanu

Radu Berceanu, născut în 1953, a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti - Facultatea de Construcţii Aeronave. Între 1998 şi 2000 a fost ministru al Industriei şi Comerţului. În perioada 2006 - 2007, Radu Berceanu a fost ministru al Transporturilor şi Industriilor. Între 2004 şi 2006, respectiv 2006 - 2008, Berceanu a fost vicepreşedinte al Senatului. Radu Berceanu este membru PD de la înfiinţare, preşedintele organizaţiei PD Dolj de la înfiinţare şi până în prezent, secretar, vicepreşedinte executiv şi vicepreşedinte al PD.

Ministerul Apărării Naţionale: Mihai Stanişoară

Mihai Stănişoară, născut în 1962, a absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic Timişoara. În 2001, devine secretar executiv al Biroului Permanent Naţional al Partidului Democrat. În martie 2007, Stănişoară devine consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională. Până în februarie 2005 a fost vicelider al Grupului Parlamentar al PD. Până în martie 2007, a fost preşedinte al comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Mihai Stănişoară este membru în CSAT.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei: Vasile Blaga

Vasile Blaga, născut în 1956, a absolvit Institutul Politehnic "Traian Vuia" Timişoara, Facultatea de Mecanică. Are specializare vamală în Austria şi Germania, Colegiul Naţional de Apărare. Între 2004 şi 2007, Vasile Blaga a fost ministrul Administraţiei şi Internelor. Vasile Blaga este căsătorit şi are doi copii.

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional: Toader Paleologu

Toader Paleologu, născut în 1973, are o diplomă de studii aprofundate în filosofie, Universitatea Paris I Sorbonne. În 2005, a fost numit ambasador al României în Regatul Danemarcei şi Islanda. Din 2003, este conferenţiar la European College of Liberal Arts din Berlin. Toader Paleologu este fiul eseistului şi ambasadorului Alexandru Paleologu.

Ministerul Tineretului şi Sportului: Monica Iacob Ridzi

Monica Iacob Ridzi, născută în 1977, este doctor în ştiinţe inginereşti, Universitatea din Petroşani, Facultatea de Drept. Din 2007 şi până în prezent este deputat în Parlamentul European, membru al grupului PPE-DE. În perioada septembrie 2005 - decembrie 2006 a fost observator în Parlamentul European. Monica Iacob Ridzi este fondator al ONG-ului "Democraţie pentru femei".

Ministerul Turismului: Elena Udrea

Elena Udrea, născută în 1973, a absolvit Facultatea de Ştiinţe juridice şi administrative, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir" şi este doctorand la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I". Între 2004 şi 2005 a fost numită consilier general al Municipiului Bucureşti, iar în 2005 - consilier de stat, şeful cancelariei preşedintelui. Elena Udrea este vicepreşedinte al PD-L.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: Gabriel Sandu

Gabriel Sandu, născut în 1963, a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Comerţ. Gabriel Sandu este în prezent vicepreşedinte al PD-L şi, din 2005, membru în Comisia pentru Politică economică, reformă şi privatizare.

Ministerul Justiţiei: Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu, născut în 1968, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, în 1991. A urmat ulterior un program de instruire în practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franţa (1994) şi a obţinut titlul ştiinţific de doctor în Drept Comercial, summa cum laudae, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (2004). Cătălin Predoiu a practicat avocatura în cadrul unor importante firme din domeniu. În 1996 a fondat o importantă casă de avocatură. Predoiu a făcut parte din Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România (din 2007), Consiliul de Administraţie al CEC SA (din 2007). În perioada 2003-2007, Predoiu a fost membru în Consiliul Baroului Bucureşti. Cătălin Predoiu a mai fost ministru al Justiţiei şi în Guvernul Tăriceanu.

(Sursa: Antena3.ro)

Apoi presa a citit averea miniştrilor desemnaţi de cele două partide:

Radu Berceanu:
conturi: 1.606.100 euro + 441.500 ron
3 case
2 maşini

Vasile Blaga:
conturi: 204.273 ron + 44.090 dolari + 563.111 euro
4 terenuri + 2 case
1 maşină + 1 motocicletă

Ilie Sârbu:
conturi: 30.934 euro + 28.352 ron + 22.223 dolari
1 casă

Cristian Diaconescu:
conturi: 10.000 ron
2 terenuri + 4 case
1 maşină

Monica Iacob-Ridzi:
5 terenuri
7 case

Ecaterina Andronescu:
105.870 euro + 290.000 ron
1 casă
1 maşină

Marian Sârbu:
109.800 euro + 56.000 ron
1 casă
1 maşină

Victor Ponta:
conturi: 59.750 ron + 200.000 euro
1 teren + 3 case
1 maşină

Gabriel Oprea:
conturi: 3.605.379 euro + 58.704 ron
1 teren + 6 case

Constantin Niţă:
conturi: 32.400 euro + 9.816 ron
6 terenuri + 2 case

Dan Nica:
conturi: 228.302 ron + 20.000 euro + 16.292 euro
1 casă
1 maşină

Mihai Stănişoară:
conturi: 52.300 euro + 71.200 dolari + 92.735 ron
2 terenuri + 2 case
1 maşină

Elena Udrea:
bijuterii de peste 50.000 de euro, peste 100.000 de euro câştigaţi din avocatură
o casă, un apartament, 50% din firma Dalli

George Pogea:
conturi: 1.500 ron
un teren intravilan, o casă de vacanţă şi un apartament.

Gabriel Sandu:
conturi: 48.888 ron

Theodor Paleologu:
conturi: 20.000 euro
2 terenuri + 2 case

Nicolae Nemirschi:
conturi: 450.689 ron
1 casă
2 maşini

În final, prin vot secret, Parlamentul a validat Guvernul Boc cu o majoritate relaxantă care dovedeşte că actuala coaliţie funcţionează în parlament.

Lun 22-12-2008 comună Înregistrarea Real Media Video

http://www.realitatea.net/media/image/200812/w480/image_122996744549634800_1.jpg

Guvernul Boc a depus jurământul, luni seară, la Palatul Cotroceni
Miniştrii Cabinetului Emil Boc, învestiţi de Parlament, au depus luni seară jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni.

Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat, după care a fost citit decretul prin care sunt numiţi membrii noului Executiv. Emil Boc a fost primul care a depus jurământul.

La Palatul Cotroceni au fost prezenţi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Mircea Geoană şi Roberta Anastase, şi numeroşi reprezentanţi ai PD-L şi PSD

Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului au depus individual jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Traian Băsescu: Guvernul este rezultatul unui compromis politic în interes public

La finalul ceremoniei de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a subliniat că Guvernul este rezultatul unui compromis politic în interes public. "Trebuie să menţionz că, în sfârşit, îmi văd visul cu ochi, adică un guvern transparent susţinut în Parlament. Un Guvern asumat de o majoritate parlamentară", a declarat Băsescu.

Preşedintele a mulţumit ambelor partide că au fost capabile să realizeze compromisul în interes public."Am convingerea că nu a fost un compromis uşor. A fost un compromis, însă, care nu compromite. A fost un compromis făcut pentru a trece peste o etapă dificilă şi vreau să cred că acest Guvern îşi va duce misiunea până în 201, cu etapa de dificultate economică depăşită", a mai spus Băsescu.

Emil Boc: Cred în parteneriatul cu preşedintele României

Premierul Emil Boc a declarat după depunerea jurământului că va fi un "susţinător desăvârşit" al parteneriatului cu Parlamentul şi crede în parteneriatul cu şeful statului şi a dat asigurări că interesul public va sta la baza activităţii noului Executiv.

"Cred în parteneriatul cu preşedintele României. Voi fi un susţinător desăvârşit al parteneriatului cu Parlamentul. Cred de asemenea în parteneriatul cu Biserica, în capacitatea noastră ca împreună să putem rezolva multe dintre problemele pe care separat nu le putem rezolva", a declarat Boc. VEZI VIDEO

Guvernul Boc a primit, luni seară, votul de învestitură cu 324 de voturi pentru şi 115 împotrivă. Astfel, au fost validate programul şi lista Guvernului PD-L-PSD.

După anunţarea rezultatelor, Emil Boc a declarat că: "Această echipă îşi va pune toată priceperea şi ştiinţa pentru a reda românilor speranţa că putem să ducem ţara în direcţia bună, să îi asigurăm stabilitate şi, prin măsurile guvernamentale pe care le vom lua, prin colaborarea cu dumneavoastră, vom da stabilitate ţării şi speranţa de mai bine în România. Aşa să ne ajute Dumnezeu!"

Noul şef al Executivului a precizat că astăzi, la ora 14.00, va avea loc prima şedinţă a guvernului său, după ce fiecare ministru îşi ia în gestiune ministerul. El a refuzat să spună cine va fi secretar general al Guvernului, spunând în glumă că este "secret".

















Sursa: Realitatea.net

2 comments:

Anonymous said...

Craciun Fericit si La Multi Ani!

Bibliotecaru said...

Vă mulţumesc la fel!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.