18 December 2008

Vasile Blaga, o centură de siguranţă în aşteptarea accidentului


Mazilirea lui Vasile Blaga, urzită la Palatul Cotroceni

Anca Simina
Joi, 18 Decembrie 2008

Marele perdant al împărţirii posturilor guvernamentale a fost Vasile Blaga, care şi-a văzut cedat, prin opera preşedintelui Băsescu, Ministerul de Interne în favoarea PSD.

Deşi acesta era singurul portofoliu declarat de PDL din start nenegociabil, secretarul general al partidului a rămas fără ministerul dorit după ce colegii de coaliţie, dar şi cei de partid au respectat, la marea împărţire, indicaţiile stabilite la Palatul Cotroceni.

Vasile Blaga s-a numărat printre vechii democraţi de care Traian Băsescu s-a plâns recent, susţinând că „sunt de mulţi ani în conducerea partidului, dar n-au făcut mare lucru“.

Lista priorităţilor, schimbată

Scenariul pentru mazilirea lui Blaga a fost urmat întocmai ieri, la adjudecarea ministerelor. Titular al dreptului de a alege primul portofoliu, PSD a cerut Internele, dând practic peste cap tot ce se discutase în ultimele săptămâni direct cu PDL.

La prima întâlnire PDL-PSD în care s-au discutat, de principiu, portofoliile, social-democraţii acceptaseră să nu se atingă de ministerul lui Blaga, obţinând în schimb Transporturile - un minister cu bani şi influenţă - pentru Liviu Dragnea.

După retragerea lui Theodor Stolojan însă, în PDL s-a conturat tot mai clar suspiciunea că Băsescu a negociat direct cu Ilie Sârbu şi Mircea Geoană să ceară, peste înţelegerea cu PDL, Internele la prima strigare.

Deznodământul nu a venit, de altfel, ca o surpriză nici în conducerea PDL. Cu Emil Boc în frunte, liderii PDL au fost chemaţi la Cotroceni atât marţi seara, cât şi ieri-dimineaţă, pentru a afla care este noul lor minister prioritar: Transporturile.

„N-avem ce face, aşa se întâmplă într-o coaliţie“, ar fi explicat Băsescu compromisul.

Câteva ore mai târziu, opera a fost pusă în practică: PSD a cerut Internele, apoi PDL - Finanţele şi Transporturile, PSD continuând cu Agricultura şi Mediul şi reuşind astfel să mai scoată din cărţi un fost ministru lăudat al PDL, Sulfina Barbu.

http://www.evz.ro/pictures/articles/big/f44de8cbdf551ab1128edf82b2a63c64.jpg

Premiu de consolare: Dezvoltarea Regională

Ca premiu de consolare, lui Blaga i s-a oferit portofoliul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. Răspunsul său nu ar fi fost însă unul ferm, susţin surse din partid, înclinând mai degrabă spre a refuza. Într-o şedinţă extrem de tensionată, reacţia sa după pierderea ministerului ar fi fost, susţin sursele citate, la limita ultimatumului.

Fără emoţii ar urma să intre în cabinetul Boc fostul consilier prezidenţial Mihai Stănişoară - la Apărare - şi liderul organizaţiei de tineri ai PDL, Monica Iacob Ridzi - la Tineret şi Sport.

Elena Udrea era favorită pentru Ministerul Turismului. Portofoliul Comunicaţiilor ar urma să-i revină fostului şef al Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, iar la Cultură prima şansă o are Toader Paleologu, în condiţiile în care Raluca Turcan ar fi bătut în retragere, rămânând totuşi printre favoriţi.

Dacă la Economie, aseară, se căuta încă un nume, pentru Ministerul Finanţelor Publice era cotat cu şanse mari Gheorghe Pogea, în timp ce la Transporturi era vehiculat Gheorghe Udrişte, fostul şef al Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei.

(sursa: Evenimentul Zilei, http://www.infoportal.ro)

1 comment:

Anonymous said...

A fost un discurs penibil. Laudatio greţos. Nimicnicia unui om care se crede Bismark... Simt pe pielea mea creşterea economică halucinantă, mai ales când plătesc impozite occidentale şi ridic un salariu "demn" de Burkina Faso...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.