31 May 2010

De la mine pân' la tine


Nu, nu este vorba despre melodia Ochi tăi interpretată de domnul Hruşcă, este "din Vasile Alcsandri"...

Stelele

Doină

De la mine pân' la tine
Numai stele şi lumine!

Dar ce sunt acele stele?
Sunt chiar lacrimile mele

Ce din ochii-mi au zburat
Şi pe cer s-au aninat

Cum se-anină despre ziori
Roua limpede pe flori!...

Vărsat-am multe din ele
Pentru soarta ţării mele!

Multe pentru cei ce sunt
Pribegiţi de pe pământ!

Multe lacrimi de jălire...
Iar de dulce fericire

Ah! vărsat-am numai două,
Şi-s luceferi amândouă!

Sevilia, 1853

Astăzi cred că m-am sculat cu capsa pusă şi am făcut un lucru pentru care am ceva mustrări de conştiinţă, m-am răstit un pic la o doamnă...
http://www.cdep.ro/parlamentari/l2004/mari/TurcanRaluca.jpg
(sursa: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?cam=2&idm=291&leg=2004)

Varujan Vosganian – ministrul tip Caritas

Angajat in cele mai dure reforme din ultimii 20 de ani, guvernul actual are parte de valuri de critici. Criticile oamenilor afectati de scaderea veniturilor sunt de asteptat si de inteles. Venite insa din partea unora dintre vinovatii pentru situatia actuala, criticile seamana cu pensiile de stat de 100 de milioane – adica sunt nesimtite.

Varujan Vosganian e cel care a apasat “butonul rosu” in 2007, aruncand in aer sistemul de pensii si deficitul bugetar al Romaniei. Sub conducerea lui, Ministerul Economiei si Finantelor a permis – chiar a incurajat – o politica salariala si de pensii absolut fantezista. Anii de crestere economica 2007 si 2008 au fost astfel irositi, iar criza ne-a prins fara niciun fel de rezerve. Ne amintim cum sume ca cele din privatizarea BCR au fost aruncate iresponsabil in consum in loc sa mearga in investitii productive, iar cresterile salariale s-au decuplat total de productivitatea muncii din Romania.

Ministrul Varujan Vosganian a aplicat o filozofie similara jocului Caritas: marim salarii si pensii stiind bine ca nu vom avea din ce sa le platim la anul sau peste doi ani. Si, inevitabil, sistemul a sucombat in 2010, povara cheltuielilor bugetare devenind insuportabila si fiind necesare taieri dramatice.

Insa fostul ministru Varujan Vosganian – generatorul direct al unora dintre problemele actuale – e unul dintre criticii revoltati ai guvernului, depunand chiar cereri de incepere a urmaririi penale a premierului. Iar PNL il promoveaza in continuare ca purtator de mesaj pe teme economice, in loc sa-l ascunda intr-unul din sediile partidului. Fiindca ceea ce a facut Varujan Vosganian ca ministru e o rusine si ar trebui ispasit macar prin tacere. Indelungata.

  1. Bibliotecaru spune: Comentariul tau asteapta sa fie aprobat.

    @ Raluca Turcan

    Stimată doamnă,
    Din pură întâmplare mai aveţi pliantele electorale de la alegerile parlamentare, sau înregistrările de la mitingurile electorale? Puteţi să-mi daţi exemple unde anume înfiera PDL Guvernul Tăriceanu că a mărit salariile şi unde anume se spunea că dl. Vosganian a aruncat în aer sistemul de pensii şi deficitul bugetar al României?

    Eu, cu puţin efort, aş putea să găsesc unde am spus aceste lucruri atunci când chiar ele se întâmplau. Dumneavoastră aveţi o astfel de probă-martor? Există în stenogramele de şedinţă ale Parlamentului discursuri cu împotriviri furibunde ale PD şi PLD, respectiv PDL, care să condamne mărirea pensiilor… Dumneavoastră aţi spus lucrurile de mai sus chiar atunci când ele se întâmplau? Dacă da, vă rog să-mi daţi şi mie un link ca să văd stenograma. Să caut în arhivă stenogramele de şedinţă? Din câte îmi aduc aminte, preocuparea domniei voastre atunci era televiziunea română… şi domnul Sassu care a fost foarte bun până a plecat de unde era la alt partid.

    Eu nu spun că mărirea pensiilor şi salariilor nu s-a făcut în scop electoral, stricând astfel mecanismul liberal al supra-încălzirii economiei. I-am spus acest lucru chiar domnului Vosganian, pe blogul domniei sale. Asta nu înseamnă că mă puteţi manipula astăzi cu astfel de atacuri la adresa domniei sale. Oricâte greşeli ar fi făcut domnul Vozganian, măcar e, cât de cât, de meserie. PDL a pus ingineri/contabili la Finanţe, dacă tot vreţi să cultivăm amintirile.

    Doamnă Turcan,
    Spuneţi adevărul, dacă tot doriţi mântuirea economiei naţionale. Politica, care ar trebui să fie arta guvernării, în România habar nu are de economie, nu mai există nici un specialist în macro-economie, nimeni nu poate lua decizii decât după ureche. O fi economist domnul Vlădescu, dar tot specialist în economia firmelor şi nu în macro-economie. Haideţi să nu ne mai amăgim, se observă de la o poştă că toţi conduc România după ureche şi cu copy/paste de la ce văd pe afară.

    Ce face politica românească, în integralitatea ei, inclusiv partidele politice neparlamentare, este o ruşine. În 20 de ani nu a existat nici un fel de politică de cadre, partidele nu au trimis pe nimeni la specializare, să înveţe cum se conduce o ţară… Asta este ruşinea, stimată doamnă. Punem stomatologi să facă operaţii pe creier şi ne mirăm că pacientul moare la operaţie… Măcar în cel de al 12-lea ceas încetaţi cu acest război politic, adunaţi-vă fără ură şi minciuni, şi organizaţi un sistem prin care să pregătiţi viitori miniştri, ca să avem şi noi o şansă măcar din 2020 încolo.
    Şcoliţi parlamentarii, primarii, consilierii, preşedinţii de Consiliu Judeţean, directorii… pe toţi cei care politica îi numeşte prin posturi, nu mai puneţi în posturi cheie oameni luaţi de pe stradă şi vârâţi în partide pentru că au firme şi nici pe cei cu diplome luate pe “şmecherii”… Veţi vedea cât de mult se îmbogăţeşte politica românească doar cu un mic surplus de responsabilitate.

    Adevărul este că avem un premier specialist în constituţie care spune, în mod repetat, asumarea răspunderii în loc de angajarea răspunderii şi siguranţă naţională în loc de securitate naţională… Este o ruşine şi acesta este nivelul întregii politicii româneşti.

    Poporul suferă astăzi din cauza politicii. Nu încercaţi să spuneţi că dumneavoastră nu contribuiţi la răul poporului, că nu suntem chiar atât de tâmpiţi pe cât crede conducerea acestei ţări.

    Poate că m-am descărcat şi eu aici mai mult decât este cazul şi civilizat… dar chiar răbdarea mea în faţa politicianismului deşănţat a ajuns la margine. De aceea, vă rog, vă implor, transmiteţi PDL şi, pe cât puteţi, vieţii politice, să termine cu războiul ăsta cretin şi chiar să se facă ceva pentru ţară, oricât de mic, începând cu şcolirea pe bune a politicienilor.

(sursa: http://www.turcanraluca.ro/blog/2010/05/30/varujan-vosganian-%E2%80%93-ministrul-tip-caritas/#respond)

Deşi nu cred că am scris nimic din ce ar fi neadevărat, felul în care am scris, a cam depăşit măsura... Îmi pare rău.

2 comments:

nimrod said...

@Biblio,

Sistemul de valori e asexuat aşa că vă puteţi răsti(sic!) la el prin reprezentanţii lui fără mustrări de conştiinţă fiindcă până una-alta e, ca să zic aşa, ca Bărăganul: "Nu vezi domni şi nu vezi doamne,/Numai stâlpi de telefoane..."

Bibliotecaru said...

În Bărăgan până şi ciulinii au o frumuseţe a lor, un gând ascuns...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.