"Afacerile" statului în condiţiile societăţii de astăzi au o explicaţie anume. O "afacere" profitabilă a statului, una din care să obţin profituri mari şi rapide, va conduce imediat la o revendicare privată, fie pentru preluarea acelei afaceri de stat (privatizare), fie prin concurarea statului. Este evident că statul va rămâne mai ales cu acele domenii strategice care nu sunt prea profitabile, dar care sunt esenţiale asigurării serviciilor populaţiei.
Ei bine, domnul Boc uită că rostul statului nu este să facă o afacere din funcţionarea activităţilor economice "de stat", chiar dacă profitul din astfel de activităţi este de dorit, ci să asigure aceste servicii efective populaţiei în condiţii de normalitate. În goana după reducerea cheltuirilor, domnul Boc taie "la greu" şi fără nici un fel de reflecţie, de peste tot, urmărind nu atât eficientizarea, ci limitei de suportabilitate a celor eliminaţi, daţi afară, umiliţi şi a cetăţenilor... ca limită de obiectivitate. Iată deci că România devine o ţară disfuncţională.
Guvernul a avizat începerea procedurile de disponibilizare a angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi amânarea procedurilor de încadrare în unităţile MAI a tinerilor absolvenţi ai şcolilor de poliţie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
(http://www.mediafax.ro/social/guvernul-a-avizat-inceperea-concedierilor-in-mai-si-amanarea-incadrarii-absolventilor-8348878/)
Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să găsească soluţii de reducere a salariilor în companii de stat, spunând că are informaţii că nivelul remuneraţiei este foarte mare în unele astfel de firme, şi a făcut referire directă la Poşta Română, cerându-i ministrului Comunicaţiilor să intervină.
(http://www.mediafax.ro/social/boc-cere-ministrilor-solutii-de-reducere-a-salariilor-in-companii-de-stat-peste-contractul-colectiv-8349150/)
Dumnezeu să ne ajute!
11 comments:
La cât de încărcate sunt schemele de personal ale Statului, eu nu cred că există vreun risc ca ţara să se oprească. drept e însă că cei care rămân ar trebui alergaţi mai mult, cam la regimul celor din privat şi cred că aici e spaima, de muncă la cataramă, ca să zic aşa. Cât priveşte Poşta, vorba lui Ahmed, teroristul mort, o să stau să mă uit cum le ia gâţii primul ministru fiindcă nu se poate ca un cărător de saci de poştă (din ce în ce mai uşori, totuşi) să aibă trei maşini şi două case iar mie să nu-mi ajungă o scrisoare de aici până la Buzău...
@ nimrod
Vorbiţi cu păcat.
Oamenii mulţi prin administraţii sunt destul de aglomeraţi şi aşa pentru că trebuie să răspundă la un act birocratic umflat ca un balon. Restructurarea sistemului ar trebui începută cu eliminarea aprobărilor, ştampilelor, dosarelor stufoase... După ce nevoia de consum de hârtie va scădea, atunci vor putea scădea şi organigrama sistemului birocratic care administrează aceste hârtii.
Pe de altă parte, scăderea numărului Poliţiştilor într-un spaţiu care deja a luat-o razna, nu poate duce decât la haos.
Simpla scădere a aparatului de stat nu va duce în nici un caz la o mai bună gospodărire a fondurilor.
Poştaşul care cară tolba nu are un salariul prea bun. Venitul său se îmbogăţeşte cu cei lasă fiecare atunci când ajunge pensia. De la un timp sumele astea se tot împuţinează, oamenii nu-şi mai permit să respecte această "tradiţie". Ei au deja normele de muncă încărcate, teritoriul este din ce în ce mai mare iar tolba din ce în ce mai grea.
Poşta este un chilipir de privatizat cu mult "paraîndărat". Ţineţi minte că acest subiect a fost unul de campanie electorală pentru PDL, privatizarea Poştei şi Sării. Părerea mea este că se încearcă falimentarea pentru a putea obţine un preţ mai bun pentru clientul deştept.
"Eu nu sunt un partizan al privatizarii Romgazului si Transgazului. Putem privatiza la termocentrale. La Posta, sunt de acord sa vindem actiuni, dar nu pachetul majoritar. Nu sunt de acord cu privatizarea sectoarelor vitale, atata cate au mai ramas. Criza ne-a aratat ca, in anumite momente, este bine ca statul sa aiba parghii sa intervina", a declarat, joi (10 februarie 2011), presedintele Traian Basescu la Radio Romania.
Veţi vedea că, mai devreme sau mai târziu, "cine trebuie" va investi în "ceea ce trebuie".
Despre Posta, eu am inventariat situatia aici: http://epolitikon.wordpress.com/2011/06/04/restructurarea-companiilor-de-stat-versiunea-pdl-episodul-posta-romana/
Acolo treaba-i simpla. Se doreste un management cat mai in defavoarea companiei.
Altfel nu-mi explic cum Augustin Plesea a facut milioane si a si vandut deja pe zeci de milioane Cargus-ul, pe care l-a infiintat cu 2 Dacia papuc (la propriu) fara nimic altceva, iar Posta Romana te pune sa completezi acelasi formular nenorocit, neschimbat din '89 incoace si isi pune jumatate de oameni sa se ocupe de carti de colorat, cartele de tot soiul, plati bancare si martisoare.
Retailerii on-line din Occident se iau cu mainile de cap cand e sa livreze produse catre Romania si cand totusi isi fac curaj (de foame) sa expedieze in Romania, cu gandul ca poate comanda lor ajunge la vreun tzepar, dau de Posta Romana care livreaza coletul intr-un numar de zile complet imprevizibil.
Concluzie: la Posta Romana trebuie fiert in ulei tot managementul superior.
Intrebare retorica, oare Posta cat plateste comparativ cu alte companii, pe servicii precum: curatenie, transport valori, internet, paza, etc???
am aceeasi parere precum gazda si @epolitikon. adica inainte de a taia oamenii trebuie taiate rutinele. la noi, tar aformelor fara fond, multe rutine nu-si mai au in memorie ratiunile. daca s-ar putea elimina o stampila si cateva campuri din formularistica poate lucrurile ar fi mai rapide si mai ieftine. vorbesc teoretic. eu cred ca nu serviciul in sine este tinta la Posta ci, ca in cazul tuturor industriilor privatizate, mai important este inventarul. Pai sediile din toate judetele, tot inventarul, cred ca asta intereseaza. de aceea sunt si in fluxul conspirationist care crede ca falimentarea acestor companii ale statului - Posta, CFR, aduc beneficii concurentei sau celor care urmaresc sa cumpere ieftin ... "locatii". Nu vi se pare ca cele mai bune locatii ale Petrom au fost deja transferate OMV?
Aveţi perfecta dreptate. Doar nepotismul din instituţile statului duce la disfunctionalitati, dar mai ales legislatia ambigua. Ar trebui restructurat de la Palatul Victoria in jos, de fapt de la Cotroceni. S+a cam imputit pestele si asta se intampla de la cap.
http://popateapa.wordpress.com/2011/06/16/cine-ii-da-apa-la-moara-lui-basescu-cand-spunescoala-romaneasca-scoate-tampiti/
@ Popateapa
Păi şi cu cine să-i înlocuiască? Funcţionarii aceştia se formează foarte, foarte greu, în decursul a mulţi ani. Poţi da afară pe cineva, dar de unde iei un specialist pe care să-l pui în locul celui care nu are habar? În plus, la salariile acestea de mizerie, cine se mai angajează?
Biblio,
:) Bine că nu mi-aţi spus că bat câmpii... Ca şi în alte dăţi o să vă spun că nu e treaba mea să reformez statul fiindcă e unii deştepţi aleşi şi după aia plătiţi la greu să o facă. În rest eu n-am decât exemple simple, în spirit cehovian: poliţistul cu funcţie înaltă care joacă table prin cârciumi şi se plimbă cu maşini ţigăneşti, poşta cu oamenii ei, de care mă feresc folosind pe bani grei DHL-ul de aproape două decenii, astea. Din partea mea, Poşta, de exemplu poa' să se şi închidă, fiindcă dacă era bună de ceva, nu cumpăra DHL-ul Cargus-ul ci PTTR-ul care de fapt e ţintit mai întîi pentru banii pe care-i rulează nu pentru altceva... Cât priveşte sarea, e chiar de râs...
Repet, băieţii ăştia de la Stat, oricare ar fi ei, ar trebui trimişi la reciclare măcar o lună-două în sectorul privat, să vadă şi ei ce va să zică munca şi poate ar gândi şi ar acţiona altfel. Şi dacă tot veni vorba de Stat, am întâlnit recent un cuplu profund nefericit. Motivul? Păi, citez din memorie, "tăindu-i Boc pensia lu' tata n-o să ne mai permitem concedii peste ocean..."
@ ADRIAN
Apare moda maşinilor electrice. Implementarea la nivel a unor staţii de alimentare cu energie electrică ar trebui făcută la staţiile de combustibil (benzină, motorină). Dar dacă "particularii" nu vor să facă această implementare? Dacă aş fi fost element de decizie, în nici un caz nu aş fi privatizat nimic legat de energie. Vom avea mult de suferit în anii ce vor urma.
@ epolitikon
Aveţi dreptate. Pe de altă parte astfel de probleme pot fi rezolvate cu uşurinţă.
@Bibliotecaru: o sa implementeze nu cand vor dori ci cand vor avea nevoie sa o faca sau cand vor fi siliti sa o faca. In ce priveste viitorul disfunctional al Romaniei !? ... eu credeam ca Romania este deja de multa vreme disfunctionala ...
Este disfuncţională dar se mişcă. Se poate însă şi o nemişcare totală.
Post a Comment