04 June 2010

Începe foametea...


... şi, în acelaşi timp cu ea, preocuparea pentru securitatea alimentară în context european.

Parlamentarul european Daciana Sârbu:

“Bruxelles, 3 iunie 2010

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru agricultura a Parlamentului European (AGRI), a fost aleasa raportor in dosarul “Recunoasterea agriculturii ca sector strategic, in contextul securitatii alimentare”, unul din rapoartele de importanta majora de pe agenda AGRI in urmatoarele luni. In opinia Dacianei Sarbu, agricultura nu poate fi lasata prada legilor pietei si intereselor financiare pe termen scurt, iar Uniunea Europeana trebuie sa construiasca o agricultura durabila si echitabila atat pentru consumatori cat si pentru fermieri.

“Raportul este unul foarte important, in contextul in care ne confruntam atat cu criza financiara, care afecteaza in mod direct agricultura, cat si cu perspectiva din ce in ce mai prezenta in plan mondial a unei crize alimentare, ca rezultat al cresterii inegalitatilor si accentuarii saraciei in lume. Agricultura conditioneaza hrana si implicit viata; de aceea, nu o putem lasa prada legilor pietei si intereselor financiare pe termen scurt”, a declarat, in acest context Daciana Sarbu.

In viziunea deputatei europene, pe fondul dezbaterilor privind viitorul politicii agricole comune, provocarea recunoasterii agriculturii ca sector strategic pentru asigurarea securitatii alimentare este uriasa, la nivel mondial trebuind sa se asigure echilibrul alimentar pentru urmatorii ani.

Potrivit estimarilor, populatia va creste, iar resursele naturale disponibile sunt limitate. De aceea, considera Daciana Sarbu, “trebuie inca de pe acum sa ne asiguram ca vom crea un sector agricol sustenabil, care sa raspunda provocarilor mileniului”.

“Trebuie ca la nivelul Uniunii Europene sa construim o agricultura viitoare durabila si echitabila atat pentru consumatori cat si pentru fermieri, care sa asigure hrana suficienta dar si de calitate. In prezent, deja aproximativ un miliard de persoane sufera de foame in lume, in Uniunea Europeana 16% din populatie traieste sub pragul saraciei iar in viitorul apropiat hrana va putea redeveni unul dintre motivele migratiilor. Agricultura poate contribui la asigurarea securitatii alimentare prin: cresterea disponibilitatii hranei prin preturi accesibile pentru saraci dar si prin, de exemplu, asigurarea de locuri de munca pentru ca oamenii sa poata avea acces la mancare”, explica europarlamentarul social-democrat”.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.