03 June 2010

Furibunzi sau Muribunzi


De la un timp am impresia că se vorbeşte foarte, foarte codat şi, de aceea, nu prea mai înţelegem limbajul politic.

De exemplu...
Constituţia spune aşa...
ARTICOLUL 114 - Angajarea raspunderii Guvernului
(1) Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.
(2) Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata in conditiile articolului 113.

ARTICOLUL 113 - Motiunea de cenzura
(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.


Doamna Roberta Anastase, din ce în ce mai implicată în lupta PDL, spune aşa:
Roberta Anastase, a declarat miercuri că le-ar recomanda colegilor săi din PDL să asigure cvorumul când se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură a opoziţiei, dar să nu voteze, pentru a nu gira un "gest politic sinucigaş"
"Aici este o nuanţă pe care trebuie să o discutăm cu cei de la UNPR în sensul următor, vreau să vă spun că dacă e să mă întrebaţi ca o opinie personală, şi eu le-aş recomanda colegilor mei din PDL să stăm în sală să asigurăm cvorumul, dar să nu participăm la acest gest politic care este sinucigaş. Pentru că în momentul ăsta e mai puţin important că e Guvernul Boc, dar peste criza asta îngrozitoare, a arunca în haos această ţară prin decizia de a dărâma un Guvern, de a nu mai veni tranşa de la FMI, de a nu lua decizii necesare este pur şi simplu sinucigaş! Eu nu sunt de acord să participăm la această mascaradă, din păcate spun, pentru că în alte ţări opoziţia a venit lângă cei de la guvernare şi a stat să găsească soluţii", a spus Roberta Anastase.


Aparent spusele ar reprezenta un partid furibund. Pe de altă parte înţelesul este un pic muribund.

Mai întâi MASCARADA este o moţiune de cenzură depusă de opoziţie cu ocazia unei angajări de răspundere a guvernului, adică ceva absolut normal. Ce legătură are mascarada (adică o acţiune sau atitudine falsă, ipocrită, prefăcătorie, înşelătorie, farsă; înscenare...) cu acest gest, firesc, al depunerii unei moţiuni de cenzură? Sigur, pe vremea când opoziţia depunea fiecare câte o moţiune de cenzură şi voturile se împărţeau astfel încât guvernul să rămână în funcţie... putea naşte senzaţia de ipocrizie, dar acum...? Care ar fi motivul "mascaradei"?

În sfârşit, abţinerea de la vot, vezi doamne, pentru a nu participa la "mascaradă". Păi abia aici este ipocrizia, căci ce doreşte doamna Anastase este să se asigure că există cvorum, deci votul va fi validat, dar, pe de altă parte, că membrii PDL nu vor vota moţiunea, cum deja unii dintre ei s-au şi lăudat prin presă... şi majoritatea nu se va obţine.

Parlamentari ai PDL susţin ca vor vota DA moţiunea de cenzura

Sper să se înţeleagă că nu comentez aici moţiunea în sine, ci modalitatea de exprimare a doamnei preşedinte Roberta Anastase, foarte mult sub nivelul politic care ar fi fost de dorit din partea Preşedintelui Camerei Deputaţilor.

http://www.inimacopiilor.ro/campanie/jurnal/wp-content/uploads/2009/06/roberta-anastase.jpg
(sursa: http://www.inimacopiilor.ro/campanie/jurnal/?p=1765)

Aş vrea să-i dedic doamnei Anastase următoarea melodie.


8 comments:

nimrod said...

E ciudat cum îi cuprinde panica ("...criza asta îngrozitoare...") tocmai pe cei care se află la zeci de mii de euro distanţă de spaima autentică pentru ziua de mâine deşi sunt plătiţi la greu tocmai ca să nu se sperie la vreun sinistru, ceva...Măi să fie!

Bibliotecaru said...

Averile mari se pierd mai uşor decât averile mici, tocmai pentru că averile mari nu se bazează pe bani lichizi.

nimrod said...

@Biblio,

Eu doar la cei "plătiţi la greu" făceam trimitere, fiindcă doar fraierii "se riscă" în afaceri dacă pot trăi liniştiţi din salariu. Acum, de exemplu, mă uit pe geam şi constat că în parcarea şcolii de muzică din apropiere sunt doar limuzine roşii, noi-nouţe. Roşu e ultimul răcnet (nu zic trend aşa, de-al naibii!).Deci, cu atât mai mult mai sus în ierarhia bugetară, ce sens ar avea un plus de bătaie de cap? De aici şi îndoiala, de exemplu, că Boc ar putea pierde Clujul, un oraş plin cu funcţii...grase.

Mihaela said...

Nu cred ca guvernul trebuie blamat pentru aceste masuri pe care le-ar fi luat oricine era la putere.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Răcnet... Uau!

Bibliotecaru said...

@ Mihaela
Eu cred că reproşul este că atâta timp toată lumea cerea Guvernului măsuri cu impact economic şi domnul Boc a tot recitat programul Prima Casă şi programul Rabla la infinit. Astfel, astăzi suntem în cădere liberă în loc să începem să recuperăm deficitul.

nimrod said...

@Biblio,

Păi n-a spus Nina Cassian chiar aseară că limba română e frumoasă şi bogată? Doar n-o să stau tocmai eu în "puşca şi cureaua lată" sau, păcatele mele, trend...

Bibliotecaru said...

Păi asta spuneam şi eu Uau! adică Răcnet... :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.