16 April 2011

Cum poate avea asociatul majoritar puteri depline?


Foarte simplu... Iată ce spun parlamentarii Coca Laurenţiu Florian - senator PSD; Bleotu Vasile - deputat PSD; Buican Cristian - deputat PNL; Iordache Florin - deputat PSD; Neacşu Marian - deputat PSD; Popeangă Vasile - deputat PSD; Tudose Mihai - deputat PSD; Vasile Aurelia - deputat PSD; Vlădoiu Aurel - deputat PSD.

Legea 31/1990 a societăţilor comerciale (actualizare 2010) spune aşa:

Art. 80
Asociatul care, fara consimtamantul scris al celorlalti asociati, intrebuinteaza capitalul, bunurile sau creditul societatii in folosul sau sau in acela al unei alte persoane este obligat sa restituie societatii beneficiile ce au rezultat si sa plateasca despagubiri pentru daunele cauzate.

Art. 82
(1) Asociatii nu pot lua parte, ca asociati cu raspundere nelimitata, in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca operatiuni in contul lor sau al altora, in acelasi fel de comert sau intr-unul asemanator, fara consimtamantul celorlalti asociati.
(2) Consimtamantul se socoteste dat daca participarea sau operatiunile fiind anterioare actului constitutiv au fost cunoscute de ceilalti asociati si acestia nu au interzis continuarea lor.
(3) In caz de incalcare a prevederilor alin. (1) si (2), societatea, in afara de dreptul de a exclude pe asociat, poate sa decida ca acesta a lucrat in contul ei sau sa ceara despagubiri.
(4) Acest drept se stinge dupa trecerea a 3 luni din ziua cand societatea a avut cunostinta, fara sa fi luat vreo hotarare.

Art. 222
(1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.
(2) Dispozitiile acestui articol se aplica si comanditatilor in societatea in comandita pe actiuni.
Ce s-au gândit stimaţii parlamentari? S-au gândit să introducă o mică modificare:
La art. 222 propunem să se introducă după lit. C, două aliniate noir cu lit. D şi E care să prevadă:
Lit. D "Asociatul cu răspundere nelimitată care manifestă constant rea credinţă obstrucţionând pe toate căile, măsurile, acţiunile şi iniţiativele acţionariatului majoritor, poate fi exclus din societatea în nume colectiv". Şi aşa mai departe. (https://www.senat.ro/Legis%5CPDF%5C2011%5C11b186FG.pdf)
Trec peste formularea iniţiativei, absolut de nepermis la un asemenea nivel. Problema este că această formulare a relei credinţe este ceva absolut arbitrar. Partea minoritară este foarte probabil să aibă o divergenţă cu partea majoritară, asta înseamnă că partea minoritară trebuie exclusă? Societăţile comerciale care au ca acţionar minoritar statul român vor putea exclude statul român pentru că acesta se împotriveşte la anumite măsuri? Brrrr, dreptul la proprietate nu prea mai pare garantat în România.

Citiţi deci documentele:
Legea 31/1990 Legea societatilor comerciale (actualizare 2010)
- forma iniţiatorului
- expunerea de motive la iniţiativa legislativă

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.