30 April 2011

Moţiunea Blaga, a doua şi ultima parte


(continuare Moţiunea Blaga, prima parte)

8. „Pentru PDL statul nu este nici o instituţie autoritară plasată deasupra cetăţenilor, dar nici un simplu instrument tehnic supus presiunilor prezentului, ci un spaţiu public deschis în care, prin intermediul mecanismelor democraţiei naţionale şi locale, se stabilesc direcţiile strategice de dezvoltare şi se
implementează politicile publice.”

Aş fi spus, la prima vedere, că această frază este un truism. Şi totuşi... cine vede statul ca o „instituţie autoritară plasată deasupra cetăţenilor”? De unde până unde a simţit domnul Blaga să specifice faptul că PDL nu vede statul ca pe o instituţie autoritară (înţelegând probabil prin aceasta de fapt un zbir, pentru că altfel autoritatea statului este evidentă) şi deasupra cetăţenilor (în condiţiile în care cetăţenii sunt cei suveranii).

9. „PDL va acţiona pentru consolidarea activităţii şi creşterea eficienţei instituţiilor implicate în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, pentru îmbunătăţirea activităţilor de identificare a factorilor de risc ce generează sau favorizează corupţia în organizaţii (proceduri, comportamente, posturi, persoane etc.) şi dezvoltarea de mecanisme de intervenţie şi de eliminare a acesteia.”

Amestecul politicii cu zona justiţiei este o zonă extrem de sensibilă. Este foarte important şi la ce anume se referă domnul Blaga.

„O metodă sigură de prevenire şi combatere a corupţiei este creşterea transparenţei activităţii instituţiilor publice.” OK
„Aceasta presupune utilizarea pe scară largă a tehnologiei informaţiei şi simplificarea accesului cetăţenilor la serviciile publice.” OK
„PDL susţine implicarea activă a reprezentanţilor societăţii civile în activităţile de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie.” Aici nu mai înţeleg exact ce doreşte domnul Blaga să spună... Cum adică să se implice reprezentanţii societăţii civile în activităţile de prevenire şi combatere a actelor de corupţie. Mai precis ce pot face reprezentanţii societăţii civile?
„Statul trebuie să asigure fiecărui cetăţean un mediu de securitate, în care libertatea şi justiţia sunt garantate.” OK, la nivel de declaraţie... în realitate tocmai asta este problema că statul nu asigură acest mediu de securitate.
„Obiectivele prioritare ale PDL sunt creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, combaterea infracţionalităţii, a terorismului şi criminalităţii transfrontaliere, combaterea traficului şi consumului de droguri, consolidarea autorităţii structurilor de aplicare a legii şi creşterea încrederii
cetăţenilor în acestea.” OK... deşi consolidarea autorităţii structurilor de aplicare a legii pare destul de ciudat spus.

Până aici avem bune intenţii... mai departe? Nu m-a convins domnul Blaga. Singura chestiune logică este aceea legată de transparenţă, un deziderat politic vechi... dar atât.

10. „În viziunea PDL, educaţia, pregătirea profesională şi cercetarea constituie vectorii transformării societăţii româneşti. Creşterea calităţii sistemului educaţional şi interconectarea educaţiei cu piaţa muncii sunt esenţiale pentru viitorul societăţii noastre.”

Sigur, declarativ este excelent... numai că PDL a făcut o „reformă” de nu a mulţumit pe absolut nimeni. Poate pe domnul Băsescu...

11. „Obiectivele politicilor publice ale PDL în domeniul sănătăţii sunt: realizarea efectivă a accesului egal al cetăţenilor la serviciile de sănătate primare; creşterea speranţei de viaţă prin îmbunătăţirea calităţii şi siguranţei actului medical şi apropierea de indicatorii de sănătate şi demografici ai statelor europene.”

Când acum puţin timp se desfiinţau unităţi sanitare din localităţi mai mici cu gândul că cetăţenii de acolo se pot duce în marile oraşe, nici nu mă gândeam că o astfel de politică conduce la „realizarea efectivă a accesului egal al cetăţenilor la serviciile de sănătate primare”. Tare sunt curios cam care este viziunea domnului Blaga despre acest „acces egal”.

„PDL susţine creşterea progresivă a elementului privat în serviciile de sănătate.”

În acelaşi timp, tot PDL a desfiinţat prin „tăierea finanţării de la CNAS” spitale care erau ale primăriei în loc să le privatizeze.

„Dezvoltarea sistemului de urgenţă şi a serviciilor SMURD, dezvoltarea asistenţei sanitare în mediul rural şi educaţia pentru sănătate sunt obiective majore ale politicilor publice ale PDL.”

Domnul Blaga chiar spune, că un obiectiv major al politicilor publice ale PDL este „dezvoltarea asistenţei sanitare în mediul rural”. Cum anume, prin închidere?

12. Am ceva de aplaudat, dacă ceea ce spune domnul Blaga este chiar adevărat şi nu o „gogoriţă” de moment a declaraţiei.

„PDL va acorda o mai mare atenţie relaţiilor parteneriale cu China, Japonia şi India şi parteneriatului strategic cu Republica Coreea, cu obiectivul consolidării relaţiilor politice şi amplificării cooperării economice.”

Mereu am sugerat această refacere a relaţiei diplomatico-economică cu zona estică, în special cu China. Sper să fie ceva adevărat. Eu chiar nu înţeleg de ce ne ferim de o relaţie cu estul când state occidentale, chiar SUA, nu au absolut nici o reţinere în a face aşa ceva.

Domnul Blaga continuă... „Totodată, susţinem diversificarea relaţiilor României cu statele din Orientul Mijlociu, atât cu Israelul, cât şi cu statele arabe, parteneri economici tradiţionali în domeniile comercial şi energetic.”

Da, şi asta este bine... Din păcate nu văd în politica Guvernului Boc că PDL are un astfel de obiectiv.

13. Domnul Blaga se contrazice un pic alăturând două măsuri.
Măsura: „stabilitate legislativă şi predictibilitatea politicilor economice în conformitate cu disciplina fiscal-bugetară comunitară”
Şi măsura: „extinderea bazelor de impozitare, respectiv a subiecţilor supuşi prelevărilor obligatorii, inclusiv prin creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă;”

Păi sau se instaurează o stabilitate legislativă, sau se modifică prin locurile esenţiale... pentru că extinderea bazelor de impozitare este totuşi o acţiune importantă de modificare a legislaţiei fiscale.

14. „practicarea extinsă a parteneriatului public-privat, sursă fundamentală de finanţare majoră în domeniile infrastructurii fizice şi al protecţiei mediului;”

Parteneriatul public-privat este o modalitate eficientă de externalizare bugetară a costurilor pentru investiţii publice. Ele au însă şi un cost, pentru că partea privată a parteneriatului public-privat trebuie să-şi recupereze cumva investiţia. Extinderea la maxim a parteneriatului public-privat conduce la probleme de natură socială, dar şi de control asupra modalităţii de recuperare a banilor.

15. „crearea unei structuri de afaceri interne, în cadrul autorităţii de administrare fiscală care să supravegheze şi investigheze, cu caracter permanent, integritatea angajaţilor acestei instituţii;

Vai ce am mai râs... Încep să cred că domnul Blaga a tradus cumva din engleză aceste măsuri... Este singura explicaţie pe care o dau folosirii sintagmei „structuri de afaceri interne”, o paralelă la „internal affairs law enforcement agency” din poliţia americană.

16. „înfiinţarea unei unităţi de coordonare a investiţiilor publice, în subordinea primului-ministru;”

Cu alte cuvinte... politizarea şi controlul partinic al investiţiilor publice.

17. „îndatorarea publică se va admite numai pentru investiţii;”

La nivelul la care a ajuns îndatorarea publică... cel mai bine ar fi îndatorare publică zero.

18. Măsuri interesante, dacă ar putea fi aplicate
„reducerea dependenţei de bugetul de stat a bugetului asigurărilor sociale de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de sănătate;”
„menţinerea CEC Bank ca bancă comercială cu capital integral de stat;”
„redinamizarea Eximbank, ca factor cheie în sprijinirea exportului, a producţiei pentru export şi a garantării creditului bancar în domeniu;
„dezvoltarea pieţei de capital autohtone;”
Restul îmi par uşor demagogice.

20. Dar să vedem că părere are domnul Blaga în sfera politicilor publice sociale.

„* reducerea treptată a caracterului asistenţial al intervenţiilor de natură socială ale statului;
* acordarea unui rol mai important bisericii şi organizaţiilor neguvernamentale în asistenţa socială;
* creşterea rolului meritului în redistribuirea produsului economic în cadrul implementării justiţiei sociale;
* evaluarea corectă a necesităţilor de asistenţă socială de natura ajutorului social, în scopul evitării cazurilor de mimare a eligibilităţii în materie;
* însoţirea acordării ajutorului social de acordarea de asistenţă pentru ieşirea din categoria asistaţilor social;
* încurajarea natalităţii prin corelarea stimulentelor economice cu cele instituţionale;
* elaborarea şi implementarea de programe simple, eficace şi autoparticipative pentru integrarea socială (în primul rând, sub aspectul ocupării şi al educaţiei) a persoanelor defavorizate.”

Îmi pare rău să constat... dar tot acţiuni enumerări demagogice pe care le tot aud de cel puţin nu deceniu.

21. „Cu drag, Vasile Blaga”

În concluzie, domnul Blaga a fost oarecum „mai aplicat” ca domnul Boc, dar tot demagogic în esenţa moţiunii. De asemenea constat, ca şi la domnul Boc, construcţia tip conspect, grija de a atinge toate elementele, fără prea mare aplecare spre mesajul propriului partid. Mă aşteptam ca aceste moţiuni să aibă mai multă legătură cu viaţa de partid decât cu România şi guvernarea. Această moţiune este despre cum va guverna PDL de acum înainte timp de secole la rând, dar nu spune prea mare lucru despre cum va lucra partidul. În afară de câteva principii răsuflate şi pline de platitudine, eu nu am descoperit nimic „altfel” pentru membri de partid. Pe ei nu-i aşteaptă nici o schimbare. Aceste moţiuni ar fi trebuit să fie tocmai despre ei, despre PDL, despre o schimbare de concepţie la nivel de partid şi nu despre un fel de raport de activitate al guvernării dublat de „planurile de viitor”. Ceva nu merge în mintea celor care conduc partide, ceva trebuie schimbat.

Măcar domnul Blaga are drag de membrii de partid. Adevărul este că iubirea i se citeşte pe faţă. (dacă mi se permite o mică glumă)

3 comments:

ADRIAN said...

aia cu societatea civila si combaterea coruptiei imi pare ca bate spre sprijinirea sistemului "datului in gat" sau cam asa ceva ...
nu conteaza chestiile astea scrise pe hartie care pot da bine pe ici pe colo. pe hartie Ludovic Orban era cel mai bun primar si totusi s-a dus pe trei. pe hartie si "revolutia bunului simt" era ceva bun dar iata ca viata interna a PNL pare ca bate pasul pe loc ...
si tot asa
ma infierbanta si ma enerveaza insa de fiecare data chestia aia cu "rolul bisericii".

ADRIAN said...

in sensul de "lasa bisericii ce-i al bisericii" si vezi-ti de treaba ta politica pentru care esti ales si capeti buget ca stat. daca biserica te poate ajuta atunci foarte bine dar nu incerca sa-i transferi atributii pe care statul trebuie sa si le asume de la constitutie zicere ...

Bibliotecaru said...

Nu ştiu de ce, dar îmi pare că românii, oricât s-ar învârti ei în istorie, nu prea nimeresc funcţionarea democratică. Ceea ce mă şochează la liderii României este că sunt incapabili să înţeleagă democraţia, nu pot să nu vadă funcţionarea societăţii decât în forma "liderilor şi executanţilor". De aceea toţi politicienii sunt aşa de "poruncitori".

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.