Nu, nu sunt "cuvinte alese" pe care le-am cules din mahala, ci chiar din Parlamentul României. Dovada este chiar aici...
http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.ram?rmfile=2011/20110412dep.rm
http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.asx?idv=903
Lucrurile încep să se dezvolte tensionat de pe la ora 11:36 (ora este înscrisă pe film, în colţul dreapta jos) şi s-a terminat la orele 13:03.
Personal nu mi-e este foarte clar despre ce hotărâre sau ce acord este vorba, pentru că nu prea s-a înţeles din înregistrare. Cred că este vorba despre PHCD 8/2011, un proiect care încă nu este de găsit în baza de date, numit "proiect de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor" sau "Acord lideri - Componenta conducerilor comisiilor permanente". Se va vedea, probabil, pe stenogramă. Bănuiesc că este totuşi vorba despre acord, aşa cum am înţeles eu.
Rezultatul votului a fost 148 pentru, 4 împotrivă, 2 abţineri. Iată cine a votat pentru:
Dacă în timp util apare şi stenograma...
Cum sunt destul de convins că acordul a stat la baza scandalului, să vedem un pic ce este cu el. În urma a două hotărâri mai vechi luate de Camera Deputaţilor, respectiv HOTĂRÂRE nr. 26 din 5 octombrie 2010 privind modificarea şi completarea art. 12 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi HOTĂRÂRE nr. 27 din 5 octombrie 2010 privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, nite lideri din Camera Deputaţilor s-au apucat de împărţit fotolii prin comisiile Camerei Deputaţilor la diferiţi parlamentari independenţi. Respectiv s-au dat funcţiile de:
- Preşedinte al comisiei de buget
- Vicepreşedinte la comisiile pentru agricultură, muncă, apărare, administraţie publică şi cercetare a abuzurilor.
După cum vedeţi, sunt funcţii una şi una.
HOTĂRÂRE nr. 8 din 12 aprilie 2011 privind aprobarea Acordului dintre liderii grupurilor parlamentare referitor la componenţa conducerilor comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 1.490/2010 privind constituţionalitatea art. 12, art. 20 alin. (3), art. 23 alin. (1) şi (2), art. 37 partea introductivă, art. 38 alin. (1), art. 41 alin. (1), art. 43 alin. (1) şi art. 44 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel cum a fost modificat prin hotărârile nr. 26 şi nr. 27 din 5 octombrie 2010 ale Camerei Deputaţilor(sursa: http://freelex.wolterskluwer.ro/DocumentView.aspx?DocumentId=139617)
În temeiul Deciziei Curţii Constituţionale nr. 1.490/2010 privind constituţionalitatea art. 12, art. 20 alin. (3), art. 23 alin. (1) şi (2), art. 37 partea introductivă, art. 38 alin. (1), art. 41 alin. (1), art. 43 alin. (1) şi art. 44 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel cum a fost modificat prin hotărârile nr. 26 şi nr. 27 din 5 octombrie 2010 ale Camerei Deputaţilor,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Componenţa conducerilor comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor se modifică, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 1.490/2010 privind constituţionalitatea art. 12, art. 20 alin. (3), art. 23 alin. (1) şi (2), art. 37 partea introductivă, art. 38 alin. (1), art. 41 alin. (1), art. 43 alin. (1) şi art. 44 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel cum a fost modificat prin hotărârile nr. 26 şi nr. 27 din 5 octombrie 2010 ale Camerei Deputaţilor, conform Acordului dintre liderii grupurilor parlamentare referitor la componenţa conducerilor comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 12 aprilie 2011, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE
CAMEREI DEPUTAŢILOR,
IOAN OLTEAN
ANEXĂ:
PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR
Bucureşti, 11 aprilie 2011
Acord între liderii grupurilor parlamentare
În temeiul Deciziei nr. 1.490 din 17 noiembrie 2010 a Curţii Constituţionale a României şi respectând structura politică actuală a Camerei Deputaţilor, liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor convin următoarele:
1.Grupul parlamentar al deputaţilor independenţi va avea în structurile de conducere ale comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor următoarele funcţii:
- Preşedinte la:
a)Comisia pentru buget, finanţe şi bănci.
- Vicepreşedinte la:
a)Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice;
b)Comisia pentru muncă şi protecţie socială;
c)Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională;
d)Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic;
e)Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii.
Lider Grup PD-L - Mircea Toader
Lider Grup PSD-PC - Mircea Duşa
- Nu sunt de acord cu punctul 1.
- Funcţiile de vicepreşedinţi sunt în plus faţă de cele existente.*)
Lider Grup PNL - Călin Popescu - Tăriceanu - Nu sunt de acord cu pct. a).*)
Lider Grup UDMR - Andras-Levente Mate
p.Lider Grup minorităţi naţionale - Ovidiu Victor Ganţ
Lider Grup independenţi - Eugen Nicolicea
___
*) Menţiune a semnatarului.
Iată şi stenograma (http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6990&idm=8&idl=1)
8. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind aprobarea acordului dintre liderii grupurilor parlamentare referitor la componenţa conducerilor comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor ca urmare a Deciziei nr.1490 a Curţii Constituţionale. (rămas pentru votul final)
Domnul Ioan Oltean:
................................................
Am aprobat, pe poziţia 9, astăzi un proiect de Hotărâre privind aprobarea acordului dintre liderii grupurilor parlamentare referitor la componenţa conducerilor comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor ca urmare a deciziei nr.1490 a Curţii Constituţionale.
Dacă sunt observaţii faţă de acest proiect de hotărâre? Dacă nu sunt, proiectul de hotărâre rămâne pentru votul final de astăzi, ora 12,30.
Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2010 pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic.
Suntem în procedură de urgenţă, potrivit art.115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor. în consecinţă, intrăm în dezbatere.
Stimaţi colegi,
Luăm o pauză de 5 minute.
Rog liderii grupurilor parlamentare să se pună de acord în legătură cu hotărârea care a fost în dezbaterea Camerei acum 5 minute.
După pauză
Domnul Ioan Oltean:
Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Vă rog să vă ocupaţi locurile în sala de şedinţă.
Sper că liderii grupurilor parlamentare au ajuns la un consens.
Domnul Mircea Toader, liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.
Domnul Mircea-Nicu Toader:
Domnule preşedinte de şedinţă,
Noi am dezbătut. Cred că sunt în consens şi cu colegii liberali că, aşa cum este prevăzut, şi proiectul de hotărâre prin care să se aprobe în plen un acord făcut de lideri, care este un acord parţial, practic - că anumiţi lideri n-au fost de acord -, dar este o prevedere clar regulamentară privind majoritatea prevăzută în Cameră, se supune la vot şi acest acord în care se stabileşte că preşedinţia unei comisii revine unui grup parlamentar, iar suplimentarea vicepreşedinţilor este făcută conform acordului.
Şi vă rog să supuneţi la vot exact această hotărâre de Cameră.
Domnul Ioan Oltean:
Doamna Aura Vasile.
Domnul Mircea-Nicu Toader:
Hotărârea care prevede foarte clar componenţa conducerilor comisiilor permanente ale Camerei se modifică urmare a deciziei, conform acordului între liderii grupului, referitoare la componenţa conducerii comisiilor permanente, acest acord fiind anexă la prezenta hotărâre şi este acolo depus.
Domnul Ioan Oltean:
Doamna Aura Vasile.
Doamna Aurelia Vasile:
Domnule preşedinte,
V-am spus de mai multe ori că am un respect deosebit faţă de dumneavoastră, în condiţiile în care sunteţi unul din puţinii care încearcă să respecte atât Regulamentul Camerelor, cât şi alte legi.
Este adevărat că o lege, având şi norme, nu înseamnă a te mişca pe un spaţiu cât un fir de păr, ci pe o plajă, acolo unde îţi dau libertatea normele.
Dar ceea ce se întâmplă, domnule preşedinte, în acest moment, depăşeşte gradul meu de înţelegere. Depăşeşte gradul meu de înţelegere ca inginer, un om care mă mişc după un regulament, după stasuri. Pentru mine există unghiuri, linii drepte, curbe sau cercuri. Or, în momentul acesta, totul se răstoarnă. Linia dreaptă nu mai e linia dreaptă, cercul nu mai este cerc, unghiul nu mai este unghi.
Trebuie să stabiliţi dumneavoastră, printr-o înţelegere politică a partidelor de guvernare, că albul este negru şi negrul este alb? Trebuie cineva să mă convingă, liderii grupurilor din alianţa cenuşie de la guvernare că eu văd că este o culoare şi dumneavoastră trebuie să-mi spuneţi că e portocaliu?
Domnule preşedinte,
Ştiţi foarte bine şi vă rog să nu supuneţi la vot sau să între în dezbatere acest lucru. Procedura este clară. Trebuie făcută o iniţiativă care să între în Biroul permanent, unde Biroul permanent repartizează la comisia de specialitate, care realizează un proiect de hotărâre care se supune plenului, domnule preşedinte.
În acest moment, dumneavoastră spuneţi aşa, sau colegii de la guvernare: un coleg de-al nostru a scris repede un articol, un proiect de hotărâre şi dumneavoastră ni-l supuneţi nouă. Nici măcar înţelegerea de dreptul meu de a face amendamente pe el nu mi-o daţi, domnule preşedinte de şedinţă!
Domnule preşedinte,
O să fiu puţin mai dură. Dacă este atât de importantă susţinerea a 14 parlamentari pentru această coaliţie şi preţurile sunt aşa de mari, chiar dacă poate nu le vreţi, mă gândesc cumva la prostituţie? Mă gândesc cumva că oameni integri, oameni politici, oameni care sunt importanţi pe zona de desfăşurare a activităţii lor politice, colegii, judeţe, în conducerea partidelor, să coboare atât de jos încât să fie şantajaţi?
Domnule preşedinte,
Vă rog, vă rog din tot sufletul, respectaţi vă rog regulamentul, scoateţi de pe ordinea de zi şi trimiteţi către Biroul permanent acest lucru, să se respecte procedurile şi să îmi daţi şi mie dreptul şi colegilor mei să fac amendamente, iar faptul că mă trimiteţi permanent sau sunt trimisă permanent la hotărârea Curţii Constituţionale a României, domnule preşedinte, întreb încă o dată, care articol din regulament sau din altă lege care ne guvernează pe noi stabileşte acest lucru?
Domnule preşedinte,
În legătura Curte-Cameră, există numai acel lucru care este spus şi în Constituţie, de respectare a termenului de 45 de zile de punere de acord. Dar, acest lucru, vă aduc aminte, că se face tot printr-un raport al comisiei de fond, şi nicidecum a scrie repede şi pe genunchi.
Dumneavoastră ne supuneţi nouă, în acest moment, să aprobăm o hotărâre a Camerei Deputaţilor, al cărei text noi nu-l cunoaştem? N-am înţeles. Se întâlnesc patru sau şase lideri şi ei trebuie să hotărască pentru mine?
Vă spuneam şi ieri: în partidul meu nu este dictatură, ca la dumneavoastră. Dacă la dumneavoastră, colegii mei parlamentari din Partidul Democrat, UDMR, minorităţi şi UNPR sunt obligaţi să stea în bănci, legaţi cu lanţuri, să nu iasă să-şi exprime votul. De ce? De frică că ar putea să gândească ca şi mine? Asta nu este democraţie de partid, domnule preşedinte, asta este cu totul şi cu totul altceva.
Iar în partidul meu, nu dau voie liderului meu să-mi impună un lucru sau să-mi ia un drept. Eu am dreptul să fac amendamente pe acest proiect de hotărâre şi vă rog, domnule preşedinte, să-mi respectaţi dreptul meu şi al tuturor colegilor.
Domnul Ioan Oltean:
Da, doamna deputat, am să vă respect dreptul şi am să supun votului plenului Camerei propunerea de restituire a proiectului de hotărâre către liderii grupurilor parlamentare pentru a veni cu altă propunere.
Vă rog să vă exprimaţi prin vot, stimaţi colegi. Deci propun... Numai puţin, vă rog să opriţi instalaţia de vot, pentru că n-aţi înţeles, o parte din dumneavoastră.
Doamna vicelider Aura Vasile, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, a propus ca acest proiect de hotărâre să fie restituit către liderii grupurilor parlamentare, pentru a se pune de acord asupra conţinutului acestuia. Acest lucru supun votului.
Vă rog să vă exprimaţi prin vot. (Rumoare.)
detalii vot
Deci propunerea nu este adoptată. Se adoptă cu jumătate plus unu din numărul parlamentarilor prezenţi.
146 şi 74, în consecinţă, propunerea a fost respinsă.
Explicarea votului de către doamna Aura Vasile, vă rog.
Doamna Aurelia Vasile:
Domnule preşedinte,
N-o să sune frumos din gura unei femei, mai ales de la acest microfon, dar îmi asum riscul de a spune că ceea ce colegii din arcul guvernamental au făcut astăzi se numeşte prostituţie, iar atunci când prostituţia este plătită se numeşte curvă. (Rumoare.)
Domnul Ioan Oltean:
Daţi-mi voie să mă delimitez şi să condamn un asemenea vocabular din partea unei doamne, unei distinse doamne, de la microfonul celui mai înalt for legislativ, Camera Deputaţilor.
Mă delimitez şi mi-e ruşine că sunt aici, pentru un asemenea limbaj.
Domnule deputat, aveţi cuvântul.
Domnul Mircea Duşa:
Domnule preşedinte, dumneavoastră întotdeauna sunteţi un domn şi atunci când vorbiţi despre doamne, vorbiţi frumos şi apreciez acest gest, dar eu vreau să revin, totuşi, la procedură şi la problemele noastre, ale Parlamentului şi aş vrea să-l întreb pe domnul deputat, uitaţi, din ultima bancă, dacă cunoaşte textul proiectului de hotărâre pe care dumneavoastră l-aţi supus dezbaterii generale şi vreţi să-l aduceţi pe votul final.
Stimaţi colegi,
Chiar am ajuns în situaţia de a ne bate joc de Parlamentul ăsta? Încă o dată, repet, am mai spus ceva acum câteva minute: visează cineva noaptea ceva şi veniţi să votăm în plen? Nu respectăm procedurile şi regulamentele? Orice proiect de hotărâre, proiect de lege trebuie adus la cunoştinţa deputaţilor.
Colegii noştri, cei 340 de deputaţi nu sunt masă de manevră, să voteze cum le arată Mircea Toader sau Mircea Duşa. Trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză.
Domnule preşedinte,
Chiar aţi dus în derizoriu Parlamentul ăsta. O faceţi zi de zi şi ceas de ceas.
Cum puteţi să supuneţi votului un proiect de hotărâre, un proiect de hotărâre care n-a fost adus la cunoştinţa deputaţilor? Uitaţi, eu am colegi şi prieteni foarte buni la PD, oameni cu responsabilitate, oameni care vor să voteze, dar în cunoştinţă de cauză. Cum vreţi să-i puneţi să voteze iar ce le arată liderul de grup cu degetul? Mai şi greşeşte din când în când, dar asta-i viaţa, suntem oameni, mai şi greşim.
Domnule preşedinte,
Încă o dată, indiferent de votul pe care îl tot faceţi, noi n-am votat nimic acum, că nu ştiu ce aţi supus la vot, că nu există un proiect de hotărâre pe care să-l cunoască deputaţii şi să fie adus la cunoştinţa deputaţilor în Cameră şi am votat ceva abstract. Dar se întâmplă, în lumea asta a noastră virtuală votăm şi lucruri abstracte.
Domnule preşedinte,
Încă o dată vă rog, distribuiţi acel proiect de hotărâre deputaţilor, aşa cum prevede regulamentul, distribuiţi deputaţilor acel proiect de hotărâre pentru a lua la cunoştinţă ce votează, să vedem ce aberaţii votăm în această Cameră. Aşa, în necunoştinţă de cauză, domnilor, votăm aberaţii.
Eu vă spun, cu tot respectul - şi eu nu sunt o persoană care să jignesc sau să ridic tonul, dar mă aduceţi în această situaţie, c-aţi încercat, modificând permanent regulamentul, să duceţi în derizoriu activitatea parlamentară, să duceţi votul în derizoriu, să nu ştie 340 de oameni, care sunt reprezentanţii românilor şi ai poporului, ce votează. Visaţi dumneavoastră noaptea şi dimineaţa îi puneţi să voteze. Cum vă permiteţi asemenea lucruri? Mai încălcaţi mult regulamentul? L-a încălcat altcineva, acuma şi dumneavoastră, domnule Oltean, pentru care am avut respectul şi îl mai am încă, că sper că nu mă dezamăgiţi, că sunteţi un om care respectaţi prevederile regulamentului, s-o faceţi şi nu puneţi la vot final şi în dezbatere în Cameră lucruri care nu există, lucruri pe care le visează un coleg lider noaptea.
Veniţi aici, că este un acord al liderilor. Domnule, lideri în Parlamentul ăsta şi în Cameră sunt mai mulţi. Vedeţi că eu şi domnul Tăriceanu am semnat cu observaţii acest protocol. Aţi inventat un proiect de hotărâre care va rămâne în istoria Camerei Deputaţilor. N-am auzit, în 20 de ani, să aprobaţi în Cameră, prin hotărâre, un acord al liderilor. Da, nişte principii stabilite de lideri, materializat într-un proiect de hotărâre şi o hotărâre a Camerei este altceva, dar nu să aprobaţi un acord al liderilor, care, până la urmă, nici nu a fost semnat de către mine şi de către domnul Tăriceanu - a fost semnat, dar cu obiecţiuni şi nu suntem de acord, în obiecţiunile pe care le-am făcut, tocmai cu ceea ce dumneavoastră vreţi să faceţi, să furaţi o comisie prin forţa plenului, a plenului Camerei, care este suveran, aşa cum spuneţi dumneavoastră şi recunoaştem şi noi şi majoritatea îşi impune cuvântul. Dar, întotdeauna când şi-a impus majoritatea cuvântul prin forţa plenului, a respectat nişte proceduri parlamentare.
Deci, încă o dată repet, domnule preşedinte de şedinţă, nu vă jucaţi cu plenul Camerei şi nu puneţi pe deputaţi să voteze în necunoştinţă de cauză, pentru că sunt convins că, în afară de mine, de Aura Vasile, de Mircea Toader, de Nicolicea şi de Maté, niciun coleg nu cunoaşte proiectul de hotărâre, în afară de o frază care a fost prezentată aici de domnul Mircea Toader.
Nu vă jucaţi cu Parlamentul. Trimiteţi la Comisia pentru regulament să rezolve acest proiect de hotărâre, colegii deputaţi să poată face amendamente. Poate unii nu sunt de acord, că nu vor comisia aceea pe care o vrea cineva de la PSD şi probabil o vor pe alta. Şi parcurgeţi procedurile parlamentare. Nu ne mai băgaţi pumnul în gură, ne-am săturat! Meciul ăsta l-am învăţat. Dar o să rămâneţi în analele istoriei cu acest proiect de hotărâre.
Încă o dată, verificaţi dumneavoastră, că sunteţi parlamentar de la începutul începuturilor, când s-au pus bazele şi echilibrul acestui Parlament, dacă există o hotărâre în analele Parlamentului şi ale Camerei Deputaţilor prin care să aprobaţi prin hotărâre un protocol semnat de lideri. Este bătaie de joc şi chiar discredităm Parlamentul ăsta. Şi cei care suntem oameni serioşi, nu vrem ca acest Parlament să fie discreditat zi de zi, la insistenţa cuiva.
Vă mulţumesc.
Domnul Ioan Oltean:
Mulţumesc, domnule lider.
Aş vrea doar pentru stenogramă să se consemneze că acordul este semnat de către toţi liderii grupurilor parlamentare. Mircea Duşa cu obiecţiuni la acest acord, domnul Călin Popescu-Tăriceanu cu o observaţie doar la un singur punct al acestui acord.
În consecinţă, majoritatea liderilor grupurilor parlamentare au subscris la conţinutul acestui acord.
În consecinţă, proiectul de hotărâre rămâne pentru votul final de astăzi, de la ora 12,30.
Continuăm dezbaterea... procedură, domnul vicepreşedinte Valeriu Zgonea.
Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:
Eu nu intervin mult, pentru că mai avem o jumătate de oră şi după aceea intrăm în votul final.
Rugămintea mea este să citiţi proiectul de hotărâre pe care-l aveţi dumneavoastră, ca să ştie lumea articol cu articol, cum scrie regulamentul. Îl citiţi acum şi spuneţi acesta este proiectul de hotărâre şi după aceea treceţi mai departe.
Doamna Aurelia Vasile (din bancă):
S-a terminat programul.
Domnul Ioan Oltean:
Stimaţi colegi,
Vă rog să observaţi, este ora 12,01. Timpul acordat pentru dezbaterea proiectelor pe ordinea de zi de astăzi s-a epuizat.
Facem o pauză până la ora 12,30, când ne întâlnim la şedinţa consacrată votului final.
Vă mulţumesc.
No comments:
Post a Comment